l1ve_D píše:
Myslel som tým to, že či nájdete ty a Misojogi vo Vašom vnímaní rozvodu nejaké nejasnosti a tie či máš ty aj on v sebe vysporiadané.
Ja to mám vysporiadané. To ako, som už vyjadril vyššie. Ako povedal Ježiš, kto sa rozvedie, vystavuje svoju ženu cudzoložstvu a kto si vezme rozvedenú cudzoloží. A mnohí takto kráčajú do večného zatratenia, pretože pokračujú v hriechu cudzoložstva.
Je to prísne, ale je to tak. Aj učeníci, keď to počuli, tak sa toho zhrozili a povedali, že je lepšie radšej sa neženiť.
Anulácia manželstva podľa RKC pre formálne príčiny je rozvod a platia naň všetky slová, ktoré o rozvode povedal Ježiš.
Spochybňujem zároveň aj všetky anulácie, kde rodičia donútili svoje deti aby sa vzali, lebo taká bola prax po stáročia.
Dokonca ako som uviedol na príklade Lábana - pred Bohom bolo platné aj také manželstvo, ktoré bolo uzavreté podvodom - Jakub si chcel zobrať Ráchel a Lában mu tajne podstrčil pod závojom staršiu dcéru Liu.
Môžeš sám vidieť v biblii, aké manželstvá sú teda platné pred Bohom a za akých okolností boli uzavreté. Preto anulácie podľa RKC sú z väčšej časti v podstate rozvody. Je len jediný prípad, kedy je dovolené sa rozviesť - a to je v podstate v čase medzi zásnubami a uzavretím manželstva - ak jeden zo snúbencom zosmilní. Viď prípad Jozefa s Máriou, kedy jozef počas času zásnub rozmýšľal, že sa s Máriou rozvedie.
Vo všetkých ostatných prípadoch je maželstvo platné.
Mt 19,9-10
A hovorím vám: Každý, kto prepustí svoju manželku pre iné ako pre smilstvo a vezme si inú, cudzoloží."
Jeho učeníci mu povedali: "Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa."