Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
Poslať 23.02.2020 20:33:49   Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Počuli ste už niečo o reforme liturgickej reformy? Viem, že stále prebiehajú nejaké drobné zmeny. Ale istého času sv.Otec poveril kardinála Saraha, aby skúmal potrebu zmien dnes platnej liturgie. Kardinál predložil nejaký návrh zmien a odvtedy je ticho.

https://svetkrestanstva.postoj.sk/25624/o-co-sa-pokusa-kardinal-sarah

https://www.catholicworldreport.com/2016/05/30/cardinal-sarah-in-facing-liturgical-east-we-experience-the-primacy-of-god-and-of-adoration/
Možno sa robia skúšky jeho návrhu?

Mne sa páči, keď je kňaz obrátený k bohostánku počas druhej časti liturgie. Tu sa o tom trochu hovorí. Nejde pritom o návrat k tridentu.
https://m.youtube.com/watch?v=0CWgpwZzeFI

Poslať 24.02.2020 9:38:11   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Na Jasnej hore sa slávi (napr. dnes ráno) sv.omša tvárou k bohostánku. Podotýkam, že ide o riadny obrad, ale v latinčine a s gregoriánskym chorálom. Veľmi dôstojné. O čo sme horší?

Poslať 24.02.2020 9:44:26   Re: Úprava liturgickej reformy

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
teta píše:
Na Jasnej hore sa slávi (napr. dnes ráno) sv.omša tvárou k bohostánku. Podotýkam, že ide o riadny obrad, ale v latinčine a s gregoriánskym chorálom. Veľmi dôstojné. O čo sme horší?
Mal som pocit, ze liturgia v RKC sa netvori podla toho, ako sa to komu paci, alebo co je "dostojnejsie".
Kvalitny gregoriansky choral asi nestvoria vsade - a pri niektorych "kostolnych spevoch" v beznych kostoloch ide takmer o prezitie ...

Poslať 24.02.2020 12:20:51   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Súhlasím, že vyjadrenie, "sa mi páči" nie je celkom presné. Dôležité je hlavne, či sa páči Bohu. Ak máš hudobný sluch, chápem, ja problém so spevom iných poväčšinou nemám. :)

Poslať 24.02.2020 14:26:02   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1386 príspevkov
legionar píše:
Kvalitny gregoriansky choral asi nestvoria vsade - a pri niektorych "kostolnych spevoch" v beznych kostoloch ide takmer o prezitie ...
Poznám jeden kostol, kde nemajú spevník od Mikuláša Sschneidra Tranvského, ale od Jacka Londona.
Kantorka tam vyje ako vlčica ~ Volanie divočiny. :D

Poslať 27.02.2020 19:12:37   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Ak si dáte aplikáciu missa (slovovensky) tak sú tam zverejnené úpravy v novom rímskom misáli, ktoré nadobudnú platnosť schválením KBS. Je tam aj úprava konsekračných slov (pri premene vína by malo byť použité slovo "mnohých" namiesto "všetkých". Nedá sa to skopírovať sem, preto len opis, ako sa k tomu dá dostať.

Poslať 16.03.2020 23:48:15   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Nedá mi nezverejniť príspevok vladyku
Milana Chautura na FB:
Citácia:
. PRÁZDNY CHRÁM
-
Za socializmu, keď mnohí kňazi i biskupi boli perzekvovaní a postavení mimo pastoračnú službu, dal som otázku "vo výrobe" žijúcemu kňazovi, ako chápe v tejto situácií svoje kňazstvo. Odpovedal mi vtedy ako bohoslovcovi, že celkom normálne, lebo on denne slúži potajme sv.liturgiu a to je to, čo kňaz ma podstatne robiť - modliť sa za ľud a do "duchovnej pokladnice" cirkvi treba vkladať čo najviac modlitieb a obetí... Istotne mnohí ľudia si dnes dávajú otázku, ako tieto dní prežíva biskup, ktorý slúži sv.lit. pred prázdnymi lavicami v chráme...? Ja osobne sediac uprostred prázdnej cerkvi uvedomujem si viac úlohu, ktorou ma poveruje Kristus, ktorý listom čítaným v túto 3.pôstnu nedeľu, od sv.ap.Pavla mi pripomína: "...každý veľkňaz, vybratý spomedzi ľudí, je ustanovený pre ľudí, aby ich zastupoval pred Bohom, aby prinášal dary a obety za hriechy a mohol mať súcit s nevedomými a blúdiacimi, pretože aj sám podlieha slabosti. A kvôli nej musí prinášať obety za hriechy, ako za ľud, tak aj za seba samého"/Hebr.5,1-3/. Teda robím to, čo môžem urobiť a pre čo som ustanovený - "prinášam obetu!" sv.liturgie, modlitieb a pôstu. To si zvlášť musia uvedomiť všetci kňazi, lebo často slúžiac inokedy uprostred davu, sú aj kňazi svojou pozornosťou odvádzaný k ľuďom, a nie k Bohu. No pri každej obete Nového zákona, pri každej sv. liturgií má pre každého byť Boh najdominantnejším a hlavným. To si často i veriaci mýlia, keď nám vyčítajú vonkajšiu "honosnosť" cirkvi, ktorej úlohou je Boha osláviť, nie z kňaza urobiť "bôžika", lebo práve krásou obradov, liturgickým priestorom, oblečením, spevom i celou liturgickou atmosférou je treba aj veriacich vytrhnúť zo všednosti a upozorniť na Boží majestát.
Teraz, keď som v chráme sám pred Bohom, uvedomujem si viac svoju povinnosť byť vo všetkom pre oslavu Boha a nie človeka a pre obetu za ľud i seba. No dávam si aj otázky, ktoré ma znepokojujú vzhľadom na veriacich, pred ktorými je chrám zatvorený,..ako asi oni prežívajú toto obdobie strachu z choroby a bez spoločenstva cirkvi, ktoré môže byť tiež veľkou posilou, ak ho správne chápeme. +Milan

Poslať 18.03.2020 10:27:16   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
teta píše:
súhlasím s tým že je to dôstojné. Ale veriaci sú tam len diváci a nie aktívny účastníci. Ved ako môžeš byť súčasťou a spolu s kňazom prinášať Bohu obetu ked vidíš len kňazov chrbát. Som rád že pri najsvätejšie obeti môžeme byť zhromaždení okolo stola - oltára ako jedna rodina a tým plnšie prežívať spoločenstvo navzájom a spolu s Ježišom - tak ako to prežívali apoštoli počas poslednej večere.

Poslať 18.03.2020 12:04:07   Re: Úprava liturgickej reformy

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
misionar3 píše:
teta píše:
súhlasím s tým že je to dôstojné. Ale veriaci sú tam len diváci a nie aktívny účastníci. Ved ako môžeš byť súčasťou a spolu s kňazom prinášať Bohu obetu ked vidíš len kňazov chrbát. Som rád že pri najsvätejšie obeti môžeme byť zhromaždení okolo stola - oltára ako jedna rodina a tým plnšie prežívať spoločenstvo navzájom a spolu s Ježišom - tak ako to prežívali apoštoli počas poslednej večere.
Suhlasim.
Ved Jezis sam (vraj) povedal, ze ak su dva, alebo traja spolu v Jeho mene, tak je tam aj On sam.
Cize "nevisi niekde na oltari", ale je medzi nimi, s nimi.
Mt 18,20

Poslať 21.03.2020 8:46:48   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Ako povedal Legi, treba rozlišovať či sa nám páči a čo sa páči Bohu. Zhromaždení nemusia byť zrovna otočení tvárou k sebe.

Poslať 24.03.2020 17:49:30   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

od 12.05.2004 9:44:48
napísal 3605 príspevkov
Katolícka sv. omša nie je to isté ako protestantské zhromaždenie. Katolícka sv. omša je obeta, kde sa Ježiš stáva chlebom a je prítomný pod sviatostným spôsobom (ľudia tam nie sú podstatní, ani na kalvárii neboli všetci, dokonca ani všetci apoštoli). Je to úplne iná a omnoho plnšia forma ako v spoločenstve. Je to tajomstvo, ale katolíci tomu 2000 rokov verili a dúfam, aj veriť budú. Druhá vec je, že Cirkev žije s Eucharistie (a to je veľmi veľký problém teraz).

Kto dokáže povedať a kto povedať naozaj môže, čo sa Bohu páči? Je niekto taký na svete? (Ja viem, že hej, len sa rečnícky pýtam).

Myslím, že aj bežný veriaci môže mať svoj osobný názor na spôsob slávenia sv. omše, len musí byť pri jeho prezentácii opatrný.
Tak napríklad ja, čím so starší, tým radšej mám tiché slávenie, na kolenách. Paradoxne (ale to len podľa mňa) by som v liturgii zachoval liturgiu slova ako je, no druhú časť by som slávil pokojne aj podľa TOM. Ale opakujem, je to môj názor, platilo by to v mojej cirkvi, no ja patrím a chcem patriť do katolíckej Cirkvi a preto poslúcham a rešpektujem a okrem toho hľadám krásu v tom, čo sa mi ponúka a predkladá.

PS: k tomu volaniu divočiny. Vždy je to o kompromise a tak možno tí, čo majú talent nehrávajú a nespievajú a tak tá služba pripadá zapáleným amatérom. Ťažko povedať, čo je lepšie (z úst dojčeniec a nemluvniat, pripravil si si chválu...). Moja zásada je, ak mám Bohu slúžiť, musím spraviť maximum, čo je v mojich silách. Ak nemám napr. čas cvičiť, tak radšej nech je ticho.

Poslať 08.05.2020 10:30:57   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
[url]. https://svetkrestanstva.postoj.sk/54583/koronakriza-umoznila-rodinam-prezit-skusenost-prvotnej-cirkvi[/url]

Citácia:
. Prvýkrát som naplno pochopil, čo chcela vyjadriť svätá Terézia z Avily, keď povedala: „Boh sám stačí.“ Nanovo som si uvedomil svoju identitu kňaza: že tu nie som na prvom mieste pre veriacich, ale aby som žil s Kristom a pre Krista.

Pre mňa ako diecézneho kňaza však zároveň platí, že z intimity prežívanej s Kristom musí vychádzať to, o čom sme počuli v evanjeliu uplynulej nedele – Ježiš je pastierom a takisto bránou k ovciam. To platí aj o každom kňazovi, ktorý sa v Kristovi snúbi s veriacimi, ktorí sú mu zverení. Jednoducho, intímne prežívanie vzťahu s Kristom nepôsobí uzatvárajúco, exkluzívne, ale otvárajúco, inkluzívne.

Plné lavice v kostole nám možno neraz zastierali túto podstatu, možno sme sa až príliš sústredili na svoje výkony pri oltári, na vonkajší dojem, a tak posledné mesiace môžeme vnímať aj ako istý dar, aby sme si my kňazi nanovo uvedomili, kým vlastne sme a kto je ten, kto si nás vyvolil.

Poslať 20.05.2020 17:09:19   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Suhlasim.
Ved Jezis sam (vraj) povedal, ze ak su dva, alebo traja spolu v Jeho mene, tak je tam aj On sam.
Cize "nevisi niekde na oltari", ale je medzi nimi, s nimi.
Mt 18,20
tiez som s tym mal kedysi problem ze kde je vlastne Jezis ale je to ako ked mame mlacky na ceste v kazdej z nich sa odraza Slnko a v ktorej z nich je? nuz vsade svietia jeho luce .... a Jezisovou pritomnostou je to podobne je tiez aj tam aj tam ,.,.,,
liturgia chrbtom k ludu viac zvyraznuje obetu, liturgia tvarou k ludu viac zvyraznuje spolocnestvo ale platne su obe a obe maju svoj zmysel a poukazuju na iny aspekt sv omse
Citácia:
Tak napríklad ja, čím som starší, tým radšej mám tiché slávenie, na kolenách. Paradoxne (ale to len podľa mňa) by som v liturgii zachoval liturgiu slova ako je, no druhú časť by som slávil pokojne aj podľa TOM.
Tvoj nazor ma nieco do seba, naozaj liturgiu obety by som este trocha rozvinul a doplnil napriklad spominane Ofertorium, zatialco liturgia slova je podla mna perfektna
Citácia:
Kantorka tam vyje ako vlčica ~ Volanie divočiny. :D
na pohreboch to nema chyba, hlavne ked spieva Uz ma oblukcili smrtelne stony uzkosti zahrobia a na organie zapne traslave tremolo, to potom znie ako duse zo zahrobia a cloveku zacne mraz po tele behat .....
:oops:

Poslať 20.05.2020 18:51:15   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Citácia:
.liturgiu obety by som este trocha rozvinul a doplnil napriklad spominane Ofertorium
Som sa z kázne (po dlhom čase) dozvedela, ako je chápaná obeta v terajšom obrade. Že premenením je vlastne Kristus pozdvihnutý na kríži a tam sa obetuje počas dalsej casti, preto sa po premenenie prednášajú najdôvernejšie modlitby.

Poslať 15.11.2020 20:34:14   Re: Úprava liturgickej reformy

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
https://svetkrestanstva.postoj.sk/65281/knazi-aj-veriaci-sa-musia-pripravit-na-zmeny-v-omsovych-textoch

Aktuálne zmeny liturgie sú zhrnuté tu:

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť