Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa

od 18.12.2016 16:24:21
napísal 9 príspevkov
Ahojte,
chcem sa opýtať, či by ste mi vedeli odporučiť nejakú kresťanskú literatúru, ktorá obšírnejšie pojednáva o snoch, konkr. o tom, ako rozlíšiť od koho sen pochádza, prečo sa snívajú a ako s tým naložiť. Mávam sny, ktoré sa plnia. Nechcem sa na ne veľmi upínať a bezvýhradne im veriť, ale ani nechcem niečo zanedbať. Vie niekto poradiť?

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
zvalanka píše:
Ahojte,
chcem sa opýtať, či by ste mi vedeli odporučiť nejakú kresťanskú literatúru, ktorá obšírnejšie pojednáva o snoch, konkr. o tom, ako rozlíšiť od koho sen pochádza, prečo sa snívajú a ako s tým naložiť. Mávam sny, ktoré sa plnia. Nechcem sa na ne veľmi upínať a bezvýhradne im veriť, ale ani nechcem niečo zanedbať. Vie niekto poradiť?
Čo znamená, že sa plnia? Nejaký príklad? Lebo nemusí to nijak súviesieť napr. ani s Bohom ani satanom ani nikým. Môže to jednoducho byť spôsobené tým, že tvoje podvedomie si dokáže logicky vydedukovať veci čo si pri vedomí neuvedomíš. Teda keď spíš vyriešiš problémy denného sveta a snívajú sa ti tie riešenia. Pretože vtedy nie je celá tvoja mysel zaťažená bežnými starosťami. Mal som na SŠ učiteľa čo niekedy riešil problém celé dni. Vyspal sa a počas spánku sa mu snívalo riešenie. Na druhý deň prišiel vysmiaty a všetko bolo ok. Vravel, že počas spánku na to prišiel.

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
l1ve_D píše:
Mal som na SŠ učiteľa čo niekedy riešil problém celé dni. Vyspal sa a počas spánku sa mu snívalo riešenie. Na druhý deň prišiel vysmiaty a všetko bolo ok. Vravel, že počas spánku na to prišiel.
Viacero objavov bolo 'splodenych' prave takymto sposobom - v sne. (traduje sa, myslim, napr. Kekule a jeho opis benzenoveho jadra)
Tohoto tu som uz uvadzal: https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce (je tam uvedeny ako "krestansky mystik" ...) :)

Myslim, ze pri "vyklade snov" treba zachovat zdravu skepsu a drzat sa (co najdlhsie) ich prirodzeneho vykladu.

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
legionar píše:
l1ve_D píše:
Mal som na SŠ učiteľa čo niekedy riešil problém celé dni. Vyspal sa a počas spánku sa mu snívalo riešenie. Na druhý deň prišiel vysmiaty a všetko bolo ok. Vravel, že počas spánku na to prišiel.
Viacero objavov bolo 'splodenych' prave takymto sposobom - v sne. (traduje sa, myslim, napr. Kekule a jeho opis benzenoveho jadra)
Tohoto tu som uz uvadzal: https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce (je tam uvedeny ako "krestansky mystik" ...) :)

Myslim, ze pri "vyklade snov" treba zachovat zdravu skepsu a drzat sa (co najdlhsie) ich prirodzeneho vykladu.
O Caycovi som čítal v angličtine už viac viem, že si ho tu už spomínal. Bol to zvláštny človek. Čo sa týka tej zdravej skepsi pod to sa podpisujem. Preto som sa pokúšal o prirodzené vysvetlenie. Mimochodom aj môj obľúbenec Nikola Tesla takto 'objavoval'.

napísal 9 príspevkov
l1ve_D,
sú to sny rôzneho charakteru, niektoré z nich sú však veľmi konkrétne a presné. Napr. - mala som sen o tom, že v práci niekto ukryje dôležité dokumenty. Bolo mi ukázané kto to urobí, aké dokumenty, i miesto kam ich ukryje. Ten sen sa naplnil v najbližších dňoch, tie dokumenty sa našli na mieste, ktoré sa mi snívalo, len nebola odhalená osoba, ktorá to urobila. Teraz sa mi opakovane snívajú sny, v ktorých som upozorňovaná na to, že mojim dvom príbuzným už neostáva veľa času. Podobný sen sa mi už pred niekoľkými rokmi sníval a splnil sa. Chcela by som si v týchto veciach zachovať triezvy postoj, preto si myslím, že by mi mohli pomôcť rady ľudí, ktorí sú v týchto veciach skúsenejší alebo sa v tom vedia lepšie orientovať.

napísal 9 príspevkov
Citácia:
Legionar,
aký je to ten prirodzený výklad?

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
zvalanka píše:
l1ve_D,
sú to sny rôzneho charakteru, niektoré z nich sú však veľmi konkrétne a presné. Napr. - mala som sen o tom, že v práci niekto ukryje dôležité dokumenty. Bolo mi ukázané kto to urobí, aké dokumenty, i miesto kam ich ukryje. Ten sen sa naplnil v najbližších dňoch, tie dokumenty sa našli na mieste, ktoré sa mi snívalo, len nebola odhalená osoba, ktorá to urobila. Teraz sa mi opakovane snívajú sny, v ktorých som upozorňovaná na to, že mojim dvom príbuzným už neostáva veľa času. Podobný sen sa mi už pred niekoľkými rokmi sníval a splnil sa. Chcela by som si v týchto veciach zachovať triezvy postoj, preto si myslím, že by mi mohli pomôcť rady ľudí, ktorí sú v týchto veciach skúsenejší alebo sa v tom vedia lepšie orientovať.
Na toto mám taký názor, že všetci vysielame svoje myšlienky, pocity, atď do okolia a niektorí ľudia môžu mať schopnosť tieto údaje prijímať ako napr ty. Nevidím za tým ani Boha ani satana. Myslím si, že toto je prirodzená vlastnosť ľudí len moderným racionálnym myslením sme to potlačili. Ako dôkaz mi na to slúži ten nespočet prípadov keď matky vedeli o smrti svojich synov vo vojne v čase keď ešte ani telefóny neexistovali. Ak niečo také dokážeš môžeš to použiť tak ako chceš. Niekto nožom krája chleba iný zabíja. Je na tebe čo s tým spravíš.

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
zvalanka píše:
Citácia:
Legionar,
Mimozmyslove vnimanie, statistika, nahoda ...
Niektore zivocisne druhy vedia vycitit smrt (ci uz svoju, alebo cudziu). Preco by to citlivy clovek nemohol vediet tiez ?
Civilizacia otupila nase vnimanie sveta, ale z casu na cas sa u niektorych jedincov prejavia davno zabudnute schopnosti.
Mozno patris medzi nich. Aj ked tazko povedat, ci je to stastie, alebo bremeno ...

napísal 9 príspevkov
l1ve_D píše:
Na toto mám taký názor, že všetci vysielame svoje myšlienky, pocity, atď do okolia a niektorí ľudia môžu mať schopnosť tieto údaje prijímať
Ďakujem za vysvetlenie, dáva to zmysel. Možno sa týmto spôsobom nedajú vysvetliť úplne všetky, ale väčšina áno.

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
zvalanka píše:
l1ve_D píše:
Na toto mám taký názor, že všetci vysielame svoje myšlienky, pocity, atď do okolia a niektorí ľudia môžu mať schopnosť tieto údaje prijímať
Ďakujem za vysvetlenie, dáva to zmysel. Možno sa týmto spôsobom nedajú vysvetliť úplne všetky, ale väčšina áno.
Naozaj nemáš za čo. Keby si niekedy chcela o inom pohovoriť na tomto fóre buď cez fórum, súkromnú správu alebo inak a rád ti poradím alebo poviem svoj názor ak ti to nejak pomôže. :objatie:

napísal 9 príspevkov
legionar píše:
zvalanka píše:
Legionar,
Niektore zivocisne druhy vedia vycitit smrt (ci uz svoju, alebo cudziu). Preco by to citlivy clovek nemohol vediet tiez ?
Civilizacia otupila nase vnimanie sveta, ale z casu na cas sa u niektorych jedincov prejavia davno zabudnute schopnosti.
Mozno patris medzi nich. Aj ked tazko povedat, ci je to stastie, alebo bremeno ...
Šťastie to nie je, skôr záťaž.

napísal 9 príspevkov
l1ve_D, ďakujem :)

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
legionar píše:
to mimozmyslové vnímanie je dosť diskutabilné, či také niečo vôbec ide, keďže to nie je nejako všeobecne akceptovateľne doložené a nieto ešte zdôvodnené, hoci mne osobne na základe praktických skúseností to tiež tak pripadá, akoby niečo také aj bolo možné. Ale pokiaľ ide o sny, tak tam by teoreticky mohol byť problém aj s tou štatistikou, že občas sa človeku niečo sníva, čo sa následne aj splní, a to si človek potom zapamätá, lebo je to niečo pozoruhodné, avšak tým kvantám snov, ktoré sa nesplnili, človek takú pozornosť nevenuje, a tak si potom pamätá len tú jednu skupinu prípadov aj keby to bolo len o nejakých obyčajných náhodách : )

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Didymos píše:
legionar píše:
to mimozmyslové vnímanie je dosť diskutabilné, či také niečo vôbec ide, keďže to nie je nejako všeobecne akceptovateľne doložené a nieto ešte zdôvodnené, hoci mne osobne na základe praktických skúseností to tiež tak pripadá, akoby niečo také aj bolo možné. Ale pokiaľ ide o sny, tak tam by teoreticky mohol byť problém aj s tou štatistikou, že občas sa človeku niečo sníva, čo sa následne aj splní, a to si človek potom zapamätá, lebo je to niečo pozoruhodné, avšak tým kvantám snov, ktoré sa nesplnili, človek takú pozornosť nevenuje, a tak si potom pamätá len tú jednu skupinu prípadov aj keby to bolo len o nejakých obyčajných náhodách : )
Ja ti pokojne dám aj primitívne cvičenie na mimozmyslové vnímanie. Choď na balkón nejakej budovy tak na 6-8-10 až 12 poschodie. Z toho balkónu prípadne strechy uprene začni hľadieť na hociktorú osobu čo si vyberieš ty ale hlavne nech je otočená pohľadom smerom od teba tak aby si si bol istý, že Ťa nemôže vidieť. Uvidíš, že to vycíti a otočí sa pohľadom priamo na teba na miesto skadial hladíš. Skúšal som toto x krát. A štatisticky mi vyšlo, že to nie je náhoda. Tí ľudia ma vždy vycítili.

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
l1ve_D píše:
Ja ti pokojne dám aj primitívne cvičenie na mimozmyslové vnímanie. Choď na balkón nejakej budovy tak na 6-8-10 až 12 poschodie. Z toho balkónu prípadne strechy uprene začni hľadieť na hociktorú osobu čo si vyberieš ty ale hlavne nech je otočená pohľadom smerom od teba tak aby si si bol istý, že Ťa nemôže vidieť. Uvidíš, že to vycíti a otočí sa pohľadom priamo na teba na miesto skadial hladíš. Skúšal som toto x krát. A štatisticky mi vyšlo, že to nie je náhoda. Tí ľudia ma vždy vycítili.
Počul som už o takom jave, a tiež s ním mám podobné skúsenosti, ale keď by si to mal nezaujato vyhodnocovať, tak to by ti už takto asi nešlo - aspoň doteraz sa to nikomu nepodarilo, hoci mnohí boli podobne presvedčení, že im to funguje, keď si to len takto neformálne skúšali, ale oni nie sú nezaujatí pri tom vyhodnocovaní, lebo oni vedia, že mali taký zámer a to potom môže akosi podvedome ovplyvniť ich vyhodnocovanie výsledkov toho experimentu.

Keby si to chcel nezaujato vyhodnotiť, tak by si to musel napr. nahrať na kameru, tých ľudí, pričom ty by si si pomocou napr. náhodného generátora vyberal, že na ktorého človeka sa budeš sústredene upriamene pozerať a na ktorého nie. A to si budeš zapisovať, že na ktorého si sa pozeral a na ktorého nie. A potom dáš kamerový záznam inej osobe, ktorá nevie, že na koho si sa pozeral a na koho nie, a ona z toho záznamu vytriedi, že kto sa obzrel a kto nie. A potom až porovnáte, že aká je tam zhoda. A pokiaľ sa tam preukáže nejaká korelácia, tak to by bol štatistický dôkaz. Ale zatiaľ sa u nikoho taká korelácia nenašla...

Hoci bežná ľudská skúsenosť prináša skutočne pozoruhodné javy vyzerajúce ako mimozmyslové vnímanie, telepatia či rôzne pozoruhodné "zákony schválností" či pod., ale to sa deje spravidla spontánne a nie len tak automaticky na príkaz...

Napr. už aj v histórii matematiky je pozoruhodné ako až príliš často - takmer sústavne - na nové veľké objavy obvykle prichádzali naraz hneď dvaja ľudia nezávisle od seba. Že dovtedy dlho dlho nikto nič až ZRAZU z ničoho nič hneď dvaja ľudia z úplne iných kútov sveta. Napr. u nás na škole sme tiež mali takého študenta, ešte za komančov, čo vyriešil jeden dosť veľký problém, o ktorom sa niekoľko desaťročí učilo ako o otvorenom probléme, no ale zrovna jemu napadlo riešenie - avšak presne v tom istom roku napadlo riešenie aj jednému Američanovi a tak to pomenovali po nich oboch. A takéto býva pomerne bežné.

[ Príspevkov: 18 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť