Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 6 ] 
Autor Správa
Poslať 04.10.2018 9:58:00   Svedomie

od 24.04.2018 17:17:23
napísal 3 príspevkov
Ahojte,

zaujala ma tu jedna staršia téma, do ktorej som chcela prispieť svojim názorom avšak už je uzavretá. Ide o tému ,, zamilovanosť do zadanej osoby,, Chcem k tomu povedať, že pred časom som sa s tým stretla. Začal ma baliť jeden muž, na čom by nebolo nič zlé, pokiaľ by ten muž nebol ženatý, ja vydatá a on sukničkár, vyhľadávajúci len jednorazové pobavenie. Hned na začiatku som mu pekne slušne vysvetlila, že nemám o niečo také záujem, škoda len že sa nenechal len tak odbiť. Pokračoval dalej, rozprávalo sa mi s ním dobre, tak som mu navrhla kamarátstvo, ale to bolo tak všetko, čo som dokázala pripustiť. Samozrejme, po čase mi došlo že žiaden chlap nemá záujem kamarátiť sa so ženou, pokiaľ s ňou nemá bočné úmysly. Akonáhle si dovoľoval viac, a moje slušné upozornenia už nepomáhali, musela som byť naňho už zlá, čo ma dosť mrzí a trápi, pretože ja k ľudom nechcem byť nepríjemná. Jeden známy mi k tomu povedal toľko, že som zlá k tomu, kto je zlý ku mne a to je v poriadku. No moje svedomie to aj tak hryzie, myslím si, že sa dá riešiť situácie aj citlivejšie a nie chladným odmietaním a slovným ubližovaním. No už sa stalo tak ako sa stalo a mrzí ma to. Celé to skončilo tak, že som tušila že dotyčný bude chcieť jeden deň využiť dané okolnosti, aby mi mohol dať pusu, o nič iné mu nešlo. Kedže som to tušila, v daný deň som sa mu schválne vyhla, čo pochopil a nahneval sa. Mrzelo ma, že som musela takto ublížiť, ale ja sa mu nedám len preto, aby dosiahol svoje, aby mal tú radosť, a pritom ma vníma len povrchne, nezaujímam ho ja ako človek ale len ako sexuálny objekt. Síce je teraz ku mne zlý a chladný (a tak to už zostane), čo je pochopiteľné, správa sa tak jeho odmietnuté ego, a zrejme má aj nový objekt, ale mne po tolkom čase trápenia odlahlo. Preto trápenia, lebo za tie mesiace zo mňa vysal toľko energie. Mrzí ma akurát, že som to nedokázala riešiť trošku rozumnejšie, menej bolestivo.

Téma bola rozoberaná skôr z pohladu toho, ktorý zvádza zadanú ženu, a je individuálne či je to morálne alebo nie. V mojom prípade to bolo od neho amorálne. No chcela som aj ukázať tento prípad z pohladu zvádzanej ženy, ked povie raz, dvakrát a dá najavo že o to nemá záujem, no dotyčný neprestáva,( možno z mylného dojmu, ked sa dotyčná s ním pekne slušne rozpráva), tak je to už obťažujúce a je jedno či je vydatá alebo ešte nezosobášená.

Páčil sa mi názor od Legionar, kde napísal, že taká žena, ktorá sa nechá prevziať, tak je veľká šanca, že sa nechá prevziať aj jemu, kde to konanie je pre tu tretiu stranu, teda opusteného v danom čase asi bolestivé, no v konečnom dôsledku, asi by ho s takou ženou po čase nečakalo v živote nič dobré, a tým že ona sa nechá prevziať inému, opustený má v živote šancu stretnúť ženu, ktorá si bude vážiť dotyčného a on tak bude mať šancu prežiť po jej boku šťastnejší život. Čiže to nesprávne amorálne správanie by teoreticky nakoniec mohlo mať ten správny a šťastný koniec.

Nikdy doteraz som sa s niečím takým nestretla, no ked som vždy nad tým mužom, ktorý ma zvádzal, rozmýšlala, že prečo to robí, ako to vôbec môže, vždy mi prišlo strašne ľúto jeho ženy.
A aj ked moje svedomie hryzie moje niekedy fakt hnusné správanie sa voči nemu, stojím si za svojim konaním a spravila by som to znovu, no bola by som radšej, keby som toho človeka nikdy nestretla a nemusela čeliť takejto situácii, ktorá zo mňa vysala množstvo energie.

Poslať 04.10.2018 15:55:26   Re: Svedomie

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Akonáhle si dovoľoval viac, a moje slušné upozornenia už nepomáhali, musela som byť naňho už zlá, čo ma dosť mrzí a trápi, pretože ja k ľudom nechcem byť nepríjemná.
v nasej kulture mame nespravnnu predstavu lasky. spravna predstava lasky znamena aj byt neprijemne ak je na to vazny dovod - napriklad matak zakaze detom hrat sa s nozom alebo zapalkami, pretoze vie ze by si mohli ublizit a je to tak spravne, ze to urobi
Nespravny je teda len tvoj pocit, ze chce byt vzdy mila, nie je to totiz vzdy mozne , niekedy treba byt aj razny a tvrdy (ak je to nevyhnutne).

Citácia:
bola by som radšej, keby som toho človeka nikdy nestretla a nemusela čeliť takejto situácii, ktorá zo mňa vysala množstvo energie.
konala si spravne, prave toto je obeta (ta spravna) ktoru bolo treba podstupit. Mozno sa casom naucis veci zvladat lepsie (to sa clovek uci cely zivot) ale urobila si co bolo v Tvojich moznostiach
Osobne si myslim ze na chlapov najviac plati jasne vyjadrene stanovisko a nielen nejasne naznaky (ktore su pre zenu jasne)

Poslať 04.10.2018 16:39:01   Re: Svedomie

Obrázok užívateľa

od 15.09.2009 13:08:27
napísal 6643 príspevkov
Citácia:
Hned na začiatku som mu pekne slušne vysvetlila, že nemám o niečo také záujem, škoda len že sa nenechal len tak odbiť. Pokračoval dalej, rozprávalo sa mi s ním dobre, tak som mu navrhla kamarátstvo, ale to bolo tak všetko, čo som dokázala pripustiť. Samozrejme, po čase mi došlo že žiaden chlap nemá záujem kamarátiť sa so ženou, pokiaľ s ňou nemá bočné úmysly. Akonáhle si dovoľoval viac, a moje slušné upozornenia už nepomáhali, musela som byť naňho už zlá, čo ma dosť mrzí a trápi, pretože ja k ľudom nechcem byť nepríjemná. Jeden známy mi k tomu povedal toľko, že som zlá k tomu, kto je zlý ku mne a to je v poriadku. No moje svedomie to aj tak hryzie, myslím si, že sa dá riešiť situácie aj citlivejšie a nie chladným odmietaním a slovným ubližovaním.
...najprv som nechcela reagovat, no neda mi... Martina, ked si od zaciatku vedela, aky je to clovek, o co mu ide, preco si s nim razne neukoncila akykolvek kontakt? Lebo sa ti s nim dobre rozpravalo? To ozaj si taka naivna? Vsak tym si mu len davala dalsie a dalsie priezitosti, aby to skusal znovu a znovu.

Citácia:
Nikdy doteraz som sa s niečím takým nestretla, no ked som vždy nad tým mužom, ktorý ma zvádzal, rozmýšlala, že prečo to robí, ako to vôbec môže, vždy mi prišlo strašne ľúto jeho ženy.
Svedomie ta nehryzlo? Vtedy ta malo, ked si to dovolila, aby sa k tebe priblizil. To by ta malo trapit, a nie ze si ho konecne dokazala tvrdo odbit. To si mala urobit ako prve, poslat ho kade lahsie natvrdo, ked slusne nezabralo.

...nech ti je to poucenim do buducnosti, ak by sa este niekedy rysovalo nieco podobne. Viem, o com hovorim, stalo sa mi nieco podobne, ale dotycneho som hned po prvom pokuse uzemila tak ze na to asi nezabudne do konca zivota. Svedomie ma nehryzie ani nahodou. Takito hnusaci si nezasluzia jednanie v rukavickach...

Poslať 06.10.2018 4:25:09   Re: Svedomie

od 19.08.2017 6:48:28
napísal 10 príspevkov
Milá Martina,

nie som si istá či v tejto téme a v téme Chyba píšeš o dvoch rôznych prípadoch, alebo obidve témy sú o tom istom príbehu. Nesedí mi tu viac vecí. V každom prípade, ak chceš vedieť ako
Citácia:
... sa dá riešiť situácie aj citlivejšie a nie chladným odmietaním a slovným ubližovaním...
moja rada znie - lepšie je problémom predchádzať, ako ich potom riešiť. Nestačí "Nie" iba hovoriť, je potrebné sa podľa toho aj správať. Teba to bude stáť menej energie a trápenia a zároveň tým neuvedieš druhú stranu do pokušenia. Je nezmyselné snažiť sa o kamarátsky vzťah s mužom, o ktorom vieš, že má úplne iné úmysly. Muži zvyknú hovoriť, že kamarátstvo medzi mužom a ženou nie je možné, resp. že muž môže mať kamarátsky vzťah iba k žene, ktorá sa mu nepáči. V tomto sú, na rozdiel od nás žien, iní. Menej im ublíži jasné, nekompromisné, ale zároveň citlivé odmietnutie, ktoré ich neponíži, a následné úplné stopnutie rozvíjania vzťahu, než správanie, ktoré oni svojou mužskou optikou vnímajú skôr ako Tvoju nerozhodnosť a váhanie, a preto tam to "nie" ignorujú.

Poslať 06.10.2018 15:55:11   Re: Svedomie

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Muži vedia byť dotieravi. Dobre, že si ho Martinka rázne odmietla a vôbec si nevyčítaj, že si mu nejako tým ublížila. Pred Bohom, ktorý bude súdiť, to vína isto nie je, skôr naopak, keby si s ním akože mala súcit, tak by si sa previnila. V tom je pomatenost dnešnej doby, že nie je morálka, ktorá by bola všeobecne akceptovaná, ale každý žije vo svojom často aj morálne zdevastované svete, formovany filozofiami všetkého druhu....

Poslať 30.05.2020 13:34:34   Re: Svedomie

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
https://www.dnes24.sk/sok-pre-mamu-najdlhsie-nezvestnej-slovenky-nezvestna-dcera-sa-jej-ozvala-po-19-rokoch-362615

https://m.youtube.com/watch?v=iyvme47ksZ0

Vie potešiť.

[ Príspevkov: 6 ] 

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť