hladajuca píše:
vravim, neviem programovat a moje pouzivanie terminalu je na urovni copy-paste z prislusnych navodov.
to je vpohode, ja som tiež dlhé roky bol s linuxom len takto: až nedávno, ako som začal robiť v jednej programátorskej firme, tak som sa začal učiť niektoré triky aj v tej konzole a tak - ale stále je to často len o tom, že keď niečo potrebujem, tak hodím do googla a hľadám... a hlavne keď treba niečo nainštalovať, tak to vždy len dám do googla a tam nájdem návod, ktorý už len copy+paste a mám to nainštalované : ).
Ale je to stále lepšie oproti windowsu, kde keď chce človek niečo nainštalovať, tak musí vyklikávať milión okien... zatiaľ čo v linuxe len skopíruješ jeden-dva príkazy do konzoly a už to všetko samo urobí : D ...
proste človeku tam stačí aj len tá konzola: a dá sa v nej rýchlejšie pracovať než vyklikávať niečo s myšou na windsový štýl...
hladajuca píše:
No ja som chcela skusit linux uz davnejsie, lenze som si na tom vobec nevedela nastavit wifinu, tak som to vzdala. Ale mrle ma stale zrali, tak som sa k tomu nakoniec vratila a po dlhom a narocnom boji sa mi tu wifinu podarilo aktivovat.
no toto presne som mal aj ja žiaľ problém na tom novom notebooku, že mi to nebralo wifi... mal som jeden starý notebook, kde mi šla wifi automaticky, ale na tom novom to ešte ubuntu nejako nemalo automaticky rozpoznané, ale nakoniec som vygooglil nejaký návod na ten konkrétny model notebooku, že som si musel stiahnuť nejaký súbor, a pustiť ho, a odvtedy mi už wifi ide. A na ubuntu fórum som zatiaľ ešte nikdy nepísal, lebo som zatiaľ vždy tam už nakoniec vygooglil taký problém, aký som mal, že ako ho treba riešiť.
hladajuca píše:
Dokonca sa mi pozdava aj unity (tak sa vola ten panel na lavej strane?). Kopa ludi na to nadava, ze to je skarede, ale ja som si uz na to zvykla a pride mi to prakticke, ze ked nieco chcem tak nemusim zmensovat okno a hladat na ploche, ale vlastne mam stale vsetko poruke. Odrazu mi klasicka windowsacka plocha pride skareda- lahko disorganizovatelna.

Tuto su vsetky ikony pekne pokope zoradene.
no mne sa tiež to unity veľmi nepáčilo: bol som zvyknutý na iný spôsob: totiž tá lišta dole, kde vidím hneď všetky programy - ono sa to dá stále nastaviť aj ten retro výzor: ale zvykám si už na ten nový: len ma na tom irituje to, že keď mám pustených viac inštancií toho istého programu, napr. viac okien prehliadača, tak ťažšie sa mi v tom prepína: ale snažím sa využívať radšej rôzne karty: karty fungujú ako v prehliadačoch webu, tak v prehliadačoch adresárov a súborov počítača, textových editoroch, ako aj v termináli/konzole sa tiež dajú rôzne karty súčasne pustiť, takže super

.