Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 22.01.2023 22:38:38   Modlitba

od 12.05.2019 2:14:16
napísal 53 príspevkov
Na čo je vôbec dobrá modlitba a prečo je vôbec dobré sa modliť? Niekto povie, že je dobré prosiť Boha modlitbou o milosti. Niekto povie, že Boh nie je automat a modlitba nie je na to, aby si ňou človek prosil nejaké dary.

Keď nie je dobrá na to, tak možno ňou budovať vzťah s Bohom. Prosiť o pokoj a silu na zvládanie denno-denných krížov v živote.

Ale čo ak modlitba neprináša človeku nič. Ani vzťah s Bohom, ani milosti a dary. Má ju človek vôbec vykonávať??

Poslať 26.01.2023 9:21:47   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
Viera nie je o tom či verím že Boh je alebo neverím. Viera je o vzťahu k Bohu a je to vzťah lásky - lásky dieťaťa k Otcovi, ale aj k milovanej osobe. Motlitba je rozhovor s milovanou osobou. Tak ako sa s milovanou osobou rozprávam rôzne - o svojich problémoch, túžbach a pocitoch, tak aj modlitba je o tomto. Je to vyjadrenie môjho vzťahu k Bohu. A môžem len ticho spočívať v Otcovom náručí a vychutnávať si Jeho tichú blízkosť - to je kontemplácia (kontemplatívna modlitba)

Poslať 26.01.2023 17:53:17   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5301 príspevkov
Citácia:
. Na čo je vôbec dobrá modlitba a prečo je vôbec dobré sa modliť?
Potrebujeme sa spojiť so zdrojom nášho života, lásky, dobrá. S tým, ktorý je pre nás všetko, čo potrebujeme. On nás chce obdarovať, ale my sa potrebujeme na neho obrátiť.

Citácia:
. Ale čo ak modlitba neprináša človeku nič. Ani vzťah s Bohom, ani milosti a dary. Má ju človek vôbec vykonávať??
Suchoparna modlitba (bez duchovných utech a príjemných pocitov) je náročná, ale aj tá prináša ovocie, aj keď ho nevidíme. Boh odmeňuje aj za vytrvalosť a vernosť, napríklad aj na konci modlitby. Príčin suchoparnosti je viac. Svätá Terézia (Avilska) si veľmi cenila sestry, ktoré nemali utechy, ale cnosti. Vyzdvihoval u nich, keď sa modlili ústne modlitby so sústredenou mysľou na to, čo vyslovujú a s vedomím s kým hovoria. V knihe vnútorný hrad hovorí, že len modlitbou môže duša vstúpiť do hradu svojej duše, kde sa môže stretnúť s Bohom. Kým tam nevstúpi, rôzna háveď jej bráni, aby videla tie poklady, ktoré pramenia z prítomnosti Boha.
Rôzne emočné zranenia alebo duchovné záťaže (hriechy) človeku bránia, aby vnímal dobrá modlitby a stretnutia s Bohom. Svätá Terézia mala suchoparnu modlitbu každý deň 20 rokov. A potom prišla na rad mystika.

Svätá Terézia sa tiež modlievala da mihi aqua - ako pri stretnutí Samaritanky s Ježišom pri studni. Odporúčam prosiť o Ducha Svätého každý deň, ráno hneď po prebudení obetovať všetko Bohu na kolenách a denne si nájsť aspoň 15 minút na meditáciu. Duch tiež túži nájsť vhodnú pôdu na pristátie ako holubička za Noema. :-))) Takže dobré je pracovať na svojom srdci, aby sa tam cítil čoraz lepšie...

Poslať 26.01.2023 20:11:29   Re: Modlitba

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25569 príspevkov
Mne uz od 1. prijimania modlitba nic nehovorila.
Chcel som sa s Bohom pozhovarat a modlitba sa mi zdala (a dodnes zda) ako nevelmi ucinny prostriedok na dosiahnutie tohoto "ciela".
VZDY to konci maximalne samomluvou - "odpovede" ziadne.
Neverim, ze existuje clovek, ktory nejaku relevantnu odpoved niekedy aj dostane.
Je to iba jeho predstava ...

Poslať 28.01.2023 10:50:27   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

napísal 5301 príspevkov
Chlapi menej často počujú volanie milosti, lebo nie sú tak citliví ako ženy. Ale tak ako pri iných veciach by mali počúvnuť jemne ženské srdcia, ktoré volanie milosti cítia a dať sa do systematickej roboty a pravidelne makať v duchovnom živote. Teda pravidelne sa modliť, ešte lepšie pravidelne prijímať sviatosti. Hoci duchovná námaha nie je s hmatateľným výsledkom, čo je pre chlapa ťažko pojať. Ale ten výsledok ma cenu oveľa viac ako doktorát z fyziky. Ani ten sa nedá dosiahnuť bez pravidelnej námahy, čo to stojí driny, obety v mladých rokoch. A pri vzťahu s Bohom si myslíme, že dosiahneme jeho majestát pri prvom svätom prijímaní! Legi, neviem, či Ti došlo, že chlap nefičí na pocitoch. Duchovný život svätej Terézie Avilskej a mystika svätého Jána od Kríža sú iné. Prosím Ťa nezruš má hneď nejakou blbou poznámkou. Ján od Kríža utekal pred zážitkami, Boh ho oslovoval cez myseľ, hlboko v duchu. Ale nie som odborníčka na svätého Jána, lebo ma pochopiteľne oslovuje svätá Terézia.

Poslať 28.01.2023 11:15:04   Re: Modlitba

napísal 25569 príspevkov
Prave preto, ze viem, ze "chlap nefici na pocitoch", sa priklanam skor k nazoru, ze to "volanie milosti" je vysledkom "(pre)citlivosti" a nie nejakych "realnych kontaktov s realnym Bohom".
Ked studujes fyziku, tak mas ciastkove realne vysledky.
Kladies otazky a (od prirody) dostavas odpovede !
Od Boha nedostavas nic - myslia si to iba tie "citlive duse" ...

Na toto sa neda inak reagovat, iba odmietnutim takehoto "sposobu komunikacie a vobec VZTAHU s Bohom".

Poslať 28.01.2023 18:07:37   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23960 príspevkov
Citácia:
Neverim, ze existuje clovek, ktory nejaku relevantnu odpoved niekedy aj dostane.
odpovede mozes dostat aj v rovine cinov, nemusis pocut hlas z neba
ale je to aj vec interpretacie

Poslať 28.01.2023 18:12:42   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

napísal 5301 príspevkov
Boh komunikuje aj cez Sväté písmo. Mne poradil kňaz otvoriť si Sväté písmo, pravdaže to robím, keď poprosim o svetlo. Samozrejme Boh komunikuje cez situácie... Pozor aj cez prírodu a jej zákony.

Uvedomila som si, že dnes si možno zobrať za príklad Tomáša Akvinskeho, ktorý Boha spoznával rozumom. A po spisani zväzkov kníh, keď dostal poznanie zhora, povedal, že už nič nenapíše, lebo to čo napísal je nič oproti tomu, čo poznal. A koľko predtým pracoval rozumom, kým dostal priame poznanie.

Poslať 28.01.2023 19:01:27   Re: Modlitba

napísal 25569 príspevkov
teta píše:
Boh komunikuje aj cez Sväté písmo. Mne poradil kňaz otvoriť si Sväté písmo, pravdaže to robím, keď poprosim o svetlo. Samozrejme Boh komunikuje cez situácie... Pozor aj cez prírodu a jej zákony.
Keby Ta niekto presvedcil, ze horoskopy napisali svati muzi, tak sa stavim o barak, ze aj v nich "najdes to svoje" ! :roll:
A to nemyslim nijako v zlom.
Je to proste fakt.

Poslať 28.01.2023 19:02:08   Re: Modlitba

napísal 25569 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
odpovede mozes dostat aj v rovine cinov, nemusis pocut hlas z neba
ale je to aj vec interpretacie
Ano, JE to vec interpretacie. :D
Nie PRAVDY ...

Poslať 28.01.2023 19:23:03   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

napísal 5301 príspevkov
legionar píše:
teta píše:
Keby Ta niekto presvedcil, ze horoskopy napisali svati muzi, tak sa stavim o barak, ze aj v nich "najdes to svoje" ! :roll:
A to nemyslim nijako v zlom.
Je to proste fakt.
Je to na Tebe. Svätý Augustín keď počul hlas Vezmi a čítaj, tak to urobil. A prvú vec čo otvoril, bola o ňom k čomu ho Boh pozýva.

Poslať 28.01.2023 19:29:36   Re: Modlitba

napísal 25569 príspevkov
teta píše:
Svätý Augustín keď počul hlas Vezmi a čítaj, tak to urobil. A prvú vec čo otvoril, bola o ňom k čomu ho Boh pozýva.
Teta, dokedy mam opakovat, ze ja som NIKDY ziaden taky hlas nepocul ? :lol:
Proste - "asi som iba chlap a neficim cez city" ... :cry:

Poslať 28.01.2023 19:30:24   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 22:23:17
napísal 1370 príspevkov
legi ... myslíš si, že je vhodné aby si exhibicionoval v tejto téme ?
Máš tu čo ponúknuť ?
Vieš pomôcť nejakým dobrom tomu, čo sa tu pýta ?

Poslať 28.01.2023 19:34:23   Re: Modlitba

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23960 príspevkov
Citácia:
ja som NIKDY ziaden taky hlas nepocul ?
to ale nebrani tomu aby ini poculi ....

Poslať 28.01.2023 19:47:54   Re: Modlitba

napísal 25569 príspevkov
Vlkodlak píše:
legi ... myslíš si, že je vhodné aby si exhibicionoval v tejto téme ?
Máš tu čo ponúknuť ?
Vieš pomôcť nejakým dobrom tomu, čo sa tu pýta ?
Samozrejme - viem mu poradit, aby sa spoliehal viac na seba, ako na "hlasy" !

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia