Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

[ Príspevkov: 74 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa
Poslať 04.05.2014 20:50:36   Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 03.04.2014 0:44:52
napísal 654 príspevkov
Dnes som prvykrat bol na slaveni sv. omše podľla tridentského rítu.
Bol to teda skutocny kulturny šok. A to som už predtým videl niekolko tridentskych omsi
na nete, ale zazit to na vlastnej kozi je nieco uplne ine. Az vtedy si clovek uvedomi, ten "zavoj" medzi knazom a veriacimi, kedze knaz vacsinu modlitieb prednasa v tichosti a veriaci nevedia co sa deje. Ja som cakal, kedy sa uz zacne omsa a zrazu uz boloa gloria :) . Pritomne boli aj ostatne klasicke prvky, napr. knaz kazal z kazatelnice, veriaci pri prijimani klakali do tzv. mriezky a pod.
Kazdopadne ma tridentsky obrad svoju nadheru, ktoru vsak plne oceni az clovek, ktory sa oboznami s tym co knaz vykonava pri oltari a s textom modlitieb, ktore bezne veriaci nepocuju.
Odporucam toto video:
http://www.ecclesia-tv.cz/liturgie/zpivana-votivni-mse-sv-ke-cti-panny-marie.html

Poslať 04.05.2014 22:08:21   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
ja sa na tridentinu chystám už od septembra, zatiaľ som to ale nezrealizovala :D keby bývala niekedy cez týždeň, ale v nedeľu mám tak nejak vždy chuť zakotviť radšej "doma" :)

Poslať 05.05.2014 20:23:44   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Bratstvo sv. Pia V. má spojenie s RKC?

Poslať 05.05.2014 21:46:46   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Chcela si povedat Pia X.

Poslať 05.05.2014 22:18:03   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
tomix píše:
Chcela si povedat Pia X.
Možno som zle videla číslovku v texte na tom videu, ktoré sem dal prvý prispievateľ...

Poslať 05.05.2014 22:19:58   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
Uz bola aspon zrusena exkomunikacia biskupov bratsva, aj ked ich vysiacku myslim Vatikan stale neuznava. Snad sa to vsetko casom da do poriadku. Kazdopadne napr. v CZ viaceri katolicki knazi, ktori su obdivovatelia tradicnych obradov sympatizuju s FSSPX.
teta- to je obrad Pia V.

Poslať 05.05.2014 23:31:21   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
jj, tridentský misál schválil Pius V. v 16. storočí, avšak následne už aj v tom istom storočí ako aj v ďalších robili aj ďalší pápeži tam nejaké reformy, takže ten prívlastok "tridentský" či "Pius V" tam tiež nie sú úplne presné, keď to už chceme takto striktne brať.

A na tom linku samozrejme - ako už bolo poznamenané - je tzv. bratstvo Pia X., ktoré vzniklo tak, že sa začali dosť stavať proti misálu Pavla VI. (z r. 1969) a tak schvaľovali misály len po Jána XXIII (vrátane), t.j. posledný z r. 1962, aj keď aspoň oficiálne ešte tvrdia, že uznávajú platnosť všetkých pápežov, len majú akosi problém to brať aj s príslušnými implikáciami...

...zatiaľ čo existuje naozaj aj tzv. bratstvo Pia V. - keď sa tu už spomenul ten pojem - ktoré už vzniklo práve zo skupinky 9 ľudí, ktorí boli z bratstva Pia X. vylúčení práve preto, že tí už ani oficiálne toto neuznávali (totiž už ani len misál Jána XXIII), a ponechávali otvorenú otázku legitímnosti pápežov počnúc Jánom XXIII., aby boli aspoň sami so sebou názorovo ujednotnenejší s tým, že odmietajú tie misály.

...niektorí z tých 9 ľudí neskôr opustili aj toto ich nové hnutie (t.j. to ich tzv. bratstvo Pia V.) a zasa sa rozvetvili do ďalších rôznych názorov: jedni tvrdia, že súčasní pápeži sú platní materiálne, ale nie formálne (to sú tzv. sedeprivationisti či Guerardiststi) a teda že nie je "sedes vacans" (prázdny stolec), o ktorom tvrdia zasa tí druhí ich kolelgovia odídení aj z toho ich hnutia. Taktiež takíto všelijakí z toho tzv. bratstva Pia V. ako aj tých ďalších vetiev od nich pochádzajúcich už zvyknú odmietať nielen reformy Jána XXIII, ale aj tie od Pia XII., ktorý s tým celým vlastne začal (totiž to Pius XII. ustanovil komisiu na reformu liturgie, ktorá začala už zaňho, zatiaľ čo za Jána XXIII. už len pokračovala v tom istom hlavnom zložení - ba vlastne ani Pius XII nebol v tomto nejakým začiatkom z ničoho, keďže tiež vlastne len pokračoval v tom, čo už aj pred ním Pius X., ktorý tiež robil nejaké reformy v liturgii a chcel, aby bola bližšia aj bežným ľuďom, atď.).

... pričom tie "výhrady", ktoré tamtakí uvádzajú voči reforme Pia XII sú také, že niekde sa čosi zjednodušilo, niekde sa čosi prehodilo, alebo sa vynechal nejaký hymnus z takého a onakého storočia, a podobne a podobne.

hoci iní s rovnakými sedesvakantistickými názormi už si reformy Pia XII pochvaľujú ako veľmi praktické zjednodušenia, atď., avšak keď už príde reč na reformy Jána XXIII, tak zrazu obrátia svoje metre na opačné a začnú to odsudzovať presne takými istými "výhradami", aké používajú ich kolegovia proti Piovi XII. - a podobne zasa to tzv. bratstvo Pia X. si zasa chváli reformy Jána XXIII, ale už voči Pavlovi VI majú zasa tamtaké všelijaké, atď....

proste všetko takéto je o tom, že si nejaká skupinka niekde stanoví čiaru, po ktorú bude všetko chváliť a od ktorej už bude všetko zavrhovať...

takže o tom to je...

ale samozrejme, aj misál Pavla VI. aj misál Jána XXIII. majú čosi do seba. Ako tu už bolo spomenuté, tomu tridentskému keď človek rozumie, tak to má svoje čaro, zatiaľ čo misál Pavla VI je zasa bližší pre bežnejších ľudí, a tiež taký jednoduchší, atď. - to hlavné a podstatné je aj tak v jednom i druhom, ako aj liturgiách iných rítov (napr. liturgia sv. Chryzostoma, liturgia sv. Bazila, a iné): v tom misáli Pavla VI sú aj rôzne alternatívy napr. eucharistických modlitieb, kde hneď prvá vychádza práve z toho tridentského misála a pre svoj kvetnatejší štýl sa aj zvykne používať spravidla pri slávnostnejších príležitostiach, atď.

Poslať 05.05.2014 23:34:00   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
P.S.:
ale tiež už dlhšiu dobu si vravím, že by som niekedy zašiel za jedným svojim známym, ktorý neďaleko slúži omše podľa tamtoho misála, tak že by som tak tam zašiel pri takej príležitosti, ale ešte som sa k tomu doposiaľ nedostal... no snáď niekedy...

Poslať 05.05.2014 23:54:30   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
teta píše:
Bratstvo sv. Pia V. má spojenie s RKC?
Takze odpoved znie-nie.

Poslať 06.05.2014 0:36:49   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
...chudaci papezi, nie je to nic prijemne, ked takito separatisti zneuzivaju ich mena...vsetky take spolky nemaju bozie vedenie a teda ani bozie pozehnanie. A ono to potom vidiet aj na spravani ich clenov...

...ale k teme: bola som na niekolkych takych omsiach v Taliansku. Ok, je to pekne, ale ak by som si mala vybrat, dam vzdy prednost sucasnej forme...

Poslať 06.05.2014 0:46:26   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Ale tych "foriem" ci "prudov" je... ak sa niekto na to pozera " zvonku", musime mu pripadat prinajmensom smiesny...

Mne osobe teda tridentsky obrad nechyba, ale uznavam, ze to moze byt u kazdeho o svojich pocitoch...

Poslať 06.05.2014 10:26:40   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
anuk píše:
...chudaci papezi, nie je to nic prijemne, ked takito separatisti zneuzivaju ich mena...vsetky take spolky nemaju bozie vedenie a teda ani bozie pozehnanie. A ono to potom vidiet aj na spravani ich clenov...

...ale k teme: bola som na niekolkych takych omsiach v Taliansku. Ok, je to pekne, ale ak by som si mala vybrat, dam vzdy prednost sucasnej forme...
podla mna absolutne nie je jasne, na koho strane by tito papezi v sucasnych sporoch stali a tvrdit, ze tie spolky nemaju bozie pozehnanie je nemiestna trufalost.
Nehovoriac o tom, ze novy obrad zostavil kardinal Bugnini, ktory bol podla vsetkeho slobodomurar a ako vieme, clenovia vyssich lozi vykonavaju satanisticke obrady.
Nechcel som tu tie věci spominat, ale vidim, ze niektori musia rypat za kazdu cenu, takze třeba povedat aj fakty svedciace pre druhu stranu.

Poslať 06.05.2014 11:03:31   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
Cloe-Clement píše:
podla mna absolutne nie je jasne, na koho strane by tito papezi v sucasnych sporoch stali a tvrdit, ze tie spolky nemaju bozie pozehnanie je nemiestna trufalost.
Ty strasne rad operujes slovnym spojenim "nemiestna trufalost"-doteraz vzdy chybne. A tak aj v tomto pripade. Vyssie spominani papezi boli a su zneuziti tzv. tradijcami, keby dnes mohli prehovorit, som presvedceceny, ze by sa voci nim dorazne ohradili.
Citácia:
Nehovoriac o tom, ze novy obrad zostavil kardinal Bugnini, ktory bol podla vsetkeho slobodomurar a ako vieme, clenovia vyssich lozi vykonavaju satanisticke obrady.
Podla vsetkeho. . .coho? Mas rukolapny dokaz? Predpokladam, ze nemas.

Citácia:
Nechcel som tu tie věci spominat, ale vidim, ze niektori musia rypat za kazdu cenu, takze třeba povedat aj fakty svedciace pre druhu stranu.
Nie, nie, za kazdu cenu sa tu snazis rypat prave ty, a nijake relevantne fakty si nedal. Domnienky nie su fakty. Uz sa tu na tuto temu popisali kvanta stran, staci si zajst do archivu.

Poslať 06.05.2014 12:58:13   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

napísal 654 príspevkov
Ja som na strane Vatikanu, ale predovsetkym třeba si zachovat otvorenu mysel a věci hodnotit nie ideologicky ale na zaklade rácia.
Každý sa moze mylit, možno sa aj Vatikan myli/alebo sa zmylil. Ja si myslim, ze aj mnohi "odtrhnuti" konaju podla svojho svedomia a z lasky ku katolicizmu a k svojej viere. A moze ich urcite Boh pouzit na dobro a tesit sa z ich vernosti. Takze spominane tvrdenia su naozaj velmi nemiestne.
Ad Bugnini slobodomurar - staci si precitat relevantne info a je takmer jasne ze naozaj bol clenom sekty praktizujucej satanisticke praktiky.

Poslať 06.05.2014 13:25:33   Re: Missa Tridentina

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Ja si myslim, ze aj mnohi "odtrhnuti" konaju podla svojho svedomia
To robia aj mnohi sektari, nikdo im nemoze vycitat,ze by tak nekonali, ale napriek tomu konaju a ziju v omyle. Mame snad ich nechat tak a na ten omyl neupozornovat?

[ Príspevkov: 74 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Katolícka spiritualita - DUCHOVNÝ ŽIVOT

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť