Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 03.07.2018 23:36:06   Nedovera

od 03.07.2018 23:28:31
napísal 3 príspevkov
Ahojte priatelia trochu sa rozpíšem. Ale neviete mi povedať - z pohľadu laikov, stáva sa aj vám, že keď sa modlíte, akoby ste vôbec nemali dôveru? Prípadne čakáte že sa stane presný opak? Viem že je to zvláštne ale u mňa je to proste vždy tak. Skúste poradiť čo vám pomáha?

Poslať 04.07.2018 11:55:26   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Hej celkom inak, ako by som to chcela riešiť ja, to sa stáva po modlitbe. Len časom potom chápem cesty a myšlienky dobrotiveho Pána. Dalo by sa uviesť aj príklady. Ale najskôr napíš ty.

Poslať 04.07.2018 12:49:09   Re: Nedovera

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
To bude asi kvoli tomuto:
https://www.martinus.sk/?uItem=243922
:)

Poslať 04.07.2018 13:22:46   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
keď sa modlíte, akoby ste vôbec nemali dôveru? Prípadne čakáte že sa stane presný opak?
to su take pocity a niekedy aj pravdive :D
Ono dovera v Boha neznamena ze Boh kona co my chceme, ale ze Boh kona podla vlastneho uvazenia ale v nas prospech aj ked to subjektivne momentalne vidime inak

Legi - vtipny postreh

Poslať 05.07.2018 15:50:03   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
Lilll píše:
Ahojte priatelia trochu sa rozpíšem. Ale neviete mi povedať - z pohľadu laikov, stáva sa aj vám, že keď sa modlíte, akoby ste vôbec nemali dôveru? Prípadne čakáte že sa stane presný opak? Viem že je to zvláštne ale u mňa je to proste vždy tak. Skúste poradiť čo vám pomáha?
Ked sa modlíš už máš dôveru. Ved ináč by si sa nemodlila. Viac ako veriť že sa mi stane tak ako prosím je treba veriť že Boh mi dá to čo je pre moju (alebo toho za koho sa modlím)spásu najlepšie. Je treba byť otvorený a pripravený prijať Božiu vôlu aj ked sa nezhoduje s mojou alebo jej v danom okamihu nerozumiem

Poslať 06.07.2018 10:50:34   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Clovek by caka ze dotycny zacne aj komunikovat
ale vidim ze len hodil otazku do placu a vsetko nechal na nas .... :oops:

Poslať 06.07.2018 22:01:08   Re: Nedovera

napísal 3 príspevkov
Prepáčte, že som sa dlhšie neozvala mrzí ma to naozaj :oops: Ono ťažko sa to celkom vysvetľuje - ale skusim teda priklad, modlim sa za prekonanie určitej ťažkej situacie ale akoby vnutorne citim, že sa to cele pokašle. Viem, že modlitba nie je o pocitoch.

Poslať 07.07.2018 14:18:16   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
Lilll píše:
Prepáčte, že som sa dlhšie neozvala mrzí ma to naozaj :oops: Ono ťažko sa to celkom vysvetľuje - ale skusim teda priklad, modlim sa za prekonanie určitej ťažkej situacie ale akoby vnutorne citim, že sa to cele pokašle. Viem, že modlitba nie je o pocitoch.
Presne ako som ti už napísal: modli sa s dôverou (myšlienky že sa to pokašle nie sú nedôverou ale obyčajnou ludskou pochybnosťou a tá je prirodzená) ale buď pripravená prijať Božiu vôľu. Dobré každú prosiacu modlitbu zakončiť slovami: "ale nech sa stane ako Ty chceš a nie ja" alebo " Pane buď *Tvoja vôľa"

Mimochodom ja viac ďakujem ako prosím. Veď všetko čo mám, čo ma stretá a aj s čím sa trápim je darom. Pán predsa vie najlepšie čo potrebujem!

Poslať 10.07.2018 9:12:32   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
modlim sa za prekonanie určitej ťažkej situacie ale akoby vnutorne citim, že sa to cele pokašle.
pochopitelne, pretoze ti na tom zalezi a navyse:
modlitba nie je hovorenie Bohu co ma robit On (hoci aj ja to robim) ale pocuvanie co mame robit my
Dovera neznamena doverovat Bohu ze urobi to co chceme my, ale ze nech sa stane cokolvek tak Boh to vyuzije pre nase dobro
-
Ty chces mat nespravny druh dovery a preto ti to nefunguje ;) :oops:
chces mat doveru ze Boh bude konat podla Tvojich pokynov
to naozaj nie je mozne.
-
Ak chces napis za aku tazku vec sa modlis a chces od Boha aby v nej konal.

Poslať 10.07.2018 10:32:19   Re: Nedovera

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
misojogi píše:
Dovera neznamena doverovat Bohu ze urobi to co chceme my, ale ze nech sa stane cokolvek tak Boh to vyuzije pre nase dobro
To je presne to, co mi nikdy neslo ... :D
Osobne vobec neverim, ze (ak vobec existuje) Boh naozaj chce moje dobro.
Dokonca ani to, ze je dobry ...

Poslať 10.07.2018 11:06:13   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
To je presne to, co mi nikdy neslo ... :D
chce to snahu
Citácia:
Osobne vobec neverim, ze (ak vobec existuje) Boh naozaj chce moje dobro.
a prave to ta blokuje spoznat ho, skus to teda aspon hypoteticky ... (ako predstavu)

Poslať 07.08.2018 22:20:25   Re: Nedovera

od 05.08.2018 11:56:57
napísal 425 príspevkov
Namatkovo som z temy Nedovera vybral:

Citácia:
... Ono dovera v Boha neznamena ze Boh kona co my chceme, ale ze Boh kona podla vlastneho uvazenia ale v nas prospech aj ked to subjektivne momentalne vidime inak ...

... Viac ako veriť že sa mi stane tak ako prosím je treba veriť že Boh mi dá to čo je pre moju (alebo toho za koho sa modlím)spásu najlepšie. Je treba byť otvorený a pripravený prijať Božiu vôlu aj ked sa nezhoduje s mojou alebo jej v danom okamihu nerozumiem ...

... modlitba nie je hovorenie Bohu co ma robit On (hoci aj ja to robim) ale pocuvanie co mame robit my ...
V uvedenych vyjadreniach diskutujucich sa pojednavalo o osobnej, prosebnej modlitbe; konkretne o jej ucinkoch, t.j. ze clovek vobec nemusi dostat/dosiahnut, o co v modlitbe ziada. Pre jednoduchost predpokladajme, ze predmetom modlitby boli casne dobra nas samych alebo nasich bliznych. Casto sa v tomto kontexte stretavam s opacnym nazorom, ze modlitbou, ktora splni „urcite podmienky“, dosiahneme od Boha to, o co v nej prosime, pricom sa v suvislosti s tym spomina najma ako je nevyhnutna vytrvalost, trpezlivost a argumentuje sa napr. nasledovnymi versami zo Svateho pisma:

Lk 11,9-10
Jn 14,14
Mt 21,22
Jer 29,12

Nazdavate sa, ze horeuvedene nazory diskutujucich su v sulade s tymito versami?

Citácia:
... Ale neviete mi povedať - z pohľadu laikov, stáva sa aj vám, že keď sa modlíte, akoby ste vôbec nemali dôveru? Prípadne čakáte že sa stane presný opak? Viem že je to zvláštne ale u mňa je to proste vždy tak ...
Toto nevyzera byt vyjadrenim a priori nedovery voci Bohu (lebo Lilll sa modlieva), ale skor utvrdenie aposteriorneho poznatku o vysledku utiekania sa k modlitbe (lebo Lilll vidi, aky je impakt modlitby na jej realny (pozemsky) zivot).

Poslať 08.08.2018 9:09:31   Re: Nedovera

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
o osobnej, prosebnej modlitbe; konkretne o jej ucinkoch, t.j. ze clovek vobec nemusi dostat/dosiahnut, o co v modlitbe ziada.
stretavam s opacnym nazorom, ze modlitbou, ktora splni „urcite podmienky“, dosiahneme od Boha to, o co v nej prosime,
vystihol si to, asi je to niekde medzi ...

Poslať 08.08.2018 22:27:57   Re: Nedovera

od 05.08.2018 11:56:57
napísal 425 príspevkov
Konstatovanie, ze "asi je to niekde medzi...", sa aj mne vidi byt rozumnym kompromisom, lenze zda sa, ze generuje viacero otaznikov. Napr. ak clovek na ucinnost osobnych prosebnych modlitieb nazera ako fenomenolog a statistik, tak mu vyjde, ze naplnanie prosieb je znacne nedeterministicke (prosba sa minie ucinku, dokonca moze nastat pravy opak, a pod.). Pokial ide o statisticke spravanie, miera uspesnosti prosieb je velmi individualna, no zjednodusene povedane u mnohych ludi mozno obdobna ako pri hode mincou. Ked sa skusenost javi takto, odkial ma potom pramenit presvedcenie, ze clovek bude vyslysany, ked to bude potrebovat?

Poslať 10.08.2018 22:24:18   Re: Nedovera

napísal 3 príspevkov
Jochanan, celkom si aj vystihol čo som riešila... veľakrát sa stretávam so situáciami, ktoré nie sú v súlade s tými veršami, ktoré si uviedol. Potom v ťažších situáciach človek nie je presvedčený, že bude vyslyšany. :roll:

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť