Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 41 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa
Poslať 27.04.2017 12:04:36   Alternatívna liečba?

od 03.09.2004 21:33:13
napísal 26 príspevkov
Existuje nejaká alternatívna liečba, ktorá je z pohľadu kresťanstva akceptovateľná? Mám chorobu, ktorú moderná medicína nedokáže vyliečiť. Za nejakým ľudovým šarlatánom, sa tiež bojím ísť. Čo sa dá ešte robiť, skúsiť?

Poslať 27.04.2017 14:36:34   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
einstein píše:
Existuje nejaká alternatívna liečba, ktorá je z pohľadu kresťanstva akceptovateľná? Mám chorobu, ktorú moderná medicína nedokáže vyliečiť. Za nejakým ľudovým šarlatánom, sa tiež bojím ísť. Čo sa dá ešte robiť, skúsiť?
Závisí od toho akú chorobu máš. Môj osobný názor je, že všetky choroby vychádzajú z prostredia v akom sa nachádzaš, zo životosprávy, psychického stavu a dostatku alebo prebytku vitamínov a minerálov. Ja osobne sa najčastejšie uchyľujem k fytoterapii ale vedeckej nie nejakej šarlatánskej. Myslím si, že to čo som ti popísal nie je nijak v rozpore s kresťanstvom.

Poslať 27.04.2017 14:58:41   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
einstein píše:
áno existuje. Predovšetkým bylinky - čaje, masti, kúpele. obklady.... Ovocné a zeleninové šťavy. Zmena stravovacích návykov, detox organizmu. Pôst...
Viac ti môžem poradiť v IP ak dáš informácie o probléme

Poslať 27.04.2017 16:04:48   Re: Alternatívna liečba?

od 03.09.2004 21:33:13
napísal 26 príspevkov
misionar3 píše:
áno existuje. Predovšetkým bylinky - čaje, masti, kúpele. obklady.... Ovocné a zeleninové šťavy. Zmena stravovacích návykov, detox organizmu. Pôst...
Viac ti môžem poradiť v IP ak dáš informácie o probléme
IP? Co je to?

Poslať 28.04.2017 7:46:20   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
einstein píše:
IP? Co je to?
indivudálna pošta. niekedy aj ss - súkromná správa. Pošli mi správu.

Poslať 22.05.2017 18:00:51   Re: Alternatívna liečba?

od 25.02.2008 11:41:17
napísal 3750 príspevkov
einstein píše:
Musíš nájsť niekoho kto je starší vo viere a má vieru...
Jak 5,14-15
Je niekto z vás chorý? Nech si zavolá starších Cirkvi; a nech sa nad ním modlia a mažú ho olejom v Pánovom mene.
Modlitba s vierou uzdraví chorého a Pán mu uľaví; a ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu.

Poslať 23.05.2017 8:17:41   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
romanh píše:
einstein píše:
Musíš nájsť niekoho kto je starší vo viere a má vieru...
Jak 5,14-15
Je niekto z vás chorý? Nech si zavolá starších Cirkvi; a nech sa nad ním modlia a mažú ho olejom v Pánovom mene.
Modlitba s vierou uzdraví chorého a Pán mu uľaví; a ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu.
:roll: ty si vážne myslíš že ak by našiel 80 ročného veriaceho....... :roll:

"starších" v biblickej reči nie je niekto vekom starší, ale myslia sa starší v zmysle teologickom teda biskupi. Iný výraz pre straší je patriarcha.

Poslať 23.05.2017 13:34:01   Re: Alternatívna liečba?

napísal 3750 príspevkov
misionar3 píše:

"starších" v biblickej reči nie je niekto vekom starší, ale myslia sa starší v zmysle teologickom teda biskupi. Iný výraz pre straší je patriarcha.
Ten vek si si domyslel sám. Písal som, že musí nájsť niekoho "kto je starší vo viere".
"Starší" neznamená biskup, starší je každý "veriaci" v Ježiša Krista, ktorý má s Bohom už akú, takú skúsenosť. To čo je dôležité v tomto prípade je, že "starší" má vieru, lebo modlitba viery uzdraví chorého.

Poslať 23.05.2017 15:29:55   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
romanh píše:
misionar3 píše:

Ten vek si si domyslel sám. Písal som, že musí nájsť niekoho "kto je starší vo viere".
"Starší" neznamená biskup, starší je každý "veriaci" v Ježiša Krista, ktorý má s Bohom už akú, takú skúsenosť. To čo je dôležité v tomto prípade je, že "starší" má vieru, lebo modlitba viery uzdraví chorého.
Je mi to lúto, ale mýliš sa. Prečo si myslíš že starší je každý veriaci v Ježiša..... To je omyl. Starší v biblickej reči znamená patriarcha, po našom biskup.
To čo uvádzaš je asi tvoj výklad a pochybujem že by si mal autoritu vykladať Písmo. Mimochodom Biblia je písaná v biblickom jazyku a kto ju chce rozumieť musí predovšetkým ovládať biblický jazyk. Tvoje chápanie pojmu "starší" žila znamená že biblický jazyk neovládaš. Veď ak chceš čítať knihu písanú v nemeckom jazyku tak musíš ovládať nemecký jazyk. Rovnako ak chceš rozumieť knihe písanej v biblickom jazyku musíš ovládať biblický jazyk.

Poslať 23.05.2017 16:55:20   Re: Alternatívna liečba?

napísal 3750 príspevkov
Jakub 5,14 Je niekto z vás chorý? Nech si zavolá starších Cirkvi; a nech sa nad ním modlia a mažú ho olejom v Pánovom mene.

starší Cirkvi sa tu myslí starší lokálnej Cirkvi. V rámci lokálnej cirkvi boli ustanovení starší - bolo ich viac - preto Jakub píše, že si máš zavolať viac starších, nie jedného staršieho - biskupa - ale viac starších - starších tej konkrétnej lokálnej cirkvi - aby sa za teba modlili.

Jakubov list je adresovaný "mladším" vo viere s konkrétnymi usmerneniami, čo majú robiť. A ak sú chorí, ak nevedia sa sami medzi sebou za seba modliť aby boli uzdravení, ak nemajú dosť viery na takúto modlitbu, ak nie sú plní Ducha Svätého, dokonca ak ešte majú hriech a nerobili pokánie, prípadne ešte nie sú kresťania - neboli pokrstení, tak si majú zavolať starších, ktorí majú dostatok viery na to a modlitba viery uzdraví chorého.
Starší Cirkvi nie je biskup jednej veľkej oblasti, ale starší cirkvi sú viacerí starší v lokálnej cirkvi - zbore - farnosti - sú to tí, ktorí majú vieru.

Inak to isté slovo v Gréčtine je aj tu - starci budú snívať sny Sk 2,17
Znamená to podľa teba, že iba biskupi budú snívať sny?

Nie, ale v tomto prípade sú starší naozaj starší - viacerí starší - vo viere - zrelí kresťania - plný viery a Ducha Svätého - ako Štefan - plný milosti a sily a Ducha Svateho - ktorí dospeli k "miere plného Kristovho veku". Ef 4,13

Stefan nebol biskup - bol "len" diakon. A predsa bol "starší" Cirkvi, ktorý robil mnohé divy a znamenia a modlil sa aj za uzdravenia.

Poslať 24.05.2017 10:15:26   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
roman,
starší nie je v biblii výraz viery ani veku, ale funkcie. Starci je výraz veku. Teda starší a starci nie je to isté ako podsúvaš.

Môžem vedieť z akého výkladu biblie čerpáš, alebo akú biblistickú literatúru si čítal resp. kde si študoval biblistiku?

Poslať 24.05.2017 11:00:15   Re: Alternatívna liečba?

napísal 3750 príspevkov
Keď tak veľmi chceš detaily, tak to isté slovo πρεσβύτερος presbyteros - Strongov slovník pod označením - G4245 je ako som už napísal použité aj v
Sk 2,17, kde starci budú snívať sny.
(and your old men G4245 shall dream dreams:)
aj v Jak 5,14, kde majú zavolať starších
(let him call for the elders G4245 of the church)

Keď nerozumieš po Grécky, tak ti pomôže aspoň tento slovník, lebo tam pekne vidíš, ako a kde je použité to isté slovo.
Preto v tomto kontexte je starší = skúsenejší
https://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=G4245&t=KJV

A potom sa nad tým veršom zamysli prakticky, že sa hovorí o starších - v množnom čísle - čo ak by išlo o biskupa, tak ten je chudák len jeden a nestíhal by chodiť hore, dole a modliť sa za uzdravenia. Navyše som nevidel nikde inde v biblii, že by sa za uzdravenie modlili len biskupi, ale práve to boli všetci zrelí kresťania, plní Ducha Svätého ako bol Štefan. Štefan nebol biskup, bol len diakon - starší = skúsenejší. Pozeraj sa na tento verš v celom kontexte celej biblie a praxi prvej cirkvi - kto boli tí, ktorí sa za uzdravenia modlili.
Ananiáš, ktorý sa modlil za Pavla, nebol biskupom - bol len "obyčajným" starším / skúsenejším kresťanom, ktorý bol plný Ducha Svätého a počul ako mu Boh hovorí.
Sk 9,10
V Damasku bol istý učeník menom Ananiáš...
Nehovorí sa tam ani starší, ani biskup, ale len istý/nejaký učeník Ananiáš. A tento "len nejaký" učeník uzdravil Pavla. Preto v Jakubovom liste to nemôžu byť "len" biskup - čo sa týka funkcie, ale presbyteros / starší - čo sa týka skúseností. Rovnako ako bol Ananiáš.

Poslať 25.05.2017 11:19:09   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
Ďakujem za názor, ale neodovedal si na otázku. Je to preto že si samouk a tak sa môžeš skĺznuť do falošných výkladov? Jedine Cirkev ako ďalej žijúci Kristus je oprávnená správne vykladať Písmo a chrániť poklad viery a čistej náuky.

Poslať 25.05.2017 12:58:47   Re: Alternatívna liečba?

napísal 3750 príspevkov
Ak ti ide o toto, tak mňa osobne učí a vedie v prvom rade sám Boh, lebo som jeho adoptívnym synom a uči ma robiť všetko, čo on sám robí a naplnil ma svojím Duchom Svätým, ktorý mi všetko ukazuje a tiež mám zdravý rozum, ktorý mi Boh dal, aby som všetko v Písmach skúmal.
Cirkev sme my všetci, ktorí patríme Kristovi, preto sme oprávnení správne vykladať Písmo a chrániť poklad viery a čistej náuky, ako píšeš.
V tvojom ponímaní je však cirkev len kňaz, alebo biskup. Ty nie si cirkev? Máš vari inú pečať Ducha Svätého na deň vykúpenia? Všetci máme tú istú pečať a všetci rozumieme tomu istému rovnako. Pravda je len jedna. Duch Svätý je len jeden.

Jn 14,26
Ale Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, naučí vás všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal.

Jn 6,45
U Prorokov je napísané: "Všetkých bude učiť sám Boh." A každý, kto počul Otca a dal sa poučiť, prichádza ku mne.

Sk 17,11
A tí boli šľachetnejší ako tamtí v Solúne. Oni prijímali slovo s veľkou dychtivosťou a každý deň skúmali Písma, či je to naozaj tak.

Na to, aby som porozumel Písmam, nemusím študovať na univerzite. Božie slovo je pre jednoduchých ľudí. Ani Peter neštudoval na univerzite.
Sk 4,13
Keď videli Petrovu a Jánovu odvahu a zbadali, že sú to ľudia neučení a prostí, veľmi sa čudovali; spoznali ich, že boli s Ježišom.

Poslať 26.05.2017 10:52:27   Re: Alternatívna liečba?

Obrázok užívateľa

napísal 4334 príspevkov
V mojom ponímaní, ktoré je totožné s ponímaním Katolíckej cirkvi, nie je cirkvou len kňaz a biskup! Všetci pokrstení sme členmi Cirkvi.
Ale Kristus dal Apoštolom moc vykladať Písmo, určovať pravidlá a pomáhať ostatným veriacim ( a sebe navzájom) zachovávať autentickú Kristovu náuku ako aj napredovať po ceste spásy!

Lk 10:16 Kto vás počúva, mňa počúva. Kto vami pohŕda, mnou pohŕda. A kto pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal.

Mt 18:18 Amen, hovorím vám: Čokoľvek zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čokoľvek rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi.

Ježiš sám vykladal písma Lk 24,27 A počnúc od Mojžiša a od všetkých prorokov, vykladal im, čo sa naňho vzťahovalo vo všetkých Písmach.
a podla vyššie uvedeného túto autoritu delegoval na apoštolov (biskupov a kňazov ) Preto je neprípustné aby si každý vykladal Písmo podľa seba a tvrdil že ho učí sám Boh. To je najistejšia cesta ako sa dostať do bludu a stratiť pravú náuku a vieru. Tak sa viera stane deformovaná a degenerovaná a nebude skutočným obrazom vzťahu k Bohu a Ježišovi ale bude vlastnou, často falošnou, predstavou.

Okrem toho jedine v Katolíckej cirkvi je priama apoštolská postupnosť a tým zachovaná autenticita viery a náuky. Jedine tu je prítomný živý Kristus a jedine tu sa neustále sprítomňuje Jeho obeta na kríž a zmŕtvychvstynie. Iba tu sa môžeme stretať so živým Kristom vo sviatosti. A iba tu je podávaná zaručene autentický výklad Písma - Katolícka Cirkev to je živý Kristus a ako vykladá písma Cirkev je to výklad samého Krista. Či tomu veríš, alebo na tejto skutočnosti nič nezmeníš. Preto tvoje názory a výklady písma nemožno prijať ako pravé a správne.

[ Príspevkov: 41 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť