Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 12 ] 
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
Téma momentálne venovaná predovšetkým dvom pánom: mišojogimu a Didymu, a to z lásky, bo už sa na to nemôžem pozerať :evil:
napr. táto noc:
Didymos:
22.12.2015 22:39:38
(23.12.2015 00:46)
23.12.2015 4:38:45
23.12.2015 6:59:55

misojogi:
23.12.2015 2:47:18
23.12.2015 3:07:47
23.12.2015 5:03:59
23.12.2015 5:04:58
niečo o tom, prečo treba spať PRAVIDELNE, V NOCI, PO TME A DOSTATOČNE DLHO BEZ PRESTÁVOK

The pineal hormone melatonin is involved in the circadian regulation and facilitation of sleep, the
inhibition of cancer development and growth, and the enhancement of immune function. Individuals,
such as night shift workers, who are exposed to light at night on a regular basis experience biological
rhythm (i.e., circadian) disruption including circadian phase shifts, nocturnal melatonin suppression, and
sleep disturbances.
Additionally, these individuals are not only immune suppressed, but they are also at
an increased risk of developing a number of different types of cancer.

...
There is a reciprocal interaction and
regulation between sleep and the immune system quite independent of melatonin. Sleep disturbances
can lead to immune suppression and a shift to the predominance in cancer-stimulatory cytokines. Some
studies suggest that a shortened duration of nocturnal sleep is associated with a higher risk of breast
cancer development. The relative individual contributions of sleep disturbance, circadian disruption due
to light at night exposure, and related impairments of melatonin production and immune function to the
initiation and promotion of cancer in high-risk individuals such as night shift workers are unknown. The
mutual reinforcement of interacting circadian rhythms of melatonin production, the sleep/wake cycle
and immune function may indicate a new role for undisturbed, high quality sleep, and perhaps even
more importantly, uninterrupted darkness, as a previously unappreciated endogenous mechanism of
cancer prevention

https://www.researchgate.net/profile/David_Blask/publication/23676435_Melatonin_sleep_disturbance_and_cancer_risk/links/542d70560cf277d58e8cc557.pdf

Vyššia hladina melatonínu, hormón produkovaný v noci, pomáha regulovať vnútorné hodiny v tele tak, aby boli spojené s o 75 % nižším rizikom vzniku pokročilej formy nebezpečnej diagnózy ovplyvňujúcej práve mužov. Muži, ktorí majú problémy so zaspávaním a s udržaním spánku, majú zvyčajne nižšiu hladinu tohto hormónu. Chronické narušenie spánku by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny prostaty.
... Strata spánku a ďalšie faktory môžu mať vplyv na množstvo sekrécie melatonínu alebo tento hormón zablokovať úplne. Zdravotné problémy spojené s nízkou hladinou melatonínu, ako je narušený spánok a narušenie cirkadiánneho rytmu sú široké, vrátane potenciálne rizikového faktoru pre rakovinu.

http://www.pluska.sk/izdravie/muzsky-svet/zdravy-spanok-suvisi-nizsim-rizikom-rakoviny-prostaty.html

Na čo všetko melatonin vplýva? Je toho naozaj dosť, napríklad obeh krvi, krvný tlak, produkciu pohlavných hormónov, metaboliznus tukov, cukrov a bielkovín, ako aj naše správanie a psychologické reakcie.
Musíme však zdôrazniť, že melatonin sa nám vytvára iba v tme. Tak ako sme už spominali, zaspávajte v absolútnej tme bez svietiacich lámp alebo blikajúcich televízorov.

http://zdravie.cvicte.sk/cvicte-sk/kvalitnym-spankom-k-zdraviu

Narušenie rytmu striedania tmy a svetla totiž môže zvýšiť riziko vzniku niektorých zdravotných problémov ako sú obezita, cukrovka alebo dokonca rakovina prsníka.
http://aktualne.atlas.sk/nepodcenujte-spanok-v-absolutnej-tme-vieme-preco-vam-prospieva/dnes/zaujimavosti/

http://www.mladyvedec.sk/archiv/archiv-stvrteho-cisla/78-spanok.html
http://www.eufic.org/article/sk/6/28/artid/nedostatok-spanku-metabolicke-dosledky/
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mat-dobry-spanok-je-dnes-umenie.html

tak už sa prosím uvedomte prv, než si spôsobíte také zdravotné problémy, že vám už ani tradičná, ani alternatívna medicína nepomôže :roll:

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Draha Physis, ja som tiez "nocny vtak", velmi casto som dokoncieval pracovne veci o 2 - 3 hodine rano a obcas sa aj teraz "zabudnem" hore dlhsie ako je to nutne. Ale ked clovek ma dovolenku alebo pracuje z domu tak je to jedno :). Ked som chodieval na do prace "smeny" a vstaval som o 5tej rano aby som bol na siestu v praci tak to bolo niekedy tazke ked sa clovek takto zobudil na budik tak som nebol dva krat stastny.. Teraz len mrknem na hodiny a otocim sa na druhy bok...

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
tomix, ja som tiež v minulosti často takto bývala dlho hore, keď som niečo potrebovala dokončiť do školy. keď to bolo urgentné, tak aj celú noc (alebo aj niekoľko nocí po sebe, s minimom spánku). mala som z toho akurát depky. ale dá sa to pochopiť, ak ide o niečo súrne (takisto keď majú rodičia malé deti, tak majú dlhodobo deficit spánku a nedá sa nič robiť...)
a ak by to bolo naozaj len občas, tak by sa to dalo zanedbať aj v prípade nesúrnych vecí (ako napr. fórum). konkrétne Didy však takéto veci robí vkuse a potom sa ešte diví, keď ho bolieva hlava :(

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Didy nie je evidentne dostatocne trenovany ... Ono nie je problem,ze to robi clovek pravidelne, ale pokial nie je ma to stavany alebo to spravne nekompenzuje tak moze mat problemy.

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
ale to sa práveže nedá kompenzovať... zhrnutie celého môjho prvého príspevku znie: melatonín sa tvorí počas spánku potme. nedostatok melatonínu => zdravotné problémy vrátane zvýšenia rizika rakoviny prostaty a prsníka. rizikovou skupinou sú preto ľudia často pracujúci v nočných smenách (hoci na to môžu byť "zvyknutí").
(toto je taktiež jedným z dôvodov, prečo je problémom svetelné znečistenie - dokonca ani v noci nemusí byť v bytoch dostatočná tma na to, aby bol spánok naozaj kvalitný a tvorba melatonínu nebola potlačená)
atď.

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
Esteze mna nevidis Physis. . . noc je prilis krasna, aby sme ju premarnili spanim ;)

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Physis
ty si lekarka?

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
nie že by to s tým súviselo, ale nie som :D hoci jedného mám v najbližšej rodine

frederix píše:
Esteze mna nevidis Physis. . . noc je prilis krasna, aby sme ju premarnili spanim ;)
to isté sa dá povedať o dni ;) žiaľ, niekedy spať musíme a ten správny čas je zo zdravotného hľadiska práve v noci. navyše, jediná vec, ktorá sa nedá robiť cez deň (prípadne v rozumných časoch ako večer do 0:00 alebo ráno od 5:00 :D ) je sledovanie nočnej oblohy, takže ak sa náhodou venuješ tomu, tak v poho :D a možno by sa ešte pár výnimiek našlo, no vypisovanie na fórum tam nepatrí :)

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
a možno by sa ešte pár výnimiek našlo,
Myslim,ze vieme na co narazas :)

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Ja som pravidelne celé noci hore aj keď by som rád spal. Pracujem nočné. Aj dnes idem znova.

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
Physis píše:
nie že by to s tým súviselo, ale nie som :D hoci jedného mám v najbližšej rodine

frederix píše:
to isté sa dá povedať o dni ;) žiaľ, niekedy spať musíme a ten správny čas je zo zdravotného hľadiska práve v noci. navyše, jediná vec, ktorá sa nedá robiť cez deň (prípadne v rozumných časoch ako večer do 0:00 alebo ráno od 5:00 :D ) je sledovanie nočnej oblohy, takže ak sa náhodou venuješ tomu, tak v poho :D a možno by sa ešte pár výnimiek našlo, no vypisovanie na fórum tam nepatrí :)
V Blave sledovanie nocnej oblohy velmi nema zmysel, na forum nevypisujem, tak uz toho vela nezostava. ;)

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
http://style.hnonline.sk/veda/595140-choroby-utocia-cez-zly-spanok-tu-su-rady-ako-spat-dobre

[ Príspevkov: 12 ] 

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť