Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 34 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
legionar píše:
misionar3 píše:
legionar píše:
Velka, prevelka skoda, ze Jezis nenapisal ziadne evanjelium, ani ziaden "list komukolvek" ... :roll:
Z tohoto pohladu sa krestanstvo javi ako ludmi kompletne vykonstruovane nabozenstvo.
vtedy bola taká doba a zvyk. Učiteľ kázal a žiaci si zapisovali. Tak vznikli aj evanjeliá - zapísané učenie Ježiša jeho poslucháčmi. Min. sv. Ján evanjelista je priamy Jeho žiak.
Ty ked si chodil na prednášky si si tiež zapisoval prednášajúceho a potom si sa z poznámok učil (aspoň ja áno) a bolo to pre teba "písmo sväté".
1. Pochybujem, ze ti rybari si to zapisovali. A evanjelia dokazatelne vznikli desiatky rokov PO "prednaskach" ... :)
2. Originaly "prednasok" boli "interpretovane" ziakmi. (casto aj rozne - ine fakty, iny doraz atd.)
3. Pavol, ako jednoznacne najvacsi "interpretator", NEBOL ani Jezisovym ziakom.

Takze moj zaver o vykonstruovanosti "ucenia" LUDMI je, zda sa, dostatocne pravdepodobny.

Lebo, aj podla tych "zapisovatelov", Jezis toho vela nenahovoril a Jeho vyjadrenia boli jednoduche a ludom pochopitelne.
Ale ovela neskor sa zacali valit listy, dogmy, encykliky, koncily ... a vzniklo "ucenie", ktore jednoznacne preferuje Cirkev ako ludsku instituciu (a absolutnu masineriu) pred bozskym odkazom Jezisa, ktory sa da, ako vsetci velmi dobre vieme, vyjadrit JEDNOU VETOU o dvoch castiach.
Nie všetci boli rybári. Napr. Matúš bol colník. teda vedel písať a zapísal Ježišove skutky a učenie priamo. Podobne Ján bol očitý svedok bol synom rybára, ale bohatého a. dal Jánovi vzdelanie On tiež priamo zapisoval Ježišove učenie.

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
misionar3 píše:
Nie všetci boli rybári. Napr. Matúš bol colník. teda vedel písať a zapísal Ježišove skutky a učenie priamo. Podobne Ján bol očitý svedok bol synom rybára, ale bohatého a. dal Jánovi vzdelanie On tiež priamo zapisoval Ježišove učenie.
Janovo evanjelium vzniklo ako uplne posledne (az na prelome storoci) - a nie je vobec iste, ci Jan bol naozaj "ten" Jan (hovori sa o dvoch rozlicnych Janoch!).
Matus ani nebol prvy - predpoklada sa, ze "cerpal" z Marka, ktory bol vraj skor.
A to vsetko sa 'zapisovalo' cca 70 a viac rokov PO udalostiach.
Ty si uz zazil prednasku "nejakeho novatora, ktory by zjavne siel proti beznej skusenosti ludi", ktoru by si si SAM hodnoverne 'zapisal' 70 rokov po jej odzneni ?
To, ze si to Matus "hned zapisoval" jednoducho, s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou, nie je pravda ... :)
Navyse - preco by sa to evanjelium volalo PODLA MATUSA a nie MATUSOVO, keby bolo jasne, ze ho zapisal Matus ?!

V prvotnych (uznanych) evanjeliach sa Cirkev ako institucia spaja iba s JEDINYM Jezisovych vyrokom !
Cirkev ako organizacia vznikala podstatne NESKOR, na roznych miestach a s roznymi "odtienkami" (ktore su dnes, bohuzial, uplne ZJAVNE).
Zakladom tej konstitucie Cirkvi bol, podla mna, Pavol - ako vzdelany Riman, ktory vedel, co znamena ORGANIZACIA a MOC ...

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
V prvotnych (uznanych) evanjeliach sa Cirkev ako institucia spaja iba s JEDINYM Jezisovych vyrokom !
Cirkev ako organizacia vznikala podstatne NESKOR, na roznych miestach a s roznymi "odtienkami" (ktore su dnes, bohuzial, uplne ZJAVNE).
Zakladom tej konstitucie Cirkvi bol, podla mna, Pavol - ako vzdelany Riman, ktory vedel, co znamena ORGANIZACIA a MOC ...
mylis sa
vyrokov o Cirkvi je viac
dalej aj v Skutkoch apostolskych najdes ako cirkve praktciky vznikala a fungovala o sameho zaciatku
a je nezmyslom stavat Pavla do protikladu ostatnym apostolom
Citácia:
Navyse - preco by sa to evanjelium volalo PODLA MATUSA a nie MATUSOVO, keby bolo jasne, ze ho zapisal Matus ?!
toto sa tyka slovenskeho prekladu, pozri si nazvy v inych jazykoch, tam asi bude tento nazor bezpredmetny

napísal 25649 príspevkov
Miso:
1. Hovoril som o JEZISOVYCH vyrokoch o Cirkvi.
2. Ak aj tu vetu povedal, tak On ju osobne nikdy neuskutocnil.
3. Pavla nestaviam proti ostatnym, ale NAD ostatnych. (co sa tyka vzdelania a schopnosti)
4. Slovensky preklad verne vystihuje podstatu vzniku. Ak by s tym krestanski historici nesuhlasili, myslis, ze by Vatikan POVOLIL takyto preklad ? (http://katecheza.marianky.sk/vznik-evanjelii/)
5. Tato encyklika je iba pokracovanim LUDSKEHO budovania moci. ( Ak sa slobodne rozhodujes, nemam nad tebou ziadnu moc. Ale ak ti URCIM PRAVIDLA a hlavne postihy za ich nedodrziavanie, tak ta OVLADAM. Tak, ako od nepamati ovladala ludi svetska moc. A preto sa aj dostali do takych sporov - bojovali o MOC nad ludmi, z ktorej plynulo bohatstvo a vysady)

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Duch Svätý Vám pripomenie všetko, čo som povedal. Jn 14,26 Okrem toho sv. Ján bol mladý a mohol si zapamätať omnoho viac. Mohol si písať denník, každý deň zapisovať Ježišove slová.

napísal 25649 príspevkov
teta píše:
Duch Svätý Vám pripomenie všetko, čo som povedal. Jn 14,26 Okrem toho sv. Ján bol mladý a mohol si zapamätať omnoho viac. Mohol si písať denník, každý deň zapisovať Ježišove slová.
V case, kedy bolo Janovo evanjelium spisane, musel mat Jan vyse 90, takze vobec nebol mlady ... :)
AK BY si pisal dennik POCAS Jezisovho podobenie, PRECO to "spisal" az o 70 rokov ??? ;)
A o tom Duchu to napisal sam Jan = cyklicky "dokaz".
Navyse - je dokazane, ze nas mozog nas neustale "klame" a podsuva nam "skutocnost", ktoru si ZELAME.
Po case si dokonca "pamatame" aj veci, ktore sa objektivne nikdy nestali !

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
1. Hovoril som o JEZISOVYCH vyrokoch o Cirkvi.
2. Ak aj tu vetu povedal, tak On ju osobne nikdy neuskutocnil.
akoze nie? ved on ustanovil 12 apostolov tym ze si ich vybral spomedzi ostatnych ucenikov on ustanovil aj inych 72 pomocnikov pre nich, specialne vyzdvihol Petra Jakuba a Jana
a Petra ustanovil za hlavu celej Cirkvi Pas moje ovceky, pas moje baranky atd atd atd
rad by som vedel kam chodis na taketo nezmyselne (v rozpore s NZ) myslienky, odkial ti vobec mohli napadnut? :-D
.
.
.
-
nieco z prvotnej cirkvi o mysleni apostolov a ich ziakoch a nasledovnikoch
Ignac bol priamym nastupcom apostola Jana v Antiochii
https://svetkrestanstva.postoj.sk/37715/usilujte-sa-robit-vsetko-pod-vedenim-biskupa
Citácia:
Biskup predsedá vo úlohe zástupcu Boha. Kňazi tvoria apoštolský senát. A diakoni zabezpečujú Kristovu službu.

„Úpenlivo vás prosím, usilujte sa robiť všetko v Božej svornosti pod vedením biskupa, ktorý zastupuje Boha, presbyterov, ktorí predstavujú apoštolský senát, a diakonov, ktorí sú mi tak drahí a ktorým bola zverená služba Ježiša Krista“ (Magn. 6,1).

Myšlienka, že biskup reprezentuje Krista, dodáva tejto funkcii takú nadprirodzenú veľkosť, že nikdy nie je dovolené diskutovať o autorite ani mladého biskupa:

„A je pre vás lepšie nevyužívať vek vášho biskupa, ale preukazovať mu všetku úctu kvôli rešpektu k moci Boha Otca. Viem, že vaši svätí presbyteri nezneužili jeho zjavnú mladosť, ale ako osoby, ktoré sú opatrné voči Bohu, sa mu podriadili, ba nie jemu, ale Otcovi Ježiša Krista, univerzálneho biskupa“ (Magn. 3,1).

Nekonať bez biskupa

Biskup je predovšetkým učiteľom, ktorý je zodpovedný za veriacich. Byť v spoločenstve s biskupom znamená uchrániť sa od omylu a herézy (Trall. 6; Phil. 3). Preto biskup neustále vyzýva svoje stádo k pokoju a jednote, ktoré môžu pochádzať len zo solidarity s hierarchiou:

„Z tohto dôvodu je vašou povinnosťou súhlasiť so zmýšľaním vášho biskupa, ako to už koniec koncov robíte. Vaše ctihodné kňazské kolégium, ktoré je hodné Boha, je harmonicky spojené s biskupom, podobne ako struny s citarou. Takto, v zhode vašich pocitov a v harmónii vašej lásky, ospevujete Ježiša Krista. A nech každý z vás má účasť na tomto chóre. Aby ste súhlasní vo svornosti a jednohlasní v Božom tóne spievali jedným hlasom prostredníctvom Ježiša Krista hymnus Otcovi. A aby vás Otec vypočul kvôli vašim dobrým skutkom a uznal za údy svojho Syna. Je teda prospešné pre vás byť v nerozlučnej jednote, aby ste vždy mali účasť na Bohu“ (Eph. 4).

Pre Ignáca je biskup aj veľkňazom liturgie a správcom Božích tajomstiev. Bez biskupa nemožno sláviť ani krst, ani agapé, ani Eucharistiu.

Bez biskupa nie je dovolené ani krstiť ani robiť agapé. No všetko to, čo on schváli, je milé aj Bohu. Takto bude všetko, čo sa robí, bezpečné a legitímne“ (Smyrn. 8,2).

„Nech nikto nekoná bez povolenia biskupa niečo z toho, čo sa týka Cirkvi. Nech je považovaná za legitímnu len tá Eucharistia, ktorá sa koná pod predsedníctvom biskupa alebo toho, koho biskup poveril“ (Smyrn. 8,1).

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Navyse - je dokazane, ze nas mozog nas neustale "klame" a podsuva nam "skutocnost", ktoru si ZELAME.
takze tym uplne anulujes vsetku pamat
rok 1968 vobec nebol ani rok 1989 ani rok 1945 ani rok 1918
vsetko su to len skutocnosti ktore nam podsunul nas mozog ... :evil:

napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
takze tym uplne anulujes vsetku pamat
rok 1968 vobec nebol ani rok 1989 ani rok 1945 ani rok 1918
vsetko su to len skutocnosti ktore nam podsunul nas mozog ... :evil:
Nie, podsuvania si sa prave dopustil Ty. :)
Spochybnujem iba "ustne podanie ako take" a "zelane vysvetlenia po dlhom case" ...
To, co Ty vravis, je LOGICKY uplne odveci, pretoze o spominanych rokoch existuju PISOMNE, ZVUKOVE aj FILMOVE ZAZNAMY.

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
zvukove a filmove zaznamy mame az od 19 pripadne od 20 storocia
pretym boli len pisomne a hlavne v minulosti asi tazko splnali nejake narocne dnesne kriteria

rok 1968 som spomenul pretoz ze za komunistov sme sa mohli spolahnut jedine na rozpravanie rodicov, pretoze hoci materialy filmove a zvukove existovali nemal si k nim pristup a v kniznici len na povolenie
takze totalita si minulost upravovala podla Orwela a spolahnut si sa mohol JEDINE na rozpravanie svedkov

napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
zvukove a filmove zaznamy mame az od 19 pripadne od 20 storocia
pretym boli len pisomne a hlavne v minulosti asi tazko splnali nejake narocne dnesne kriteria
rok 1968 som spomenul pretoz ze za komunistov sme sa mohli spolahnut jedine na rozpravanie rodicov, pretoze hoci materialy filmove a zvukove existovali nemal si k nim pristup a v kniznici len na povolenie
takze totalita si minulost upravovala podla Orwela a spolahnut si sa mohol JEDINE na rozpravanie svedkov
No, myslim, ze tych "komunistov" aj s rokom 1968 si pamatam aj sam ... :) (samozrejme, s vyhradou, ktoru som napisal uz vyssie - mozog je "saboter" :) )
Ale, kedze po 1989 vyplavali aj informacie od inych ludi, da sa porovnavat, korigovat cize viac verit tomu svojmu mozgu, ze si to zapamatal spravne. :)

Ignac, o ktorom si pisal predtym, bol uz sucastou masinerie - necudujem sa, ze tak upenlivo nalieha, aby ludia SLEPO POSLUCHALI biskupov !
Je zaujimave, ze uz vtedy existovali zarodky tuzby po neobmedzenej MOCI hierarchie, hoci este ani zdaleka nebola na vrchole ...
To ale Jezis vobec NEKAZAL !

Osobne si myslim, ze VSETKY tie akoze "odkazy apostolov" na Cirkev mali za ciel iba upevnit POD NIMI vznikajuce struktury.
A, bohuzial, toto "upevnenie" prerastlo daleko za povodne Jezisove myslienky.

Ja som skalopevne presvedceny, ze Jezis by na dnesnej Cirkvi "zlomil palicu" ...

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Ignac, o ktorom si pisal predtym, bol uz sucastou masinerie - necudujem sa, ze tak upenlivo nalieha, aby ludia SLEPO POSLUCHALI biskupov !
Je zaujimave, ze uz vtedy existovali zarodky tuzby po neobmedzenej MOCI hierarchie, hoci este ani zdaleka nebola na vrchole ...
Ignac bol odchovancom sv Jana apostola, ktory mu zrejme veri a preto ho ustanovil na svoje miesto
mysli s si ze takyto clovek by takto verejne mohol hovorit veci ktore by boli v rozpore s ucenim ktore hlasal predtym dlhe roky apostol Jan ?
Cze fakticky obvinujes aj apostola Jana, si si toho vedomy?

Citácia:
To ale Jezis vobec NEKAZAL !
dobre! vies toto nejako podlozit z Pisma? napriklad ze je to v rozpore s nejakymi Jezisovymi vyrokmi?

Citácia:
samozrejme, s vyhradou, ktoru som napisal uz vyssie - mozog je "saboter" :) )
Ale, kedze po 1989 vyplavali aj informacie od inych ludi, da sa porovnavat, korigovat cize viac verit tomu svojmu mozgu, ze si to zapamatal spravne.
ano o tom hovorim, vzajomna korekcia dalsimi ludmi objektivizuje spomienky
a presne to sa dialo aj v cirkvach, ved pisatel pisma nebol jediny ale ostatni sa k tomu tiez vyjadrovali a doplnali ked si niekto spomenul
napriklad evanjelista Lukas dokladne zistoval situaciu a spomienky pamatnikov aby vsetko mohol zapisat co najpresnejsie

Citácia:
VSETKY tie akoze "odkazy apostolov" na Cirkev mali za ciel iba upevnit POD NIMI vznikajuce struktury.
A, bohuzial, toto "upevnenie" prerastlo daleko za povodne Jezisove myslienky.
cize atavias apostolov PROTI Jezisovi a si teda presvedceny ze samotni apostoli sfalsovali Jezisovo ucenie
hmm co na to povedat ? kedze ine zdroje na Jezisa nemame len tie ktore zapisali apostoli a evanjelisti
takze prizvukujem otazku na zaklade coho mas tieto informacie o Jezisovi a na zaklade coho si to myslis?

napísal 25649 príspevkov
misojogi píše:
cize atavias apostolov PROTI Jezisovi a si teda presvedceny ze samotni apostoli sfalsovali Jezisovo ucenie
hmm co na to povedat ? kedze ine zdroje na Jezisa nemame len tie ktore zapisali apostoli a evanjelisti
takze prizvukujem otazku na zaklade coho mas tieto informacie o Jezisovi a na zaklade coho si to myslis?
Domyslas veci naozaj zaujimavo. :)
Apostoli, ktori naozaj poznali Jezisa, vacsinou sirili iba Jeho radostnu zvest, Jeho laskavost a dobry vztah k ludom, nech uz boli akykolvek.
Pavol Jezisa osobne nepoznal. On budoval masineriu ...
A cim dalej od Jezisovych cias, tym viac bolo a je clenov hierarchie, ktori robia presne to, co som hovoril ja.

Napriklad: "Kto je bez viny, nech prvy hodi kamenom."
Jedna jedina veta.
Ziaden PRIKAZ, ani HROZBA !
Len vychovny APEL.
Aky to rozdiel oproti vsetkym tym dogmam (=MUSITE vsetkemu VERIT, lebo Vam to Cirkev predklada na verenie), encyklikam, Cirkevnym PRIKAZOM a nariadeniam (=zakaz/prikaz/interdikt/povinny sviatok/desiatky/odpustky ...), absolutnej absencii DISKUSIE, moznosti spochybnenia, otazok na telo atd.
Papez, biskup, knaz POVEDALI - tak tomu ver a rob to, co hovoria, inak NIE SI DOBRY KRESTAN, dostanes sa "mimo Cirkev", a kedze "niet spasy bez Cirkvi", tak si ved-vies-kde ... :)
Cirkev uz davno nie je "kruh", "spolocenstvo" ...

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Apostoli, ktori naozaj poznali Jezisa, vacsinou sirili iba Jeho radostnu zvest, Jeho laskavost a dobry vztah k ludom, nech uz boli akykolvek.
Pavol Jezisa osobne nepoznal. On budoval masineriu ...
A cim dalej od Jezisovych cias, tym viac bolo a je clenov hierarchie, ktori robia presne to, co som hovoril ja.
takze apostol Jan si na svoje miesto dosadil takeho blbca ako Ignaca ?
a co ked to ty cele zle chapes, to ti nenapadlo?
laskavost aj disciplina musia byt vyvazene
keby Pavol hovoril zle tak by ho z cirkvi vyrazili ako vyrazili mnohych ktori znetvorovali Jezisovo ucenie
navyse mal temnu minulost tak o to vacsi dovod bol aby ho nebrali vazne, to ze sa presadil bolo tym ze mal pravdu

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
opat otazka
Kam len na tie napady chodis? Kde citas taketo myslienky?
stavat Pavla proti ostatnym apostolom, videl to svet ?

[ Príspevkov: 34 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť