skusim odpovedat
Citácia:
Stačí ti aj samotná existencia gréckeho národa ako dôkaz toho, že staré grécke báje nejaké reálne historické jadro majú?
rozdiel vidim prave v tom ze grecke baje predsa nehovoria o zrode greckeho naroda a o jeho historii
to sa mi zda dost podstatny rozdiel a snazil som sa to ukazat uz na predoslych prikladoch ale zda sa dost neuspesne
----
Citácia:
Mal tým pádom racionálne jadro aj mýtus o Romulusovi (od ktorého sa odvodzuje názov mesta)?
ano
toto je o dost lepsi priklad ako grecke baje
ano som celkom ochotny verit ze nejaki dvaja bratia Romulus a Remus naozaj existovali a mali nieco do cinenia so zalozenim Rima v staroveku
tu vlcicu by som ale bral s rezervou ...
Citácia:
Mal racionálne jadro aj mýtus o bohu Saturnovi, keďže na jeho počesť sa každoročne konali saturnálie?
pokial viem mytus o bohu Saturnovi sa neviaze na historiu Rima cize nepredpokladam historicke jadro
to je presne ten rozdiel co mam na mysli medzi zidovskymi pribehmi a greckymi bajami o bohoch
tu to mas priamo
oba druhy tykajuce sa starovekeho Rima
.
------------------
Citácia:
link na "zázrak z Velankanni"
asi treba skumat co ako ako
nie kazdy "zazrak" je naozajstny (alebo aspon beznymi prostriedkami nevysvetlitelny)
Citácia:
nejaký Misojogi by vyhlásil: "Ale veď tsunami bolo, tí ľudia tu si to pamätajú... Toto musí mať racionálne jadro predsa
nuz to jadro by bolo prave to tsunami teda ak bolo (nechcem to teraz v noci skumat detailne co bolo a co nebolo atd) teda ako to chapem ja tak racionalne jadro pribehu by nebol zazrak ale to tsunami
ale samozrejme nevylucujem omyly falosne zazraky nepravdive atd atd atd
--------------------
Citácia:
V čase, keď neboli k dispozícii objektívne nástroje, ako odhaliť lži a výmysly.
niekedy mam vazne pochybnosti ci dnes mame taketo objektivne moznosti, ale to by bola debata na inu temu (napr ZHN v Iraku a podobne)
--------------------
Citácia:
dostatočným dôkazom pravdivosti židovských mýtov existencia židovského národa
nepovedal by som ze dostatocnym, ved som si precital aj ten clanok co si dal link na archeologicke nalezy a asi som nenapisal dost jasne ze
aj archeologicke dokazy povazujem za doleziteale vidim ze zidovsky narod je silno vyformovany a teda
nutne musel nieco v dejinach zazit co ho vyformovalo
Co bolo to
nieco co ho tak silne poznacilo je prave vec na diskusiu (dokonca aj v samotnom Izraeli, pokial viem)
a druha vec
dokaz pravdivosti zidovskych mytov
ja z nich (v ramci nasej diskusie) neodvodzujem existenciu Boha pripadne bozich zasahov ale domnievam sa ze nejaky ten
zazitok ktory na nich zaposobil mat museli .... inak by neboli sformovani, neboli by stmeleni, neziskali by zidovsku identitu
Viem uznat ze niektore veci neviem overit v sucasnej dobe
Ale zasa nedokazem si predstavit opacny pohlad:
ze nejaky zid si jedneho krasneho dna pekne sadol a vymyslel celu Bibliu a vsetci ostatni zidia mu to zozrali aj s chlpami pretoze boli taki lahkoverni a hlupi
Jednoducho sa dlhodobo formovali a nieco spolu prezili co ich spojilo
a neviem o inom narode ktoreho identita by bola az tak postavena prave na nabozenstve ako u zidov
napriklad ako vnimam grecke dejiny tak tie stali na kulture filozofii a kalokaghatii, rimania zasa stali na rimskom prave , cinanov neviem definovat ale urcite identitu a kulturu maju atd
Ak odmietnes Bibliu ako komplet vymyslenu - mytus bez akehokolvek bez racionalneho jadra ci spolocnych (hoci aj LEN prirodzenych) zazitkov tak ti ostane otazka:
Co tych zidov dalo tak dokopy ze ich to drzi uz cca 4 000 rokov?Zidia sa dodnes hrdo hlasia: ja viem kto je moj (pra)otec, ja som synom Abrahama Izaka Jakuba atd
zidovi nemusis vysvetlovat co znamena pojem Mesias atd
Ja by som skor dal otazku Tebe
Co si myslis Ty ze z historie zidovskeho naroda ma svoje opodstatnenie a racionalne jadro?, co z ich historie si ochotny aspon ciastocne brat vazne?
a co si myslis ze je proste vymysel bez akehokolvek opodstatnenia?
.
.
.