Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
Poslať 27.09.2015 21:37:45   Bozi hnev

od 23.12.2014 21:56:54
napísal 42 príspevkov
Vcera som videla jedno video o poslednych dnoch a prichode Jezisa, takisto o predpovediach tykajucich sa Cerveneho mesiaca,ktory ma nastat z dneska na zajtra... Vsade sa pise o tzv. Bozom hneve, o sudeni zivych a hriesnikov...pise sa o tom aj v Biblii atd... moja otazka je, ako je mozne, ze Boh, ktory je cista laska, moze mat takto stranku, ako je hnev, nenavist? Voci KOMUKOLVEK... a toboz voci svojim ' detom', ktore sam zoslal na zem... Ako by mohol takyto Boh niekoho odsudit na vecne veky a hodit ich do ohniveho jazera?.... nedava to zmysel ani ked sa nad tym zamyslim z akehokolvek uhla... Boh mozno nenavidi demonov a satana, nie cloveka, to je moj nazor.. alebo ma niekto iny nazor? Dalsia vec, Boh vie vsetko, je vsemohuci, takze vie co budeme v nasom zivote robit a ako sa to cele skonci a vie, ktori z nas teda pojdu do 'pekla' tak preco nasu dusu zosle na zem?
Ja verim v Jezisa, v lasku, v Boha ktory nas stvoril, ale tato predstava Boha ma desi :-? ... preco by mal clovek cely zivot zit v strachu,ze co ak som nebol dost dobry a pojdem do pekla....?! Ved toto logicky brani tomu, aby clovek prezival lasku celou svojou dusou! Pokial sa clovek boji pekla, ma v sebe negativne pocity (strach), ako moze uverit v Boha tak ako on si to zela, celym svojim srdcom? A o to tazsie, v dnesnom svete plnom hrozy, nasilia, zlych sprav, kde alebo ako ma clovek prist do takeho stavu mysle, aby bol celkom oslobodeny od negativnych pocitov a strachu?

Poslať 27.09.2015 23:00:15   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
1 Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal.
2 A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol.
3 A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.
4 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa,
5 nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé,
6 neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy.
7 Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
8 Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie.
9 Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokuj
Prvý list Korinťanom - 13:1-9
Zdroj:http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=53&kapitola=13

Čo sa tým snažím povedať? Aj keď som ateista. V týchto riadkoch vidím hlbokú pravdu. Sám ju nedokážem pevne dodržovať. Ale kto je schopný takejto lásky prečo by ho mal Boh poslať do pekla? Nevidím tam jediný dôvod. Ak žiješ čo najväčšiu časť života tieto riadky osobne si myslím, že to stačí.

Čo sa týka vševedúcnosti Boha tak aj tá má svoje limity. Ak existuje sú veci čo istotne logicky nevie. Napr. ak je nesmrteľný určite nepozná spôsob ako seba zabiť. Už len na tejto jednoduchej ukážke vidíš, že aj Boh ma nejaké tie limity.
To isté máš aj všemohúcnosť. Ak Boh dokáže všetko, dokáže zabiť sám seba? Nedokáže. Preto aj jeho všemohúcnosť má limity.
Preto keď vševedúcnosť má u neho limity si myslím, že nevie ani o tom ako sa ktorý človek presne rozhodne. Len sa domnieva omnoho presnejšie ako ľudia. Lebo vidí všetky možnosti čo sa stanú keď si človek niečo vyberie. Ale nevie čo si konkrétne človek z tých možností vyberie.

Dobrotivý Boh nenenávidí ani satana, ani démonov, ani človeka. Nenávidí ich zlé rozhodnutie, ich zlé skutky.
Avšak to sú iba moje myšlienky ateistu. Určite sa tu nájdu ľudia čo ti to ozrejmia bližšie ako ja. Ak by Ťa zaujímal na niečo môj názor pokojne sa pýtaj.

Poslať 27.09.2015 23:24:11   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
A o to tazsie, v dnesnom svete plnom hrozy, nasilia, zlych sprav, kde alebo ako ma clovek prist do takeho stavu mysle, aby bol celkom oslobodeny od negativnych pocitov a strachu?
Velmi jednoduche, ja si pustim Jiste pane ministre / pane premiere a akykolvek ISIS, Syria, Cerveny ci ruzovy mesiac a nebodaj hlupe videa mi mozu byt vies co...ukradnute

Poslať 27.09.2015 23:42:09   Re: Bozi hnev

od 28.06.2014 21:30:22
napísal 580 príspevkov
Littleangel
Citácia:
Ja verim v Jezisa, v lasku, v Boha ktory nas stvoril, ale tato predstava Boha ma desi :-? ... preco by mal clovek cely zivot zit v strachu,ze co ak som nebol dost dobry a pojdem do pekla....?! Ved toto logicky brani tomu, aby clovek prezival lasku celou svojou dusou! Pokial sa clovek boji pekla, ma v sebe negativne pocity (strach), ako moze uverit v Boha tak ako on si to zela, celym svojim srdcom? A o to tazsie, v dnesnom svete plnom hrozy, nasilia, zlych sprav, kde alebo ako ma clovek prist do takeho stavu mysle, aby bol celkom oslobodeny od negativnych pocitov a strachu?
Ale veď kresťanská nádej sa nezakladá na tom, že či som už dosť dobrý, aby som mohol ísť do neba. Byť dobrým nie je prostriedok k viere a nádeji, ale následok. Ježiš Ťa oslobodzuje a zachraňuje, dáva Ti milosť a silu, aby si ho mohla nasledovať a napodobňovať. Ak chceš ísť do pekla, tak môžeš odmietnuť tento nezaslúžený dar ospravodlivenia. Ak ho príjmeš, tak budeš rásť vo viere, láske aj nádeji a aj keď znova padneš do hriechu, znova budeš môcť vďaka milosti povstať.

Poslať 28.09.2015 20:08:06   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Vraj všetko v Bohu je láska. A ja si to vykladám tak, že aj hnev slúži láske.
Z lásky potrestám dieťa, aby nevymýšľalo zlo a sa polepšilo.
Boh ide v láske do krajnosti, ale nejde do slobodnej vôle človeka, ktorý znáša dôsledky svojej voľby - život bez Neho.

Poslať 28.09.2015 21:13:29   Re: Bozi hnev

od 09.03.2005 0:19:39
napísal 179 príspevkov
Myslí, že nie je cieľom sústrediť sa na to, aby som "konal dobré skutky" a tak si niečo zaslúžil.

Ak si prečítame Ján 15. kapitolu, Kristus jasne hovorí, že sa máme iba starať "zostať v ňom". To znamená:

10 Ak budete zachovávať moje prikázania, ostanete v mojej láske, ako ja zachovávam prikázania svojho Otca a ostávam v jeho láske.

...

12 Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás.

A dobré skutky ("ovocie") prídu potom "samé od seba" - resp. ako následok pôsobenia Ducha.

3 Vy ste už čistí pre slovo, ktoré som vám povedal.
4 Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne.
5 Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť.
6 Ak niekto neostane vo mne, vyhodia ho von ako ratolesť a uschne. Potom ich pozbierajú, hodia ich do ohňa a zhoria.

Všimnite si pasívum: "prináša veľa ovocia".
Čiže ak zachovávam prikázanie najlepšie ako sa dá - prečo sa mám báť?

Poslať 29.09.2015 0:23:47   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
preco by mal clovek cely zivot zit v strachu,ze co ak som nebol dost dobry a pojdem do

pekla....?!
ano bolo by to chybne chapanie krestanstva
pointa je taka ze Bohu este viac zalezi na tom aby sme prisli do neba ako nam samotnym
ale bez nasho pricinenia bez nasho suhlasu to nepojde - nasilu nas tam nemoze dostat

Poslať 29.09.2015 15:08:00   Re: Bozi hnev

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
misojogi píše:
pointa je taka ze Bohu este viac zalezi na tom aby sme prisli do neba ako nam samotnym
ale bez nasho pricinenia bez nasho suhlasu to nepojde - nasilu nas tam nemoze dostat
OK - ja suhlasim. ;)
Vybavene ? :D

Poslať 29.09.2015 18:44:03   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
:D Treba aj spolupracovať. Za komunistov tiež nežili v komunistickom raji všetci, čo súhlasili, ale len tí čo aktívne spolupracovali. :D

Lezú mi na nervy kresťania, ktorí "robia dobré skutky" ale nie podľa Boha a v zjednotení s ním ale podľa seba. Ovocím "dobrých skutkov" je trpkosť ich príchutí.

Sv. Ján od Kríža hovorí, že jednou drobnosťou duša zjednotená s Bohom urobí spôsobí dobra ako tisíce iných aktivít od inej duše.

Poslať 04.10.2015 16:52:26   Re: Bozi hnev

od 11.03.2015 22:18:50
napísal 66 príspevkov
teta píše:
:D Treba aj spolupracovať. Za komunistov tiež nežili v komunistickom raji všetci, čo súhlasili, ale len tí čo aktívne spolupracovali. :D

Lezú mi na nervy kresťania, ktorí "robia dobré skutky" ale nie podľa Boha a v zjednotení s ním ale podľa seba. Ovocím "dobrých skutkov" je trpkosť ich príchutí.

Sv. Ján od Kríža hovorí, že jednou drobnosťou duša zjednotená s Bohom urobí spôsobí dobra ako tisíce iných aktivít od inej duše.
Problém je ten že lidí sjednocených s Bohem je možná jen nekolik na celém světě.

Poslať 05.10.2015 10:10:41   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
gabriel1 píše:
teta píše:

Problém je ten že lidí sjednocených s Bohem je možná jen nekolik na celém světě.
S tým nesúhlasím. Svet je plný ludí zjednotných s Bohom. Aj na Slovensku je ich kopa (ak to berieš ako turecké počty tak kopa kôp).
Aby sme sa nehádali bolo by dobré zadefinovať čo znamený byť zjednotený s Bohom

Poslať 05.10.2015 21:40:39   Re: Bozi hnev

od 11.03.2015 22:18:50
napísal 66 príspevkov
misionar3 píše:
gabriel1 píše:
teta píše:

S tým nesúhlasím. Svet je plný ludí zjednotných s Bohom. Aj na Slovensku je ich kopa (ak to berieš ako turecké počty tak kopa kôp).
Sjednocený s Bohem to je že moje vůle a vůle Boží je totožná. To vyžaduje smrt mého já (mé vůle) být prázdný jakéhokoliv chtění nebo přání, na ničem nelpět, a to je nejtěžší věc na světě. Například, dopřává-li si člověk rád chutné jídlo, ať zapomene na to že je sjednocený s Bohem.

Poslať 05.10.2015 21:54:44   Re: Bozi hnev

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
gabriel1 píše:
misionar3 píše:
gabriel1 píše:
teta píše:

Sjednocený s Bohem to je že moje vůle a vůle Boží je totožná. To vyžaduje smrt mého já (mé vůle) být prázdný jakéhokoliv chtění nebo přání, na ničem nelpět, a to je nejtěžší věc na světě. Například, dopřává-li si člověk rád chutné jídlo, ať zapomene na to že je sjednocený s Bohem.
To je velmi smutny obraz viery ! :roll:

Poslať 05.10.2015 22:10:11   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
gabriel1 píše:
Tak to potom všetky deti na svete nie sú zjednotené s Bohom podľa tvojho názoru. Lebo neviem ani o jedinom dieťati čo by odmietlo chutné jedlo. :o

Poslať 05.10.2015 23:13:13   Re: Bozi hnev

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Například, dopřává-li si člověk rád chutné jídlo, ať zapomene na to že je sjednocený s Bohem.
nesuhlasim, spomen si na sv Terezicku z Lisieux alebo na sv Ignaca z Loyoly

[ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť