Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 38 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Autor Správa
Poslať 19.01.2015 7:51:44   Re: Stvoril Boh peklo?

od 24.01.2010 10:53:43
napísal 886 príspevkov
Littleangel píše:
takze v tom pripade pojdu vsetci do neba, pretoze nikto nie je zly ' od prirody' a vsetky jeho skutky su podmienene vychovou a prostredim.. ci nie?
Nie! Poznám najmenej dve viacdetné rodiny, kde všetky deti boli vychovávané rovnako, majú dokonca rovnakú genetickú výbavu. A medzi tými súrodencami sa našli vyslovene zlí, aj vyslovene dobrí (a tí zlí pritom nie sú najmladší maznáčikovia). Ak by boli ich skutky podmienené výchovou a prostredím, mali by byť podľa tvojho tvrdenia podobné. A nie sú.
Nepopieram, že na kvalitu človeka má vplyv výchova a prostredie. Ale veľmi podstatná je aj jeho ochota poznávať a na základe poznania na sebe pracovať.

Poslať 03.02.2015 21:54:49   Re: Stvoril Boh peklo?

od 03.02.2015 21:43:12
napísal 45 príspevkov
Ty jednoducho nevies, co je zlo. To nie je, ze tvoje dieta ta hneva, lebo je male.

Poslať 05.02.2015 16:52:15   Re: Stvoril Boh peklo?

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
peto1 píše:
Ty jednoducho nevies, co je zlo. To nie je, ze tvoje dieta ta hneva, lebo je male.
Myslím že v uvedenom príklade nešlo o malé deti ktoré hnevajú, ale o dospelých ludí ktorí vyrástli a sú zlí (zločinci, zlodeji, násliníci, sukničkári a pod). Všimni si formulaciu "boli vychovávaní". Z toho evokuje že výchova bola ukončená

Poslať 09.02.2015 19:47:23   Re: Stvoril Boh peklo?

od 03.02.2015 21:43:12
napísal 45 príspevkov
Aha, ja som odpovedal zakladatelke temy (L. Angel). Nie na posledny prispevok. ;)

edit: okolnosti vs. slobodna vola - to by bola dobrá téma

Poslať 23.04.2015 21:52:05   Re: Stvoril Boh peklo?

od 10.10.2008 16:40:10
napísal 679 príspevkov
hm... peklo...
popisane, opisane tolkokrat.....myslim si ze clovek si to nedokaze ani len predstavit ..predstava strasna...ono existuje
a preco sa zaoberat peklom?? nie je vela iných dolezitejsich veci???
napr. nebo
ako je v nebi??
preco mat pred tvarou a v myslienkach to comu clovek nerozumie a nechape v plnosti
ak existuje vecny zivot , kde by som radsej bol???

a inak nechajme rozhodnutie na Bohu, cestu vieme , vieme ako sa mame snazit konat, ako vstavat a znovu zacinat, ale nechajme to na nom nech On rozhodne ...

Poslať 28.06.2015 19:48:48   Re: Stvoril Boh peklo?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Pre sv. Teréziu bola vízia pekla začiatkom jej tretieho mystického obrátenia. Opísala ju takto:
Boli to muky, ktoré by som sa nadarmo pokúšala dôkladne opísať. Žiadne, ani najsilnejšie slová nevyjadria a žiaden rozum nepojme celú ich hrôzu. Cítila som vo svojej duši oheň, ktorý nedokážem opísať, ani ako pôsobí na dušu, a pritom som trpela neznesiteľnými bolesťami tela. Vo svojom živote som prežívala najťažšie utrpenia, akými podľa lekárov môže niekto trpieť na zemi. Všetky nervy sa mi sťahovali, takže som bola celá skrútená a dlhý čas som ležala úplne bezvládna. Trpela som bolesťami rôzneho druhu, ktoré mi spôsoboval zlý duch, ako som povedala vyššie. Všetko to nebolo ničím v porovnaní s mukami, ktoré som cítila tam a ktoré boli nekonečne zosilnené jasným a nepochybným vedomím, že je to večná trýzeň, ktorá sa nikdy neskončí. Pritom celé obrovské utrpenie tela nie je ničím v porovnaní s trýznivým zomieraním duše, drtivým útlakom, akoby dusením sa, úzkosťou, hlbokým smútkom a takou citeľnou a zúfalou úzkosťou a skľúčenosťou, že neviem, ako by som to dostatočne vyjadrila. Lebo povedať, že ide o neustále umieranie duše, je málo, pretože v smrti väčšia sila oddeľuje dušu od tela, ale tu sa zdá, že je to duša sama, ktorá by sa chcela vyrvať sama zo seba a sama sa trhá na kúsky. Jednoducho nemám slov na vyjadrenie týchto múk duše, tohto vnútorného ohňa a nekajúceho zúfalstva, ktoré sú to najhoršie a prevyšujú všetky iné ohromné bolesti (Ž 32, 2).

Myslím, že keby ľudia vedeli o čo ide, bolo by menej z nich, ktorí sa tam dostanú.

Poslať 29.10.2015 23:24:23   Re: Stvoril Boh peklo?

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Neviem či Boh stvoril peklo. Ale človek sa minimálne podiela na jeho vytvorení tu na zemi viď tu:
https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

Poslať 30.10.2015 23:04:17   Re: Stvoril Boh peklo?

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Samozrejme ze Boh stvoril peklo. Ale vystizne videjko, ako si ho robime uz teraz...

[ Príspevkov: 38 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť