Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 123 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Ďalší
Autor Správa
Poslať 17.09.2020 7:31:17   Sloboda

od 09.09.2020 13:33:44
napísal 571 príspevkov
Otázka na Legionara:

legionar píše:
Ale mal by si tam mat naockovane aj to, ze mas SLOBODU takyto "koncept" odmietnut, nie ?
V čom vidíš slobodu ty? Keby tu bol čisto ateisticky štát, to znamená že žiadni veriaci v ňom, myslíš si že by si bol v ňom úplne slobodný?

Poslať 17.09.2020 8:18:51   Re: Sloboda

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
Otázka na Legionara:

legionar píše:
Ale mal by si tam mat naockovane aj to, ze mas SLOBODU takyto "koncept" odmietnut, nie ?
V čom vidíš slobodu ty? Keby tu bol čisto ateisticky štát, to znamená že žiadni veriaci v ňom, myslíš si že by si bol v ňom úplne slobodný?
Sloboda odmietnut znamena, ze to mozes slobodne odmietnut BEZ nasledkov.
Cim horsie nasledky Ti koncept "ponuka", tym mensia Tvoja "sloboda odmietnut" je.
(Mafia dava "ponuky na ochranu", ktore sa "neodmietaju" ...)

Poslať 17.09.2020 10:23:52   Re: Sloboda

od 29.05.2006 20:25:53
napísal 7044 príspevkov
Aj keď je to otázka na legionara, dovolím si zareagovať. Je to v podstate jednoduchá otázka s jednoduchou odpoveďou. Spoločenskej slobody máš viac čím viac si sám v spoločnosti. V jednočlennej spoločnosti, kde si sám, môžeš robiť všetko :D Čím viac narastá počet ľudí, tým menej si slobodný, lebo tvoja sloboda končí tam, kde začína sloboda druhého. A čím viac sú daní členovia spoločnosti odlišnejší, tým menej máš tiež slobody, lebo sa viac musíš prispôsobovať. Takže v štáte zo samých ateistov, by boli ateisti najslobodnejší, ak by pravda ostatné premenné zostali rovnaké. A v štáte zo samých katolíkov obdobne.
Zložitejšia otázka je ako urobiť zriadenie, ktoré zaistí čo najviac slobody spravodlivo pre každého. No napríklad v diktatúre má najviac slobody diktátor :D V demokracii by mali mať všetci rovnako, lenže to je ideálny stav vzdialený realite. Teoreticky by na tom mali byť najlepšie demokracie, ktoré sú tu najdlhšie, lebo mali najviac času sa k tomu priblížiť, ale len za predpokladu, že naozaj o to usilovali. Pravdepodobné je skôr to, že aj v demokracii sú skupiny občanov, ktorí chcú mať viac slobody žiaľ na úkor iných skupín občanov. A tak najviac slobody má tá skupina, ktorá je najvplyvnejšia. Média, moc, politika, všetok spoločensky akceptovateľný boj. Obávam sa, že takto ľudská spoločnosť bude existovať vždy.

Poslať 17.09.2020 10:57:06   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
aldot píše:
Otázka na Legionara:

legionar píše:
Sloboda odmietnut znamena, ze to mozes slobodne odmietnut BEZ nasledkov.
Cim horsie nasledky Ti koncept "ponuka", tym mensia Tvoja "sloboda odmietnut" je.
(Mafia dava "ponuky na ochranu", ktore sa "neodmietaju" ...)
legi, otázka znela inak. reagoval som síce na tvoju citaciu o slobode, ale stále ma zaujíma či v štáte ateistov bez existencie veriacich je podľa teba viac slobody. alebo čo u teba znamená tá sloboda. Nielen v odmietnutí.

p.s. nikto, budem reagovať na teba až keď sa vyjadrí Legionár.

Poslať 17.09.2020 11:30:34   Re: Sloboda

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
legi, otázka znela inak. reagoval som síce na tvoju citaciu o slobode, ale stále ma zaujíma či v štáte ateistov bez existencie veriacich je podľa teba viac slobody. alebo čo u teba znamená tá sloboda. Nielen v odmietnutí.
Nerozlisujem veriacich a neveriacich !!!
Su iba LUDIA, konkretne OBCANIA.
A ti maju (musia) spolu nejako zit, ak sa len nechcu navzajom pozabijat.
Takze asi plati to, co povedal "nikto": Tvoja sloboda konci tam, kde zacina moja sloboda - a vice versa.
Ale co v skutocnosti je "sloboda" ?
Je "slobodou krestana", ze "ma pravo" uzakonit svoje pravidla pre vsetkych ?
No to asi nie.
Cim viac zakonov je typu "zakaz" a menej typu "moznost", tym je to so spoluzitim horsie.
Lebo ak Ti ja poviem: "Toto (podla mna) MOZES", tak sa asi nenahnevas. :)
Ale ked mi Ty povies: "Toto (podla mna) NESMIES", tak ma to opravnene moze nastvat.

Ale ten moj vyrok, ktory si citoval si nepochopil.
Tam sa hovorilo o slobode odmietnut Boha ! :D

Poslať 17.09.2020 12:04:37   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
o slobode odmietnut Boha nediskutujem, to robí každý človek, keď hresi, teda aj ja. možno v skutočnosti som vacsi hriešnik ako sa môže navonok zdať. Paradoxne "Sloboda odmietnuť Boha" je jedinou skutočnou slobodou, ktorú máme naplno.

Išlo mi o slobodu typu dopravné predpisy, právo a zákony, pracovná zmluva spoločenské konvencie a spoločenská morálka , možnosť výberu v obchode alebo výber obchoda či kedy ich navštíviť, zdravotné predpisy(vrátane rúška teraz), trestné právo, a pod. Predpokladám, že asi vieš kam mierim. A skús sa zamyslieť ako veľmi si slobodný. Podľa mňa každé hovorenie o slobode je len paškvil. netvrdím, že tu je nesloboda, ale to percento slobody je oveľa nižšie ako je naša ilúzia.

Proste, kde chceme ľudia fungovať, tak budú vždy existovať obmedzenia slobody. v konečnom dôsledku neplatí len to čo si ty a nikto pisal o tvojej a mojej slobode, ale o schopnosti posunúť si právomoc napríklad mojej slobody na úkor tvojej podľa zákona džungle "silnejší vyhráva". a tebe v skutočnosti bude vadiť ten, čo ti tú tvoju domnelu slobodu bude umenšovať, jedno či ide o Cirkev alebo o štát. keby ťa štát povolal ísť do vojny, tak budeš vyskakovať voči štátu? myslím si že áno. Cirkev ti vadí preto, že sa ňou citiš ohrozený a prisudzuješ jej moc, ale nie preto že by ťa priamo ohrozovala. Pripadaš mi ako dieťa, ktoré sa schovava za nohavice otca(štátu), lebo sa bojí matky(Cirkvi).

Poslať 17.09.2020 12:08:10   Re: Sloboda

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
Pripadaš mi ako dieťa, ktoré sa schovava za nohavice otca(štátu), lebo sa bojí matky(Cirkvi).
Ako Ti pripadam, to ma asi na tom zaujima najmenej. :D
Ak sa chces nad niekym zamyslat, skus najprv seba. :roll:

O vsetkych tych "obmedzeniach" predsa "nikto" explicitne hovoril (=cim viac ludi, tym tazsi "prienik").
Prave preto ma platit to MINIMUM zakazov (=prienik) a MAXIMUM povoleni (=zjednotenie).

Poslať 17.09.2020 12:14:38   Re: Sloboda

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
Paradoxne "Sloboda odmietnuť Boha" je jedinou skutočnou slobodou, ktorú máme.
Asi si celkom nepochopil podstatu.
Medzi "nasledkom slobodneho odmietnutia" ludskeho zakona a "nasledkom slobodneho odmietnutia" Boha je PRIEPASTNY ROZDIEL !
(To je to, co som spominal)
Ak Ti hrozi "vecne zatratenie", alebo iba "pokuta za prekrocenie rychlosti", to je teda sakramentsky rozdiel.
(Aj keby to hned bol trest smrti - co je to smrt oproti vecnosti ?)
Preto, ak plati o Bohu vsetko, co nam krestania rozpravaju, clovek nema ziadnu realnu "slobodu" Boha odmietnut.
Je to presne ako s tou mafiou: Je to vsetko "mile, priatelske, dokonca laskave" - ale skus odmietnut !

Poslať 17.09.2020 12:24:17   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
neboj sa, prv než zametiem pred(s) tebou, zametám a umyvam pred svojim prahom.

presne o to mi ide, že v skutočnosti tu je nesloboda, presne tak ako si ju popísal, množstvom zakazov ktorými štát vymedzil fungovanie človeka v ňom.
"minimum zákazov" je ideálny stav.

uvediem jeden príklad. ako pubertiak som roznášal letáky na dedine. a existovali spoločné dvory, kde jeden dvor bol spoločný aj pre tri štyri domy. Ľudia nepotrebovali zákaz "nepokradneš, lebo ti ja čosi ukradnem, resp. ťa za to potrestám" ale pretože to nepovažovali za správne, eventuálne mohli ísť za tým druhým a vypýtať si to, čo potrebovali. možno za určitých okolností si požičali niečo, lebo predpokladali súhlas a potom požičané vrátili.
čo myslíš, aké by to bolo, keby celá spoločnosť takto fungovala?

Poslať 17.09.2020 12:43:19   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Ak Ti hrozi "vecne zatratenie", alebo iba "pokuta za prekrocenie rychlosti", to je teda sakrametsky rozdiel.
(Aj keby to hned bol trest smrti - co je to smrt oproti vecnosti ?)
Videl si film "American history X"? V slovenčine má názov "Kult hákového kríža" a je o belochovi-rasistovi, čo sa dostane do väzenia, kde je kopu černochov. Dokonca mu dajú za parťáka černocha. Peklo pre belocha bolo to že čím viac ho nenávidel, tým sa horšie cítil. Po určitom čase sa dali dokopy a zrazu beloch s černochom dobre vychádzali.
možno je peklo len to, čo si ty sám vytvaraš voči Bohu a ako som písal v inej téme, môže byť peklo tou istou prítomnosťou Boha ako raj. len tým že budeš nenávidieť Boha, budeš tu jeho prítomnosť inak vnímať. inými slovami, Božia láska spaľuje v nás to zlé. ak bude vo mne málo zla, budem mať menšiu bolesť ako ten čo v ňom bude veľa zla. tým že činim pokánie tu na zemi a učím sa žiť s Bohom tu na zemi , umenšujem tú bolesť čo ma čaká potom.

Poslať 17.09.2020 12:57:23   Re: Sloboda

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
možno je peklo len to, čo si ty sám vytvaraš voči Bohu a ako som písal v inej téme, môže byť peklo tou istou prítomnosťou Boha ako raj. len tým že budeš nenávidieť Boha, budeš tu jeho prítomnosť inak vnímať. inými slovami, Božia láska spaľuje v nás to zlé. ak bude vo mne málo zla, budem mať menšiu bolesť ako ten čo v ňom bude veľa zla. tým že činim pokánie tu na zemi a učím sa žiť s Bohom tu na zemi , umenšujem tú bolesť čo ma čaká potom.
Mozno, mozno, mozno.
A mozno je to celkom inak.

Potom sa niekto cuduje, ked hovorim o dojmologii ... :D
Moj "postoj ku vztahu k Bohu" je evidentne znacne odlisny od toho Tvojho.

Poslať 17.09.2020 12:58:57   Re: Sloboda

napísal 25681 príspevkov
aldot píše:
uvediem jeden príklad. ako pubertiak som roznášal letáky na dedine. a existovali spoločné dvory, kde jeden dvor bol spoločný aj pre tri štyri domy. Ľudia nepotrebovali zákaz "nepokradneš, lebo ti ja čosi ukradnem, resp. ťa za to potrestám" ale pretože to nepovažovali za správne, eventuálne mohli ísť za tým druhým a vypýtať si to, čo potrebovali. možno za určitých okolností si požičali niečo, lebo predpokladali súhlas a potom požičané vrátili.
čo myslíš, aké by to bolo, keby celá spoločnosť takto fungovala?
Nezijeme "BY" ...

Poslať 17.09.2020 15:13:47   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Moj "postoj ku vztahu k Bohu" je evidentne znacne odlisny od toho Tvojho.
to mi nehovoris žiadnu novinku. hneď z prvého príspevku čo som čítal od teba tak som to veľmi rýchlo pochopil.

keďže sa bavíme o slobode poslúchať Boha, máš dve možnosti: buď ho poslúchaš zo strachu z trestu/Pekla (väčšina kresťanov) alebo ho poslúchaš preto, lebo ho miluješ(si vďačný) a vieš/veríš že ti chce dobre, nielen v nebi po smrti, ale už aj tu na zemi.

Poslať 17.09.2020 15:17:50   Re: Sloboda

napísal 571 príspevkov
legionar píše:
Nezijeme "BY" ...
to s tebou súhlasím. prax a história ukazujú, že sa to dá. to o čo ide Cirkvi, je, aby sa ten prípad v malom dial na celej zemi. volá sa to Teokracia.

Poslať 17.09.2020 16:03:06   Re: Sloboda

od 29.05.2006 20:25:53
napísal 7044 príspevkov
aldot píše:
legionar píše:
Nezijeme "BY" ...
to s tebou súhlasím. prax a história ukazujú, že sa to dá. to o čo ide Cirkvi, je, aby sa ten prípad v malom dial na celej zemi. volá sa to Teokracia.
Myslíš v histórii ten Pápežský štát, ktorý v Taliansku fungoval vyše tisíc rokov? :)

[ Príspevkov: 123 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť