Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 32 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa
Poslať 09.02.2018 20:20:18   Re: Hladám exosrcistu

od 10.01.2017 11:23:02
napísal 350 príspevkov
ten ktorý som píše:
Pre začiatok by bola vhodná návšteva psychiatra a potom exosrcistu...
Nemusíte "ten ktorý som" kritizovať, skutočne aj podľa katolíckych stránok je pred exorcizmom potrebný aj posudok psychiatra.
Citácia:
...
Dalsia poznamka, aj exorcista, pred tym, ako pristupi k obradu exorcizmu, vyzaduje posudok od psychiatra, ze sa nejedna o dusevnu poruchu.

Ked teda spojime tieto dva fakty, je uplne prirodzene ist vyhladat aj psychologa/psychiatra. spolu s knazom.

Poslať 09.02.2018 21:57:35   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
skutočne aj podľa katolíckych stránok je pred exorcizmom potrebný aj posudok psychiatra.
mozete si mysliet o tom co chcete ale aj podla ateistickych psychiatrov a psychologov existuje nieco co definuju slovom posadnutie, len maju pre to ine vysvetlenie (vid napr Scot Peck a jeho kniha Lide lzi - hoci on sam by sa asi nenazval neveriacim)
Mozno to raz niekto vysvetli ako obdobu pocitacoveho virusu v ludskom mozgu

Poslať 10.02.2018 0:05:17   Re: Hladám exosrcistu

napísal 350 príspevkov
misojogi píše:
mozete si mysliet o tom co chcete ale aj podla ateistickych psychiatrov a psychologov existuje nieco co definuju slovom posadnutie, len maju pre to ine vysvetlenie
Môžem poprosiť o konkrétny dôkaz? Nejaký link na ateistického psychiatra, ktorí toto tvrdí?

Poslať 10.02.2018 10:21:44   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Link naozaj nemam, mam len spominanu knihu Lide lzi (kde Scot Peck vecne a faktograficky opisuje posadnutie) a kedysi davnejsie som cital knihu o nabozenskej skusenosti z hladiska psychologie (nazov si nepamatam ale tusim to bol nejaky zbornik)
Neslo mi ani tak o to ze ateisticky, ako skor o to ze by musel uznat fakt ze nieco take existuje, hoci by to nepopisoval ako posadnutie ale ako psychozu a rozdvojenie osobnosti s alternativnou
Dokonca si pamatam na nieco take ze toto existuje aj ako regulerna dusevna porucha, a aj podla krestanskych psychiatrov to moze byt aj dusevna porucha aj posadnutie, a treba rozlisovat pretoze sa to prejavuje rovnako

Chcel som tym povedat ze ako jav ludskej psychiky to existuje, rozlicne je len vysvetlenie ake mu da prislusny psychiater
cize samozrejme nie je to dokaz existencie duchovneho sveta, to uz zavisi na presvedceni a svetonazore dotycneho, aku interpretaciu da tomu javu

Poslať 10.02.2018 10:41:34   Re: Hladám exosrcistu

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
"Byt posadnuty myslienkou" je bezny vyraz, ktory sa pouziva davno.
Moze to byt zarodok novej "teorie vsetkeho", alebo len obycajna fobia zo susedov, pripadne strach z priberania ... :)
Mozog a jeho moznosti resp. zlyhania su este stale bielymi oblastami na mape poznania (Hic sunt leones) ...

V kazdom pripade, ked sa pokazi riadiaci pocitac, je to zle.
Je nutne ho co najrychlejsie preprogramovat, v najhorsom pripade vypnut ...

Poslať 10.02.2018 10:45:35   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
v najhorsom pripade vypnut ...
resetovat ludsku osobnost je zatial len scifi
ale cital som podobnu poviedku ked viacnasobneho vraha postupne mazali za ziva (jeho pamat)
bolo o drsne
Dnes sa zatial pouziva zavesit do prievanu :lol:

Poslať 10.02.2018 11:10:28   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
skutočne aj podľa katolíckych stránok je pred exorcizmom potrebný aj posudok psychiatra.
mozete si mysliet o tom co chcete ale aj podla ateistickych psychiatrov a psychologov existuje nieco co definuju slovom posadnutie, len maju pre to ine vysvetlenie (vid napr Scot Peck a jeho kniha Lide lzi - hoci on sam by sa asi nenazval neveriacim)
Mozno to raz niekto vysvetli ako obdobu pocitacoveho virusu v ludskom mozgu
Hej Richard Dawkins tak už dávno nazýva náboženstvo. Je zaujímavé, že nikdy nie je posadnutý diablom žiaden vedec. To je náhoda, že takým ľuďom sa to vyhýba.

Poslať 10.02.2018 11:40:51   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Richard Dawkins tak už dávno nazýva náboženstvo.
Karol Marx nazyval nabozenstvo opiom ludstva, ale ako vystihol kedysi jeden obrasteny komunista, naozaj existuju aj nabozenstva ktore sa chovaju ako opium ludstva

virusom som myslel patologicke javy v mozgu ....

Poslať 10.02.2018 15:12:58   Re: Hladám exosrcistu

napísal 350 príspevkov
jery píše:
misojogi píše:
mozete si mysliet o tom co chcete ale aj podla ateistickych psychiatrov a psychologov existuje nieco co definuju slovom posadnutie, len maju pre to ine vysvetlenie
Môžem poprosiť o konkrétny dôkaz? Nejaký link na ateistického psychiatra, ktorí toto tvrdí?
misojogi píše:
Link naozaj nemam, mam len spominanu knihu Lide lzi (kde Scot Peck vecne a faktograficky opisuje posadnutie)
Myslel som si.
Cize aj podla ateistickych psychologov existuje posadnutie.
Dokazat to sice nevies, ale mas knihu Scotta Pecka, kde vecne popisuje posadnutie.
Peck sice nie je ateista, ale to je v podstate detail. :)

Poslať 10.02.2018 17:32:01   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
ale to je v podstate detail.
uvedomujem si medzeru v logike co som napisal
je to aj preto lebo som cital aj dalsie knizky na ktore si uz nepamatam nazov (bolo to davno)
asi si musim davat viac pozor na presne vyjadrovanie :-D
chcel som povedat ze ako jav to moze bez problemov akceptovat aj ateista s tym ze tomu da ine vysvetlenie

ale proste posadnutie ako jav existuje(vyskytuje sa vo vsetkych kulturach), len moze mat rozne interpretacie
a o to mi islo ,....

Poslať 10.02.2018 19:34:59   Re: Hladám exosrcistu

napísal 350 príspevkov
Keď vieš, pokiaľ diskutujeme o exorcizme a posadnutí, potom vyjadrenie
Citácia:
aj podla ateistickych psychiatrov a psychologov existuje nieco co definuju slovom posadnutie, len maju pre to ine vysvetlenie
je dosť zásadné vyjadrenie a (v prípade pravdivosti) je to dosť významný argument v prospech teba. Preto som sa pýtal na konkrétne mená.
Tak ale, v podstate je to tak, len ten ateistický psychiater je v podstate veriaci psychiater a síce to tak ateistickí psychiatri pojmom "posadnutie" nedefinujú, ale mohli by to bez problémov akceptovať.

Pripomenulo mi to situáciu, keď rádio Jerevan hlásilo, že na Červenom námestí v Moskve sa rozdávajú automobily a na druhý deň hlásili opravu, že v podstate to tak je, iba sa nejedná o automobily, ale o bicykle a nerozdávajú sa tam, ale sa kradnú. :)

Poslať 10.02.2018 23:52:33   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
mam to opravit?
tym padom by nasa diskusia stratila zmysel ...

mne cely cas islo o to ze ide realne pozorovatelny fakt a dost posobivy
(zazil som nieco aj na vlastnej kozi ale nechcem o tom verejne hovorit)
a realne fakty moze uznat aj ateista aj ked im da inu interpretaciu,
ktora vyplyva zasa z jeho pohladu na svet

uznavam ze som pouzil nie celkom vhodnu formulaciu
ale jadro toho co som chcel napisat myslim sedi stale, nemeni sa ako v uvedenom vtipe

-------------------------
zasa som neodolal
Obrázok
ale na druhej strane veci treba uviest na pravu mieru
https://slovensko.hnonline.sk/1673767-na-zupnom-urade-v-ziline-bol-exorcista-pozvala-ho-tam-sefka-kraja-jurinova
Citácia:
"Bol to veľmi silný duchovný zážitok," zhodnotil poslanec OĽaNO posviacku, ktorá sa uskutočnila v utorok 9. januára. "Nech Pán žehná celý Žilinský kraj, jeho obyvateľov, Úrad ŽSK, jeho zamestnancov a špeciálne predsedníčku ŽSK Eriku Jurinovú!" napísal Vašečka. "To, že (páter Václavek) je exorcista, bol bonus, nie požiadavka," vysvetlil v komentároch.
islo teda o normalnu trojkralovu posviacku bytu(uradu), len media z toho urobili velke Halooo
Citácia:
Na žilinskom VUC sa nevyháňal diabol, ale dávalo sa žehnanie. Zhodou okolností to robil kňaz, ktorý je aj exorcistom. Aby ste ma pochopili. Ak pôjdete na pravidelnú údržbu ku gynekológovi a ten bude súčasne aj psíčkar, bude tvrdiť, že chodíte na prehliadku ku kynológovi? :-)

Poslať 11.02.2018 0:08:32   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
nieco z webu a krestanskej literatury
-----------------------------------------------------------

Citácia:
Démon má päťstupňové nátlakové pôsobenie

Prvý stupeň je pokúšanie. Démon dennodenne človeka pokúša, je to boj, ktorý môžeme vyhrať aj prehrať.

Druhým stupňom je otroctvo, jav, keď už človek nedokáže bojovať, a keď príde pokušenie, prehrá. To sú notorickí klamári, gambleri, alkoholici.

Tretí stupeň je trýznenie alebo obsesia, má aj somatický prejav, buď diagnostikovaný, alebo sa nenájde príčina. (Poznámka: popudlivosť, chvenie, zmätenosť, búšenie srdca atď.)

Štvrtý stupeň je preniknutie, keď prichádza stav, keď je daná osoba ovládaná zlou silou na určitý čas.

Piaty stupeň sa najviac medializuje vo filmoch, je to posadnutosť – stav, keď je vláda zla dominantná, často sa opakuje, niekedy aj periodicky.
https://hriechyokultizmus.wordpress.com/2012/10/10/ako-rozlisit-prejavy-zviazanosti-hriechov-a-posadnutia-exorcisti-o-svojich-skusenostiach/
alebo
pater Jablonsky
https://gloria.tv/article/6X7EcjXhUk3dD4kvbWQbXePt2

...
https://magazin.centrum.sk/ulety/najdesivejsie-pripady-ludi-posadnutych-diablom/841380.html
Julia: Neobjasnený prípad posadnutosti
4.4.2014 | Spektrum

Pred niekoľkými rokmi sa v americkej katolíckej tlači objavila kontroverzná správa, z ktorej obsahu behá mráz po chrbte. Moderný prípad exorcizmu. Príšernejší ako z hororových filmov a popísaný lekárom – prekvapivo bez vysvetlenia, aké by sme čakali od skeptickej vedeckej mysle.
Prípad Julia
Mladá žena s utajenou identitou bola v zasvätených kruhoch známa len ako „Julia“. Jej prípad opísal v katolíckom periodiku New Oxford Review Richard E. Gallagher, psychiater a profesor klinickej psychiatrie na Newyorskej lekárskej fakulte. Hneď v úvode sa priznal, že s niečím podobným sa nikdy nestretol a vyjadril odvážne presvedčenie, že sa stal svedkom skutočného posadnutia diablom.

Julia, ktorá údajne o akt exorcizmu požiadala sama, prešla pozorovaním celého tímu ľudí, kým jej uverili, že jej stav nie je možné korigovať za pomoci liekov či zavretím do liečebne. Gallagher, ktorý sa niekoľkých sedení s touto ženou zúčastnil, vo svojej neskoršej dokumentácii spomína, že vykazovala všetky učebnicové príznaky posadnutia. Často v priebehu rozprávania upadala do zvláštneho tranzu hraničiaceho s katatonickým stavom, potom znenazdajky začala ľuďom okolo vulgárne nadávať, pričom jej hlas prechádzal od hlbokého mužského basu až po neznesiteľný škrekot. Podľa Gallaghera to znelo, akoby cez jej ústa rozprávalo hneď niekoľko osôb.

Bolo by ľahké zmietnuť prípad zo stola s diagnózou schizofrénia, lenže to by Julia nemohla šokovať prítomných informáciami, ku ktorým sa reálne nemala ako dostať. Vedela napríklad, kto z členov vyšetrovacieho tímu v nedávnej minulosti prišiel o príbuzného kvôli rakovine. Dokonca presne špecifikovala aj to, o aký typ rakoviny išlo. Jednému kňazovi vraj pošepla: „Tie mačky sa včera úplne zbláznili, čo?“, poznámku, ktorej nik nerozumel, len dotyčný sám – choval doma dve mačky a predchádzajúcu noc na seba bez zjavnej príčiny zúrivo zaútočili.

Gallagher sa zúčastnil aj obradu, pri ktorom mali ženu „očistiť“, a o zážitku píše ako o jednom z tých, aké by už nikdy viac nechcel absolvovať. Hoci bol teplý júnový deň, v miestnosti, kde obrad prebiehal, sa všetci drkotali od zimy. Teplotné anomálie neskôr prešli do opačného extrému. Postupne, ako z Julie začali vychádzať „cudzie“ hlasy, hovoriace v latinčine a v španielčine, prítomní cítili, že okolo tela žena sa nakumulovalo neprirodzené teplo, až sa začali potiť. V jednom momente vraj Julia začala levitovať a okolím prebehli vibrácie, od ktorých sa zachveli predmety na policiach.

Okrem očitého svedectva a výpovede Gallaghera sa nedochovali nijaké fotografie alebo ďalšie materiály, ktoré by podporili lekárovo rozprávanie. Prípad skončil v archívoch medzi inými nevysvetlenými prípadmi moderného exorcizmu. O jeho vierohodnosti môžeme síce pochybovať, ale nemôžeme ju celkom vylúčiť... https://magazin.centrum.sk/spektrum/julia-neobjasneny-pripad-posadnutosti/829095.html

Poslať 11.02.2018 22:52:26   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Existuje aj opacne, "pozitivne" posadnutie? Niekto, koho posadol dobry anjel? Ci len to zle? (aj ked sa spieva "diabla na krizi porazil"...)?

Poslať 11.02.2018 23:56:37   Re: Hladám exosrcistu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Existuje aj opacne, "pozitivne" posadnutie?
ano existuje, vola sa to odovzdanie zivota Jezisovi, alebo v katolickych kruhoch aj odovzdanie sa Panne Marii ako Totus Tuus
Toto ale neodobera clovekovi slobodu na rozdiel od posadnutia, pretoze Boh stvoril cloveka ako slobodneho a odobranim slobody by ho znehodnotil ako stvorenie
analogicky odovzdanie sa PMarii je vlastne odovzdanie sa Jezisovi ale rukami PMarie - napriklad je zname ze takto sa odovzdal PMarii napr papez JPII, preto mu aj hovorili ze mariansky papez
Grignon z Montfortu odporuca sa taketo odovzdanie sa PMarii ako najistejsiu cestu ku svatosti ...

[ Príspevkov: 32 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť