Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
V spore ma vzdy ustupit?
urcite to tak nechapem (teda aspon za seba nie) jasne ze ma povedat ze ako to vidi ona a zasadit sa o dobre riesenie (hlavne ak ma pravdu :-D )
Podla mna je to skor poistka voci takemu zbytocnemu hadaniu a rypaniu sa co robia niektore zeny (bud rad ze taku zenu nepoznas ako citit z Tvojej otazky)
Ja naopak celkom suhlasim s tym ako si popisal vztah so svojou manzelkou (tak nejak by to malo byt aj podla mna) - nevylucujem vsak ze keby sme sa spytali Tvojej manzelky tak mozno by slovo "poslusnost" spomenula, pretoze zeny to vidia, pomenuvaju a chapu z ineho uhla pohladu a inym sposobom (pokojne sa jej spytaj ako to vidi ona)

Tiez sa mi celkom pacilo a pomohlo mi viac chapat citanie knih "Mars a Venusa" co je notoricky znama seria na tuto temu. Samozrejme americky zjednodusena, ale je tam viacero peknych a hlavne uzitocnych myslienok a postrehov.

A este k samotnej poslusnosti by som spomenul nazor CSLewisa ktrory to chape tak, ze ak je vazny vecny(teda nie osobny) spor, tak by mal nakoniec rozhodnut muz, ale on bol teoretik a navyse slobodny, ozenil sa az na zaver zivota niekedy v 60tke.
V praxi by to asi vyzeralo tak ako si popisal ty.

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
V spore ma vzdy ustupit?
urcite to tak nechapem (teda aspon za seba nie) jasne ze ma povedat ze ako to vidi ona a zasadit sa o dobre riesenie (hlavne ak ma pravdu :-D )
Podla mna je to skor poistka voci takemu zbytocnemu hadaniu a rypaniu sa co robia niektore zeny (bud rad ze taku zenu nepoznas ako citit z Tvojej otazky)
Ja naopak celkom suhlasim s tym ako si popisal vztah so svojou manzelkou (tak nejak by to malo byt aj podla mna) - nevylucujem vsak ze keby sme sa spytali Tvojej manzelky tak mozno by slovo "poslusnost" spomenula, pretoze zeny to vidia, pomenuvaju a chapu z ineho uhla pohladu a inym sposobom (pokojne sa jej spytaj ako to vidi ona)

Tiez sa mi celkom pacilo a pomohlo mi viac chapat citanie knih "Mars a Venusa" co je notoricky znama seria na tuto temu. Samozrejme americky zjednodusena, ale je tam viacero peknych a hlavne uzitocnych myslienok a postrehov.

A este k samotnej poslusnosti by som spomenul nazor CSLewisa ktrory to chape tak, ze ak je vazny vecny(teda nie osobny) spor, tak by mal nakoniec rozhodnut muz, ale on bol teoretik a navyse slobodny, ozenil sa az na zaver zivota niekedy v 60tke.
V praxi by to asi vyzeralo tak ako si popisal ty.

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 10:28:18
napísal 1168 príspevkov
čo takto nahradiť slovo "poslušnosť" slovom "rešpekt"? podľa mňa to lepšie vystihuje pointu.

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
Physis píše:
čo takto nahradiť slovo "poslušnosť" slovom "rešpekt"? podľa mňa to lepšie vystihuje pointu.
Ale ale. Veď biblia vraví dokonca o vláde muža nad ženou. Prečítaj si ako to vníma Boh. Tak aký rešpekt? To znie veľmi humanisticky a liberálne a tieto dve odvetvia odmietate an block väčšinou.

Žene povedal: „Veľmi zväčším bolesti tvojej ťarchavosti+; v pôrodných bolestiach budeš rodiť deti a budeš žiadostivo túžiť po svojom manželovi, a on bude nad tebou vládnuť.“

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Physis píše:
konecne zensky hlas :-)
ano beriem, moze byt aj to ....

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
budeš žiadostivo túžiť po svojom manželovi, a on bude nad tebou vládnuť.“
mne sa zda ze su aj pripady ked muz tuzi ziadostivo po zene a zena vladne :lol:

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 10:28:18
napísal 1168 príspevkov
l1ve_D píše:
Physis píše:
Ale ale. Veď biblia vraví dokonca o vláde muža nad ženou. Prečítaj si ako to vníma Boh. Tak aký rešpekt? To znie veľmi humanisticky a liberálne a tieto dve odvetvia odmietate an block väčšinou.

Žene povedal: „Veľmi zväčším bolesti tvojej ťarchavosti+; v pôrodných bolestiach budeš rodiť deti a budeš žiadostivo túžiť po svojom manželovi, a on bude nad tebou vládnuť.“
veď ale to nevraví, že to tak má byť, ale že to tak bude ich vinou :)
a ten rešpekt je prakticky synonymum so slovom úcta/ctiť, čo je priamo v Biblii, žiadne humanisticky a liberálne ;) "Ale aj vy, každý jeden nech miluje svoju manželku ako seba samého. A manželka nech si ctí muža." a aj naopak "preukazujte im úctu ako spoludedičkám milosti života"

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Jery
nasiel som pekny citat ktory podla mna vysvetluje
Citácia:
Pavol podnecuje zeny ku laske ako k poslusnosti (voci muzom). Laska vsak nie je subordinacia. Ak chceme motivovat lasku, potrebujeme (muzi) najprv zenam garantovat rovnocennost. Ak na to nemame odvahu, nemame odvahu ani na lasku.

od 10.01.2017 10:23:02
napísal 350 príspevkov
Mám pocit, že takto podobne funguje celá biblia...

Najprv napísať niečo, čo je zjavný nezmysel, a potom sa na desiatkach stranách vysvetlivok a výkladu snažiť o ako-tak prijateľné vysvetlenie nezmyslu.

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Najprv napísať niečo, čo je zjavný nezmysel, a potom .... vysvetlenie nezmyslu.
No zrejme tam nastal urcity posun v praxi
v Pavlovej dobe bol vacsi doraz na patriarchalny system ako dnes, tak to napisal slovami svojej doby ako to vnimal
Dnes mame inu dobu, takze ostava na nas uloha vyextrahovat(a hlavne pochopit) zmysel Pavlovho textu a pokusit sa aplikovat v dnesnej dobe
Ja som ti napisal za seba ako vec vidim ja (mozno dobre a mozno zle)

od 16.11.2006 12:42:16
napísal 25544 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Najprv napísať niečo, čo je zjavný nezmysel, a potom .... vysvetlenie nezmyslu.
No zrejme tam nastal urcity posun v praxi
v Pavlovej dobe bol vacsi doraz na patriarchalny system ako dnes, tak to napisal slovami svojej doby ako to vnimal
Dnes mame inu dobu, takze ostava na nas uloha vyextrahovat(a hlavne pochopit) zmysel Pavlovho textu a pokusit sa aplikovat v dnesnej dobe
Ja som ti napisal za seba ako vec vidim ja (mozno dobre a mozno zle)
To je prave ten "problem".
Pavlove listy su sucastou Svateho Pisma, ze ?
A ci sam Duch Svaty "neviedol ruku svatopisca" v jeho bohumilej cinnosti ? :)
Pre Ducha Svateho je cas irelevantny, takze je JEDNO, ci to bola doba Pavlova, alebo Havlova - MAL diktovat PRAVDU a nic ineho iba PRAVDU !

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
A ci sam Duch Svaty "neviedol ruku svatopisca" v jeho bohumilej cinnosti ? :)
Pre Ducha Svateho je cas irelevantny, takze je JEDNO, ci to bola doba Pavlova, alebo Havlova - MAL diktovat PRAVDU a nic ineho iba PRAVDU !
vidim ze nespravne chapes podstatu toho co Sv.Pismo naozaj je
je to vtelenie Bozieho Slova do ludskeho slova, cize bozie dokonale veci su zabalene v ludskom nedokonalom
.
Ked chces mozem ti hodit aj oficialne dokumenty tie to povedia odbornejsie, ja len tak laicky
.
ale zda sa ze sme na stope aj inym nedorozumeniam, stale sa mi totizto zda ze vy to Pismo chapete nejako cudne(asi ako zakonnik prace) a potom vam vychadzaju nezmysly - a nestacite sa cudovat ...
Kedysi som sem kopiroval knihu Gilles Lide viry, Lide smlouvy Lide cesty atd (cele pasaze knihy do jednotlivych prispevkov temy)
ale nebolo to pochopene a vedenie fora zaviedlo restrikcie na pocet prispevkov ako dosledok mojej snahy a mal som po radosti :roll: :cry:
(ini nevadili ked si prepisovali knihu do temy prispevok za prispevkom)
ale knihu najdes aj na ulozto (su to tri diely ktore vysli v cestine)
.

od 10.01.2017 10:23:02
napísal 350 príspevkov
misojogi píše:
ale zda sa ze sme na stope aj inym nedorozumeniam, stale sa mi totizto zda ze vy to Pismo chapete nejako cudne(asi ako zakonnik prace) a potom vam vychadzaju nezmysly - a nestacite sa cudovat ....
Veď áno, ja len že podobným prístupom môžeš vysvetľovať aj snehulienku alebo staré grécke báje, a nachádzať v nich (po dôkladných rozboroch a niekoľkostranových vysvetleniach jednotlivých viet) to podstatné, vyextrahované pre dnešnú dobu. (ako nie že by v tom bol nejaký zásadný rozdiel, grécke báje a biblia, mýty ako mýty... aj keď ty asi nesúhlasíš).

Obrázok užívateľa

napísal 23929 príspevkov
Citácia:
Veď áno, ja len že podobným prístupom môžeš vysvetľovať aj snehulienku alebo staré grécke báje, a nachádzať v nich (po dôkladných rozboroch a niekoľkostranových vysvetleniach jednotlivých viet) to podstatné, vyextrahované pre dnešnú dobu.
to suhlasim a myslim si ze naozaj aj baje alebo rozpravky maju hlboke jadro a pozitivne posolstvo
i ked nie je rozpravka ako rozpravka
Na druhej strane ano je tu aj urcity rozdiel odkial pokial a ako vysvetlovat Pismo a odkial pokial chapat a vysvetlovat rozpravky a baje

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 17:28:11
napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Veď áno, ja len že podobným prístupom môžeš vysvetľovať aj snehulienku alebo staré grécke báje, a nachádzať v nich (po dôkladných rozboroch a niekoľkostranových vysvetleniach jednotlivých viet) to podstatné, vyextrahované pre dnešnú dobu.
to suhlasim a myslim si ze naozaj aj baje alebo rozpravky maju hlboke jadro a pozitivne posolstvo
i ked nie je rozpravka ako rozpravka
Na druhej strane ano je tu aj urcity rozdiel odkial pokial a ako vysvetlovat Pismo a odkial pokial chapat a vysvetlovat rozpravky a baje
Aký? :roll: Tvoja viera? Fideizmus ešte nerobí z niečoho pravdu. Veď uveď nejaký fakt prečo je tam rozdiel. Som zvedavý.

[ Príspevkov: 66 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť