Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 29.03.2021 21:17:54   Filozofická otázka

od 09.09.2020 13:33:44
napísal 571 príspevkov
Čo znamená keby vám niekto odporúčil: "Buď (človekom)! Existuj!". nemyslím v zmysle sociálnom "bud sám sebou" , skôr v teologickom zmysle ako to Ježiš hovoril: "Ja Som!"

niečo ako "si slobodný, stačí že si"(existuješ).

Poslať 30.03.2021 7:35:43   Re: Filozofická otázka

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
Čo znamená keby vám niekto odporúčil: "Buď (človekom)! Existuj!". nemyslím v zmysle sociálnom "bud sám sebou" , skôr v teologickom zmysle ako to Ježiš hovoril: "Ja Som!"

Asi by som sa zasmial a povedal: Daj mi moc - a Ja Budem ...

Poslať 31.03.2021 16:16:15   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
aldot píše:

To mi nemôže nikto odporučiť a ani nikomu - v tom zmysle ako sa pýtaš. Ja som, som slobodný ako Božie dieťa, ako Ježišov nasledovník - to nemôže nikto odporučiť ani prikázať alebo to človek je alebo nie je.

Poslať 01.04.2021 3:27:33   Re: Filozofická otázka

napísal 571 príspevkov
misionar3 a čo znamená "byť človekom"?

Citácia:
som slobodný ako Božie dieťa
čo znamená to "slobodný"? môžem si robiť čo chcem? nemusím čo nechcem?

Poslať 01.04.2021 8:54:53   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
aldot píše:
misionar3 a čo znamená "byť človekom"?

Citácia:
som slobodný ako Božie dieťa
čo znamená to "slobodný"? môžem si robiť čo chcem? nemusím čo nechcem?
slobodný v zmysle robím si čo chcem a nerobím čo nechcem nie je pravá sloboda, ale anarchia! V mojom vyjadrení nie je možné vybrať len časť "slobodný" musí sa chápať ako celok: "slobodný ako Božie dieťa" T.j. nikto a nič nemôže narušiť, alebo prekaziť môj vzťah s Bohom. Ja som sa slobodne (bez nátlaku a dokonca proti ateizačnému tlaku) rozhodol ísť za Ježišom a postaviť Boha za centrum a zmysel môjho života.

a byť človekom (ale tak nestála tvoja pôvodná otázka) znamená uvedomovať si svoju dôstojnosť a poslanie ako člena ludskej komunity a brať ohľad na ostatných ludí. Neuplatňovať si svoje práva a "práva" tam kde by mohli zasahovať do práv iného. Žiť tak, aby som bol prínosom pre ludskú spoločnosť, aby som prispieval k pokoju a dobru vo svete, aby som chránil zem a prírodu pre budúce generácie, aby som rozvíjal svoje talenty v službe druhým a umožnil druhým rozívjať ich talenty.

Poslať 01.04.2021 9:28:02   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
"Buď (človekom)! Existuj!"
tam je presne otazka ze co sa tym mysli
pretoze clovek nezije izolovane ale v socialnych a prirodnych vazbach ktore musi respektovat
mas zdroj odkial si nasiel tuto myslienku ?
lebo si viem predstavit aj interpretacie s ktorymi suhlasim ale aj take ktore su absurdne

Poslať 01.04.2021 14:37:04   Re: Filozofická otázka

napísal 571 príspevkov
Citácia:
slobodný v zmysle robím si čo chcem a nerobím čo nechcem nie je pravá sloboda, ale anarchia! V mojom vyjadrení nie je možné vybrať len časť "slobodný" musí sa chápať ako celok: "slobodný ako Božie dieťa" T.j. nikto a nič nemôže narušiť, alebo prekaziť môj vzťah s Bohom. Ja som sa slobodne (bez nátlaku a dokonca proti ateizačnému tlaku) rozhodol ísť za Ježišom a postaviť Boha za centrum a zmysel môjho života.
čiže "slobodný ako Božie dieťa" znamená že mam slobodnú vôľu rozhodnúť sa či niečo spravím podľa toho ako to vplýva na môj vzťah s Bohom.
čiže keby som bol plne dobrovoľne a plne vedome v situácii že niečo veľké ukradnem, tak som slobodný to urobiť(čo vlastne každý človek robí keď hreší), hoci to má negatívny dopad na môj vzťah s Bohom. Alebo, keď budem v situácii, že napríklad v škole budem môcť použiť ťahák(resp. pajcnúť diplomovku), ale ja to neurobím, lebo to narúša môj vzťah s Bohom, aj keby to malo viesť k môjmu vytúženému snu.
inými slovami, budem robiť alebo nerobiť to s ohľadom na vzťah s Bohom bez ohľadu na to, ake to bude mať následky na môj pozemský život.

Citácia:
mas zdroj odkial si nasiel tuto myslienku ?
bude to na dlhšie(chcem ti ukázať an smer odkiaľ som k tomu došiel), mam toho dosť v práci, takže až zajtra. ale v podstate sú to moje úvahy o slobode, lebo to už od septembra riešim na Legiho podnet a akosi neviem nájsť uspokojivú odpoveď . Ale prečo ma to drží ako pes ježa, to sa ma už nepýtaj, sám neviem

Poslať 01.04.2021 15:45:51   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
čiže keby som bol plne dobrovoľne a plne vedome v situácii že niečo veľké ukradnem, tak som slobodný to urobiť(čo vlastne každý človek robí keď hreší),
klasici rozlisuju pojem SLOBODA a SVOJVOLA, prave zmatanie tychto pojmov vytvara tebou spominany paradox

Poslať 01.04.2021 16:35:11   Re: Filozofická otázka

napísal 571 príspevkov
hej to už si mi spomínal kedysi.
sloboda - dve dobre veci svojvola - medzi dobrom a zlom, resp. medzi dvoma zlými.

Poslať 04.04.2021 0:05:24   Re: Filozofická otázka

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Misionar3 to napísal správne a myslím, že si ho nepochopil. Skutočná sloboda v kresťanskom chápaní nie je ani to, že môžem robiť čo chcem, ani to, že nemusím robiť čo nechce, ale to, že môžem robiť to čo chce Boh. Teda, že nie je nič čo by som uprednostnil pred Bohom. To je v zásade podstata a má veľmi ďalekosiahle konzekvencie.

Poslať 04.04.2021 7:59:47   Re: Filozofická otázka

napísal 571 príspevkov
Citácia:
ale to, že môžem robiť to čo chce Boh.
z tohoto mi vyplýva, že keď hreším, tak len preto, že to chce Boh?
veď nemôže sa nič diať, čo by Boh nechcel, aby sa udialo. teda de facto, nie som "s to"(sorry za český výraz, neviem slovenský ekvivalent) aby som sa slobodne rozhodol pre alebo proti Bohu.

keď si písal Janovi, tak som sa učil z tvojich komentárov, ale z tohto jedného som jeleň. chyba je vo mne, priznám si to, ale som sa asi niekde v úvahách zacyklil.

Poslať 04.04.2021 10:00:14   Re: Filozofická otázka

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Ja si myslím, že je to presne naopak. Nie, že keď hreším, tak to tak chce Boh, ale že ja chcem hrešiť, ale Boh nechce aby som hrešil. Je to práve moje priľnutie k hriechu alebo náklonnosť alebo žiadostivosť, ktorá ničí moju slobodu. Ak uprednostním svoju náklonnosť k hriechu pred Bohom, tak to znamená, že som sa rozhodol pre niečo iné, ale nie pre Boha a to preto, lebo som tým "iným" natoľko spútaný, že tomu pred Bohom dám prednosť. A naopak, ak nie je nič, hocičo by to bolo, hoci aj môj vlastný život /spomeň si čo hovoril Ježiš/ čo by som pred Bohom uprednostnil, tak som dokonale slobodný pretože na mojej ceste k Bohu nie je nič, čo by som chcel viac ako Boha /preto sú katolícki mučeníci svätí/.
Myslím, že Ťa mýli téza, že sa nedeje nič čo by Boh nechcel. Nebezpečná myšlienka, ktorá okrem iného môže viesť k predestinačnej teológii kalvínskeho typu. Katolícka teológia s týmto takto nepracuje.

Poslať 04.04.2021 11:45:25   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
z tohoto mi vyplýva, že keď hreším, tak len preto, že to chce Boh?
veď nemôže sa nič diať, čo by Boh nechcel, aby sa udialo. teda de facto, nie som slobodny
Boh stiahne svoju volu aby nam urobil priestor, respektuje nasu slobodu pretoze ta je vyssia hodnota.

Poslať 04.04.2021 11:56:42   Re: Filozofická otázka

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
niektori rozlisuju dokonalu a nedokonalu boziu volu
kde nedokonala je to ze Boh respektuje nasu volu

Poslať 05.04.2021 22:22:20   Re: Filozofická otázka

napísal 571 príspevkov
Citácia:
Je to práve moje priľnutie k hriechu alebo náklonnosť alebo žiadostivosť, ktorá ničí moju slobodu. Ak uprednostním svoju náklonnosť k hriechu pred Bohom, tak to znamená, že som sa rozhodol pre niečo iné, ale nie pre Boha a to preto, lebo som tým "iným" natoľko spútaný, že tomu pred Bohom dám prednosť. A naopak, ak nie je nič, hocičo by to bolo, hoci aj môj vlastný život /spomeň si čo hovoril Ježiš/ čo by som pred Bohom uprednostnil, tak som dokonale slobodný pretože na mojej ceste k Bohu nie je nič, čo by som chcel viac ako Boha /preto sú katolícki mučeníci svätí/.
no takto nejako som myslel to, že som slobodný povedať nie, keď niečo nechcem robiť, len ja som vynechal, že odmietam robiť hriech.
ty si to napísal detailnejšie.

v podstate ani veta "môžem si robiť, čo chcem" resp. "neurobím keď nechcem" nemusia znieť anarchisticky, ale sú len ateistickou rétorikou., ktorá vynecháva "Boha".

Skúsim to poopraviť podľa tvojho opisu :

"Som slobodný" znamená, že môžem robiť čokoľvek, čo nie je hriech a zároveň ma nikto neprinúti robiť hriech.

Samozrejme, že Boh mi dáva dostatočnú slobodu, aby som prejavil ochotu byť s Ním, no nie natoľko neobmedzenú, aby som nejako razantne narúšal Jeho plän spásy.

Citácia:
Myslím, že Ťa mýli téza, že sa nedeje nič čo by Boh nechcel.
toto je dosť častý argument ateistov proti Bohu, že Boh stvoril zlo. Teda že nie je všemohúci, lebo nie je schopný "prinútiť" človeka konať dobro ale zároveň kritizujú Boha, že prikázaniami okliešťuje človeka. A nasledujú vždy reči typu "ako môže Boh hovoriť o slobode, keď stvoril peklo a hneď ťa tam šupne ak ho nebudeš poslúchať".
práve preto ma to draplo, lebo dosť často sa s tým stretávam v diskusiách. myslím si, že obmedzenie slobody, najmä slobody užívať si, je jedným z najčastejších dôvodov odmietania Boha.

Citácia:
lebo si viem predstavit aj interpretacie s ktorymi suhlasim ale aj take ktore su absurdne
ono išlo o to že človek sa neustále podmieňuje spôsobom " budem slobodný, keď budem mať peniaze/moc/veľa jedla/...". Proste človek sa spútava nejakou svojou predstavou o slobode a nahaňaním sa za tou ilúziou slobody. Tým pádom ho druhí ľudia môžu využívať a človek trpí že ešte nie je dostatočne slobodný(v zmysle robím si čo chcem). Niečo ako v budhizme, že túžby vedú k utrpeniu, ale tam je to "iba na človeku".
V podstate, vo svojej úvahe som prišiel k tomu, že slobodný som už tu a teraz, keď som pred Bohom človekom. "robím si čo chcem" je hranie sa na Boha aj keď v našich ľudských podmienkach. A vlastne človek keď len existuje, mi išlo skôr o to, že vníma Boha, svet i seba a je človekom(nedokonalá bytosť ako symbióza telesnej schránky a duchovnej podstaty). lebo kameň je preto dokonalý, lebo je tým, čím ho Boh stvoril, tak aj človek je vtedy dokonalý, keď je človekom.
na základe Štefana by som doplnil, že keď je človek človekom, tak stáva sa slobodným od hriechu a je slobodný od "slobody".

[ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť