Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 71 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 07.06.2014 13:25:48   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

od 06.06.2014 17:54:19
napísal 81 príspevkov
Ad: marginalna poznamka od minixa :) Ospravedlnujem sa za nevhodnu formulaciu a beriem na vedomie. Asi som len uz velmi zranena a nepochopena, tak sa uz vopred branim.

Poslať 07.06.2014 13:36:41   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
Sophie píše:
Tym, ze rozum nieco neprijima mam na mysli to, ze mnohe veci vo viere su priam proti rozumu. A ano, som oboznamena aj s historickou kritikou a modernou interpretaciou Pisma. Viera je to, co rozum ignoruje alebo vymysla racionalizacie.
keď spomínaš Bibliu, tak už aj v nej sa na rôznych miestach možno stretnúť s rôznymi významami pojmu "viera", napr. viera ako vernosť. Alebo dôvera, atď., alebo hoc aj takéto, čo tu teraz asi máš na mysli, že viera ako spôsob prijímania niečoho, čo rozum nevie úplne obsiahnuť/pochopiť, či pod (čo nemusí znamenať "verím" ako negáciu "viem", ako tie pojmy dnes mnohí berú). Každopádne vždy je nejaká cesta, akou človek k tej viere prišiel, a tá už máva aj svoju racionálnu stránku, aj keď by sa to zakladalo na nejakých osobných skúsenostiach, no vždy ide aj o to, ako to človek svojim rozumom spracoval/vyhodnostil, aké závery z toho vyvodil, atď.

Poslať 07.06.2014 13:46:33   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Ano, viera/dovera tam, kde nemame dokazy alebo kde nieco opravnene predpokladame je vporiadku. No ja som mala na mysli situaciu, ked vyslovene nabozenstvo nedava cloveku nijaky zmysel (resp. vacsina jeho zasadnych dogiem). A to nielen tak, ze "chybaju dokazy", ale vyslovene su tie dogmy proti rozumu.
Moja primarna otazka potom bola, ci je mozne si aj v takejto situacii "silou-mocou" vsugerovat, ze verim a ci je to vobec spravne. Myslim, ze to spravne nie je, ale chcela som pocut aj ine nazory a skusenosti, aby som nebola obvinena z toho, ze sa "dost nesnazim" a som tvrdosijna.

Poslať 07.06.2014 14:00:09   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Ono ani to racio nevie odpovedat na vsetko. A niekedy, ked by nam chladna logika ci racionalna uvaha nieco tvrdili, moze sa to priecit nasmu svedomiu, ci proste nejakemu "citu", ktory sa neda podlozit ciste racionalne. Prehnany priklad by mohol byt, ked by sme racionalne zhodnotili, ze je nas na planete vela a "logicky" by sme dospeli k nazoru ze x milionov ludi treba "eliminovat". Pritiahnute za vlasy, viem. Zaroven nam vsak "cosi" napovie, ze to nie je spravna cesta riesenia problemu....

Ale spat k voli. Myslim, ze v procese hladania pravdy ci cesty viery, ci poznania Boha moze byt cennou devizou. V zmysle vytrvalosti. Nie vsetko sa da presne definovat, ale citime ze ideme dobrym smerom, len rozum sa nam prieci. Vtedy volou vytrvam, a napriek logike budem ako Jakob bojovat s Bohom az do svitania a poviem mu, nepustim ta, kym ma nepozehnas. A asi vieme, ako opak, t.j.nedostatok pevnej vole moze byt clovekovi samemu na skodu.

Casto si vravime, ze by sme to na Bozom mieste urobili tak ci onak :) a nechapeme, preco sa veci deju tak ako sa deju. A vtedy moze nastupit vola, v zmysle vytrvalosti, snad az tvrdohlavosti slabej viery, lebo opustit sa by bolo alternativou?

Ostava nadej a treba proste trenovat, (a to niekedy boli) aby sme dosiahli lepsie vysledky :)

Poslať 07.06.2014 14:26:24   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Ten cit... ten niekedy bol. No uz nie je. Ani cit, ani intucia, ani rozum. V tom je ten problem. Uz sa niet coho chytit.

Poslať 07.06.2014 15:06:11   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

napísal 659 príspevkov
Len tma,ticho a smutok? Smutok za niecim stratenym, o com sme zaroven zabudli, ake to bolo?

Poslať 07.06.2014 15:18:04   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Spero, presne tak! :) Akoby aj tie spomienky na vsetko krasne niekto vymazal. Akoby to boli len spomienky na scenu z filmu, kde hral niekto cudzi a nie ja.

Poslať 07.06.2014 15:39:26   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
Ahoj Sophie-ako dlho tento stav u teba trva?
A co tomu predchadzalo?
Mozes prip. odpovedat cez ss, ak chces. ;) f.

Poslať 07.06.2014 15:53:20   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

napísal 659 príspevkov
Sophie, ach ako ti rozumiem :)

Ani nebudem pisat o dalsich pochybnostiach, co ta mozno trapia, lebo by sa tu zlakli :)

Kazdopadne, nie si sama, ani prva, ktora takyto "reset" preziva, to len taka mala utecha. (Simek a Grossman: povidej Slavku, cloveka to potesi, kdyz slysi o cizim nestesti :))

Vecer som tu, plne k dispozicii ak chces, kludne aj cez ss. Alebo dobehni ku nam umyvat okna, pri tom sa dobre keca :)

Poslať 07.06.2014 16:28:31   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Dakujem frederix a Spero. Aj som vam napisala ss a dala odoslat ale mam to medzi spravami na odoslanie a nie odoslanymi a neviem ako to mam teda odoslat, tak mi pls napiste, ci vam to prislo alebo nie.

Poslať 07.06.2014 16:44:21   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Niekedy sa pýtam, či možno vieru stratiť svedectvom života zlých kňazov alebo kresťanov.

Poslať 07.06.2014 16:49:28   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Aj to bolo sucastou mojho sklamania. Nie sice podstatnou, ale ani zanedbatelnou. Konkretne som velmi znechutena zo slovenskych biskupov aj nasho knaza. No keby bol problem len v tom, tak si verim potichu sama v srdci ako vacsina ludi, Lenze ja uz nedokazem ani len to a nie je to vinou cirkvi.

Poslať 07.06.2014 17:03:23   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
Sophie píše:
Ten cit... ten niekedy bol. No uz nie je. Ani cit, ani intucia, ani rozum. V tom je ten problem. Uz sa niet coho chytit.
Ale ano, vzdy je coho sa chytit !
SEBA.
Napriek tomu, ze neveris a viera Ti uz nedava zmysel, odmysli si 1. prikazanie - a tie ostatne sa snaz plnit.
Bud dobra podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia NAPRIEK tomu, ze Ta za to necaka vecna odmena v Nebi.
Rob to proste preto, ze to tak ma byt - ze TY si presvedcena, ze to tak ma byt.

Poslať 07.06.2014 17:14:42   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Napriek tomu, ze neveris a viera Ti uz nedava zmysel, odmysli si 1. prikazanie - a tie ostatne sa snaz plnit.
bez toho 1. prikazania to nejde.

Poslať 07.06.2014 17:30:24   Re: je mozne vyvolat vieru volou?

napísal 81 príspevkov
Pravdaze to ide, tomix. Ved to co si napisal je ako tvrdit, ze vsetci ateisti su zli a skazeni.
Snazim sa zit co najlepsie. Pre mna viera nikdy nebola hlavne o moralke. Bola som vychovana bez viery a napriek tomu sa mi snazili vstepit zasady dobreho a cnostneho spravania. Moralka a prikazania mozu byt problemom pre tych co vyrastali v krestanskej rodine v strachu z Boha a spovede a to nie je moj pripad.
Avsak bola by som nerada, keby sa toto vlakno zvrhlo na otazku moralky ateistov.

[ Príspevkov: 71 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť