Hoci som sa v minulosti na tomto fóre v spore s istým OO v mnohom vyjadril k súčasnej liturgii versus tridentská omša, nedá mi, znova prezentovať niektoré moje názory. Áno, tridentská liturgia má svoju nádheru, tajomnosť a napr. pri zhliadnutí toho videa, uvedeného na začiatku témy to aj "chytí za srdce". Je tam veľa kvetnatých rečí, ale, bohužiaľ, šepkaných medzi kňazom a Bohom. Lebo kňaz nemal pripnutý mikrofón, aby bolo počuť, čo hovorí, ani titulky nikde nebežali. Napr. modlitba obetovania sa hovorí pošepky, iba na konci kňaz zaspieva
Per omnia saecula saeculorum Teda veriaci, ktorí nevlastnili vreckový misál, kde boli aj preklady omšových textov vlastne nevedeli, čo sa to tam deje. Rovnako slová premenenia sa vyslovujú pošepky... nehovoriac o tom, že súčasný (ale priznajme si aj minulý napr. dedinský človek) veľa z tej latinčiny nevedel. Ja som miništroval v detstve pri tridentských omšiach (veď iné vtedy neboli), aj som sa spamäti naučil odriekať "Confiteor", ale nevedel som, čo hovorím. Teda tá záplava slov bola iba medzi kňazom a Bohom. Laickí a menej vzdelaní veriaci boli bokom (možno sa počas omše modlili ruženec). Súčasná liturgia, aj keď si nezakladá na takej nádhere a vznešenosti má podľa môjho názoru bližšie ka Spasiteľovým slovám:
Citácia:
Mt 6,7 Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť.
Jej texty sú oveľa jednoduchšie a, povedal by som, priamočiarejšie. A pochopí ich a rozumie im aj vnímavé desaťročné dieťa. Takže podľa môjho názoru tridentská liturgia áno, ale iba pre vyberanú spoločnosť, ako muzeálny kus.
A už vôbec nesúhlasím s tými, čo súčasnú liturgiu zatracujú.