Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 88 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší
Autor Správa
Poslať 27.02.2018 10:47:34   Kazen na nedelu

od 14.12.2017 17:55:21
napísal 218 príspevkov
prekvapila a pobavila ma jedna kazen k evanjeliu. Vypocujte si ju od 2:54 a dajte sem svoje postrehy.
Bez ohladu na to, co si na danu temu myslim ja, tak kazen mi pride ako snaha o bezmocne ospravedlnenie
niecoho....
no vypocujte si: https://www.tvlux.sk/archiv/play/14435

Poslať 27.02.2018 12:36:45   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
vypočul som si ju. Neviem kde tam vidíš ospraveldňovanie niečoho... Je to výklad Ježišových slov Otec je len jeden. A potom o žehnaní. Žhanť neznamená ospravedlňovať. Žehnať znamená zvolávať Božiu pomoc. Je fakt že žehnanie zanedbávame a pritom moc žehnať má otec rodiny, rodičia detí a aj ostatní medzi sebou. Je to dané tým že sme všetci pokrstení sme kňazi - všeobecní kňazi

Poslať 27.02.2018 13:35:30   Re: Kazen na nedelu

napísal 218 príspevkov
myslim si, ze porovnavanie hrusiek s jablkami este nerobi z tej kazne seriozny vyklad niecoho.
Ty tam nevidis snahu o ospravedlnenie? Ja sa snazim o nadhlad, o objektivny nazor, nezavisle
na mojej viere

Poslať 27.02.2018 14:11:07   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
27.2.2018 - Utorok po 2. pôstnej nedeli, káže dp. Juraj Drobný.
kazen bola na temu nikoho na zemi nevolajte otec pretoze mate len jedneho Otca ktory je na nebesiach
a zacina az 4:23
nechapem co a ako ohladom zehnania
podla mna to teologicky vyjasnil jasne aj z Pisma ze pojem otec mozeme pouzivat(mozno mohol pouzit este viac citacii NZ ale aj tak), kde vidis problem?
proste ide o recnicke zvyraznenie myslienky v Jezisovej reci

navyse nemohol si to napisat textovo? aby clovek nemusel pocuvat cele video ? Stacila jedna veta ....

ano na konci je zehnanie, ale ani v tom nevidim ziaden problem, kde ho vidis Ty

Poslať 27.02.2018 14:19:47   Re: Kazen na nedelu

napísal 218 príspevkov
precital text z Biblie "nikoho nenazyvajte rabbi (ako zidia svojich rabinov) a nikoho nenazyvajte svojim otcom". Povedal, ze Jezisov odkaz znie jasne a ze ho katolici porusuju :) A potom sa z toho snazil vymotat. Snazil sa to porovnavat s tym, ze aj my svojich fyzickych otcov volame otcami! Ale na toto Jezis nemyslel, jemu slo o duchovnu oblast - tam nemas nikoho volat otcom, ucitelom, guru, lidrom a podobne... A toto uz nevysvetlil, len to zacal pliest este viac a to bez nejakeho zaveru.
Slovne sa to neda napisat, lebo skor ide o to, ako tu kazen pohnojil dotycny a nie o dotycny text v Biblii

je smutne, ze toto v zapale viery nevidite...

Poslať 27.02.2018 14:32:31   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
A toto uz nevysvetlil, len to zacal pliest este viac a to bez nejakeho zaveru. ide o to, ako tu kazen pohnojil dotycny
je to mozne ze mohol aj lepsie argumentovat ale moze ist aj o nepochopenie z Tvojej strany
napriklad povedal nejaky naznak ktory mne je jasny a preto je to pre mna argument ale kedze ty nevies o co ide tak to pre teba argument nie je.
Citácia:
Ale na toto Jezis nemyslel, jemu slo o duchovnu oblast - tam nemas nikoho volat otcom, ucitelom, guru, lidrom a podobne...
toto by ma zaujimalo ze na zaklada coho ty z textu dedukujes ze co si Jezis myslel a ze myslel len duchovnu oblasta nie pozemsku? Podla mna to je len jeden z moznych vykladov. Ale napriklad ja som tomu textu vzdy rozumel tak ze doslovny vyznam textu je, ze slovo otec sa nema vobec pouzivat ale sucasne som bral aj vyklad ze ide o recnicku hyperbolu (prehnanie do extremu aby sa clovek zamyslel)
Mimochodom inde v Pisme sa slovo otec pouziva aj v duchovnom zmysle to mozno Drobny mohol spomenut tiez, mozno opomenul, ved nerobil vedecku pracu
ja si myslim ze mozno by som to vedel vyargumeentovat lepsie ako on, ale mozno mam len vysoke sebavedomie
.
ale napriklad fakt tam nevidim ze by priamo z textu vyplyvalo ze ide len o duchovnu oblast, vies to vysvetlit ze ako to myslis?

Poslať 27.02.2018 14:58:17   Re: Kazen na nedelu

napísal 218 príspevkov
nemyslim, ze slo o nepochopenie z mojej strany. Pocul-cital som aj lepsie apologeticke prace.
Nuz, ja som to tu dal na diskusiu do placu a cakam na nazory :)

Poslať 27.02.2018 15:40:03   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Speedy píše:
precital text z Biblie "nikoho nenazyvajte rabbi (ako zidia svojich rabinov) a nikoho nenazyvajte svojim otcom". Povedal, ze Jezisov odkaz znie jasne a ze ho katolici porusuju :) A potom sa z toho snazil vymotat. Snazil sa to porovnavat s tym, ze aj my svojich fyzickych otcov volame otcami! Ale na toto Jezis nemyslel, jemu slo o duchovnu oblast - tam nemas nikoho volat otcom, ucitelom, guru, lidrom a podobne... A toto uz nevysvetlil, len to zacal pliest este viac a to bez nejakeho zaveru.
Slovne sa to neda napisat, lebo skor ide o to, ako tu kazen pohnojil dotycny a nie o dotycny text v Biblii

Toto som tu už v minulosti písal aj ja nepochodíš s tým. Proste v RKC keď pán farár povie, že čierna je biela a biela čierna v tom prípade tak je to správne a tak to má byť. :D

Poslať 27.02.2018 17:07:12   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Proste v RKC keď pán farár povie, že čierna je biela a biela čierna
v tomto pripade poznam asi lepsiu argumentaciu ako v kazni
ale uz sme to tu preberali davnejsie v inych temach
dovod spociva v tom ze aj Pavol sa nazyva prenesene duchovnym otcom priamo v Pisme cize zjavne ide o hyperbolu
ale najhlbsie vysvetlenie tomu dava podla mna Scot Peck tym ze pozemskeho otca chape ako rolu ktora je realizaciou idealne predstavy otca (otcovskej postavy) a jej nedokonalosti mozu nahradit ine otcovske postavy
nieco podobne pise aj psycholog
...
Speedy ale neodpovedal si mi na moju otazku
Na zaklade coho v texte dedukujes ze Jezisovi islo len o duchovnu interpretaciu slova otec ?

Poslať 27.02.2018 17:08:47   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
písal aj ja nepochodíš s tým. Proste v RKC keď pán farár povie
v tomto pripade je to nespravodlive obvinenie
napisal som tu niekolko citatov z Pisma na zaklade ktorych vidno ako to je bez ohladu na kvalitu ci nekvalitu danej kazne
preco si si ich nevsimol?

Poslať 27.02.2018 17:23:11   Re: Kazen na nedelu

napísal 218 príspevkov
misojogi píše:
poznam asi lepsiu argumentaciu ako v kazni
mne osobne, v tomto pripade ide o rozobratie argumentov pouzitych v kazni. A to je cele nestastne, podla mna.
Skratka fiasko. Ale niekto s tym ide do eteru. Toto ma udivilo. Argumenty pre a proti poznam velmi dobre. O tom
sa bavit nechcem.

misojogi píše:
Speedy ale neodpovedal si mi na moju otazku
Na zaklade coho v texte dedukujes ze Jezisovi islo len o duchovnu interpretaciu slova otec ?
neodpovedal, lebo mne skor ide o vase nazory na argumentaciu daneho knaza, ktoreho som doteraz nepoznal.
Slovo "otec" sa v zidovskej reci pouzivalo bezne a ani Jezis, ani Biblia proti tomu nic nema. Vyskytuje sa to na mnohych
miestach v Biblii. Cize slovo "otec" myslene doslovne. Kazdy ma svojho otca, svoju mamu. Nejako tych ludi, co nas splodili volat musime. Ak by bolo zakazane slovo "otec", ktore ale kvoli tomu vzniklo, tak by sme museli najst nahradne slovo. Nemozeme pouzivat slovo "cigan", tak pouzivame "neprisposobivy obcan". Je to ale to iste, kazdy to vie.
Jezis vravel o pysnych rabinoch, ktori sa nechali volat Rabbi, radi sa nechali pozdravovat na namestiach (vtedy to malo iny vyznam) a mali radi predne miesta v synagogach. Islo o duchovnych ucitelov - otcov zidovskeho naroda. Nie o fyzickych otcov.
citat:
Vy sa nedávajte volať Rabbi, lebo len jeden je váš Učiteľ, vy všetci ste bratia. 9 Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský. 10 Ani sa nedávajte volať Učiteľmi, lebo len jediný je váš Učiteľ, Kristus

Toto tu nechce povedat, ze ucitela matiky nemas volat ucitel. Nikoho nemas volat duchovny ucitel = rabbi, ani duchovny otec, lebo jeden je v nebesiach a my vsetci sme bratia. Ale zase nie doslovne. Nie sme doslovne bratia. Ale zas je to myslene duchovne.
Neporovnavajte hrusky a jablka ako ten knaz!

Poslať 27.02.2018 18:13:07   Re: Kazen na nedelu

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
Speedy píše:
Keby len to. :)
Krestania papeza nazyvaju dokonca "svaty otec" !
Hoci este nie je svaty a, podla Jezisa, by ho ani (duchovnym) otcom nazyvat nemali.
Stacil by "predseda" ? :)

Poslať 27.02.2018 18:47:46   Re: Kazen na nedelu

napísal 218 príspevkov
no, na slovo "svaty" existuje vysvetlenie. Primarne je SVATY len Boh. Ale potom sekundarne
je svate vsetko, co je v kontakte s Bohom, co je urcene/oddelene prenho. Teda, aj ty, Legi mozes
a dokonca mas byt svaty. V Biblii je vyzva "Budte svati" Akurat neviem, ze naco to potom zvyraznovat
ako keby niekto bol cosi extra. A "svaty otec" je prikladom ostreho protirecenia s tym, co vravi Jezis

(ale dokonca aj tato teoria vyssie ma svoje trhliny v logike)

Poslať 27.02.2018 19:09:00   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
písal aj ja nepochodíš s tým. Proste v RKC keď pán farár povie
v tomto pripade je to nespravodlive obvinenie
napisal som tu niekolko citatov z Pisma na zaklade ktorych vidno ako to je bez ohladu na kvalitu ci nekvalitu danej kazne
preco si si ich nevsimol?
Nemyslím si, že je nespravodlivé. Lebo rovnako ako ty tu dávaš citáty z biblie ja som dal x argumentov v x témach na to čo píšeš a ideš si stále svoje bez ohľadu či ja alebo ktokoľvek iný ti ukáže, že to čo si myslíš je nezmysel a že pravda je niekde inde.

Poslať 27.02.2018 19:12:57   Re: Kazen na nedelu

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Speedy píše:
no, na slovo "svaty" existuje vysvetlenie. Primarne je SVATY len Boh. Ale potom sekundarne
je svate vsetko, co je v kontakte s Bohom, co je urcene/oddelene prenho. Teda, aj ty, Legi mozes
a dokonca mas byt svaty.
V Biblii je vyzva "Budte svati" Akurat neviem, ze naco to potom zvyraznovat
ako keby niekto bol cosi extra. A "svaty otec" je prikladom ostreho protirecenia s tym, co vravi Jezis

(ale dokonca aj tato teoria vyssie ma svoje trhliny v logike)
Myslím si, že Legionár nepotrebuje aby ho na hlave tlačila svätožiara. A tituly ako svätý. :lol: Jemu by stačil aj obyčajný priamy rozhovor s Bohom a nie tie divadielka pre plebs (lacnú teatralitu) ako nejaké sväto-žiary a ohníky nad hlavy a podobné nezmysli čo by nainteligentnešia bytosť imho nevymyslela lebo by bola na úrovni 5 ročného dieťatka čo vymýšľa nezmysli..

[ Príspevkov: 88 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť