Citácia:
V nasledujúcom úryvku, ktorý je takmer vždy citovaný nekatolíkmi kritizujúcimi kato-lícku prax volania kňazov menom otec, v sku-točnosti Kristus varuje, aby sme sa na nikoho nespoliehali tak ako na Boha, ktorý sám je naším Otcom. Podobne varuje pred nazýva-ním učiteľov alebo majstrov spôsobom, ktorý patrí len Bohu, nášmu najvyššiemu Učiteľovi a Majstrovi. Ako budeme vidieť v nasle-dujúcich veršoch, Kristus nemal doslovne na mysli, že nemôžeme osloviť iných otec aj v ná-boženskom kontexte. Taktiež mnoho nekato-líkov, ktorí namietajú voči katolíckemu zvyku volania kňazov otcami, zabúda, že v tom is-tom úryvku nižšie Kristus tiež hovorí: „Ani sa nedávajte volať učiteľmi." Napriek tomu títo nekatolíci volajú mnohých ľudí učiteľ a bežne používajú slovo doktor, ktoré je latinským slo-vom pre učiteľa.
Citácia:
Mt 23, 1 — 12: „Vtedy Ježiš povedal zástupom i svojim učeníkom: ,Zákonníci a farizeji zasadli na Mojžišovu stolicu. Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podfa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú. Viažu fažké až neúnosné bremená a kladú ich fud'om na ple-cia, ale sami nechcú ani prstom pohnút. Všetko, čo robia, konajú iba preto, aby ich ľudia videli: rozširujú si modlitebné remienky a zväčšujú strapce na šatách. Majú radi popredné miesta na hostinách a prvé stolice v synagógach, pozdravy na uliciach a ked' ich ľudia oslovujú Rabbi. Vy sa nedávajte volat Rabbi, lebo len jeden je váš Učiteľ, vy všetci ste bratia. Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský. Ani sa nedávajte volat Učiteľmi, lebo len jediný je váš Učiteľ, Kristus. Kto je medzi vami najväčší; bude vaším služobníkom. Kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.'"
.
Citácia:
V nasledujúcich citátoch si všimnite, že diakon Štefan, prvý novozákonný mučeník, pod vnuknutím Ducha Svätého sa nielen odvoláva na iných mužov ako „otcov", ale priamo oslovuje samotných farizejov ako „otcov". Samozrejme, Duch Svätý by to nebol inšpiroval, ak by Kristus zakázal doslovné používanie termínu otec pre ľudské bytosti. Je pozoruhodné všimnúť si, že slová otec a otcovia sa objavujú v týchto úryvkoch zo Skutkov apoštolov niekoľkokrát.
Sk 7, 2: „Bratia a otcovia, počúvajte..."
Neskôr, po tom, čo hovoril o Kristovi, spomína Mojžiša:
Sk 7, 38 - 39: „To on bol pri zhromaždení ludu na púšti s anjelom, čo sa s ním rozprával na vrchu Sinaj, i s našimi otcami; on dostal živé slová, aby nám ich odovzdal. Ale naši otcovia ho nechceli poslúchať, odmietli ho a v srdciach sa im zacnelo po Egypte."
Sk 7, 44 - 45: „Naši otcovia mali na púšti stánok zmluvy, ako im nariadil ten, čo povedal Mojžišovi, aby ho zhotovil podl'a vzoru, ktory videl. Naši otcovia ho prevzali a za Jozueho priniesli na územie pohanov, ktorych Boh vyhnal spred našich otcov..."
Sk 7, 51 - 53: „Vy, tvrdošijní s neobrezaným srdcom a ušami, vy vždy odporujete Duchu Svätému; vy takisto ako vaši otcovia. Ktorého proroka neprenasledovali vaši otcovia? Oni zabíjali tých, čo predpovedali príchod Spravodlivého, a vy ste sa teraz stali jeho zradcami a vrahmi; vy, čo ste prostredníctvom anjelov dostali zákon, no nezachovávali ste ho."
Citácia:
Ďalšie citáty
Sk 21, 40 — 22, 1 Rim 4, 16 - 17 1 Kor 4, 14 - 15 1 Sol 2,11
1 Tim 1, 2
Tít 1, 4
Flp 9 - 10
1Jn 2, 13 - 14
Citácia:
Za osobitnú zmienku z týchto citátov stoja dva:
V 1 Kor 4, 14 — 15 sa Pavol zameriava na zdôvodnenie, prečo katolíci volajú kňazov otcami, ked' hovorí: „Ved' keby ste mali hoc aj desaťtisíc vychovávateľov v Kristovi, otcov nemáte mnoho, lebo v Kristovi Ježišovi ja som vás splodil skrze evanjelium. Prosím vás teda, napodobňujte ma!" (Pozn. prekl.: spojenie „ja som vás splodil" používa v anglickom preklade Biblie slová „ja som sa stal vaším otcom".) Všimnite si, že reč zakončil s úmyslom povedať svojim čitateľom, aby ho napodobňovali, a to by zahŕňalo, samozrejme, aj jeho spôsob porovnávania duchovného otcovstva v Kristovi a skrze evanjelium s posvätnou apoštolskou službou vykonávanou v Cirkvi biskupmi a kňazmi.
V Tít 1, 4 sa Pavol síce priamo neoznačuje ako „otec", a predsa vytvorí túto spojitosť tým, že pripomína kresťanom duchovné otcovstvo, ktoré pochádza od Boha. Ten istý argument Pavol použije v Li ste Filemonovi, ked' označuje kresťanského otroka Onezima za svojho syna vo viere a seba samého ako toho, ktorý sa stal Onezimovým „otcom".
za seba mozem povedat ze cloveka ktora ma priviedol k hlbsej viere som do istej miery vnimal ako svojho duchovneho otca rovnako ako to Pavol popisuje
a tiez ludi ktori mi boli napomocni na ceste k Bohu som z nich citil taky otcovsky pristup, preto sa mi zda pouzitie slova otec celkom primerane.
.