Pamlsková vyhláška pro knězeNový školní rok – nové pořádky, i tak by se dalo parafrázovat to, co nyní zažívají mnozí kněží. Nejenže si musejí zvykat na nové farnosti, mnozí z nich si musejí zvyknout i na razantní úpravy v jídelníčku.
„Jde o změnu, kterou jsme připravovali po celý loňský rok. Kněží, obzvláště ti, kteří žijí na faře sami, často postrádají potřebnou zpětnou vazbu. To se mimo jiných oblastí týká také jejich životosprávy, zejména stravování. Cílem je proto zajistit, aby nikdo nejedl moc, ale současně ani málo. Zaměřujeme se však také na skladbu a úpravu stravovacích návyků. Koneckonců své by o tom mohli vyprávět výrobci liturgických oděvů, kteří v poslední době museli sériovou výrobu v podstatě uzavřít a veškerá roucha šijí téměř bez výjimky na míru,“ vysvětluje mluvčí České biskupské konference Stanislav Přibyl.
ČBK proto nechala vyrobit novou mobilní aplikaci s breviářem. „Pokud jde o breviář, nejedná se o žádnou novinku. Skutečným přelomem je to, že kněz v něm kromě ranní modlitby najde také jídelníček na daný den. Vzhledem k tomu, že kněží je jen několik stovek, nebylo problém aplikaci personalizovat. Každý dostal svoje přístupové údaje a aplikace na základě nachozené vzdálenosti, výškových převýšení a dalších faktorů každému vypočítá, co má jíst. Při tvorbě aplikace jsme oslovili i nutriční experty, kteří nám se skladbou vhodného jídelníčku pomohli. Aplikace navíc zohledňuje i liturgický rok, takže už by se nemělo stávat, že si některý duchovní dá na popeleční středu kančí guláš, jelikož si půst uvědomí, až když si na poslední chvíli chystá kázání na večerní mši,“ pochvaluje si Přibyl.
Samotní kněží ale z aplikace tolik nejásají. „Když mě přesunuli z jižní Moravy na Drahanskou vrchovinu, bylo mi jasné, že sklenička červeného vína od farníků, kterou jsem si dával ráno po snídani, se stala minulostí. Když jsem ale v aplikaci zjistil, že budu snídat místo vlašského salátu a čtyř rohlíků ovesné vločky s mlékem, přemýšlel jsem, jestli jsem se provinil já, nebo některý z mých předků,“ popisuje jeden z čerstvě přesunutých kněží, který si nepřeje uvádět svoje jméno. (pozn. redakce ale jeho jméno zná).
Novoty ve stravování zasáhly i farní hospodyně. „Byla jsem zvyklá vařit českou klasiku, vepřo, knedlo, zelo, koprovku, pečené koleno a podobně. Teď abych se učila zpracovávat jáhly, klíčit klíčky a neustále obměňovat druhy salátů s málo kalorickými zálivkami,“ líčí, jak se nová aplikace citelně dotkla života ve farní kuchyni, paní Jana, která je zaměstnaná na faře na Jihlavsku jako hospodyně. „Jistě nemusím dodávat, že od doby, co se stravování pana faráře řídí aplikací, vládne na faře poněkud ponurá atmosféra. Otec, který si dříve potrpěl na vtipkování, chodí do kuchyně zachmuřen a bez nálady.“
Nová aplikace působí problémy i některým farnicím. „Čas od času k nám na nedělní oběd zavítá pan farář. Už jsem na neděli chystala nádivku do pečené husy, když mi naznačil, že mu aplikace toto jídlo vyloženě nedoporučuje a namísto toho by bylo vhodné, kdybych uvařila něco podstatně lehčího a zdravějšího. Jako předkrm jsem tedy servírovala cizrnovou pomazánku se suchary, následovanou pórkovou polévkou. Za hlavní chod jsme měli brokolici dušenou v páře s bramborami a ke kávě jsem připravila koláčky ze špaldové mouky s přidaným máslem ghí. Pan farář si menu moc pochvaloval, krásně se totiž vešel do tabulky zobrazené v aplikaci. Horší už to bylo s manželem, který od jídla podezřele často odcházel do vedlejšího pokoje. Až potom jsem zjistila, že měl za vázou schovanou skleničku se sádlem a škvarky, kterou během oběda celou vyluxoval. Po odchodu pana faráře se mi svěřil, že tato aplikace musí být pro kněze horší jak celibát.“
Jsou ale i opačné případy. „Na jídlo jsem si nikdy moc nepotrpěl. Když mi aplikace nadiktovala k obědu celé grilované kuře a moučník poté, co jsem snídal slaninu s vejci a zapíjel ji colou, zalitoval jsem, že nemám pár desítek kilo navíc. Zatímco žaludek mám přeplněný, peněženka zeje prázdnotou. Celý svůj plat v podstatě projím,“ stěžuje si novokněz od svatého Jakuba z Brna Tomáš Marada.
Plánovaný přínos aplikace ale podle církevních představitelů drobné útrapy jednotlivých kněží vysoce převyšuje. „V principu jde o dvě věci. Kněží je málo, přiměřené stravování přispěje k jejich delšímu dožití a tak i prodloužení produktivního věku, což pomůže jejich nedostatek částečně kompenzovat. Druhou věcí potom je, že nové stravování by mělo přispět i v otázce evangelizace. Je prokázáno, že ve farnostech, kde je kněz svěží a fit, ani vyzáblina, ani tlouštík, je míra religiozity u ženské populace až o 45 % vyšší a 4% navýšení pozorujeme i u mužů,“ vysvětluje sociolog Ivan Odilo Štampach, který pro katolickou církev tradičně zpracovává sociologické studie.
https://tisickrate.cz/pamlskova-vyhlaska-pro-kneze/