Podobenstvo hovori o bozom milosrdenstve ktore moze kazdy prijat, to je bozie kralovstvo. Bozie odpustenie hriechov je krst ako vstup do bozieho kralovstva. Vinica je praca v bozom kralovstve a namaha ktoru krestan vykonava v sluzbe bohu, to je evanjelizacia, obeta, sluzba bliznemu. Odmena za pracu vo vinici je denar, vecny zivot s Bohom ked Boh vykona sud, vstup do nebeskej blazenosti, nebo. Ti co pracuju od rana, od obeda, od poslednej hodiny pred ukoncenim prace vo vinici, teda pred smrtou su ludia ktori uverili v Krista a krstom obdrzali bozi zivot skrze Ducha Svateho, a od tohto okamziku zacali pracu v bozej vicnici pretoze uz neziju sebe ale Bohu. Odmena, placa, denar, je vstup do nebeskej blazenosti pri poslednom sude, vstup do radosti svojho Pana, pozri Matus kapitola 25
Posledný súd - 31 Až príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci anjeli, zasadne na trón svojej slávy. 32 Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy a on oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov. 33 Ovce si postaví sprava a capov zľava. 34 Potom Kráľ povie tým, čo budú po jeho pravici: »Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta. 35 Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; 36 bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne.« 37 Vtedy mu spravodliví povedia: »Pane, a kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť? 38 Kedy sme ťa videli ako pocestného a pritúlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa? 39 Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme k tebe?« 40 Kráľ im odpovie: »Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.«
Toto je odmena za pracu vo vinici.
Pointa podobenstva je v tom ze tuto odmenu dostanu aj ti ktori sa namahali vo vinici cely zivot, i ti ktori sa obratili pred smrtou, vid zlocinec po pravici Pana Jezisa na krizi ktoremu povedal, este dnes budes so mnou v raji. Stacilo ze urobil pokanie a uveril v Jezisa, dal sa naverbovat do prace na bozej vinici. Aj ked sa zda ze vo vinici neodrobil nic, ved onedlho zomrel, nie je to celkom tak, jeho pribeh je v evanjeliu ako ukazka bezmedznej bozej dobroty ktora je ochotna odpustit hriesnikovi do poslednej chvile jeho zivota. Niekomu sa to moze zdat nespravodlive, ale ako Pan hovori, mas nieco proti mne zato ze som dobry?
_________________ List Títovi - kapitola 3,9
Vyhýbaj sa hlúpym otázkam,..., svárom a hádkam o zákon, lebo sú neužitočné a márne.
|