frederix píše:
hladajuca píše:
Hrate na nejakom nastroji?
Boli sme minuly tyzden s kamaratkou na koncerte a tak mi napadlo, ze by som skusila zobcovu flautu :p Zistila som, ze je prekvapivo lacna (10-15€), je mala a lahko sa udrziava.
anuk hrala na takej flaute na zs, nie je to nic tazke, dolezite je mat hudobny sluch.
ja som tiež na ZŠ chodil na flautu, a tiež aj na klavír, ale ten klavír bol ťažší, takže to som veľmi nevedel, ale tá flauta je vpohode: tam totiž vieš naraz zahrať len jeden tón, a tak to sa ešte dá vpohode naučiť

... a hudobný sluch tam tiež veľmi nepotrebuješ, keďže to tam má dierky urobené, to nie ako husle, kde naozaj potrebuješ dobrý sluch, lebo tam musíš odhadnúť, že kde presne chytiť strunu, aby to vydalo ten tón: lebo napr. gitara to má vyznačené, ale husle nemajú... a tiež si tie husle musíš zakaždým naladiť, atď... - pri flaute však takéto problémy nemáš: ani ľadiť ju nemusíš, a len hráš podľa nôt. Samozrejme je vhodné mať hudobný sluch aj pri flaute, ale nie je to tak nutná podmienka ako pri husliach, to som len chcel povedať.
Čo je však pri flaute problém, že do nej nemôžeš fúkať príliš silno, lebo potom ten tón "prefúkneš", že to tak nepríjemne priskľavo zapiští... a tiež ak nedržíš dobre tie dierky... takže toto je trochu také utrpenie s týmto... a potom to tiež môže iritovať, keď chceš hlasnejšie niečo zahrať, že vlastne nemôžeš, lebo ak by si aj chcela silnejšie fúknuť, aby to bolo hlasnejšie, tak proste to prefúkneš a je horšie než bolo... - iba niektoré vyššie tóny naopak sú zasa také, že tam zasa musíš fúknuť silnejšie, atď... proste tú silu fúknutia musíš trochu vedieť tiež odhadnúť, aby bola aspoň v určitých svojich medziach od-do, kedy to ešte bude ten zvuk a nie nejaký pazvuk.
A ešte si daj pozor ako máš flautu držať, že ktorou rukou kde: lebo ja keď som sa to učil, tak nás to učil jeden učiteľ, čo sa tomu nerozumel, len podľa nejakej knižky nám povedal, že ktoré dierky zapchať pri akom tóne, a každý sme chytili flautu do rúk tak, ako nám bolo najlepšie, a po pár rokoch na jednom koncerte nás videl ktosi, kto vedel hrať na flaute a s hrôzou skonštatoval, že všetci do jedného sme držali flautu naopak

ale ináč je to veľmi jednoduchý a milý nájstroj, ktorý mám rád, takže veľa zdaru ti prajem
P.S: a som aj také zvykol, že som zapchal všetky dierky a len drobné medzery prípadne nechal, alebo ako som to už robil a všelijako som menil intenzitu fúkania, že nejako ten zvuk pripomínal fujaru...

... tá flauta je v celku sranda, pre toho, čo si na nej vypiskuje, len pre tých ostatných je to nepríjemné počúvať, neviem prečo... raz za mnou až starosta prišiel, že sa nemôže sústrediť na prácu a to už je čo povedať, bo to v celej dedine nik netuší akú už len on môže mať prácu - podľa mňa tam má tajnú posteľ a v nej spí... a asi vtedy teda nemohol spať... hmmmm