"Budúcnosť chudnutia: kilá vám pomôže zhodiť zdravá črevná mikroflóra"
---
http://style.hnonline.sk/veda/612497-buducnost-chudnutia-kila-vam-pomoze-zhodit-zdrava-crevna-mikrofloraMôžem potvrdiť, odkedy som začal jesť probiotiká, tak som schudol. - Aj keď súčasne s tým som prestal jesť sladké, hlavne ovocné džúsy som prestal, bo som ich pred tým píjaval na litre denne, ale som sa potom dopočul, že fruktóza, ovocný cukor, je dosť problematická a tak som radšej prestal piť tie ovocné džúsy...
viď. napr. tu o fruktóze:
https://youtu.be/0ndTEu_qDGA?t=3m3spripadne ešte aj tu:
Keď sa bavíme o fruktóze, určite vás napadlo ovocie. Nie nadarmo sa fruktóza nazýva „ovocný cukor“, keďže sa prirodzene nachádza najmä v ovocí. V niektorých druhoch viac, v iných menej, ale všeobecne vytvára sladkú chuť ovocia. Je teda ovocie zdravé???
Určite áno, ale záleží od množstva, ktoré skonzumujete. Ak prijmete fruktózu iba zo zeleniny alebo ovocia, ako to robili naši predkovia, skonzumujete asi 15 gramov fruktózy za deň. Navyše, v zelenine a ovocí je fruktóza zmiešaná s vlákninou, vitamínmi, minerálmi, enzýmami, antioxidantmi a fytonutrientmi, z ktorých všetky pomáhajú zmierniť negatívne metabolické vplyvy fruktózy.
To sa však už nedá povedať o ovocných džúsoch. Ak nerátam čerstvo odšťavené domáce šťavy, tak bežne predávané džúsy obsahujú veľa fruktózy, ale žiadne vitamíny či antioxidanty. Ak áno, tak len zanedbateľné množstvo. To sa týka aj 100% bio štiav. O rôznych nektároch a koncentrátoch sa radšej nebudem vyjadrovať, pretože to ani nie sú ovocné šťavy.
Ovocie je teda veľmi zdravé, ale iba ak ho konzumujete s mierou. Odporúčaný denný príjem fruktózy je do 25g. Ideálna hodnota je však okolo 15 gramov. To predstavuje približne 2 až 4 kusy ovocia denne, aj keď to samozrejme záleží od druhu ovocia.
alebo tu
http://invivomagazin.sk/pozor-na-ovocie-co-neviete-o-ovocnom-cukre_228.htmProste fruktóza môže viesť k inzulínovej rezistencii a cukrovke:
https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance (niečo o inzulíne a leptíne:
https://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow )
Na fruktózu (ovocný cukor), ktorá sa vo veľkom množstve v ovocí vyskytuje, si treba dávať pozor. Dnes už vieme, že fruktóza je metabolizovaná inou cestou ako glukóza (hroznový cukor). Zatiaľ čo glukóza sa prednostne využíva ako rýchly zdroj energie alebo pre syntézu glykogénu (zásoba energie živočíšnych buniek), fruktóza sa spracováva v pečeni a prednostne sa premieňa na tuk namiesto toho, aby bola použitá ako zdroj energie. Štúdie ukázali, že nadmerný príjem fruktózy zvyšuje novotvorbu tuku u človeka, kým vyšší príjem glukózy takúto reakciu nevyvoláva. Nielenže je fruktóza metabolizovaná na tuk, ale zároveň inhibuje mechanizmy, ktoré zaisťujú spätnú väzbu v situácii, keď telo prijalo dostatok energie a ďalšia prijatá energia by už bola uložená vo forme tuku.
Takže aj toto mi možno pomohlo, že som znížil príjem fruktózy (ovocie/džúsy)... a pijem už len vodu... prípadne nejaký kefír občas či pod... - ono mnoho ľudí, ktorí si sťažujú na obezitu pije samé sladké vody, koly a pod... že vodu ani nepijú... sa im divím, že sa potom divia tomu... je to tak nezdravé piť kolu... tá strašne veľa cukru obsahuje, to je prakticky čistý cukor...
A ešte som znížil príjem celkovo... Som chvíľku tak aj skúšal že jesť len múku z vodou, prípadne taký dobrý recept je múčna kaša, keď dáte do vody múku a necháte zovrieť a dostanete z toho vynikajúcu kašu: chutí to ako krupicová kaša, je to vynikajúce jedlo, navyše to má takto aj takú výhodu, že to ani nemá šancu prihorieť - na rozdiel od krupicovej kaše robenej v klasickom hrnci - a je to aj oveľa lacnejšie, takmer zadarmo, keďže 1kg múky stojí okolo 30 centov, no do tamtakej kaše miniete len pár deka, takže za pár centov máte jedlo aj na celý mesiac... - akurát to má nevýhodu, že to by nebolo moc vyvážené jedlo, a tak som to dlho nevydržal tak robiť a jem aj iné veci teda...
Ale tie probiotiká sú dobrá vec každopádne. Bo som mal pôvodne už úplne zničenú tú mikroflóru, bo som mnoho ráz bral antibiotiká, no neužíval som k nim probiotiká a tak to aj dopadlo. A keď som si aj sťažoval lekárovi, tak nič s tým neriešil, iba si to maximálne tak zaznačil a hotovo. No ale potom som skúsil všelijaké druhy probiotík a napravilo mi to tú mikroflóru, a tak som už vtedy prišiel s teóriou, že kľúčom k chudnutiu sú probiotiká, ale mi to nechceli veriť moji známi, ktorým som to hovoril, no teraz som našiel tamten článok, ktorý tú moju teóriu potvrdzuje, že proste keď máte dosť kultúr v sebe, tak tie kultúry zjedia to jedlo, a tak vy budete chudnúť.
A čokoládu som tiež občas si trochu dával, ale len horkú čokoládu, t.j. nie sladenú. Občas trochu čokolády je tiež totiž asi vhodné predpokladám.
Ale to nie že by som bol pred tým obézny, skôr mi hovoria, že som teraz moc vychudnutý, že som radšej nemal schudnúť, že pred tým som bol tak akurát... ale tak neviem... ja myslím, že som tak primerane teraz...