Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 7 ] 
Autor Správa
Poslať 26.12.2018 11:35:48   Vzdialujem sa od manžela

od 26.12.2018 11:24:46
napísal 1 príspevkov
Vydala som sa pred 8 mesiacmi s manželom spolu žijeme.Som tehotná 6. mes, vždy som mala problém nájsť si chlapa,teraz mám naozaj manžela, ktorý je na 1. Neviem si naň zvyknúť, robí mi problém keď má chytí za ruku, alebo sadne vedľa mňa, bozky nie sú, mne to nechýba, len teraz sme spolu a neviem spať.Vzdialujem sa od neho, brala som si ho ako dobrého človeka, s ktorým budem šťastná, spokojná, no trápim seba aj jeho.O všetkých mojich pocitoch mu hovorím. Poraďte mi, čo mám robiť, aby som sa k nemu priblizovala a mala ho rada ? Ďakujem

Poslať 26.12.2018 18:41:51   Re: Vzdialujem sa od manžela

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
jarmilly píše:
Vydala som sa pred 8 mesiacmi s manželom spolu žijeme.Som tehotná 6. mes, vždy som mala problém nájsť si chlapa,teraz mám naozaj manžela, ktorý je na 1. Neviem si naň zvyknúť, robí mi problém keď má chytí za ruku, alebo sadne vedľa mňa, bozky nie sú, mne to nechýba, len teraz sme spolu a neviem spať.Vzdialujem sa od neho, brala som si ho ako dobrého človeka, s ktorým budem šťastná, spokojná, no trápim seba aj jeho.O všetkých mojich pocitoch mu hovorím. Poraďte mi, čo mám robiť, aby som sa k nemu priblizovala a mala ho rada ? Ďakujem
Daj si studenu sprchu a zacni MAKAT !
Snad ta to privedie na lepsie myslienky ...
(tehotenstvo a male dieta JE totiz makacka a vyzaduje poriadnu pripravu)

Poslať 26.12.2018 19:59:16   Re: Vzdialujem sa od manžela

od 21.03.2008 9:39:31
napísal 158 príspevkov
Legionár reaguje prakticky v praktických veciach. Starať sa o dieťa je problém – preto manžel nie je na zahodenie. Tam pomôže každá ruka. Kvôli takýmto úvahám sa vyvinul klasický typ rodiny. Hlavou rodiny bol otec. Kedysi sa veľmi neuvažovalo nad tým, ako sa kto v manželstve cíti. Je tu dieťa či viac detí, tak si kladieme praktické otázky. Na vysvetľovanie nebol čas, občas sa riešili problémy aj ručne a stručne. Napriek tomu sa manželstvá nerozviedli. Treba si zvykať, že v živote je problémom každý deň. Preto sa hovorí – nechváľ dňa pred večerom.

Poslať 26.12.2018 21:19:21   Re: Vzdialujem sa od manžela

od 19.08.2017 5:48:28
napísal 10 príspevkov
Hormonálne výkyvy v tele budúcej mamičky môžu počas tehotenstva spôsobovať náladovosť, nedotklivosť, precitlivelosť, dokonca až odpor k partnerovi. Môžu za to najmä výkyvy estrogénov a progesterónu. Skúste sa, muži, nadopovať rôznymi hormónmi a potom sa správať "normálne" :D Asi by to bola zaujímavá skúsenoť :) Ak je manžel naozaj na jedničku, mal by to vedieť pochopiť a počas tehotenstva obmedziť správanie, ktoré jeho manželke nie je príjemné.

Poslať 27.12.2018 14:23:33   Re: Vzdialujem sa od manžela

od 25.02.2008 10:41:17
napísal 3750 príspevkov
Jarmilly súhlasím s nika285. Tvoje hormóny sa zmenili a tým sa zmenil pre teba celý svet.
Sústreď sa na dieťatko. Manžel by mal pochopiť tvoje náladové a pocitové zmeny. Ty za to vôbec nemôžeš. To čo zažívaš, zažíva každá mamička.
Poraď sa s podobnými mamičkami čo prežívajú oni. Porozprávajte sa.
Ak by si chcela aj odbornú pomoc, môžem ti sprostredkovať kontakt na vynikajúceho rodinného psychológa, ktorý ti môže pomôcť porozumieť čo sa vnútri v tebe teraz deje a aj to ako to celé komunikovať smerom k manželovi aby bol chápavejší.
Od svojho manžela sa určite nevzďaľuješ. Je to veľká aj hormonálna zmena v tvojom živote - podobne ako majú deti v puberte - preto sa menia aj tvoje pocity a vnímanie celého sveta okolo.
Odporúčam najskôr sa o tom porozprávať s podobnými mamičkami v tvojom okolí, ktoré zakúšajú niečo podobné, čakajú dieťatko, alebo sú tesne po pôrode a na to všetko si ešte čerstvo pamätajú. A keď ani to nepomôže, tak potom odborníka na vzťahy, čo je v tomto prípade kresťanský psychológ, ktorý sa venuje rodine.

Poslať 27.12.2018 16:54:06   Re: Vzdialujem sa od manžela

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
O všetkých mojich pocitoch mu hovorím. Poraďte mi, čo mám robiť,
rozlisuj pocity a postoje a hlavne to komunikouj aj manzelovi, chlap z podobnych reci manzelky moze byt niekedy vykolajeny, preto mu to treba vysvetlit, napriklad
moje pocity su momentalne take ze sa citim od teba vzdialena, ale moj zakladny postoj voci Tebe je ze si ta vazim a mam ta rada,
pocity sa mozu menit ale moj postoj zostava

a toto by uz mal pochopit
ostatne napisali dalsi diskutujuci a ja s nimi suhlasim, hormonalne zmeny nalady su normalne

Poslať 23.06.2020 13:54:23   Re: Vzdialujem sa od manžela

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
https://dennikn.sk/blog/1929791/5-ocakavani-z-ktorych-som-vo-vztahu-takmer-vytriezvela/?ref=list
Citácia:
Zároveň sa mi dve, dovtedy hmlou zahalené, tušenia ujasnili: Po prvé, je veľmi nepravdepodobné, že počas svojho ostávajúceho produktívneho života nájdem partnera, ktorý namiesto toho, aby bol sám sebou, bude vytúženou mozaikou cností mojich literárnych hrdinov. Po druhé: Všetky moje jasné predstavy o láske, nadobudnuté počas dospievania, mi namiesto priblíženia sa k mojim vysnívaným vzťahom, kazia tie moje reálne. Premenili sa, totiž, na podvedomé očakávania, od ktorých som

som sa napokon rozhodla vykonať na sebe bezprecedentný pokus. Čo tak prestať pátrať po osudovejšom vzťahu a skúsiť vypátrať očakávania, ktoré mi moje vzťahy najviac komplikujú?
Citácia:
Očakávanie č. 1 – Vzťah ma urobí šťastnou

Asi najväčšie očakávanie, ktoré som si donedávna pestovala, bolo, že partnerský vzťah funguje ako generátor šťastia. Zapneš, spustí sa… a si šťastná, až pokým si nepomrela. Po viacnásobnom testovaní sa mi však ukázalo, že prehodiť zodpovednosť za svoje šťastie na vzťah – a teda na partnera, má všelijaké následky, len nie zrovna šťastné. Vyčkávanie na to, kým si môj partner domyslí, ako ma urobiť šťastnou a oddá sa tejto misii (ideálne full-time), nepriniesli v žiadnom mojom vzťahu také ovocie, v aké som dúfala. Ba priam opačné. Moje nenaplnené očakávania mi väčšinou kazili aj tie pekné momenty, čo sme spolu zažívali.
Citácia:
Prečo radšej nepokračovať vo vzrušujúcej hre na „robenie toho druhého šťastným“? A potom mi to docvaklo. Lebo to je skôr hra na slepú babu. A vôbec nie je taká vzrušujúca, keď tomu druhému sa hrať nechce, prípadne, keď vy sa skrývate tak, že by vás nenašiel ani trénovaný anglický farbiar. Aj pre mňa samotnú je niekedy hrozná fuška prísť na to, čo vlastne chcem, a ani sa mi tým nechce zapodievať. Ako to môžem očakávať od svojho partnera?
-
Citácia:
Očakávanie č. 2 – Keď miluješ, niet čo riešiť.

Tiež ste si na začiatku každého vzťahu mysleli, že ak to bude „to pravé“, obíde sa bez „riešenia“? A tiež ste po čase prišli na to, že to je hovadina? Nepoznám pár v mojom okolí, z ktorých aspoň jeden by niekedy „neriešil“. Či už otvorene, poza chrbát alebo vnútri v sebe. Tí, čo neriešia – iným slovom nevenujú sa siahodlhým (a väčšinou nie úplne príjemným) rozhovorom o svojich rozličných predstavách o spoločnom vzťahu, sú podľa mňa pravdepodobne už rozídení alebo žijú skôr popri sebe než spolu. Alebo – ako tvrdí môj partner, sú to šťastní ľudia, ktorí sa nechávajú vzťahom len tak prirodzene unášať. Ak mi takých raz osobne predstaví, spýtam sa ich, či sú naozaj unesení. Ale dovtedy si myslím svoje.
-
Citácia:
Očakávanie č. 3 – Ak ma naozaj ľúbi, tak…

…sa zmení

…by toto nikdy neurobil

…mi nikdy neublíži

…by mu docvaklo, že by mal…

Prípadne si doplňte do podmieňovacej vety to svoje. Máte aj vy niečo takéto v podvedomí, alebo rovno na tanieri od toho druhého? Najskôr mi nepripadalo vôbec divné, že očakávam, že môj partner sa bude správať podľa mojich predstáv len preto, že ma ľúbi. Veď – nie je toto charakterisické pre lásku? Možno to tak v niektorých vzťahoch či príbehoch funguje, ale vďaka protestu môjho partnera a následnému hlbšiemu zamysleniu sa, som nadobudla podozrenie, že asi to nefunguje úplne zdravo. Čo tým myslím? Keď takto ľúbim druhého človeka, akoby som ho ľúbila pre to, čo pre mňa robí, a nie za to, aký je. Suchopárne „kantovsky“ rečeno – používam vtedy partnera ako prostriedok na dosiahnutie svojej dokonalej predstavy vzťahu. A to mi nepríde veľmi partnerské. Skôr frustrujúce pre oboch partnerov.
-
Citácia:
Očakávanie č. 4 – Vo vzťahu nájdem bezpečie

Vzťah môže byť z mnohých hľadísk vnímaný ako bezpečný úkryt: pred samotou, nudou, nežiadanou spoločnosťou, prázdnym životom… Častokrát je to tá tvoja útulná stajňa, v ktorej po každodennom pretekaní a lopotení v práci dostaneš konskú dávku prijatia a lásky. Zároveň je to aj skutočné „dračí doupě“, kde na teba číha kopec nových a niekedy aj nepohodlných zážitkov či konfrontácií s tým druhým. Aj so sebou samým. Na pravidelnej báze (tí šťastnejší z nás) sa pred partnerom obnažuješ – fyzicky aj psychicky v spoločnej intimite. Postupne sa tak odkrývajú všetky tvoje tváre, názory, presvedčenia a strachy. Často tak prichádzaš do kontaktu so svojou zraniteľnosťou, slabosťami, achilovkami. A to niektorí z nás vnímajú ako opak bezpečia. Počas takmer ôsmich rokov vo vzťahu som sa cítila popri mojom partnerovi prevažne v bezpečí, ale mnohokrát aj ohrozená a stratená, keď sa niektoré moje predstavy o sebe i svete otriasali v základoch. Mám však za to, že hlavne vďaka týmto momentom mimo zóny svojho komfortu veľa nového o sebe aj o partnerovi zisťujem,
-
Citácia:
Očakávanie č. 5 – Jedného dňa z mojich očakávaní vytriezviem

[ Radi čítate blogy? Aktivujte si pondelkový newsletter s piatimi najlepšími blogmi týždňa. ]
Čím viac sa spoznávam, tým viac sa zmierujem s predstavou, že sa svojich očakávaní nikdy nadobro nezbavím. Aj keď sa môžem snažiť ich odhaľovať a oslabovať v praxi, je možné, že sa mi v kľúčových situáciách budú ozývať ešte dlho, a možno navždy. Nezúfam si (a snáď ani môj partner).

[ Príspevkov: 7 ] 

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť