tomix píše:
Citácia:
Ono to bude asi tym, ze pre vacsinu tzv. praktizujucich krestanov je viera len sucastou osobnej identity
... Vacsina veriacich su veriaci, ktorych je viera integralnou sucastou zivota a nie su, ako sa tomu hovori, matrikovi krestania, ale beru nabozenesku prax a rasti vo viere vazne.
Tu je problém nielen v tom, akú vzorku ľudí kto pozná, atď., ale možno aj v tých pojmoch, že kto tu koho pokladáte za "praktizujúcich kresťanov". V prvom rade by som poznamenal, že väčšina kresťanov napr. na Slovensku nie sú praktizujúci ani len v takom zmysle, že by chodili do kostola, prípadne aj ku sviatostiam - to činí len rádovo asi 10% Slovákov. Takže ak má obec pár stoviek ľudí, tak do kostola chodí len pár desiatok. Ak má obec pár tisícov ľudí, tak do kostola chodí zasa len pár desiatok, nanajvýš nejaká rádovo stovka. Ak má obec/mesto desiatky tisíc ľudí, tak do kostola chodia stovky, nanajvýš nejaké tisíce ľudí, teda tak či onak rádovo 10%, alebo aj menej.
Nuž a z tých, ktorí chodia do kostola, prípadne aj ku sviatostiam, je dosť relatívne povedať, že kto je nakoľko naozaj svätý, keďže každý človek má chyby, t.j. nikto nie je dokonalý, niekto je viac nedokonalý, niekto menej...
Ale ruku na srdce, kto trebárs aj len na tomto fóre, ktoré narozdiel od náhodne vybranej vzorky ľudí je už špecifickejšou vzorkou v tom, že sú tu už len ľudia, ktorí sa naozaj zaujímajú o takéto otázky, a predsa, kto je tu spokojný so svojim životom?
A navyše ak by tu niekto si aj vravel, že je lepší aspoň od tých "priemerných" Slovákov, hovoriac si ako farizej:
Lk 18:11-12 píše:
"Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik. Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo mám." (Lk 18:11-12)
Predsa si treba uvedomiť napr. aj to - čo tu už bolo naznačené - že väčšina ľudí sú akí sú kvôli tomu, ako boli vychovávaní alebo do akých podmienok sa dostali, a platí Biblické:
Lk 12:48 píše:
"kto mnoho dostal, od toho sa bude mnoho požadovať, a komu veľa zverili, od toho budú viac žiadať" (Lk 12:48)
Takže ak aj niekto je "praktizujúcejší" vieru, tak spravidla vďaka rôznym okolnostiam a príležitostiam či pod., ktoré dostal, a preto aj keď robí viac než priemerný človek, tak by si mal klásť otázku, či sa od neho nečaká ešte viac...
Takže naozaj by som si netrúfol povedať, kto sme na tom naozaj dobre. A keď to aj niekto o sebe tvrdí, tak to býva skôr prejav nesebakritickosti a pýchy, čo je hriech najhorší.
Takže tieto otázky, to sa naozaj nedá tak čierno-bielo zaškatuľkovať, lebo je to všetko o miere, že niekto viac, niekto menej. Že ľudia sa nedajú tak úplne deliť na tých, čo žijú vieru a čo nežijú, ale skôr by som hovoril len to, že niekto ju žije viac, niekto menej, pričom ani to ešte nemusí nič znamenať, lebo niekto, kto ju žije aj menej, no aj menej dostal, a teda vzhľadom na to, čo dostal, je možno na tom lepšie než iný, kto síce žije vieru viac, no vzhľadom na to, čo dostal, by sa od neho čakalo ešte oveľa oveľa viac...