Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 9 ] 
Autor Správa
Poslať 20.05.2021 19:04:36   Mam sa modlit??

od 12.05.2019 3:14:16
napísal 53 príspevkov
Ahojte.

Pred nedavnom som skoncil modlit sa na jeden umysel a chcem zmenu. Celkovo modlitbu za nejaky umysel vnimam ako pozvanie od Boha k niecomu. Preto som sa modlil aj za to, za aky umysel sa mam modlit.

Vnimam, ked sa stisim a modlim sa, ze pocas modlitby so mnou Boh hovori. A nejak som si uvedomil, ze by som sa mohol modlit za odprosenie urazok voci Bohu. Ale na druhej strane si uvedomujem, ze ja som strasne nehodny sa takto modlit. Takisto, ze moja modlitba je strasne nevyznamna, aby nieco zmohla pred Bohom. Aj ked, uz som sa presvedcil, ze to tak nie je.

Co by ste robili na mojom mieste, modlili by ste sa, alebo dali na pocity toho, ze ja a moja modlitba sme nehodni. dik

Poslať 20.05.2021 19:35:43   Re: Mam sa modlit??

od 09.09.2020 13:33:44
napísal 571 príspevkov
modlitba je stretnutie s Bohom. Boh vie o tebe všetko ešte prv než si sa narodil, tak či si nehodný by som určite neriešil. neexistuje človek hodný toho, každý z nás je hriešnik.

Poslať 20.05.2021 19:50:52   Re: Mam sa modlit??

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
Mas s Bohom osobny vztah, alebo sa len zotrvacne modlis?

Boh ta vzdy pozorne pocuva, mal by si mu doverovat a neriesit ci si hoden, alebo nie.

Poslať 20.05.2021 20:30:30   Re: Mam sa modlit??

od 12.05.2019 3:14:16
napísal 53 príspevkov
anux píše:
Mas s Bohom osobny vztah, alebo sa len zotrvacne modlis?

Boh ta vzdy pozorne pocuva, mal by si mu doverovat a neriesit ci si hoden, alebo nie.
Snazim sa nielen verklikovite sa modlit, ale chcem mat s nim vztah a poznat ho. Pocas modlitby aj pocujem hlas, ktory sa ku mne prihovara. Ked som vo vnutri napr. bojoval s tym, ze som introvert, preco som taky a ako sa zmenit, tak mi povedal, ze keby som bol iny, tak sa mi nikdy neprihovori.

Ked som sa modlil za ludi a zufal si, ze moja modlitba je nehodna, pretoze som ja nehodny a prilis obycajny, tak som mal sen, v ktorom som videl nebo v ktorom bolo vela dveri, pocul som, ze sa modlim a ako som sa modlil, tak do tych dveri vchadzal Kristus a chytal do narucia ludi, ktori padali z vrchu. Ked som sa s tym zdoveril jednemu frantiskanovi, tak mi povedal, ze Pan si ma pouziva na modlitbu prihovoru za ludi a mam sa dalej modlit, ale len vtedy, ked to tak citim.

Poslať 21.05.2021 18:59:41   Re: Mam sa modlit??

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Veľmi zaujímavé, že riešiš také problémy s modlitbou, ako mala aj svätá Terézia Avilska, ktorá sa považuje za učiteľku modlitby a bola vyhlásená za učiteľku Cirkvi ako žena myslim prvá.

Ona prekonávala pokušenie modliť sa len ústne modlitby, lebo na osobnú vnútornú modlitbu sa necítila hodná. Našťastie stretla kňaza, ktorý jej to po dlhšom čase vyhovoril, a tak sa znovu začala modliť aj osobné modlitby. S odstupom času to hodnotila ako najväčšie svoje pokušenie, ktoré jej vnukal diabol, a to zanechať osobnú modlitbu kvôli falošnej pokore.

Druhú vec, ktorú svätá Terézia učí ako zásadnú pre život modlitby je systematickosť, tzv. rozhodné rozhodnutie venovať sa osobnej vnútornej modlitbe každý deň istý čas, napr. zo začiatku aspoň 15 minút. Hovorila, že mala kruté boje zo začiatku, ktoré prekonávala čítaním pred modlitbou. Ale tá vytrvalosť každý deň hoci v suchopárnej modlitbe, ktorá trvala až 20 rokov, bola odmenená mystickými milosťami a veľkými útechami.

Preto odporúčam vytrvať, modliť sa osobné vnútorné rozjímavé a kontemplativne modlitby, a to bez ohľadu na pocity nehodnosti a túžby, či odpor, každý deň rovnako dlho.

https://m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=https%3A%2F%2Fm.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DJ63e3XNA9WA

Poslať 24.05.2021 15:12:34   Re: Mam sa modlit??

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
velmi dolezita je modlitba za druhych pretoze nemyslis na seba (ani v dobrom ani v zlom)
vid Fatima alebo Medjugorie

Poslať 24.05.2021 15:29:20   Re: Mam sa modlit??

napísal 571 príspevkov
mukel, nezabudaj aj na to, že aj práca môže byť modlitbou, nie nadarmo sa hovorí "modli sa a pracuj"(ora et labora).

a treba si povedať niečo ako "Pane, dnešnú prácu/námahu/bolesť/utrpenie/nadávky(ktoré dostanem)/nepríjemnosti... obetujem za Legiho" (samozrejme aj za iných, ale ani modlitba za Legiho Legimu neuškodí)

Poslať 24.05.2021 15:30:59   Re: Mam sa modlit??

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
aldot píše:
mukel, nezabudaj aj na to, že aj práca môže byť modlitbou, nie nadarmo sa hovorí "modli sa a pracuj"(ora et labora).

a treba si povedať niečo ako "Pane, dnešnú prácu/námahu/bolesť/utrpenie/nadávky(ktoré dostanem)/nepríjemnosti... obetujem za Legiho" (samozrejme aj za iných, ale ani modlitba za Legiho Legimu neuškodí)
Vopred dakujem. :D

Poslať 24.05.2021 15:33:57   Re: Mam sa modlit??

napísal 571 príspevkov
Citácia:
Vopred dakujem.
Ono môžeš aj ty za neho, či za Misojogiho... ;)

[ Príspevkov: 9 ] 

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť