Cloe-Clement píše:
Pocul som aj taku tezu, ze uz samotny akt spovede vacsinou je dokladom dostatocnej - nedokonalej lutosti.
Platnost spovede je zavisla na dokonalej a nedokonalej lutosti. Aby tych lutosti nebolo malo, je este prirodzena lutost.
Ludi zrejme myli pojem nedokonala lutost ze by taka nebola stacila na platnu spoved.
Takze ake su rozdiely medzi dokonalou, nedokonalou a prirodzenou lutostou.
Dokonala lutost je lutost nad tym ze som svojim hriechom urazil Boha, jeho dobrotu, starostlivost lasku a obetu ktoru pre mna vykonal na krizi a takto mu sposobil bolest a smutok nad mojim jednanim. Kazdy nas skutok sa bytostne dotyka bozieho srdca a zranujeho. Obraz tohto je Jezis na krizi ktory trpi bolestnu smrt na krizi aby nam nas hriech mohol byt odpusteny, ako pise Izaias
Kniha proroka Izaiáša - kapitola 53
1 Kto by uveril, čo sme počuli, a komu sa zjavilo Pánovo rameno?
2 Veď vzišiel pred ním sťa ratoliestka a ako koreň z vyschnutej zeme. Nemá podoby ani krásy, aby sme hľadeli na neho, a
nemá výzoru, aby sme po ňom túžili. 3 Opovrhnutý a posledný z ľudí, muž bolestí, ktorý poznal utrpenie, pred akým si zakrývajú tvár, opovrhnutý, a preto sme si ho nevážili.
4 Vskutku
on niesol naše choroby a našimi bôľmi sa on obťažil, no my sme ho pokladali za zbitého, strestaného Bohom a pokoreného.
5
On však bol prebodnutý pre naše hriechy, strýznený pre naše neprávosti, na ňom je trest pre naše blaho a jeho ranami sme uzdravení.
6 Všetci sme blúdili ako ovce, išli sme každý vlastnou cestou; a
Pán na neho uvalil neprávosť nás všetkých.
7
Obetoval sa, pretože sám chcel, a neotvoril ústa; ako baránka viedli ho na zabitie a ako ovcu, čo onemie pred svojím strihačom, (a neotvoril ústa).
8 Z úzkosti a súdu ho vyrvali a kto pomyslí na jeho pokolenie? Veď bol vyťatý z krajiny živých,
pre hriech svojho ľudu dostal úder smrteľný.
9 So zločincami mu dali hrob, jednako s boháčom bol v smrti, lebo nerobil násilie, ani podvod nemal v ústach.
10 Pánovi sa však páčilo zdrviť ho utrpením... Ak dá svoj život na obetu za hriech, uvidí dlhoveké potomstvo a podarí sa skrze neho vôľa Pánova.
11 Po útrapách sa jeho duša nahľadí dosýta. Môj spravodlivý služobník svojou vedomosťou ospravedlní mnohých a on ponesie ich hriechy.
12 Preto mu dám za údel mnohých a početných dostane za korisť, lebo vylial svoju dušu na smrť a pripočítali ho k hriešnikom.
On však niesol hriechy mnohých a prihováral sa za zločincov.To aby nam bolo odpustene Boh musel strestat svojho syna ktory tento trest dobrovolne zobral na seba. Kedze bol potrestany Jezis, nemusi byt potrestany nas hriech a Boh nam moze dat milost odpustenia trestu, teda odustenie hriechu.
Takto funguje bozia milost, nepravost nasa bola uvalena na Jezisa na krizi. Preto aj dokonala lutost sa vztahuje na to ze hriesnik citi bolest nad tym ze jeho hriech sposobil Bohu bolest a zarmutok. V Lukasovi 15 : 18 marnotratny syn ktory prepil a prehyril majetok od otca, sa vracia k otcovi so slovami
Otče, zhrešil som proti nebu i voči tebe 19
Už nie som hoden volať sa tvojím synomToto je dokonala ukazka dokonalej lutosti kde odpoved Otca ktory vedel ze syn sa vracia v dokonalej lutosti nad svojim konanim je okamzita:
Lk 15:20 ...
Ešte bol ďaleko, keď ho zazrel jeho otec, a bolo mu ho ľúto. Pribehol k nemu, hodil sa mu okolo krku a vybozkával ho.Pri dokonalej lutosti Otec okamzite odpusta, a vracia naspat stratenu milost, to znaci, povysuje hriesnika opat do stavu spravodliveho:
Lk 15:22
Ale otec povedal svojim sluhom: "Rýchlo prineste najlepšie šaty a oblečte ho! Dajte mu prsteň na ruku a obuv na nohy! 23 Priveďte vykŕmené teľa a zabite ho. Jedzme a veselo hodujme, 24 lebo tento môj syn bol mŕtvy, a ožil, bol stratený, a našiel sa."Kedze obeta za odpustenie hriechov Jezisa Krista bola vykonana na odpustenie hriechov hriesnikov, Otec chce aby na tomto odpusteni mal ucast kazdy kto uprimne lutuje, kona pokanie a obrati sa celom k Bohu.
Nedokonala lutost je strach duse hriesnika pred pekelnym trestom ktory mu hrozi ako odmena za jeho hriech, pretoze Pavol pise ze odmena za hriech je smrt. Pri spovedi na platnu spoved a teda odpustenie hriechu staci aj nedokonala lutost. Pan Jezis dal apostolom moc odpustenia hriechov. Z tejto moci knaz udeluje odpustenie hriechu, pod pravidlom ktore urcil samotny Pan: Jan 20:22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: "Prijmite Ducha Svätého. 23
Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané."
Pri nedokonalej lutosti je spoved nutna na odpustenie hriechu.
Prirodzena lutost je lutost duse ze hriechom si sposobil hanbu v ociach verejnosti, vinu za to ze spachal hriech nekladie sebe ale inemu, druhym, hadze vinu za svoje zlyhanie na ineho. Takato dusa nerobi pokanie z hriechu a neciti lutost nad vykonanym hriechom ale len nad sebou. Take sebalutovanie. Takato lutost ktora je prirodzena na to aby bol oodpusteny hriech nestaci ani pri spovede pretoze nie je tu pokanie a lutost nad hriechom a tym ze som Bohu ublizil, nie je tam ani bazen pred bozim trestom, pretoze bazen pred Bohom, teda strach z Boha a jeho spravodlivosti je prvym znakom obratenia sa k Bohu, teda pokania. Kniha proroka Jeremiáša - kapitola 2
19 Tvoj zločin ťa stresce, skárajú ťa tvoje nevernosti. Nuž vedz a viď, aké je zlé a trpké, že si opustil Pána, svojho Boha,
že si nemalbázeň predo mnou, hovorí Pán, Jahve zástupov.
a