Citácia:
1. Hovoril som o JEZISOVYCH vyrokoch o Cirkvi.
2. Ak aj tu vetu povedal, tak On ju osobne nikdy neuskutocnil.
akoze nie? ved on ustanovil
12 apostolov tym ze si ich vybral spomedzi ostatnych ucenikov on ustanovil aj inych 72 pomocnikov pre nich, specialne vyzdvihol Petra Jakuba a Jana
a Petra ustanovil za hlavu celej Cirkvi Pas moje ovceky, pas moje baranky atd atd atd
rad by som vedel kam chodis na taketo nezmyselne (v rozpore s NZ) myslienky, odkial ti vobec mohli napadnut?

.
.
.
-
nieco z prvotnej cirkvi o mysleni apostolov a ich ziakoch a nasledovnikoch
Ignac bol priamym nastupcom apostola Jana v Antiochii
https://svetkrestanstva.postoj.sk/37715/usilujte-sa-robit-vsetko-pod-vedenim-biskupaCitácia:
Biskup predsedá vo úlohe zástupcu Boha. Kňazi tvoria apoštolský senát. A diakoni zabezpečujú Kristovu službu.
„Úpenlivo vás prosím, usilujte sa robiť všetko v Božej svornosti pod vedením biskupa, ktorý zastupuje Boha, presbyterov, ktorí predstavujú apoštolský senát, a diakonov, ktorí sú mi tak drahí a ktorým bola zverená služba Ježiša Krista“ (Magn. 6,1).
Myšlienka, že biskup reprezentuje Krista, dodáva tejto funkcii takú nadprirodzenú veľkosť, že nikdy nie je dovolené diskutovať o autorite ani mladého biskupa:
„A je pre vás lepšie nevyužívať vek vášho biskupa, ale preukazovať mu všetku úctu kvôli rešpektu k moci Boha Otca. Viem, že vaši svätí presbyteri nezneužili jeho zjavnú mladosť, ale ako osoby, ktoré sú opatrné voči Bohu, sa mu podriadili, ba nie jemu, ale Otcovi Ježiša Krista, univerzálneho biskupa“ (Magn. 3,1).
Nekonať bez biskupa
Biskup je predovšetkým učiteľom, ktorý je zodpovedný za veriacich. Byť v spoločenstve s biskupom znamená uchrániť sa od omylu a herézy (Trall. 6; Phil. 3). Preto biskup neustále vyzýva svoje stádo k pokoju a jednote, ktoré môžu pochádzať len zo solidarity s hierarchiou:
„Z tohto dôvodu je vašou povinnosťou súhlasiť so zmýšľaním vášho biskupa, ako to už koniec koncov robíte. Vaše ctihodné kňazské kolégium, ktoré je hodné Boha, je harmonicky spojené s biskupom, podobne ako struny s citarou. Takto, v zhode vašich pocitov a v harmónii vašej lásky, ospevujete Ježiša Krista. A nech každý z vás má účasť na tomto chóre. Aby ste súhlasní vo svornosti a jednohlasní v Božom tóne spievali jedným hlasom prostredníctvom Ježiša Krista hymnus Otcovi. A aby vás Otec vypočul kvôli vašim dobrým skutkom a uznal za údy svojho Syna. Je teda prospešné pre vás byť v nerozlučnej jednote, aby ste vždy mali účasť na Bohu“ (Eph. 4).
Pre Ignáca je biskup aj veľkňazom liturgie a správcom Božích tajomstiev. Bez biskupa nemožno sláviť ani krst, ani agapé, ani Eucharistiu.
„Bez biskupa nie je dovolené ani krstiť ani robiť agapé. No všetko to, čo on schváli, je milé aj Bohu. Takto bude všetko, čo sa robí, bezpečné a legitímne“ (Smyrn. 8,2).
„Nech nikto nekoná bez povolenia biskupa niečo z toho, čo sa týka Cirkvi. Nech je považovaná za legitímnu len tá Eucharistia, ktorá sa koná pod predsedníctvom biskupa alebo toho, koho biskup poveril“ (Smyrn. 8,1).