Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 82 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší
Autor Správa
Poslať 21.10.2016 18:51:48   Re: Cirkevny rozvod

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
Kedze manzelstvo nie je sukromnou vecou tych dvoch tak ma cirkev pravo aj urcit podmienky platnosti
a teda pre katolika je neplatny jednak obrad pred svetskou vrchnostou(starostom) ale aj obrad pred nekatolickym(pastorom) pripadne nekrestanskym duchovnym(imamom)
Pekne. Som za !
Az na to, co sa deje dnes.
Z toho Tvojho "cirkev ma pravo urcit podmienky (manzelstva) ... pre katolika" sa zrazu stalo: "cirkev ma pravo urcit podmienky (manzelstva)" ...
Co urobia 2 slovicka, ked "cirou nahodou" vypadnu ... :lol:

Poslať 21.10.2016 19:18:32   Re: Cirkevny rozvod

od 25.02.2008 11:41:17
napísal 3750 príspevkov
Ja teda nie som historik. Ale len tak čo si pamätám z filmov. Svadba bola vždy rodinná udalosť. Ja mám tak teraz pred očami svadbu nejakého Žida. Je to doma s rodinou, kde otec rodiny požehnáva mladým. Avšak nikde tam nevidím kňaza.
Zamýšľam sa nad tým a neviem či to mám aj hľadať, lebo si nato nespomínam, či sa v biblii vôbec píše v Mojžišovom zákone niečo o obetách pred, počas, alebo po svadbe?
Ja tam vidím čisto rodinnú udalosť, bez kňazstva.
Akú svadbu mali v Káne Galilejskej, alebo akú svadbu mali Jozef s Máriou?
Mišojogi, kde v biblii vidíš požiadavku na uzavretie manželstva, že tam musí byť kňaz a dvaja svedkovia?
Kde je v biblii podmienka pre manželstvo aby boli otvorený pre deti?
Kde v biblii je napísané, že manželstvo nie je súkromnou vecou tých dvoch?

Ja tam však napríklad vidím, že pre uzavretie manželstva nebol potrebný napr. ani súhlas muža a ženy, ale namiesto nich rozhodli rodičia.
A či sa im to páčilo alebo nie, boli manželmi - samozrejmä až po svadobnej noci, kedy bolo manželstvo oficiálne dokonané.
A tu sa mi opäť natíska moja hypotéza, že manželstvo pred Bohom je uzavreté telesným spojením muža a ženy, aj bez súhlasu s donútením rodičov. Potom ani anulácia manželstva pod nátlakom rodičov by nebola platná. Však?

Poslať 24.10.2016 4:03:58   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Dnes ma dvaja mladí oslovili pri vchode do kostola, že chcú uzavrieť manželstvo v tom chráme, aby som im poyradila, čo máju robiť! Zjavne sa im páči forma - mariansky kostol, nie na lúke, hoci nemajú o tom, ako to v Cirkvi chodí, veľa informácií. Boli veľmi sympatickí. Môžte sa za nich pomodliť.

Poslať 24.10.2016 20:41:11   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Mišojogi, kde v biblii vidíš požiadavku na uzavretie manželstva, že tam musí byť kňaz a dvaja svedkovia?
Kde je v biblii podmienka pre manželstvo aby boli otvorený pre deti?
Kde v biblii je napísané, že manželstvo nie je súkromnou vecou tých dvoch?
biblia nie je zakonnik prace, takze striktne to tam takto nie je napisane
reepektive neviem teraz narychlo najst nejake verse ako pozadujes

ale pozri sa napr na to ako zidia uzatvaraju manzelstva v dnesnej dobe tiez nas to maju rabina
a nie su viazani katolickym chapanim
rovnako aj prakticky vsetky ostatne cirkvi

Citácia:
podmienka pre manželstvo aby boli otvorený pre deti
napriklad plodte sa mnozte sa a naplnte zem ?

Poslať 25.10.2016 13:57:28   Re: Cirkevny rozvod

napísal 3750 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
podmienka pre manželstvo aby boli otvorený pre deti
To je príkaz, nie podmienka platnosti pre manželstvo.
Tento príkaz sa totiž právne dá plniť až po uzavretí manželstva.

Poslať 25.10.2016 14:17:22   Re: Cirkevny rozvod

napísal 3750 príspevkov
Toto je síce už z novej tradície, ale aspoň niečo vyberám
https://sk.wikipedia.org/wiki/Sob%C3%A1%C5%A1_v_judaizme

Citácia:
V európskych mestách je zvykom, že sa svadobný obrad odohráva v synagóge. Pravdepodobne to vyplýva zo stáleho ohrozenia, v ktorom sa židovský národ v priebehu storočí mnohokrát ocitol, pretože podľa pôvodnej tisícročnej tradície sa má svadba konať pod šírym nebom.
...
Všetko sa odohráva „pod dohľadom“ dvoch spôsobilých svedkov, obradníka, ktorým nemusí byť vždy rabín, a desiatich dospelých mužov, ktorí tvoria minjan.
Takže rabín nie je dôležitý. Je to skôr tradícia ako predpis.
Podobne to bude s tými dvoma svedkami, ale tak aspoň zatiaľ takto.

Toto je dôležité:
Citácia:
Vlastné „zasvätenie“ (kidušin) vykoná ženích, ktorý navlečie neveste prsteň na ukazovák pravej ruky a prenesie: „Buď mi zasvätená týmto prsteňom podľa zákona Mojžiša a Izraela“, načo všetci prítomní vykríknu: "mekudešet" (čiže vydatá, doslovne „zasvätená“). V tejto chvíli je sobáš uzavretý.
Čiže „zasvätenie“ vykoná ženích a potom je "sobáš uzavretý".

Dúfam, že keď spojazdnia stránku DELET, tak že sa o tradičnej Židovskej svadbe dozvieme viac.
http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/nabozenstvo/sprievodca-zidovskou-svadbou

Poslať 25.10.2016 15:31:21   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
To je príkaz, nie podmienka platnosti pre manželstvo.
Tento príkaz sa totiž právne dá plniť až po uzavretí manželstva.
postavim to inak
je platne manzelstvo ak do neho dopredu vstupujem s rozhodnutim neposlusnosti voci Bohu?
(v tejto veci, ktora je tu zasadna)
nehovorim o zdravotnych problemoch apod ale o rozhodnuti vzdorovat Bohu

Poslať 25.10.2016 15:33:09   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
https://svetkrestanstva.postoj.sk/12435/redemptorista-zamkovsky-spovednica-nie-je-vysetrovacia-miestnost

Citácia:
Ďalšie pomerne prekvapivé vyjadrenie pápeža Františka sa týka sobášov, ktoré sa konajú kvôli tehotenstvu ženy. Počas rozhovoru s novinármi pri návrate z Mexika a predtým z USA zopakoval, že manželský súhlas pri tzv. rýchlych svadbách je často neslobodný, a teda aj neplatný. Ako biskup kňazom dokonca nakazoval, aby nesobášili takéto páry, ale dôkladne ich pripravili na manželstvo, hoci ho uzavrú až po narodení dieťaťa. Na Slovensku je prax často opačná.

Rovnako ako pápež apelujem na slobodu. Ale skôr ako so spomenutými prípadmi sa stretám s tým, že mladí ľudia žijú spolu, pričom rodičia ich tlačia k uzatvoreniu manželstva. Radím im, aby netlačili, aby rešpektovali, že ich deti sú dospelé, a radšej im pripomenuli, že majú svedomie a podľa neho sa majú rozhodnúť. Môže sa totiž stať, že o tri-štyri roky budú títo mladí vytýkať rodičom, že ich donútili vstúpiť do manželstva, ktoré sa nevydarilo. Mladí sú citliví na svoju slobodu, tak apelujme na ňu, aby sa slobodne rozhodli, ako chcú žiť s Bohom.

Poslať 25.10.2016 16:00:20   Re: Cirkevny rozvod

napísal 3750 príspevkov
misojogi píše:
postavim to inak
je platne manzelstvo ak do neho dopredu vstupujem s rozhodnutim neposlusnosti voci Bohu?
Áno, myslím si, že také manželstvo je platné. Pretože manželstvo nevyjadruje vo svojej podstate poslušnosť voči Bohu, ale podstatou je zmluva medzi mužom a ženou.
Boh keď uzatváral zmluvu s Abrahámom, tak nevyžadoval od Abraháma ešte predtým jeho 100% poslušnosť.
Zmluva medzi mužom a ženou je platná, aj napriek tomu, že porušujú inú zmluvu - zmluvu s Bohom.

Ak by išlo o podmienku poslušnosti voči Bohu, tak aká je to poslušnosť, ak by som chcel mať deti, ale napr. nechcem prestať klamať, hnevať sa, kradnúť, ...
Poznáš to slovo, kde sa píše, že keď prekročím jeden Boží príkaz, prekračujem tým všetky?
Čiže aj keď chcem mať deti, ale klamem v niečom, potom som Bohu neposlušný a je to jedno či chcem mať deti. Keď klamem, som neposlušný Bohu.
Z tohto pohľadu - ak by išlo o poslušnosť voči Bohu - z tohto pohľadu sú všetky manželstvá potom neplatné, lebo porušením jedného príkazu porušujem všetky.

Citácia:
zopakoval, že manželský súhlas pri tzv. rýchlych svadbách je často neslobodný
Ale takých neslobodných manželstiev bolo v histórii 99,99% keď o tom rozhodovali rodičia. Sú vari tieto manželstvá neplatné?
Napr. Izák - Rebeka kde Abrahám poslal svojho sluhu aby mu vybral manželku,
Jakub - Lia - tu to bolo dokonca uzatvorené podvodom od jej otca Lábana, ktorý podstrčil Liu namiesto Ráchel, no napriek tomu bolo manželstvo platné aj pred Bohom
dokonca z tohto "podvodného" manželstva je Júda, z ktorého je potom mesiáš Ježiš.

Je vidieť, že aj bez súhlasu boli tieto manželstvá platné. A jedninou zprávoplatňujúcou podmienkou bolo manželstvo uzavrieť medzi mužom a ženou. Nič viac.

Poslať 25.10.2016 17:14:08   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
RKC si zakladá na biblii a tradíciách. Bolo by pekné keby ste obaja zalovili v biblii a ukázali ako to je. Rovnako by bolo pekné zaloviť aj v tradíciách RKC ako to je tam. Takto len mútite vodu jeden aj druhý. :oops:

Poslať 25.10.2016 17:25:35   Re: Cirkevny rozvod

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
l1ve_D píše:
RKC si zakladá na biblii a tradíciách. Bolo by pekné keby ste obaja zalovili v biblii a ukázali ako to je. Rovnako by bolo pekné zaloviť aj v tradíciách RKC ako to je tam. Takto len mútite vodu jeden aj druhý. :oops:
Problem je v tom, ze tam sa da najst uplne COKOLVEK ... :D

Poslať 25.10.2016 20:24:42   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
legionar píše:
l1ve_D píše:
Problem je v tom, ze tam sa da najst uplne COKOLVEK ... :D
Uvidíme čo tam kto nájde. Ak niekto nie je ochotný hladať v biblii a tradícii a rozpráva sa o manželstve založenom na RKC myslení tak to mi je veru zvláštne. Potom ani jednu stranu nezaujíma ako to v skutočnosti je podľa RKC ale ide len doťahovanie sa.

Poslať 26.10.2016 17:15:37   Re: Cirkevny rozvod

napísal 3750 príspevkov
l1ve_D musíš si to zistiť sám. Ostatní to uz nejako vieme. V podstate sa tu o tom rozprávame. Ale prispej aj ty svojím názorom na to ako to vidíš ty sám.

Poslať 26.10.2016 17:23:25   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Páči sa mi aj terajšie usmernenie sv.otca k nakladaniu s popolom po pozostalých.
Hm. Nejaké to morálne usmerneniesa žiadalo, aj keď zákon ho obsahuje.
Ale asi ťažko by sme našli niečo k téme vbiblii. Možno v tradícii niečo by sa našlo, a to, že v minulosti bolo všetko spopolňovanie ľudských tiel zakázané...
Už sa teším na diskusiu na túto tému, lebo verím, že takéto cirkevné smernice ovplyvňujú spoločnost, či už je to z pohľadu istých osôb žiaduce alebo nežiaduce.

Poslať 26.10.2016 18:32:49   Re: Cirkevny rozvod

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
romanh píše:
l1ve_D musíš si to zistiť sám. Ostatní to uz nejako vieme. V podstate sa tu o tom rozprávame. Ale prispej aj ty svojím názorom na to ako to vidíš ty sám.
Na mne v tomto naozaj nezáleží môj názor je tu irelevantný. Ja osobne som momentálne single a vyzerá to, že to tak ostane do mojej smrti. Mal som jedinú partnerku v živote. Jej som oddaný aj keď už nie sme spolu. Eto vsio. Čo sa týka manželstva vnímam to tak, že je to záväzok medzi mužom a ženou. Nik iný nie je potrebný. Svedkovia slúžia len pre právne účely pre prípad rozpadu vzťahu. Ale ani tí tam nemusia byť ak sú tie dve osoby naozaj milujúce vedia sa rozísť v láske a pritom sa podeliť o majetok tak aby bol každý spokojný. Kňaz, rabín atď je tam ako pripomienka prítomnosti Boha. Ale podľa mňa ani toto pár nepotrebuje. Lebo ak tu Boh je tak je všade je transcendentný. Je vo mne je súčasťou môjho tela je vo vzduchu, v dreve všade. Je základným stavebným kameňom čo vníma všetko skrze hmotu v ktorej sa sám nachádza. Tak ako je bunka časťou tela a neviem o tom, že dokopy tvorí človeka čo cíti všetko. Tak je aj Boh. Toľko môj názor. Jedným z Vás sa bude páčiť iní ma zaň zatratia ale mne to nevadí. Ani jedna ani druhá strana z tých čo ho budú posudzovať nevedia o nič viac ako ja imho. Btw zaujímalo ma ako to vnímate ty Romanh a ty Misojogi. Pretože ma zaujímalo či to máte Vy v sebe vysporiadané.

[ Príspevkov: 82 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť