Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa

od 10.10.2017 22:54:40
napísal 2 príspevkov
Nedávno som zachytil túto pieseň na omši pre prvoprijímajúce deti:

Citácia:
Pane Bože, tebe spievam, tlieskam tučnými rúčkami.
Pane Bože, čuj, jak spievam, pozri, aký milučký som.
Ďakujem ti, Bože dobrý, za obe moje krivé nohy,
za môj nos a pehy na ňom, za to, že si mojím tatom!
Text tej piesne je v lepšom prípade iba infantilný, v horšom bohorúhačský. Vyzýva Boha, aby si všimol irelevantné veci a ďakuje za ne (tučné rúčky, pehy), vrcholom je "pozri aký milučký som". Toto potom človek povie aj pred Božím súdom?

Viem si predstaviť, ako túto pieseň s potešením spievajú tí, čo sa z viery vysmievajú, pretože je jednoducho stupidná...

Čo si vy o tom myslíte?

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
oliv píše:
Viem si predstaviť, ako túto pieseň s potešením spievajú tí, čo sa z viery vysmievajú, pretože je jednoducho stupidná... Čo si vy o tom myslíte?
tú pieseň sa asi ani nedá brať moc vážne, keďže je to len pre malé deti, a teda je to také infantilné, atď... už sa aj tu o tom v minulosti diskutovalo, kde sa tu nad tým niektorí pohoršovali. Ukážka z diskusie:
    Prekvapilo ma Vaše nepochopenie tejto piesne.
    Citácia:
    Ďakujem Ti, Bože drahý, za obe moje krivé nohy,
    za môj nos a pehy na ňom, za to, že si mojím tatom.
    Vy nemáte deti? Veď je to detská pieseň-ukazovačka. Uznávam že keby ju spievali dospelí alebo mladí (s výnimkou tých čo sa venujú deťom), bolo by to naozaj trápne. Ale mne sa páči, keď to spievaju malé deti a keď vidím ako sa z toho tešia a ako to prežívajú. Podľa mňa je to taký detský spôsob chvály a vďaky. Myslíte si že deti by mali spievať radšej niečo rozumnejšie alebo hlbšie, hoci by tomu nerozumeli?
Toľko nejaký názor. Mne osobne sa tá pesnička tiež zdá trochu divná... radšej by som deťom odporučil nejakú inú, napr. malé koníky : ) ... alebo ktorúkoľvek z kvanta podobných... ale tak ak sa to niekomu páči, tak ako sa vraví: de gustibus non est disputandum : )

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
Upresnil by som, ze je to piesen, ktorej obsah vymysleli (infantilni) dospeli pre deti.
Pretoze stavim 100:1, ze dieta by dakovalo za pozitivne veci, ktore ma - nie za negativne.
(mama, tato, zdravie, slniecko, kvietky, zvieratka, kamarati, hracky atd.)
Nikdy by samo od seba nedakovalo za to, ze NEMA mamu, otca, alebo ze ma krive nohy.
Pretoze to je neprirodzene a nelogicke ...

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1386 príspevkov
Ta pieseň nech sa hraje na pohrebe sakrálnej liturgické hudby. Teda na každej omši...

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
oliv píše:

Citácia:
Ďakujem ti, Bože dobrý, za obe moje krivé nohy,
za môj nos a pehy na ňom, za to, že si mojím tatom!
Text tej piesne je v lepšom prípade iba infantilný, v horšom bohorúhačský. Vyzýva Boha, aby si všimol irelevantné veci a ďakuje za ne (tučné rúčky, pehy), vrcholom je "pozri aký milučký som". Toto potom človek povie aj pred Božím súdom?

Viem si predstaviť, ako túto pieseň s potešením spievajú tí, čo sa z viery vysmievajú, pretože je jednoducho stupidná...

Čo si vy o tom myslíte?
Myslím si o tom to, že ak Boh tam niekde je tak ho asi považuješ za veľkého blbca. To si myslíš, že najinteligentnejšia bytosť vo vesmíre sa nevie povzniesť nad takéto nepodstatné veci? Lenže to nie je o Bohu to je len o tom, že tebe sa niečo nepáči a keď sa to nepáči tebe tak z toho dedukuješ, že to tak bude aj u Boha. To je podľa môjho názoru dosť nesprávne vnímanie.

od 10.10.2017 22:54:40
napísal 2 príspevkov
l1ve_D píše:
Myslím si o tom to, že ak Boh tam niekde je tak ho asi považuješ za veľkého blbca. To si myslíš, že najinteligentnejšia bytosť vo vesmíre sa nevie povzniesť nad takéto nepodstatné veci?
Možno si Boh povie: "Aha, oni volajú, že sú milučkí, a že aby som preto na nich zhliadol. No to som sa fakt pobavil, tak im preto odpustím hriechy."
Ja si to veru nemyslím. Nikde v Biblii sa nič také nenájde.

napísal 25681 príspevkov
l1ve_D píše:
Myslím si o tom to, že ak Boh tam niekde je tak ho asi považuješ za veľkého blbca. To si myslíš, že najinteligentnejšia bytosť vo vesmíre sa nevie povzniesť nad takéto nepodstatné veci?
Inteligencia a velkorysost su dve uplne nezavisle vlastnosti. :D
Pouzivas nedokazanu implikaciu. (inteligencia => velkorysost)

Dovedene do dosledkov:
Ci sa najinteligentnejsia bytost vo Vesmire nedokaze povzniest nad taku nepodstatnu vec, akou je fakt, ci v Neho veris, alebo nie ?
NO NEDOKAZE ! :lol:
Ved na tom su zalozene vsetky nabozenstva. (Nebudes mat inych bohov, aby si sa im KLANAL!)

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
ta pesnicka je do istej miery ironia a humor a jej zakladny zmysel poukazat na to, ze Boh nas prijma s laskou takych aki sme aj nedokonalych
ale na omsu sa nehodi ani mne, podobna pesnicka sa hodi k taboraku, alebo na mladeznicke akcie
u salezianov som ju este nepocul ale u kapucinov v Pezinku som podobnych nevhodnych na prijmanie pocul uz viac
zasa u kapucinov v BA si pamatam ze veduci spevackeho zboru sa obcas prisiel poradit s knazom o vhodnosti textu tej ci onej pesnicky na sv omsu a tym padom nikdy nebol podobny problem
Hlavny zodpovedny za sv omsu je knaz takze isiel by som za nim a spytal sa co si o tom mysli on - ked takto pride viac ludi tak bude musiet konat v tejto veci ....
a tiez by som isiel za ludmi ktory vedu spevacky zbor, to ako prve

existuju rozne skvele mladeznicke pesnicky s hlbokym obsahom, takze skoda davat priester jednej trapnej
Len tak namatkovo nejake take lepsie
Kralovsky titul by si rad
Viem ze cosi nam chyba
Ochotny som vsetko stratit ...
Je to krv cista ...
Skoncila sa dlha tmava noc
Ani brat moj ani sestra ...
Vravis ze lasku tazko najst ...
Nech ten chram zaplavi ....
Obeta srdca ....
Slnko nas brat ...
Katedraly ...
Kto vie preco mam v dusi taku radost ...

...
a mnohe dalsie
plus na prijmanie sa podla mna najlepsie hodia prave rozijmave Taize pesnicky, ktore su vlastne vacsinou zhudobnene zalmy
a na zaver nejaka marianska ako napr Salve regina, alebo Vzdy je s nami ta ...
a z detskych je tiez kopec peknych napr Oveckou ze bozou som ... ale aj saleziani maju kopec skvelych pesniciek ...

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
legionar píše:
l1ve_D píše:
Inteligencia a velkorysost su dve uplne nezavisle vlastnosti. :D
Pouzivas nedokazanu implikaciu. (inteligencia => velkorysost)

Dovedene do dosledkov:
Ci sa najinteligentnejsia bytost vo Vesmire nedokaze povzniest nad taku nepodstatnu vec, akou je fakt, ci v Neho veris, alebo nie ?
Ved na tom su zalozene vsetky nabozenstva. (Nebudes mat inych bohov, aby si sa im KLANAL!)
Kto tvrdí, že si ja myslím, že sa Boh/bohovia nad toto nedokážu povzniesť tiež? To tvrdia kresťania nie ja. ;) Vôbec si nemyslím, že bytosť čo by dokázala zamyslením sa meniť všetko vo fyzickom vesmíre by riešila také veci ako formu akou sa jej prihovárame alebo či ju uctievame. Takáto bytosť nerieši formu alebo obsah a úmysel imho. Používam dokázanú implikáciu práveže. Lebo keď väčšina inteligentných ľudí => veľkorysosť tak ak Boh je skutočne najinteligentnejší musí byť aj najvelkorysejší. ;) Inak by ho hociaký inteligentný človek na svete predčil a to by bol potom dosť biedny Boh. ;) A nie naozaj nie sú všetky založené na tom, že sa Boh nad toto nedokáže povzniesť. Je tu aj filozofia čo toto vníma úplne inak resp napadajú ma hneď dve, ktoré u mňa prevyšujú kresťanské myslenie.

napísal 25681 príspevkov
l1ve_D píše:
Používam dokázanú implikáciu práveže. Lebo keď väčšina inteligentných ľudí => veľkorysosť tak ak Boh je skutočne najinteligentnejší musí byť aj najvelkorysejší. ;) Inak by ho hociaký inteligentný človek na svete predčil a to by bol potom dosť biedny Boh. ;) A nie naozaj nie sú všetky založené na tom, že sa Boh nad toto nedokáže povzniesť. Je tu aj filozofia čo toto vníma úplne inak resp napadajú ma hneď dve, ktoré u mňa prevyšujú kresťanské myslenie.
Nebudem sa hadat o Bohu, ale s tou implikaciou naozaj nemas pravdu. :)
Je to neplatny usudok, pretoze "vacsina" nie su "vsetci".

Iba takto by to platilo:

1. Vsetky inteligentne bytosti su velkoryse
2. Boh je najinteligentnejsia bytost
-----------------------------------------------
Zaver: Boh je velkorysy.

Ale 1. bod (aj podla Teba) neplati, takze cely usudok so slovickom "vacsina" je nespravny.

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
legionar píše:
l1ve_D píše:
Používam dokázanú implikáciu práveže. Lebo keď väčšina inteligentných ľudí => veľkorysosť tak ak Boh je skutočne najinteligentnejší musí byť aj najvelkorysejší. ;) Inak by ho hociaký inteligentný človek na svete predčil a to by bol potom dosť biedny Boh. ;) A nie naozaj nie sú všetky založené na tom, že sa Boh nad toto nedokáže povzniesť. Je tu aj filozofia čo toto vníma úplne inak resp napadajú ma hneď dve, ktoré u mňa prevyšujú kresťanské myslenie.
Nebudem sa hadat o Bohu, ale s tou implikaciou naozaj nemas pravdu. :)
Je to neplatny usudok, pretoze "vacsina" nie su "vsetci".

Iba takto by to platilo:

1. Vsetky inteligentne bytosti su velkoryse
2. Boh je najinteligentnejsia bytost
-----------------------------------------------
Zaver: Boh je velkorysy.

Ale 1. bod (aj podla Teba) neplati, takze cely usudok so slovickom "vacsina" je nespravny.
Doplním Ťa tak aby to platilo. Všetky inteligentné bytosti nad určitú hranicu poznania sú veľkorysé. :) Nie nemyslím napr IQ.

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Dovedene do dosledkov:
zjavne Ti unika ze o co tu ide ....
Boh nevyzaduje klananie kvoli sebe ale kvoli nam .... je to v nasom najvlastnejsom zaujme

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
moje nervy :o tak toto by ma nikto nedonutil spievat, ani teraz, a uz vobec nie, ked som bola mala... aj ked budu asi deti (v skolkarskom veku), ktorym to nevadi, no ja by som sa pri takejto pesnicke asi prepadla pod zem od hanby... naozaj to nejake 9-rocne (prvoprijimajuce) deti boli ochotne spievat? :o

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
Physis píše:
naozaj to nejake 9-rocne (prvoprijimajuce) deti boli ochotne spievat? :o
Tak pokial ide o to-mnozstvo ludi, nie iba deti-nema problem spievat este nechutnejsie texty piesni, nez je tento. Mna to vobec neprekvapuje, ze deti to su ochotne spievat. Ale dostat tak do ruk toho idiota, co to spachal . . . :evil:

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
naozaj to nejake 9-rocne (prvoprijimajuce) deti boli ochotne spievat? :o
to patri medzi zartovne pesnicky a nie medzi pesnicky ktore sa maju (alebo mozu) spievat na sv omsi
i ked tuto konkretne by som mozno zaradil az medzi sprostonarodne pesnicky :x :(

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť