Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 47 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
Poslať 12.05.2019 3:19:49   Ako na teologiu?

od 12.05.2019 3:14:16
napísal 53 príspevkov
Ahojte.
Mal by som veľký záujem vyznať sa v teológii. Zatiaľ som ju podrobne neštudoval, ale rád by som v nej mal prehľad... chcel by som v nej mať veľké znalosti. Problém je, že neviem ako začať. Som úplne nepopísaný list čo sa tejto problematiky týka. Chcel by som mať také
znalosti teológie... taký prehľad, že by ma nikto neoklamal.

Mohli by ste mi poradiť ako začať, aké knihy čítať a podobne? Budem vďačný za akúkoľvek radu.

Poslať 12.05.2019 11:50:06   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Pristupuj k tomu ako ku kazdemu inemu studiu - zisti si co vsetko patri pod katolicku teologiu, rozdel si oblast studia na mensie casti a postupne naberaj viac a viac. A k tomu si postupne zhanaj literaturu.

ked som si pozrel rozne studijne plany, tak som si vsimol,ze sa vyucuju aj pribuzne obory:

dejiny filozofie
logika,
metafyzika
teodicea
filozofia poznania
metodológia vied
filozofická antropológia
filozofia prírody
etika
psychológia
pedagogika

Poslať 12.05.2019 16:42:20   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Dá sa prihlásiť aj na štúdium v Blave.

Poslať 12.05.2019 16:42:55   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Problém je, že neviem ako začať. Som úplne nepopísaný list čo sa tejto problematiky týka. Chcel by som mať také

Mohli by ste mi poradiť ako začať, aké knihy čítať a podobne? Budem vďačný za akúkoľvek radu.
neviem ci si trufas ist studovat vysoku skolu kvoli tomu
ale poviem ti ako som zacinal ja
mam skoncenu STU co je velmi dobra vec kedze clovek potrebuje mat aj nejake tie zaklady logiky (a matematiky) a poznanie prirodnych vied
okrem toho som sa zaujimal o duchovne veci
asi prvou vecou boli knihy CSLewisa kedze vysvetluje velmi jednoduchym sposobom a velmi do hlbky, Obzvlast jeho zakladna kniha K jadru krestanstva, ktora je skvela pre zaciatocnikov ale odporucam aj dalsie knihy a ucit sa od neho uvazovat
su ale ludia ktori rozmyslaju inym sposobom a paci sa im napriklad kniha B.Pascal Myslienky (nazov knihy) alebo sv Terezka z Lisieux Dejiny Duse
Dalsou takou knihou pre mna bola J Ratzinger Uvod do krestanstva - vybral som si prave toho cloveka pretoze som sa obaval modernych liberalnych teollogov a mozem povedat ze presnost a hlbka jeho myslienok nadchybna nielen mna ale aj mnohych dalsich intelektualov po celom svete. Knihu vlastnim od roku 1990 ale vzdy znova a znova v nej najdem dalsie podnetne a hlboke myslienky (a samozrejme aj dalsi jeho knihy pripadne rozhovor s V Messorim) Velmi ma preto potesilo ked sa J R neskorsie stal papezom B16. Myslim si ze je to jeden z klasickych intelektualov ktori sa zapisu do dejin Cirkvi ale aj do dejin ludstva - naozaj, ten clovek uvazuje velmi precizne a zo vsetkych moznych pohladov
a posledny zo zahranicnych je Scot Hahn ktory je spickovy biblista (odporucam hlavne jeho original americku stranku, aj ked vela jeho knihy bolo prelozenych do cestiny a slovenciny)
zo starsich rozhodne stoji za to kard H Newman a G CH Chesterton a jeho myslienky v roznych knihach napriklad Ortodoxia (ta je o teologickych aspektoch viery)
a zo slovenskych je spickovy J Porubcan SJ a jeho seria Svedectvo pravde(ten ma fascinoval https://www.porubcan.rcc.sk/exercitator), celkom zaujimavy aj aj Pavol Straus ale kazdemu nesadne (ani mne)
a zo starsich Tihammer Toth a jeho knihy

Zakladnou literaturou je samozrejme KKC

Poslať 12.05.2019 16:43:16   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Problém je, že neviem ako začať. Som úplne nepopísaný list čo sa tejto problematiky týka. Chcel by som mať také

nejake knihy su aj na webe v elektronickej podobe (z tych co som spominal asi vacsinu najdes, pripadne napis sukromnu spravu)

-------------------------

som len zvedyavy ci si to dotycny pride aspon precitat alebo zasa len da otazku a viac sa neukaze - zatialco my sa trapime s odpovedami
(v minulosti tu takych bolo kopec)

Poslať 12.05.2019 18:01:42   Re: Ako na teologiu?

napísal 53 príspevkov
Určite to nevidím na štúdium na vysokej škole, už len kvôli tomu, že na každú teologiu je potrebné odporúčanie od miestneho ordinára (ak sa nemýlim) a mňa by asi trafil šľak, ak by mi ho nedal. :D (A už vôbec nie, keď som pred niekoľkými mesiacmi vystúpil z RKC)

Misojogi, vidím, že ty si asi všade. Začnem asi s tými knihami od C.S.Lewisa a uvidíme neskôr. Budem asi potrebovať menšiu pomocnú ruku, (vedenie) tak ti napíšem, ak budem niečo potrebovať. Nie som z BA, ale z KK, píšem ti to sem, aby som odpovedal na tvoju súkromnú správu, preto stretnúť sa, by bolo asi obtiažnejšie.

Záujímajú ma aj témy sviatostí, ruženca, svetci, exorcizmu atď. Ak by niekto vedel o nejakých dobrých knihách na túto temu, bol by som veľmi vďačný za ich zdieľanie tu v téme. Ale ocenil by som, aby boli písané pre začiatočníkov, lebo ja som čo sa týka teológie nepopísaný list, preto by som nerád čítal knihy od B16, keďže sa mi zdajú ťažké.

Zatiaľ tolko, keď ma ešte niečo napadne napíšem...

Poslať 12.05.2019 18:55:34   Re: Ako na teologiu?

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
mukel píše:
Určite to nevidím na štúdium na vysokej škole, už len kvôli tomu, že na každú teologiu je potrebné odporúčanie od miestneho ordinára (ak sa nemýlim) a mňa by asi trafil šľak, ak by mi ho nedal. :D (A už vôbec nie, keď som pred niekoľkými mesiacmi vystúpil z RKC)

Misojogi, vidím, že ty si asi všade. Začnem asi s tými knihami od C.S.Lewisa a uvidíme neskôr. Budem asi potrebovať menšiu pomocnú ruku, (vedenie) tak ti napíšem, ak budem niečo potrebovať. Nie som z BA, ale z KK, píšem ti to sem, aby som odpovedal na tvoju súkromnú správu, preto stretnúť sa, by bolo asi obtiažnejšie.

Záujímajú ma aj témy sviatostí, ruženca, svetci, exorcizmu atď. Ak by niekto vedel o nejakých dobrých knihách na túto temu, bol by som veľmi vďačný za ich zdieľanie tu v téme. Ale ocenil by som, aby boli písané pre začiatočníkov, lebo ja som čo sa týka teológie nepopísaný list, preto by som nerád čítal knihy od B16, keďže sa mi zdajú ťažké.

Mam taky nejasny pocit, ze Tvoj zaujem o teologiu prameni iba z tuzby stat sa 'kvalifikovanejsim odporcom RKC'. :)
Ak je to tak, bude to zabity cas a zbytocna namaha.
Boha "studiom" neobsiahnes, ani nepochopis. (Mne to mozes verit. ;) )

Poslať 12.05.2019 19:00:52   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
Citácia:
Mam taky nejasny pocit, ze Tvoj zaujem o teologiu prameni iba z tuzby stat sa 'kvalifikovanejsim odporcom RKC'. :)
...tiez si myslim. Ale ak je to tak, bude lepsie, ked si najde ine forum...

Poslať 12.05.2019 19:39:21   Re: Ako na teologiu?

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
anux píše:
Citácia:
...tiez si myslim. Ale ak je to tak, bude lepsie, ked si najde ine forum...
Mozno nie celkom.
"Šavol, Šavol, prečo ma prenasleduješ?" (Skutky apostolov, 9:4)
Ak ma Boh "svoj plan" s kazdym clovekom ... :D

Poslať 12.05.2019 19:58:38   Re: Ako na teologiu?

napísal 53 príspevkov
legionar píše:
mukel píše:

Boha "studiom" neobsiahnes, ani nepochopis. (Mne to mozes verit. ;) )
Nie, v žiadnom prípade.

Poslať 13.05.2019 3:31:52   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Mozno nie celkom.
"Šavol, Šavol, prečo ma prenasleduješ?" (Skutky apostolov, 9:4)
Ak ma Boh "svoj plan" s kazdym clovekom ... :D

Poslať 14.05.2019 19:43:45   Re: Ako na teologiu?

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
mukel
Citácia:
Určite JR a Úvod do kresťanstva. Potom by som si na tvojom mieste zvolil iba jednu teologickú tému, sústredil sa na ňu a zháňal si k nej informácie či literatúru. Ja mám takto /ako tak/ zvládnutú kristológiu, máriológiu, ekleziológiu a históriu kresťanstva. Môžeš si však vybrať aj iné, soteriológiu, sacramentológiu či eschatológiu a pod... jednotlivé témy sa totiž prelínajú a ak sa sústredíš na jednu tak mimovoľne nájdeš mnoho podnetov a odpovedí aj na ostatné. Ak takto postupovať nechceš, tak si kúp všetko od Scotta Hahna čo sa dá /nie naraz ale postupne, ak Ťa to bude zaujímať/. A ak Ťa to nakopne tak potom sa ozvi a dáme Ti ďalšie odporúčania.

Poslať 14.05.2019 23:25:36   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Záujímajú ma aj témy sviatostí, ruženca, svetci, exorcizmu atď.
dobry je Schmaus a jeho ucebnice dogmatiky (sviatosti mariologia atd)
Citácia:
Ak takto postupovať nechceš, tak si kúp všetko od Scotta Hahna čo sa dá /nie naraz ale postupne, ak Ťa to bude zaujímať/.
Scot Hahn je kompletne na webe v elektronickej podobe, staci trocha vygooglit, ale samozrejme je tak dobry ze sa oplati ho mat aj v papierovej podobe a ja mam od neho preto vsetko aj v papieri

Poslať 15.05.2019 20:03:47   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Dietky, ja mám pri Vás pocit, že som ešte v plienkach. Vďaka za podnety. Sú to návody na naplnenie mysle. Osobne uprednostňujem napĺňanie srdca. A keď teológiu, tak teológiu duchovnosti, alebo spiritualnu teológiu, ktorá učí čo to o duchovnom živote. Základnou knihou, z ktorej sa myslím učia aj seminaristi a ktorá je dostupná (myslím po častiach) na webe je Teológia duchovnosti od profesora Jerzyho Gogolu.

To je iba základ. Tak veľmi by kňazi mali absolvovať doplnkové štúdia tejto oblasti! Lebo nie sú často vybavení na duchovné sprevádzanie! A tí, čo majú potrebné vybavenie (teoretické a osobnostné) nemajú na bežných veriacich čas. Niekedy mi to pripadá, že nie je záujem viesť laikov do hlbín. Ale na to sa sťažovala aj sv. Terézia Avilská, lebo panuje (iste aj opodstatnená) nedôvera k mystike. Ale téma je iná, ako si naplniť hlavu vedomosťami, ktoré koniec koncov môžu byť (a často sú) prekážkou priblíženia sa k Bohu.

Poslať 16.05.2019 0:27:53   Re: Ako na teologiu?

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
teta
nasiel som na webe len knizku Teológia spoločenstva s Bohom
a v slovencine vysli len tieto dve (okrem nej este jedna - Od zjavenia k zjednoteniu)
https://www.kumran.sk/autor/1811-jerzy-wieslaw-gogola
tu ktoru spominas som nenasiel

[ Príspevkov: 47 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia