legionar píše:
My, samozrejme, nevieme ake su skutocne Jiriho pohnutky - ale na odlahcenie je to celkom dobre ...

Aj ten cas jeho registracie je celkom zaujimavy: "od 01.01.2020 0:15:21"
Zeby novorocne predsavzatie ?

Iste, nevieme, co je za tym, t.j. s akym zamerom to Jiri sem publikoval. Prispevok (myslim si, ze) sa vyznacuje niekolkymi atributmi, pre ktore by sa dal zaradit do kategorie “taktrochu zvlastne”. Aj preto bol zvoleny veselsi pristup, lebo sprvu som sa domnieval, ze mozno ide o start do noveho roka v silvestrovskom style...
jerry píše:
Zaujímavé sledovať, kam ste sa až dostali od pôvodnej otázky ohľadom pravdivosti príbehu s nájdením mincí.

Skúšal som hľadať na webe, ale tiež som o tom nič nenašiel - v zoznamoch súm nálezného, vyplateného za historické artefakty sa uvádza len miesto nálezu (asi kvôli ochrane osobných údajov). Tak jedine, ak by tu niečo napísal nejaký známy toho údajného p. V(W)onku.
Len nejak nerozumiem, prečo to má byť označené ako "svedectvo"; žeby preto, lebo kopal v zemi základ pre kríž? Totiž historické artefakty sa väčšinou náhodne vykopú zo zeme popri kopaní niečoho iného. Napr. najvyššie nálezné vyplatené za nález mincí pri kopaní bazéna, alebo devínske mince objavené pri kopaní jamy pre nový stromček, prípadne Likavské denáre, vyryté diviakmi (a objavené turistami)... Na objavení starých mincí pri kopaní základu pre niečo iné nie je podľa mňa nič extra zázračné alebo neprirodzené.
Ak, tak by si sa mal informovat na miestne prislusnom krajskom pamiatkovom urade, tam sa najskor nasledujuci pracovny den ohlasuje nalez (ten urad nepozname, lebo nevieme, kde sa pribeh odohral). BTW, pozrel som aj ZR SR a OR SR (kamenar mohol byt zivnostnik, alebo mohol mat firmu), no nic relevantne som nenasiel, takze Jirimu neviem pomoct...
Otazka je, ci sa vobec take nieco prihodilo. Povedzme, ze ano. Potom, ak sa takto prisudzuje vyznam (a kauzalny suvis) casovo koincidujucim javom, tak C. G. Jung by to nazval synchronicita. Kedze tento pojem nie je plauzibilny (skeptici ho povazuju za “ezoteriku”, lebo sa neda "zmerat", "zvazit", verifikovat experimentom), tak namiesto neho by sa dalo hovorit prinajmensom o konfirmacnom biase.