Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
prečo je tam rozdiel.
skusim vlastnymi slovami
rozpravka(baj mytus atd) je literarny styl ktory skusenosti vykresluje pomocou symbolov a fantazie - vymyslenych pribehov

Biblia je literarny styl (je ich tam viac pochopitelne, lebo je to zbierka knih) kde je realna historicka skusenost interpretovana duchovne a nabozensky

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Biblia je literarny styl (je ich tam viac pochopitelne, lebo je to zbierka knih) kde je realna historicka skusenost interpretovana duchovne a nabozensky
Miso, KKC nie je ziaden 'literarny styl', ale 'zbierka zakonov'.
Chces povedat, ze Vasa zbierka zakonov pochadza z literatury ?
Nieco ako: Precitam si Harry Pottera, zopar milostnych basni, zopar detektivok, zopar cestopisov - a postavim si na tom ZAKONNIK ?
Dokonca viac ako zakonnik, rovno cele nabozenstvo !

Nie, tvrdit, ze Biblia je suhrn literarnych utvarov, neobstoji ani z Vasho hladiska.
Vy predsa inokedy tvrdite, ze Biblia nie je iba suhrn literarnych diel, ale ma doslova "bozsky povod" !

Tak ktore tvrdenie mame brat ako zavazne ?
Lebo pouzivate OBE - podla toho, kedy sa Vam to hodi do kramu ...

od 10.01.2017 10:23:02
napísal 350 príspevkov
misojogi píše:
rozpravka(baj mytus atd) je literarny styl ktory skusenosti vykresluje pomocou symbolov a fantazie - vymyslenych pribehov

Čiže kniha, opisujúca premenu boha na býka, zrodenie bohyne z morskej peny a boží trest pre človeka, čo ukradol bohom oheň sú báje.

A kniha, popisujúca pobehovanie po vode, premenu ženy na soľný stĺp, oživovanie mŕtvych, zázračné rozmnoženie vína a zastavenie slnka je reálna historická skúsenosť.

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
jery píše:
misojogi píše:

Čiže kniha, opisujúca premenu boha na býka, zrodenie bohyne z morskej peny a boží trest pre človeka, čo ukradol bohom oheň sú báje.

A kniha, popisujúca pobehovanie po vode, premenu ženy na soľný stĺp, oživovanie mŕtvych, zázračné rozmnoženie vína a zastavenie slnka je reálna historická skúsenosť.
To chceš povedať, že Prometheus nie je skutočný? :o To snáď nie? Veď on určite existoval.

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Nie, tvrdit, ze Biblia je suhrn literarnych utvarov, neobstoji ani z Vasho hladiska.
Vy predsa inokedy tvrdite, ze Biblia nie je iba suhrn literarnych diel, ale ma doslova "bozsky povod" !

samozrejme obe tvrdenia
je to nieco ako matriosky
Biblia ma dve roviny, jedna je literarna a druha je nadprirodzena

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
To chceš povedať, že Prometheus nie je skutočný? :o To snáď nie? Veď on určite existoval.
k nemu sa neviem vyjadrit
zalezi od literarneho stylu
mohol to byt aj skutocna postava ku ktorej sa neskor pridal mytus
a moholo to byt cele od zaciatku alegoricke rozpravanie
v jeho pripade by som to videl skor na to alegoricke ....

---------------------------------------------------------------

Citácia:
...................................
no videl by som tu urcity rozdiel medzi prikladmi co si uviedol (tie prve samy v sebe predpokladaju existenciu boha ale tie druhe hovoria o nezvyklej ludskej skusenosti, ale to mozno bola len chyba tvojho vyberu, keby si vybral ine veci tak by som na to nemohol poukazat - skus teda dat iny vyber
...
na druhej strane aj dnes sa deju veci ktore sa vymykaju beznej ludskej skusenosti a su donekonecna debaty nakolko je to realne a nakolko nie (od bermudskeho trojuholnika cez UFO po rozne zahady, ale aj z krestanskej oblasti)

napísal 350 príspevkov
Chodenie po vode, zastavenie slnka, pripadne (vraj) panna tehotna po zasahu nejakeho ducha ti pride len ako nezvykla ludska skusenost bez zasahu bohov? :)

Ano, ja si viem vysvetlit vsetko toto aj bez bozich zasahov, ale obavam sa, ze moje vysvetlenia by si ty pouzit nemohol... pokial sa deklarujes ako krestan.

napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:

samozrejme obe tvrdenia
je to nieco ako matriosky
Biblia ma dve roviny, jedna je literarna a druha je nadprirodzena
Preto Ti vravim, ze logicky je to nemozne.
Obe tvrdenia sucasne platit nemozu.
(Carodejnicu nenechas zit. vs. Nezabijes.)

od 14.12.2017 16:55:21
napísal 218 príspevkov
Biblia obsahuje jednak historicke fakty, dejiny zidovskeho naroda, Rima a pod.
Ale Biblia obsahuje aj pribehy, ktore su skor naozaj pribehy na poucenie, nedaju sa brat doslova, ani sa nad nimi netreba zamyslat.
Pokial ide o prikazanie Nezabijes, podla mna je to skor Nezavrazdis, lebo inak by vela veci nedavalo zmysel

napísal 25544 príspevkov
Speedy píše:
Biblia obsahuje jednak historicke fakty, dejiny zidovskeho naroda, Rima a pod.
Ale Biblia obsahuje aj pribehy, ktore su skor naozaj pribehy na poucenie, nedaju sa brat doslova, ani sa nad nimi netreba zamyslat.
Pokial ide o prikazanie Nezabijes, podla mna je to skor Nezavrazdis, lebo inak by vela veci nedavalo zmysel
Mojzis: Chodte od stanu k stanu a zabijajte ...

od 14.12.2017 16:55:21
napísal 218 príspevkov
ale zabijat sa v Biblii smie :) Hovorim, ze vrazdit sa nesmie.
Kain zavrazdil ukladne Abela. Ale podla biblickej logiky falosnyc prorokov
mas pozabijat. To ti kaze aj biblia, aj koran :)

napísal 25544 príspevkov
Speedy píše:
ale zabijat sa v Biblii smie :) Hovorim, ze vrazdit sa nesmie.
Kain zavrazdil ukladne Abela. Ale podla biblickej logiky falosnyc prorokov
mas pozabijat. To ti kaze aj biblia, aj koran :)
Tusil som, ze sa dostavi podobne "vysvetlenie".
Az na to, ze ti zavrazdeni, neboli ziadni proroci, ale ich vlastni ludia, bratia, otcovia, synovia (ked uz zeny nespominame).
A bolo to na Panov prikaz !
Vies, ja takeho Boha nechcem, co NEVIE (nechce?) s ludmi inak "komunikovat", iba tak, ze ich da pobit.
Ani takeho, co si vyberie "vyvoleny narod" a tych ostatnych pomaha zabijat.
A ani takeho, co potom akoze "zmeni image" a tvari sa, ze to predtym sa snad ani nestalo, alebo ze to ani nebol On.
Nekonzistentne, nevierohodne, nepravdive ...
Pravdu povediac - hnusne. :(

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Ano, ja si viem vysvetlit vsetko toto aj bez bozich zasahov, ale obavam sa, ze moje vysvetlenia by si ty pouzit nemohol... pokial sa deklarujes ako krestan.
ano, toto som mal na mysli, ze islo o situacie ktore sa daju vysvetlit aj inak
zatialco prvu skupinu by si inak vysvetlovat asi nemohol

napísal 350 príspevkov
Prvú skupinu si viem vysvetliť presne rovnako, ako aj druhú skupinu. Ty v čom vidíš rozdiel?

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
Keď vidím tu obhajobu Jahveho mi to príde ako by niekto obhajoval skutky Hitlera a tváril sa, že je to všetko ok... :roll:

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť