teta píše:
Tu píšeš už naopak. Teda ohľadom prijímania autority.
Nie opak, poslúchať autoritu je treba, ale Boha treba poslúchať viac ako ľudí, takže keď autorita ide proti môjmu svedomiu, nemôžem poslúchnuť. A ďalšia vec, aj keď poslúcham, neznamená, že nemôžem mať pochybnosti o tom, kam ma autorita vedie. Ak sa pochybnosti zmenia na istotu, už nebudem môcť poslúchať, alebo naopak, budem poslúchať s radosťou, že je to v plnej zhode s mojím svedomím. No kým mám v niektorých veciach pochybnosti, tak v tých veciach poslúcham a hľadám pravdu.
teta píše:
Btw. rozmýšľam o skončení ustavičnej obety. To by bolo možné, ak na zemeguli nebude jediný kňaz. Žeby všetkých vyvraždili? Však možno nejakej masakre kresťanov sa nevyhneme.
1. píše sa, že takmer prestane ustavičná obeta, ak si dobre spomínam.
Z proroctiev, ktoré sú dostupné, to vyzerá tak, že príde k ďalšej liturgickej reforme (prvé kroky, pred ktorými Panna Mária varovala sa už udiali, čakám kedy prídu tie ďalšie). Liturgická reforma po II.VK tomu otvorila cestu. Nie ani tak preto, že by sa liturgia nemohla zmeniť, ale preto, že je v Cirkvi veľmi silné liberálne krídlo (slobodumurárske semeno bolo zasiate ešte v 19. storočí) a ťahá Cirkev tam, kde ju Boh mať nechce.
Ťažko povedať, ale mám pocit, že pravoverných kňazov a biskupov ostane veľmi málo, všetci budú slúžiť nové liturgie, aby sa zapáčili ľuďom alebo neviem čo, ale zmenená liturgia prestane spôsobovať transubstanciáciu, podobne ako u protestantov.
Už teraz vidíme, že kňazi v podstate zo strachu (pred čímkoľvek) akceptujú zneuctenie Eucharistie a myslím, že to pôjde ešte ďalej.
Už teraz sme mohli vidieť, ako samotní veriaci udávali svojich bratov a sestry vo viere a kňazov, len preto, že v kostole bolo na sv. omši napríklad 7 ľudí (ale všetci boli jedna rodina z jednej domácnosti). A toto sa podľa mňa bude diať. Kňaz, ktorý nebude slúžiť podľa nových móresov, bude mať problémy a myslím, že budú aj trestaní (cirkevné tresty, zákaz slúžiť sviatosti a tak). Myslím, že takto nejako k tomu príde.
Začalo to asiinak, ale výrazné obmedzenie TOM-u a nerobenie poriadkov s tými, čo si z NOM-u robia divadielko ma v tom utvrdzuje. Tým nechcem povedať, že pápež sleduje zlý cieľ, naopak, bolo mu to predložené tak, aby to vyzeralo veľmi dobre, podobne ako jablko v raji.
Cez totalitu sa komunisti snažili preniknúť do Cirkvi, ale nedarilo sa im, teraz vďaka strachu a "dobrej viere" má protivník agentov, ktorí ani nevedia, komu slúžia.
Som sa rozpísal, tak pardon. Treba sa nám asi veľa modliť, veľa, veľa.