Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 74 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 06.05.2014 13:36:36   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 15.05.2006 9:21:13
napísal 6071 príspevkov
Cloe-Clement píše:
Ja som na strane Vatikanu, ale predovsetkym třeba si zachovat otvorenu mysel a věci hodnotit nie ideologicky ale na zaklade rácia.
ratio hovorí, že Cirkev je pod ochranou Boha.
teda hoci môže dôjsť k omylom, je lepšie ostať v Cirkvi, ako ju opustiť - už aj preto, že Duch spraví čo treba - a horší je "návrat domov" ako "upratanie domácnosti"
Už len preto, že človek vo svojej slabosti začne hľadať dôvody, prečo je lepšie byť mimo - dokonca začne hádzať špinu na tých, ktorí ostali aby sa zdal čistejší ako oni. Teda ak prestane hľadať pravdu, ostane v omyle naschvál - nie v úprimnej snahe hľadať pravdu, ale v pýche "sebestrednej dokonalosti"

Poslať 06.05.2014 16:33:15   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Nechcem rýpať za každú cenu, len to či má niekto jednotu s pápežom alebo nemá je dosť podstatné pre mňa aby som mu venovala nábožnú pozornosť...nepotrebujem sa tu dostať do nejakej sektičky.

Poslať 06.05.2014 16:36:16   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Vespa píše:
Cloe-Clement píše:
Ja som na strane Vatikanu, ale predovsetkym třeba si zachovat otvorenu mysel a věci hodnotit nie ideologicky ale na zaklade rácia.
ratio hovorí, že Cirkev je pod ochranou Boha.
teda hoci môže dôjsť k omylom, je lepšie ostať v Cirkvi, ako ju opustiť - už aj preto, že Duch spraví čo treba - a horší je "návrat domov" ako "upratanie domácnosti"
Už len preto, že človek vo svojej slabosti začne hľadať dôvody, prečo je lepšie byť mimo - dokonca začne hádzať špinu na tých, ktorí ostali aby sa zdal čistejší ako oni. Teda ak prestane hľadať pravdu, ostane v omyle naschvál - nie v úprimnej snahe hľadať pravdu, ale v pýche "sebestrednej dokonalosti"
Dobre vystinuté, DS upratuje priebežne, treba len vyčkať času ako husa klasu.

Poslať 06.05.2014 17:04:56   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 03.04.2014 0:44:52
napísal 654 príspevkov
Ved ja tiez nesuhlasim s tymi najvacsimi extremistami a ich postojom voci papezovi, na druhej strane oni su presvedceni, ze prave oni su ti, ktori idu v povodnej linii a prave Vatikan je ten, ktory sa odklonil od povodneho ducha katolicizmu (staby sekticka). A ked moze mat Bozie pozehnanie napr. evanjelicka Cirkev, tak preco by ho nemohli mat ludia verne drziaci sa ducha katolicizmu spred koncilového obdobia?

Poslať 06.05.2014 17:19:48   Re: Missa Tridentina

od 24.01.2010 10:53:43
napísal 886 príspevkov
Hoci som sa v minulosti na tomto fóre v spore s istým OO v mnohom vyjadril k súčasnej liturgii versus tridentská omša, nedá mi, znova prezentovať niektoré moje názory. Áno, tridentská liturgia má svoju nádheru, tajomnosť a napr. pri zhliadnutí toho videa, uvedeného na začiatku témy to aj "chytí za srdce". Je tam veľa kvetnatých rečí, ale, bohužiaľ, šepkaných medzi kňazom a Bohom. Lebo kňaz nemal pripnutý mikrofón, aby bolo počuť, čo hovorí, ani titulky nikde nebežali. Napr. modlitba obetovania sa hovorí pošepky, iba na konci kňaz zaspieva Per omnia saecula saeculorum Teda veriaci, ktorí nevlastnili vreckový misál, kde boli aj preklady omšových textov vlastne nevedeli, čo sa to tam deje. Rovnako slová premenenia sa vyslovujú pošepky... nehovoriac o tom, že súčasný (ale priznajme si aj minulý napr. dedinský človek) veľa z tej latinčiny nevedel. Ja som miništroval v detstve pri tridentských omšiach (veď iné vtedy neboli), aj som sa spamäti naučil odriekať "Confiteor", ale nevedel som, čo hovorím. Teda tá záplava slov bola iba medzi kňazom a Bohom. Laickí a menej vzdelaní veriaci boli bokom (možno sa počas omše modlili ruženec). Súčasná liturgia, aj keď si nezakladá na takej nádhere a vznešenosti má podľa môjho názoru bližšie ka Spasiteľovým slovám:
Citácia:
Mt 6,7 Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť.
Jej texty sú oveľa jednoduchšie a, povedal by som, priamočiarejšie. A pochopí ich a rozumie im aj vnímavé desaťročné dieťa. Takže podľa môjho názoru tridentská liturgia áno, ale iba pre vyberanú spoločnosť, ako muzeálny kus.
A už vôbec nesúhlasím s tými, čo súčasnú liturgiu zatracujú.

Poslať 06.05.2014 17:24:02   Re: Missa Tridentina

napísal 886 príspevkov
Cloe-Clement píše:
A ked moze mat Bozie pozehnanie napr. evanjelicka Cirkev, tak preco by ho nemohli mat ludia verne drziaci sa ducha katolicizmu spred koncilového obdobia?
Odpoviem protiotázkou. Prečo nemali Božie požehnanie farizeji, veď sa striktne držali Zákona a tradícií otcov? Prečo ich Pán odsudzoval?
Odpoveď je jasná: Držali sa viac litery a zvyklostí, ako Ducha.

Poslať 06.05.2014 17:33:45   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
Prave som zistil ze najnovsie číslo casopisu ceskych dominikanov, Salve, sa zaobera tu nastoleou problematikou - papezi a liturgia po VatII : http://salve.op.cz/archiv/papezove-a-koncil-42013

ad dakl: s vacsinou povedaneho suhlasim, akurat si myslim, ze tridentska liturgia by predsa mala mat vacsi priestor a urcite by som nehovoril o akomsi "muzealnom kuse"

Poslať 06.05.2014 17:42:26   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
akurat si myslim, ze tridentska liturgia by predsa mala mat vacsi priestor a urcite by som nehovoril o akomsi "muzealnom kuse"
nevidim jediny rozumny dovod aby to bolo tak. mame novu liturgiu, rozumiem jej a ja som spokojny tak ako to je.

Poslať 07.05.2014 17:57:22   Re: Missa Tridentina

napísal 886 príspevkov
Cloe-Clement píše:
akurat si myslim, ze tridentska liturgia by predsa mala mat vacsi priestor a urcite by som nehovoril o akomsi "muzealnom kuse"
Čo by sme za to dali, keby sme detailne poznali modlitby pri "lámaní chleba" v časoch apoštolov, teda vôbec prvú kresťanskú liturgiu! A napriek tomu by dnes zostala "muzeálnym kusom", pretože vnímanie ľudí sa za 2000 rokov zmenilo. Počas histórie sa liturgia, tak ako všetko iné vyvíjala a bude sa vyvíjať naďalej. Napr. liturgia východného obradu, ktorá sa vyvíjala samostatne a vlastne nezávisle na latinskej liturgii je oproti nej dosť odlišná, hoci podstatné prvky sa zhodujú, lebo vychádzajú zo spoločného základu. Tridentská liturgia má podľa mňa dostatočný priestor po vydaní motu proprio Benedikta XVI. Problémom však je, že väčšina našich chrámov usporiadaním svätyne nezodpovedá požiadavkám tejto liturgie. Preto som hovoril o "vyberanej spoločnosti", napr. v rehoľných spoločnostiach a pod.
Niektoré dôvody (nie všetky, je ich viac), prečo sa mi súčasná liturgia pozdáva viac, som uviedol vyššie.

Poslať 07.05.2014 19:29:20   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
Ja by som urcite tradicny obrad, jeden z najvacsich pokladov KC, neschovaval len v klastoroch, ale snazil sa ho co najviac spristupnit. Kto chce ist lahsou cestou, ma neobmedzene moznosti, ale treba dat moznost ludom ucastnit na omse aku slavili sv. Jan Maria Vianney ci sv. Giovanni Bosco; tridentska omsa je jeden z najkrajsich fenomenov dejin ludstva.

Poslať 07.05.2014 19:36:16   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
jemine, trident tu bol 500 rokov, snad uz stacilo, nie? . Zivot je zmena, aj Cirkev sa musi pohnut dalej. Ziadna lahsia cesta. Chod do Milana tam prevadzkuju 800 rokov staru liturgiu uzi si to.

Poslať 07.05.2014 20:37:56   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Tiež mi je niekedy ľúto, že missa tridentina nie je prístupnejšia.
Nechať si nedeľňajšiu sv. omšu na podvečer a ešte v ten deň viac cestovať?!

Mne sa páčia gregoriánske spevy, treba prísť tomu na chuť.
Je to také mystické, možno dobre prežívať obetu sv. omše ako tajomstvo.
Možno nie je pre vyberanú spoločnosť, ale pre ľudí, čo nie sú začiatočníci.

Na druhej strane, za NOM treba byť Bohu vďační. Veď je to naša každodennosť.
Nádherná každodennosť s Kristom a jeho tajomstvom a ešte v zrozumiteľnej podobe!

Poslať 07.05.2014 21:26:56   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
missa tridenti je dostupna dost. Teta, pokial viem byvas v BA tak pre teba nie je problem chodit na MT. Ja som sa s bavil s mamou na tuto temu dost dlho a ona je jednoznacne rada, ze mame NOM, jednak preto lebo to mu rozumie a nic nejak velmi tajomne a mysticke a zvlastne na missa tridentina nevidela kedze ju mala moznost na "vlastnej kozi" zazit a mala k dispozicii dvojjazycny misal teda aj rozumela. Ta tajomnost a mysticnost spocivala akurat v tom,ze tomu co sa odohravalo malokto rozumel teda myslim zo stranky jazykovej. Pre mna ma omsa zmysel iba v tedy ked sa jej mozem naplno zucastnit, rozumiem modlitbam a vsetkemu naokolo.

Poslať 07.05.2014 21:31:53   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
tomix píše:
missa tridenti je dostupna dost. Teta, pokial viem byvas v BA tak pre teba nie je problem chodit na MT. Ja som sa s bavil s mamou na tuto temu dost dlho a ona je jednoznacne rada, ze mame NOM, jednak preto lebo to mu rozumie a nic nejak velmi tajomne a mysticke a zvlastne na missa tridentina nevidela kedze ju mala moznost na "vlastnej kozi" zazit a mala k dispozicii dvojjazycny misal teda aj rozumela. Ta tajomnost a mysticnost spocivala akurat v tom,ze tomu co sa odohravalo malokto rozumel teda myslim zo stranky jazykovej. Pre mna ma omsa zmysel iba v tedy ked sa jej mozem naplno zucastnit, rozumiem modlitbam a vsetkemu naokolo.
Nemusíš byť podráždený. MT má svoje čaro, ktoré si však nemôžeme dovoliť často...Inak k tej dostupnosti, viem si predstaviť MT aj v strede mesta. Ešte využijem priestor, aby som poopravila jedno moje tvrdenie. Je fakt, že netreba špeciálne povolenie na slúženie MT. Avšak asi by nebolo v poriadku, aby ju kňaz slúžil proti vôli svojho biskupa...

Poslať 07.05.2014 21:44:18   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
nie som podrazdeny len neviem akosi prist na chut tradicnemu katolicizmusmu teda dobe s pred II. VK a pani z isteho fora, ktori su ako keby reprezentanti tohto obdobia, mi na tejto chuti velmi nepridavaju , mozno som prilis "modernisticky" ako by ti isty pani z toho isteho fora povedali :) . Ja si uvedomujem co to missa tridentina znamena, ale nie je to jediny stary obrad, existuju este starsie "aktivne" obrady napriklad ambroziansky ritus. Je to pekne dedictvo KC, ale chcem aby Cirkev a hlavne veriaci v nej isli dopredu prave v duchu II. VK a som velmi vdacny prave za NOM.

[ Príspevkov: 74 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť