stefan píše:
Ak je však Písmo živým slovom Božím, tak prehovára k človeku naprieč celými dejinami, nie len v svojom historickom kontexte.
Samozrejme, ale bez zmeny a dopĺňania niečoho, čo tam nie je.
stefan píše:
To, že som ja trochu posunul význam uvedených slov nemusí byť nutne zlé.
Vo všeobecnosti nemusí to byť zlé. V tomto konkrétnom príklade to však zlým je, lebo tam dopĺňaš a meníš niečo čo tam nie je.
zamenil si konkrétne "proroctvo" za celé Božie slovo - "Písma". Ale to nie sú len prorocké slová, sú aj historické, poetické, ... Nemôžeš toto konkrétne slovo o výklade proroctva aplikovať na celé písmo. Navyše slovo "výklad písma" ako je uvedené má iný charakter. Nie je to ani tak o výklade významu proroctva, ale ide o samotný zdroj proroctva. Ten verš hovorí o zdroji proroctva - odkiaľ pochádza - vo význame že nepochádza zo súkromého nápadu jednotlivca, ale že pochádza z Ducha Svätého.
Teda ani nehovorí o vykladaní významu prorockého slova ako sa mylne domnievaš, ale hovorí o zdroji, odkiaľ prorocké slovo pochádza.
Chápeš?
stefan píše:
Ak teda sa na uvedený verš pozrieš z rozšírenej perspektívy, tak celé Písmo je proroctvom, lebo je Božím slovom a ako také /samo o sebe/ nevzniklo na základe vlastného výkladu, ale bolo dané skrze Cirkev.
Ako som písal vyššie toto je trošku komplikovaný pohľad, pretože Božie slovo nie je len prorocké slovo, ale obsahuje aj iné záznamy, ktoré sú historické, poetické, ... a podobne.
Ale v globále s tebou súhlasím, že bolo dané skrze cirkev.
stefan píše:
A teraz si musíš uvedomiť, či si Ty sám prorokom, aby si toto Písmo mohol súkromne posúvať ďalej a takto teda vykladať?
Vyššie som už napísal, že výklad neznamená výklad významu, ale ide o zdroj. Trošku komplikovaný a možno mätúci výraz, alebo preklad, ale ten ekumenický preklad to lepšie vystihuje:
Predovšetkým buďte si vedomí toho, že ani jedno proroctvo v Písme nevzniklo na základe vlastného výkladu skutočnosti.
resp. napr. anglické
Most important, you must know that no prophecy of scripture represents the prophet’s own understanding of things
Čo sa však tvojej konkrétnej otázky týka, to čo robím, je že učím a vysvetľujem. Robím to, čo ma Ježiš posiela robiť - učiť, krstiť, uzdravovať, vyháňať, ...
Preto mám na to autoritu = právo a moc to robiť.
Navyše toto, čo hovorím a robím je v súlade s cirkvou - tou pravou cirkvou - kde každý úd je napojený na Krista, kde každý úd je vedený Duchom Svätým.
Ja som plnohodnotnou súčasťou Kristovho tela. Mojou hlavou je Kristus a preto viem čo mám robiť. Už som poučený, veriaci, poznajúci Pána, vedený Duchom Svätým. Som členom Kristovho tela v jednote s Kristom.
stefan píše:
Píšeš, že som do textu pridal niečo čo tam nie je. Ja som text o súkromnom výklade proroctva chcel iba spojiť s iným textom o Cirkvi 1. Tim 3,15, ktorý tiež iste poznáš.
Mám rád citácie, pretože potom aj iný čitatelia, ktorí nie sú taký zbehlý v písme môžu porozumieť o čom sa rozprávame.
1. Tim 3,15 "ale ak sa omeškám, aby si vedel, ako si máš počínať v Božom dome, ktorým je Cirkev živého Boha, stĺp a opora pravdy."
stefan píše:
Ale ani nemusíš preskakovať biblické listy, totiž samotný autor 2. Pt neskôr píše, že v Písmach sú aj miesta ťažko zrozumiteľné, ktoré neučení a neutvrdení prekrúcajú na vlastnú skazu. Ak sa nad tým teda trochu zamyslíš, tak zistíš, že Písmo nepripúšťa súkromný výklad, lebo by sa mohlo stať, že by sa jednalo o blud, ktorý by tebe samému mohol privodiť záhubu a ak teda chceš Písmo ako Božie slovo, ako proroctvo čítať
Kto sú však neučení a neutvrdení? To sú tí, ktorí nemajú vieru. Ktorí ešte neprijali evanjelium. Možno sú niekde na rozhraní. Pavol píše v Hebrejom o základoch:
Hebr 6,1-2
Preto nechajme bokom začiatočné učenie o Kristovi a povznesme sa k dokonalosti. Neklaďme znova základy:
o pokání z mŕtvych skutkov a viere v Boha, učenie o krstoch, o vkladaní rúk, o vzkriesení z mŕtvych a večnom súde.Takže tí, čo nepoznajú základy, o tých môžeme povedať že sú neučení a neutvrdení.
Listy NZ sú písané len pre veriacich. Preto je možné, že neveriaci a neutvrdení ich prekrúcajú.
stefan píše:
, tak jedine pod dohľadom Cirkvi, ktorá je stĺpom a oporou pravdy máš istotu, že si neupadol do bludu.
Súhlasím, ale cirkev si ty, som ja, je on, ...
Každý kto je v Kristovi je jeho telom, je cirkvou.
stefan píše:
Píšeš, že Cirkev nie je a nebola hierarchická. Neviem ako si na to prišiel, táto otázka totiž ani nemusí byť otázkou viery, toto je otázka historickej skutočnosti, ktorá prakticky dokladá, že ihneď po Ježišovom odchode /ale ešte aj za jeho pôsobenia/ sa v Cirkvi objavili jednotlivé kategórie podľa milosti danej samotným Kristom /Ef/
Efezanom nie sú žiadne kategórie. To nie sú pozície v cirkvi, ale funkcie. Nepamätáš sa, čo Ježiš povedal, kto chce byť medzi vami veľkým nech je najmenším a sluhom ostatných?
To nie je hiearchické usporiadanie ale funkčné. Každému Duch Svätý dal ako sám chcel, aby bol na službu a na budovanie cirkvi.
Teda ak je niekto prorok, tak učí ostatných aby prorokovali, lebo všetci môžu prorokovať.
Ak je niekto evanjelista, tak učí všetkých aby hlásali evanjelium, lebo všetci sú poslaní.
Ak má niekto dar uzdravovať, tak učí všetkých aby mohli uzdravovať, lebo všetci môžu uzdravovať.
Všetko toto je dané na budovanie tela cirkvi, aby bola vyzbrojená v plnosti, aby si mohla plniť svoju úlohu.
Teda ide o funkcie, nie o hiearchické pozície.
stefan píše:
a ako prvého pastiera Ježiš ustanovil Petra.
Nie, Ježiš neustanovil Petra do vedúcej pozície. Ani sám Peter nerozhodoval sám. Peter vždy súdil a rozhodoval spolu s ostatnými v cirkvi. Peter nemal žiadne právo veta.
Ako som písal. Cirkev bola vedená Duchom Svätým a Duch Svätý rozhodoval a viedol. "My a Duch Svätý sme usúdili..." toto je skrze celú bibliu ranej cirkvi.
Ježiš neprišiel a neustanovil žiadnu hiearchiu. Ani neprišiel a nepredpísal žiadne liturgické ani kňazské predpisy.
Starozákonné kňazstvo skončilo kňazstvom Ježiša Krista - on je kňazom podľa radu Melchizedechovho naveky.
Preto nie je už žiaden iný kňaz.
My všetci v Kristovi sme kráľovským kňazstvom. Čo robí kňaz? Môžeme povedať, že niečo vysluhuje. Keď sme kráľovskými kňazmi my všetci, potom "vysluhujeme" Božie kráľovstvo?
Ako to robíme? Tak ako nás Ježiš posiela: V moci Ducha Svätého uzdravujeme, vyháňame, krstíme, učíme, ...
Boh nám dal službu zmierenia. Služba zmierenia s Bohom je na úrovni celého človeka, tak ako bol stvorený. Samozrejme ide najskôr o postoj človeka - zmierenie pre hriech, ale služba zmierenia je vo všetkých oblastiach - na tele, na duši a na duchu. Preto do služby zmierenia patrí všetko, čo nás Ježiš posiela robiť - kázať, krstiť, uzdravovať, vyháňať, učiť, ...
stefan píše:
Ak teda cirkevná hierarchia je skutočnosťou doloženou z historických prameňov, ale aj zo samotného Písma, prečo hovoríš, že niet hierarchie?
Prvá cirkev nebola hiearchická. A ani biblia to nehovorí. Biblia hovorí, že už niet rozdielu. Niet už muža ani ženy, Žida ani Gréka, ale všetci sme si rovní.
Všetci sme jednotlivo údmi toho istého tela a niet medzi údmi takého, ktorý rozhoduje. Ale všetky údy sú napojené priamo na Krista, ktorý je hlavou.
Čiže Kristus je hlava, potom pod ním sú údy. Medzi údami nie je hiearchia.
V cirkvi sú starší, ale starší sa stáva veriaci, keď uverí a pochopí všetky základy, ktoré Hebrejom uvádza a potom žije podľa Ducha, vedený Duchom a naplnený Duchom.
To je jediná hiearchia - ale nie je to rozhodujúca hiearchia, ale starší je na to, aby slúžil, aby mladšieho poučil, ale nie aby za mladšieho rozhodoval.
To že neskôr v histórii sa pohanská hiearchia kňazstva nahradila akože kresťanskou, to už nijako nesúvisí s bibliou.
Pozerajme sa na bibliu - Boli starší, ktorí slúžili a učili mladších. Cirkev bola po domoch a po domoch lámali chlieb. Nebol vyčlenený žiaden špeciálny človek, ktorý mal moc premieňať chlieb na Kristovo telo. Takto raná cirkev nefungovala.