misojogi píše:
Citácia:
Pokiaľ ide o proroctvo Daniela o ustavičnej obeti, myslím, že to bude pre liturgické zmeny,
A možno kvôli epidemii sa zavrú chrámy?! Ale nemyslím si, že zanikne ustavičnã obeta kvôli tomu. Bude to možno niečo na obraz starého zákona za čias Antiocha a Machabejcov. Vtedy bol trest smrti za to, že mal niekto ukrytu knihu zákona. Aj za Stalina sa strieľalo za účasť na bohoslužbe. S tým, že posledných čias bude dokonalá kontrola nepriateľom. Ale sú to len domnienky.
Toto mi nesedí, lebo ani keď by bola kontrola, celosvetovo sa to ustrážiť nedá. Vždy sa môže nájsť kňaz, alebo aj viacero, ktorí budú tajne slúžiť a nikto to nezistí.
Lenže v prípade, že sa zmení liturgia, že sa zmenia slová (a takú právomoc už biskupské konferencie dostali, tuším v 2016), tak napríklad v takom Nemecku je dosť dobre možné, že sa kánon zmení tak, že k premeneniu nebude dochádzať (podobne ako u protestantov). A tí, ktorí to budú vo falošnej poslušnosti nasledovať (poslušnosť musí byť odobrená rozumom poslúchajúceho, nesmie ísť proti rozumu a ani svedomiu, na toto sa dnes zabúda a ešte na to, že každý katolík je povinný sa vzdelávať vo veciach viery).
Takže zhrniem, jedna konferencia s tým začne a potom to pôjde ako lavína. Ja predpokladám, že to bude všetko "v dobrej viere".
Myslím, že to dokonca zájde tak ďaleko, že samotní veriaci budú kňazov udávať, ak nebudú "slúžené" "omše" podľa posledných nariadení. Veď to vidíme už teraz pri problémoch s prijímaním na ruku či do úst.
misojogi píše:
naopak mna ucili ze modlit sa ruzenec prave pocas sv omse je mylne pretoze clovek sa byt duchom pritomny a zapojit sa do liturgie ruzenec sa treba modlit ale nie pocas sv omse
Nuž, zle ťa učili chlapče, zle. Pravdou je, že to je len interpretácia II.VK ale skôr asi len svojvoľná (nie tým, kto ťa to učil, aj mňa tak skúšali učiť, ale ...) a magistériom nikdy nedeklarovaná. Naopak, odporúča sa počas premenenia uvažovať a rozjímať nad umučením Pána a to sa pri ruženci robí naozaj dobre, hlavne bolestnom. Schválenie modlitby bolestného ruženca počas bohoslužby obety je platné stále. Pre dnešok sa to dá aplikovať tak, že ak som v zahraničí a liturgickým textom vôbec nerozumiem, nemusím sa snažiť napasovať tam naše zvolania, môžem sa pokojne sústrediť na umučenie Pána napríklad aj ružencom a mám platnú účasť a ešte aj s hojnosťou milostí.
misojogi píše:
pre porovnanie odporucam ist parkrat na GKC liturgiu a pocuvat tie nadherne texty a spevy
mnohi o nej hovoria ze je to kusok neba na zemi
Možno niekedy a možno sa tam dostanem až vtedy, keď už katolícke omše budú "omše".
teta píše:
Súhlasím s misojogim ohľadom svätého ruženca. Liturgia je pripojená k nebeskej oslave a liturgii cez svätých a anjelov v nebi.
To všetko o liturgii sedí, ale s tým ružencom to potom znamená, že takmer 2000 rokov to Cirkev robila zle a až teraz je to konečne dobre?
Alebo inak - prečo sa to asi volá "bohoslužba"? Nebude to tým, že tam sa slúži Bohu a teda ľudia (veriaci) tam nie sú najdôležitejší (možnosť získať milosti nateraz nechajme bokom)? Načo bude milión veriacich, keď tam nebude kňaz? A potrebuje kňaz k sv. omši veriacich? A čo je podstatou sv. omše? Nie je to Kristova obeta za ľudstvo prinášaná Otcovi? Nie sme vtedy tak čisto náhodou na Kalvárii? Prečo sv. páter Pio slúžieval sv. omšu aj 3 hodiny? Neuniká nám tu niečo?
Ja tomu fenoménu, čo teraz zažívame hovorím "fenomén varenej žaby". A to, čo sa deje napríklad okolo očkovania, je zase pokus o klasické "rozdeľuj a panuj". Čakám, kedy príde "chlieb a hry" pre "vyvolených".