Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 123 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší
Autor Správa
Poslať 13.11.2020 21:28:05   Re: Sloboda

od 09.09.2020 12:33:44
napísal 571 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
On sa musi obavat tych spominanych "dravcov v dzungli",
to si napsial chybnemu adresatovi ;)
to napisal Aldot s poznamkou ze ako kazdy priklad je to NEDOKONALY priklad
ja som nenapísal že Boh sa obáva dravcov. ale že Bob chráni mesto, čiže nás pred dravcami.

Poslať 13.11.2020 21:29:51   Re: Sloboda

od 29.05.2006 19:25:53
napísal 7044 príspevkov
Tak som si všimol, však legionar už teraz na zemi má to písal, nežije už v jeho raji?

Poslať 13.11.2020 21:32:55   Re: Sloboda

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
aldot píše:
misojogi píše:
Citácia:
On sa musi obavat tych spominanych "dravcov v dzungli",
to si napsial chybnemu adresatovi ;)
to napisal Aldot s poznamkou ze ako kazdy priklad je to NEDOKONALY priklad
ja som nenapísal že Boh sa obáva dravcov. ale že Bob chráni mesto, čiže nás pred dravcami.
A obaja ste ma nepochopili. :lol:

Ja som napisal: Co je to za Raj, ked musim cucat za hradbami, lebo som SLABY a ZRANITELNY a musim sa furt bat, ze ma nejaky dravec zozerie, AK ma len Boh "neochrani" ???
(To sa mi strasne podoba na "mafiansku ochranu" ...)

Pritom Boh MA (ze, Michal) MOC "nebat sa ziadneho dravca" ... ;)
Boh MA MOC byt nezavisly na hocicom.

Tak preco mi ju "neda" ? (ked som Jeho milovane dieta a zijem najcestnejsie, ako len viem!)

Poslať 13.11.2020 21:39:11   Re: Sloboda

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Boh MA MOC byt nezavisly na hocicom.

Tak preco mi ju "neda" ?
myslim si ze ti ju dava len to nevidis, pretoze mas chybny uhol pohladu

Poslať 13.11.2020 21:43:23   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
[quote="legionar"]
Ja som napisal: Co je to za Raj, ked musim cucat za hradbami, lebo som SLABY a ZRANITELNY a musim sa furt bat, ze ma nejaky dravec zozerie, [b]AK ma len Boh "neochrani"[/b] ???
(To sa mi strasne podoba na "mafiansku ochranu" ...)

[/quote] no to je ten problém príkladu, že po smrti sa stávame silnými vďaka Bozej moci. a náš život je skúška, či si tú moc zaslúžime a čo by sme s ňou urobili.

[quote]zijem najcestnejsie
[/quote] žiť len čestne akosi nestačí. a za druhé, zo psychológie viem, že Ego vytvára nereálny obraz o sebe samom, takže človek žije len v ilúzii aký je "dobrý " a čo všetko si za to zaslúži.

Poslať 13.11.2020 22:00:13   Re: Sloboda

napísal 7044 príspevkov
Ja dám sem tiež nejakú svoju predstavu. Vynechám anjelov démonov apod. o tých stejne moc nevieme. Dá sa existovať bez Boha, ale len na tejto zemi. Vo večnosti si s Bohom alebo nie si a zomrieš nech už je tá smrť čokoľvek. Vesmír je niečo ako stázové pole, spomalenie operácie tvorenia človeka. Je stvorený pre človeka, lebo len v ňom môže vzniknúť slobodná bytosť, ktorá si vyberie svoj osud. Vo večnosti je všetko hneď a teraz, tam je len Boh, tam stvorený človek by nemohol odmietnuť Boha. Tu na zemi je najslobodnejší. A zároveň je toto jediné miesto, kde mohol byť človek zachránený ak sa rozhodol sprvu odmietnuť Boha. Takže život na zemi vnímam ako medicínsku operáciu na charaktere človeka, ktorou sám seba určí aký bude naveky.

Poslať 14.11.2020 5:33:50   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
nikto, alebo ako dieťa v maternici, tam sa tvorí fyzicky a život tvorí človeka po psychickej stránke. teda obrazne povedané

Poslať 14.11.2020 10:55:12   Re: Sloboda

napísal 25544 príspevkov
Aj z tohoto vidiet, aka tazka je diskusia na krestanskom fore.
Pretoze co 5 krestanov, to 5 "roznych nabozenstiev".
Ked jednemu nieco vyvratim, druhy hned nabehne, ze preco klamem a utocim, ved ON to nerozporuje.
Tak spochybnim zase nieco jemu - a ozve sa ten prvy, ze co som za blazna, ved v tom nie je ziaden rozpor ... :lol:

Predstavte si, ze by tu boli 5 "liberali" - zlava az doprava + uleteni.
A Vy by ste mali s nimi seriozne diskutovat.
Ta diskusia by asi vypadala velmi podobne ... :D

"Tu na zemi je najslobodnejší." - no, na to sa spytam, az Ta prepadne tazky Covid, alebo banda s baseballkami (alebo hocico ineho) - ze ci sa tu citis "slobodny" ... :D
Aldot prisiel s "hradbami", Nikto to spochybnil, ja som to oznacil rovno za vazenie.
Nikto tvrdi, ze ja sam si tu "slobodne" rozhodujem, ako to bude so mnou po smrti, ale nijako toho Boha, ku ktoremu sa mam "obratit", nedokazuje. Co ak to NIE JE TEN Boh, ale nejaky iny ? Potom by aj Nikto bol strateny ...

Na vsetky otazky sa odpoveda jednoducho - "lebo Boh". A kazdy si pod tym predstavuje nieco ineho.
Teta sa pytala, ci je toto este krestanske forum. Asi ma tiez tu "svoju" predstavu o Bohu a o krestanstve ...

Poslať 14.11.2020 11:07:54   Re: Sloboda

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Pretoze co 5 krestanov, to 5 "roznych nabozenstiev".
Ked jednemu nieco vyvratim, druhy hned nabehne, ze preco klamem a utocim, ved ON to nerozporuje.
Tak spochybnim zase nieco jemu - a ozve sa ten prvy, ze co som za blazna, ved v tom nie je ziaden rozpor ... :lol:
mas to s nami tazke :-D
ale ber do uvahy ze iny je pohlad katolika a iny je pohlad luterana a iny je pohlad nejakej uzko specializovanej skupiny krestanov
U mna na 99% mozes ratat s tym ze poznam oficialnu nauku RKC, aldot aj teta sa tiez vyzna, pripadne frederix a anux a R Baca alebo napriklad Didy je uplne profik (ma titul VS)
nick Nikto napisal ze je protestant (bez blizssej specifikacie)
.....
v kazdom pripade aspon vidis demokraciu a pluralitu v praxi ... :lol:

Poslať 15.11.2020 8:50:26   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Sklznut k apatii (=nema vyznam riesit slobodu) je 'zufale riesenie', ktore zastavaju 'slabi ludia'.
Sklznut k anarchii je 'jednoduche riesenie', ktore zastavaju 'jednoduchi ludia'.
Clovek s velkym "C" so svojim osudom od nepamati bojuje ...
slobodu nemá zmysel riešiť tam, kde ju neovplyvnim. netvrdím, že človek sa má posadiť a "robte si so mnou čo chcete". vrámci tej miery slobody ktorú máme, človek nesie zodpovednosť za svoje činy/myšlienky.

v podstate by som súhlasil s tvojim "s osudom sa treba popasovať" ale na žiadny osud neverím. som skôr zástanca názoru že "človek je tvorcom svojho života". Ako veriaci, samozrejme aj toho po smrti.

Poslať 15.11.2020 9:47:15   Re: Sloboda

napísal 7044 príspevkov
legionar píše:
Nikto tvrdi, ze ja sam si tu "slobodne" rozhodujem, ako to bude so mnou po smrti, ale nijako toho Boha, ku ktoremu sa mam "obratit", nedokazuje. Co ak to NIE JE TEN Boh, ale nejaky iny ? Potom by aj Nikto bol strateny ...
Nevravím, že dokazuje ak už niečo tak hovorí o vnútornej konzistencii. Povedal by som, že ak je Boh, tak určite by sa nám mohol zjaviť, aby sme nefilozofovali, či je alebo nie je. Ale prečo to potom neurobí? No to je podľa mňa ten dôvod prečo sme na zemi. Boh sa zjaví a čo sa stane? Už budeš vedieť čo máš a čo nemáš robiť a nebudeš to robiť slobodne kvôli danej veci. Však keď sa tu ukáže ako Boh, tak ťa to bude brzdiť, aby si robil zlé veci a pudiť pomáhať a robiť dobro kvôli tomu, že vieš že sa to tak má, však to Boh stvoril, aký zmysel má mu protirečiť. Ja tam nevidím slobodu. Keď tu nie je, tak pomáhaš svojej rodine, cudzím ľuďom kvôli nim nie pretože je to nariadenia Stvoriteľa. A ak sa rozhodneš tak slobodne robíš opak lebo ťa to baví, baví ťa kradnúť a biť sa s ľuďmi. Keby si mal Boha nad sebou, tak asi by si to nerobil v množstvách prípadov ako by si chcel.

Takže si myslím, že Boh zaistiac našu slobodu nás ukryl v tomto svete. A svoju podstatu, to čím je vložil do nášho okolia rovnako aj to nebyť taký on. A tak preto vraví Kristus o poslednom súde:
Citácia:
Keď Syn človeka príde vo svojej sláve a všetci anjeli s Ním, posadí sa vtedy na trón svojej slávy. 32 I zhromaždia sa pred Neho všetky národy; a oddelí ich, ako pastier oddeľuje ovce od kozlov, 33 a postaví si ovce sprava, kozlov však zľava. 34 Vtedy povie Kráľ tým na pravici: Poďte, požehnaní môjho Otca, prijmite ako dedičstvo kráľovstvo, ktoré vám je pripravené od stvorenia sveta. 35 Lebo hladný som bol, a dali ste mi jesť; bol som smädný, a dali ste mi piť; prišiel som ako cudzinec, a prijali ste ma; 36 bol som nahý, a zaodeli ste ma; bol som nemocný, a navštívili ste ma; bol som vo väzení, a prišli ste ku mne. 37 Odpovedia Mu spravodliví: Pane, kedy sme Ťa videli hladného, a nasýtili sme Ťa, alebo smädného, a napojili sme Ťa? 38 a kedy sme Ťa videli ako cudzinca, a prijali sme Ťa? Alebo nahého, a zaodeli sme Ťa? 39 A kedy sme Ťa videli chorého alebo vo väzení, a prišli sme k Tebe? 40 Odpovie im Kráľ: Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili. 41 Potom povie aj tým na ľavici: Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, pripraveného diablovi a jeho anjelom. 42 Lebo hladný som bol, a nedali ste mi jesť; bol som smädný, a nedali ste mi piť; 43 prišiel som ako cudzinec, a neprijali ste ma; bol som nemocný a vo väzení, a nenavštívili ste ma. 44 Vtedy odvetia aj títo: Pane, kedy sme Ťa videli hladného alebo smädného, alebo ako cudzinca alebo nahého, alebo nemocného alebo vo väzení, a neposlúžili sme Ti? 45 Vtedy odpovie im: Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, mne ste neurobili!

Poslať 15.11.2020 10:22:20   Re: Sloboda

napísal 25544 príspevkov
Nikto: To posledne akosi odporuje tvrdeniu, ze nasa spasa nezavisi od nasich zasluh, ale od milosti Bozej.
Lebo clovek si VRAJ, co aj bude sytit, satit, hostit, pomahat aj utesovat inych ludi, NEMOZE A NESMIE NAROKOVAT spasu. (="trufalost" voci Bohu)
Takze ja tam vidim nekonzistentnost a nejasne PRAVIDLA HRY ...

To je, ako by Ti banka povedala: Budes si sporit a ja Ti zarucim takyto vynos - a na konci by svojvolne zmenila pravidla a okaslala Ta, lebo by si sa jej nejako "znepacil". :lol:

Dalsia nekorektnost spociva v tom, ze aj ked, ako vravis, clovek bude robit dobre skutky kvoli "dobru ako takemu" a nie "kvoli Bohu", aj tak bude zatrateny, ak tieto Bozie nejasne a nekonzistentne 'pravidla hry' proste odmietne.

Poslať 15.11.2020 12:59:18   Re: Sloboda

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
To posledne akosi odporuje tvrdeniu, ze nasa spasa nezavisi od nasich zasluh, ale od milosti Bozej.
Lebo clovek si VRAJ, co aj bude sytit, satit, hostit, pomahat aj utesovat inych ludi, NEMOZE A NESMIE NAROKOVAT spasu. (="trufalost" voci Bohu)
Takze ja tam vidim nekonzistentnost a nejasne PRAVIDLA HRY ...
tu nejde o nejasne pravidla hry ale o nedostatok ludskeho jazyka ktory nema presne slova na vyjadrenie duchovnych skutocnosti
Preto sa zatial osvedcilo popisat duchovne skutocnosti pomocou tzv paradoxu, cize dvomi alebo viacerymi protichodnymi tvrdeniami s tym ze plati ich synteza
Viem Legi ze si naozaj dobry v matematike a fyzike a logike ale tu sa proste musis naucit "dalsi jazyk" (tj iny sposob vyjadrovania) ak to chces pochopit, inak nemas sancu ...

Poslať 15.11.2020 13:08:24   Re: Sloboda

napísal 7044 príspevkov
Legionar, nie je to zložité a nie je od našich zásluh. Budeš ako Boh, budeš s Ním žiť. Nebudeš ako On, nebudeš s Ním.

Žiadne pravidlá hry nie sú, sám si vyberáš čo chceš. Ak sa chceš dobíjať k spáse, činiť pravidlá podľa zákona, ... schádzaš z cesty k Nemu. Taký On nie je. Keď ti nezáleží na vlastnom živote, vlastnej spáse a záleží na činení dobrého pre druhých, ktorých pokladáš za dôležitejších než si ty, tak ideš na ceste k Nemu, si ako On.

Pravda kvôli nášmu hriechu môžeme byť s Ním, tí čo chcú len z jeho milosti. Ja si to predstavujem takto. Kvôli Jeho vlastnosti spravodlivosti by sme s Ním nemohli byť, ani keby sme chceli, lebo sme aj zhrešili. Aby to napravil, tak urobil jediné čo mohol. Vytrhol ten kus zo seba, Boží Syn stal sa človekom. Nechal sa zabiť, Ježiš zomrel na dreve kríža a tak otvoril cestu k zmiereniu.

Poslať 15.11.2020 14:08:45   Re: Sloboda

napísal 25544 príspevkov
nikto píše:
Legionar, nie je to zložité a nie je od našich zásluh. Budeš ako Boh, budeš s Ním žiť. Nebudeš ako On, nebudeš s Ním.

Žiadne pravidlá hry nie sú, sám si vyberáš čo chceš. Ak sa chceš dobíjať k spáse, činiť pravidlá podľa zákona, ... schádzaš z cesty k Nemu. Taký On nie je. Keď ti nezáleží na vlastnom živote, vlastnej spáse a záleží na činení dobrého pre druhých, ktorých pokladáš za dôležitejších než si ty, tak ideš na ceste k Nemu, si ako On.

Pravda kvôli nášmu hriechu môžeme byť s Ním, tí čo chcú len z jeho milosti. Ja si to predstavujem takto. Kvôli Jeho vlastnosti spravodlivosti by sme s Ním nemohli byť, ani keby sme chceli, lebo sme aj zhrešili. Aby to napravil, tak urobil jediné čo mohol. Vytrhol ten kus zo seba, Boží Syn stal sa človekom. Nechal sa zabiť, Ježiš zomrel na dreve kríža a tak otvoril cestu k zmiereniu.
Pokial sa nebudeme bavit o faktoch, tak aj ja mozem mat "svoju predstavu", uplne rovnocennu s tou Tvojou. :)
Napriklad "povznesenie" (ascension) na sposob "Oma Desala" z SG-1 ( https://stargate.fandom.com/wiki/Oma_Desala ) ... :D

[ Príspevkov: 123 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť