falck píše:
Roman Bača píše:
Heretik píše:
Uverit v skutocnost ze Kristus prijal na krizi trest konkretne za moje vykonane hriechy, ze tento trest prijal dobrovolne z lasky ku mne, kvoli konkretne mne a mojim hriechom sa dobrovolne rozhodol na krizi zomriet aby mi Boh Otec mohol hriech ktorym som mal byt potrestany ja, mohol odpustit.
Roman, tento spôsob chápania sa podľa mňa približuje skôr Lutherovej vízii. Dlho ma to trápilo, lebo mi to nezapadalo do Božej lásky ako lásky otca.
Konkrétne toto:
"aby mi Boh Otec mohol hriech ktorym som mal byt potrestany ja, mohol odpustit."Takto to ale nikde v písme nestojí... Iste ... "bol prebodnutý pre naše hriechy, strýznený pre naše neprávosti...". Ale nie preto, aby nám mohol Boh odpustiť. Bolo to preto, aby sme my odpustili Jemu, Jemu uverili, k Nemu sa vrátili.
Asi ako keby poslal pre svojho márnotratného syna do ďalekej krajiny druhého syna. A ten by brata hľadal a potom ho presviečal o Otcovej láske. A neodišiel by ani pri hrozbe nebezpečenstva. Až by ho bratovi kamaráti ubili na smrť, lebo by ich štval...
Princíp toho, že sa obetoval ostáva nedotknutý, ale určite tu nejde o "obmäkčenie" otca "aby mohol odpustiť".
Nemám to samozrejme z vlastnej hlavy, prečítaj si prosím skvelú kompletnú analýzu dp. Pikalu:
http://www.inky.sk/Viera/Bunkove/207.pdf Bolo to preto, aby sme my odpustili Jemu?????
My mame Bohu dokonca este nieco odpustat?
Lutherovej víziiNeviem ake je Lutherova verzia. Viom ze Jezis zomrel za moj hriech aby mi mohlo byt odpustene. On na tom krizi bol kvoli mne. pretoze ak by tam on nebol, bol by som tam za moje hriechy ja. Kedze vsak bol ON, ja nemusim.
Takto to ale nikde v písme nestojí no ale stoji, v citovanom Izaiasovi to mas cierne na bielom, On bol prebodnuty pre nase nepravosti. Tento Izaias 53 sa nie nahodou cita aj na Velkonocny piatok.
Pavol to vysvetluje tento princip odpustenia kvoli jeho obete na krizi kol dokola vo vsetkych listoch v roznych prirovnaniach,
List Kolosanom - kapitola 2
12 S ním ste boli pochovaní v krste a v ňom ste boli s ním aj vzkriesení vierou v moc Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych.
13 Aj vás, čo ste boli
mŕtvi v hriechoch a neobriezke svojho tela,
oživil s ním a odpustil nám všetky hriechy.
ako?
14 Zotrel
dlžobný úpis, ktorý bol svojimi nariadeniami
proti nám a prekážal nám, a
odstránil ho tým, že ho pribil na kríž.
Dlzobny upis je samozrejme hriech. Kvoli nemu sme mrtvy. Duchovne. Po smrti aj vecne zatrateny. Ako ten dlzobny upis, Dlh ktory voci niekomu ci niecomu mame zotrel? Teda roztrhal aby uz dlh (hriech) ktory mam uz nebol? Pribil ho na kriz. Tam ho zotrel. Svojou krvou. Jan pise, krv Jezisa Krista nas ocistuje od kazdeho hriechu. Suradnice si vyhladaj. Je to v Janovom liste. Podla spravodilivosti by nas Boh musel odsudit podla zakona. Kedze podla zakona Jezis dobrovolne siel na kriz kvoli tvojmu hriechu za ktory patri trest tebe a zomiera za teba, pretoze to dobrovolne chce, moze ti Boh otec dlh zotriet, dlzobny upis roztrhat, trest smrti anulovat a dostavas milost. Je ti odpustene. Vsetky odpustenia ktore Boh udelil ludstvu sa udiali preto ze Kristus dobrovolne za tychto ludi priniesol obetu a zomrel za nich. to zomrel za nich znamena presne to co to vyjadruje, isiel zomriet za teba. Pretoze za tvoje hriechy si zasluzis svoj trest. Pretoze tvoj trest prevzal na teba. Boh ta uz nemoze potrestat pretoz obetu svojho Syna prijal, suhlasil s tym. A moze ti odpustit.
11 Ja som dobrý pastier. Dobrý pastier položí svoj život za ovce. Jn 10:11
Boh prave preto posiela syna a obetuje ho aby ti mohol odpustit. Takze Boh je prvy ktory ti odpustil, a zariadil vsetko aby ti mohol odpustit. Aby si mohol dostat milost z tvojich vykonanych hriechov.
Preto je sud v tom ze Jezis nikoho nesudi pretoze neprisiel ludi sudit ale spasist, zachranit od vecneho trestu za ich hriechy za ktore si toto popravde zasluzia, ale odsudeny je ten kto toto odpustenie hriechov neprijima. Kedze neprijmem tuto velkorysu ponuku odpustenia hriechov, nesiem si svoje hriechy na sud. A neprejdem! Jezis jasne hovori kto ho prijme, uveri v jeho meno, (jeho obetu) bude spaseny, kto nie bude odsudeny.
Evanjelium podľa Marka - kapitola 16
16 Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.
Musis pochopit ze Boh je maximalna spravodlivost. Boh nemal inu moznost ako odpustit tvoj hriech iba tak ze strestal za tvoj hriech nie teba ale svojho Syna. Predobraz tohto je ked Abraham mal obetovat svojho syna Izaka. Ako obetu za odpustenie hriechov. Boh ho zastavil, nariadil obety zvierat. Tie sa zabili a izopom knazi krv ktoru zachytili frkali na ludi aby im bol odpusteny hriech. Preto Jezis je baranok pretoze je predobrazom Izaka a nasledne baranka ktory Boh nariadil obetovat za odpustenie hriechov. Preto jeho krv z kriza nas ocistuje.
Bez obety nieto odpustenia hriechu. To je spravodlivost. Boh je vsak milosrdny a zlutovny. Preto tuto spravodlivost vykona tak ze sa vteli a narodi ako clovek a smrt ktoru si zasluhuje ludstvo, ty, ja, za moj, tvoj hriech, podstupi on. Obetuje nielen Bohu spravodlivu obetu ale zaroven sa obetuje za nas, za nase hriechy. Oltar obety vsak uz nie je kamen ale drevo kriza. Roztvorene ramena kriza a ruky pribite nanom uz nemozu dat jasnejsiu symboliku cloveku ako Boh miluje cloveka.
Jeho obetu si musis privlastnit konkretne pre seba a konkretne pre svoje hriechy. Pretoze tak to myslel Jezis ken na krizi za teba zomieral a tak to myslel aj Otec. Chcel cez smrt svojho syna odpustit tvoje hriechy prave tebe.