Citácia:
potom sa môžeme pozrieť na križiacke výpravy.
kriziacke vypravy?
hovori ti nieco pojem NUTNA obrana? staci pozriet na mapu co robil islam, ledva sme ho zastavili pri Lepante a pri Viedni inak by nas znicil
pozri si co robi dnes ISIS (ktory kona presne podla koranu a sarie)
a potom hovor o zlych zlych zlych krizovych vypravach
a ked si stale myslis ze nemam pravdu tak nech sa paci ist do Syrie a Iraku a opytat sa miestnych krestanov ako to prezivaju oni
ja som sa minuly rok rozpraval s jednou jordanskou krestankou (a to Jordan je mierumilovna stabilna krajina ) co si mysli o islame z vlastnej skusenosti
Citácia:
, niektoré vieroučné telesnosti by sa určite našli. sám si uznal predávanie odpustkov.
skus si precitat este raz co som napisal
odpustok ako taky je vieroucna vec a existoval davno predtym
predavanie je organizacna vec
cize nazvat predavanie odpustkov vierocucnou telesnostou je hrube nepochopenie toho, co som napisal, precitaj si to prosim este raz
pytam sa na vieroucne chyby, nie na organizacne
Citácia:
sú isté veci ohľadne anulácie manželstva - najmä z obdobia 19 storočia, kedy sa zaviedli isté obmedzenia, aby sa zabránilo tajným manželstvám z lásky.
netusim co mas na mysli, daj nejaky link aby som si precital
Citácia:
ale nehovorím len o takých výrazných do očí bijúcich veciach.
ved si este nic nepovedal
Citácia:
ja som ani nemal v záujme riešiť konkrétne rozhodnutia
a preco nie? ved vseobecne frazy(o hriesnej a zle zlej zlej cirkvi) sa daju hovorit lubovolne ale keby si si
dal namahu aspon precizne sformulovat vyhradu tak napokon by si zistil ze
ziadnu vyhradu vlastne nemas ....
preto to od Teba chcem
Citácia:
ja som chcel poukázať na fakt, že človek je omylný, nie vždy rozmýšľa "nech sa stane tvoja vôľa", ale aj "moja vôľa nech sa stane".
to sa stava aj mne, zial priznavam, som hriesny
Citácia:
Je veľa vecí v tradícii a praxi cirkvi, ktoré by tam byť vôbec nemali. Mám na mysli Mariánsku úctu. Najmä niektoré veľmi prehnané spôsoby v istých oblastiach sveta.
to je aj vec kultury a chapania
pre mna su to vonkajsie povrchne veci rovnako ako napriklad vyzdoba chramu
je fajn ked je pekna a primerana danej kulture, ale inak to vobec neriesim
Citácia:
Potom z toho vyplývajúce úvahy o spoluvykupiteľstve a pod.
prosim povedz mi ako vyplyva uvaha o spoluvykupitelstve z nejakych satnikov na vyzdobu soch v Brazilii
to ako keby si vinil vianocne gule z toho ze niektori ludia sa cez Vianoce klzu po povrchu a nejdu k podstate - k Jezisovi
ano uvazuje sa o tejto dogme ale vobec to nesuvisi so satami ani s vyzdobou kostola
ide o uvahy o ulohe krestana pre evanjelizacii sveta, akym sposobom sa na tom clovek podiela