Citácia:
Problém je, že neviem ako začať. Som úplne nepopísaný list čo sa tejto problematiky týka. Chcel by som mať také
znalosti teológie... taký prehľad, že by ma nikto neoklamal.
Mohli by ste mi poradiť ako začať, aké knihy čítať a podobne? Budem vďačný za akúkoľvek radu.
neviem ci si trufas ist studovat vysoku skolu kvoli tomu
ale poviem ti ako som zacinal ja
mam skoncenu STU co je velmi dobra vec kedze clovek potrebuje mat aj nejake tie zaklady logiky (a matematiky) a poznanie prirodnych vied
okrem toho som sa zaujimal o duchovne veci
asi prvou vecou boli knihy CSLewisa kedze vysvetluje velmi jednoduchym sposobom a velmi do hlbky, Obzvlast jeho zakladna kniha
K jadru krestanstva, ktora je skvela pre zaciatocnikov ale odporucam aj dalsie knihy a ucit sa od neho uvazovat
su ale ludia ktori rozmyslaju inym sposobom a paci sa im napriklad kniha B.Pascal
Myslienky (nazov knihy) alebo sv Terezka z Lisieux
Dejiny Duse Dalsou takou knihou pre mna bola J Ratzinger
Uvod do krestanstva - vybral som si prave toho cloveka pretoze som sa obaval modernych liberalnych teollogov a mozem povedat ze presnost a hlbka jeho myslienok nadchybna nielen mna ale aj mnohych dalsich intelektualov po celom svete. Knihu vlastnim od roku 1990 ale vzdy znova a znova v nej najdem dalsie podnetne a hlboke myslienky (a samozrejme aj dalsi jeho knihy pripadne rozhovor s V Messorim) Velmi ma preto potesilo ked sa J R neskorsie stal papezom B16. Myslim si ze je to jeden z klasickych intelektualov ktori sa zapisu do dejin Cirkvi ale aj do dejin ludstva - naozaj, ten clovek uvazuje velmi precizne a zo vsetkych moznych pohladov
a posledny zo zahranicnych je Scot Hahn ktory je spickovy biblista (odporucam hlavne jeho original americku stranku, aj ked vela jeho knihy bolo prelozenych do cestiny a slovenciny)
zo starsich rozhodne stoji za to kard H Newman a G CH Chesterton a jeho myslienky v roznych knihach napriklad Ortodoxia (ta je o teologickych aspektoch viery)
a zo slovenskych je spickovy J Porubcan SJ a jeho seria Svedectvo pravde(ten ma fascinoval
https://www.porubcan.rcc.sk/exercitator), celkom zaujimavy aj aj Pavol Straus ale kazdemu nesadne (ani mne)
a zo starsich Tihammer Toth a jeho knihy
Zakladnou literaturou je samozrejme KKC