Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 46 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
Poslať 19.12.2015 9:33:05   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Dievca predsa nie je tovar, ani taxik, ktory ma bud vysvietene "obsadene" alebo napis zhasnuty, co znamena "volne"...
pekny priklad

Citácia:
Teda papiere a obrady poďla teba niečo vytvárajú a nie činy. V tomto konkrétne sa rozchádzame.
cin v tomto pripade je verejna deklaracia trvaleho vztahu, co moze byt bud docasne (zasnuby) alebo trvale (manzelstvo)
Vo vacsine pripadov minimalne dievca chce aby sa k nej chlap verejne prihlasil

Citácia:
že až pri oltári to niečo znamená resp. na matrike. Inak môžeš inému preberať podľa teba. TO JE ZLÉ a NEMORÁLNE.
takto som to ale nepovedal, ked si pozries o som napisal tak uvidis ze konstatujm rozne pripady ale mne osobne sa to nepaci vzdy montovat sa do pripadneho vztahu

Skusim dat inu otazku
Spoznas chalana a babu(ktoa sa ti paci) a ona Ti povie ze je uz dlhodobo vo vztahu nespokojna a ze sa jej pacis prave ty, co urobis? nasilu ju budes drzat v povodnom vztahu?
mam odpoved ale skus najprv odpovedat Ty

Poslať 19.12.2015 19:40:17   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Skusim dat inu otazku
Spoznas chalana a babu(ktoa sa ti paci) a ona Ti povie ze je uz dlhodobo vo vztahu nespokojna a ze sa jej pacis prave ty, co urobis? nasilu ju budes drzat v povodnom vztahu?
mam odpoved ale skus najprv odpovedat Ty
Čo urobím? To som už urobil lebo sa mi to už v živote stalo. Poslal som ju preč. Že buď nech je s tamtým keď si ho vybrala je to jej výber a ak je nespokojná nech to rieši. Čo s tým mám ja? Nič. Vieš ako to dopadlo s tou nespokojnou dievčinou? Tá čo ma chcela? Už je s tým čo ho nechcela vydatá viac rokov. Keby som jednal podľa tvojich zásad presne toto by som zničil. Pričom viem, že sú spokojní.

Poslať 19.12.2015 20:14:22   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Keby som jednal podľa tvojich zásad presne toto by som zničil.
ale to nie su moje zasady, asi by som skor konal podobne ako ty a nechal to vykrystalizovat aby sa ukazalo ako je to medzi nimi a nech sa najprv oni sami rozidu alebo daju dokopy a az potom by som pripadne rozmyslal nad nejakym vztahom s nou
ja len hovorim ze zivot prinasa aj situacie ktore nemusia byt jasne, inak s Tebou suhlasim, tiez sa nezvyknem montovat do inych vztahov a nemyslim si ze je to OK.

Poslať 19.12.2015 22:51:40   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
Spero píše:
Vsimol som taky fenomen tejto doby, ze mlade baby okolo 20-tky proste musia "niekoho mat" ci s niekym "chodit". Castokrat nejde o vztah, len akoby bola hamba, ze baba je sama... Vtedy vraviet o nejakom preberani...
k tomu fenoménu: ak má človek dôvod si myslieť, že baba je s niekým len preto, aby nebola sama, ja bych teda s takou neriskovala, aby sa nestalo, že potom aj so mnou (teda ak by som bola mužského rodu ;) ) by bola len preto, aby nebola sama :roll: niektorých ľudí je lepšie nechať, nech najprv dospejú..."

Poslať 19.12.2015 23:14:59   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1384 príspevkov
Odpovede na Vaše otázky defacto potvrdzujú princípy Evolučnej teórie ...

Takí jedinci majú šancu odovzdávať gény, mať potomstvo, ktorí sú priebojní, aktívni, rozhodní ...

Ak niekto Váha, či "baliť" nejaké dievča, ktoré nie je zosobášené ... no takí jedinci štatisticky budú menej často vstupovať do partnerských vzťahov, menej často budú mať deti, skrátka takéto povahy vymrú ...

Tí čo po dievčati siahnu, budú mať štatisticky väčšiu šancu utvárať vzťahy, odovzdávať gény, mať deti a štatisticky,ľudia s takýmito rysmi prežijú ...

Takže, otázku položenú v celkom prvom príspevku rozrieši štatistika a čas. A to na 100%. :D

Poslať 21.12.2015 20:04:18   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 22:29:16
napísal 5307 príspevkov
Myslím, že otázka prežitia nie je tak o priebojnosti, ale o vernosti, láske, vytrvalosti vo vzťahu. Ba zdá sa mi to dôležitejšie. Tiež nezabúdajme, že Pán Boh je nad nami a ľudská logika úspechu bola obrátená na ruby logikou kríža...

Poslať 22.12.2015 0:10:17   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 01.02.2005 23:23:17
napísal 1384 príspevkov
Teta, odpoveďou by mohlo byť aj to slovenské že "Kto zaváha, nežre ..." :D

Poslať 22.12.2015 13:10:12   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
Vlkodlak píše:
Odpovede na Vaše otázky defacto potvrdzujú princípy Evolučnej teórie ...

Takí jedinci majú šancu odovzdávať gény, mať potomstvo, ktorí sú priebojní, aktívni, rozhodní ...

Ak niekto Váha, či "baliť" nejaké dievča, ktoré nie je zosobášené ... no takí jedinci štatisticky budú menej často vstupovať do partnerských vzťahov, menej často budú mať deti, skrátka takéto povahy vymrú ...

Tí čo po dievčati siahnu, budú mať štatisticky väčšiu šancu utvárať vzťahy, odovzdávať gény, mať deti a štatisticky,ľudia s takýmito rysmi prežijú ...

Takže, otázku položenú v celkom prvom príspevku rozrieši štatistika a čas. A to na 100%. :D
nie tak celkom, že jedni vymrú a druhí prežijú: toto, čo tu spomínaš, sú známe teórie, ako tí ohľaduplní muži, ktorých by ani nenapadla tamtaká podlosť, sú v evolučnej nevýhode oproti tým arogantným a pod., akí sa naopak len snažia nejakú získať bez ohľadu na to, či je zadaná či pod., a potom ju zasa odvrhnú a idú zasa za inou, atď... niečo ako Boris Dollár - ale nevymreli úplne ani tí druhí: a tak sa to nejako vraj vykryštalizovalo, že na tzv. "krátkodobý vzťah" sú pre ženy príťažlivejší tí "bad boys" arogantní hypertestosterónoví argresívni primitívovia s cigaretou v ústach, ktorí by chceli tie ženy len využiť atď... a oni sa im nechajú takto využiť... - ale už na dlhodobejší vzťah by uprednostnili radšej nejakých romantikov, ktorí by ich mali radi, atď... --- no páč, že také veci keď človek číta, tak ho to môže akurát tak len znechutiť od žien ako takých... - radšej také teda ani nečítať... a poďme rozmýšľať nad tým, ako by to malo byť...

l1ve_D píše:
Cloe-Clement píše:
Je moralne OK v sebe podnecovat zalubenost do zadanej (nezosobasenej) osoby (opacneho pohlavia :D ), pripadne ju zvadzat atd., alebo by mal clovek "ustupit"?
Je to nemorálne. I keď nechápem celkom prečo sa to pýtaš. Veď prsteň či svadba nerozhoduje o morálnosti daného skutku. Je to podlé. Skús sa vcítiť do osoby toho komu sa snažíš ju prebrať a spýtaj sa sám seba či sa ti to páči.
k tomuto len jednu poznámočku, že aj do tej "preberanej" osoby keby sa skúsil vcítiť: to celkovo je také trochu zvrhlé ísť ničiť existujúci vzťah... Ale zas na druhej strane to tiež nie je veľmi logické, že to tak je... z pohľadu tej "súťaže", ktorú CC spomína:
Cloe-Clement píše:
Preco, ved kym nie su zosobaseni, tak este stale prebieha "sutaz" , ci nie ?
toto je práve problém toho spomínaného modelu zaľúbenosti, vzťahov a pod.: ja bych to zrušil takýto systém a navrhol opačný model... t.j. nie že sa najprv len bezhlavo zaľúbia do prvého, koho stretnú a kto je voľný atď.: hlavne keď nevedia, či príde aj nejaký druhý, keby toho prvého naopak odmietli, atď., aby neriskovali, že ho možno stratia, a že možno práve to bol ten pravý: ale ak už začnú vzťah, tak potom zasa to nerieši prípad, že čo ak to nebol zrovna ten najlepší a že možno druhá osoba, ktorú stretne, už bude ešte prijateľnejšia a to aj vzájomne, že možno pre všetkých by bolo lepšie, keby ten existujúci vzťah radšej nevznikol: ale čo už majú robiť, keď už vznikol? A pritom ešte nie sú zosobášení... - presne ako upozorňuješ, že toto je ten problém tamtakého modelu: že je to nekoncepčné, nesystematické.... nemá to nejaký uváženejší rozumný koncept, ktorý by to sledovalo, kritériá, ktoré by to garantovalo, atď... (a kopa nevhodných párov takto vzniklo)... - ba aj samotné to skúšanie niečoho takého by mohlo byť trápne, zisťovať či by vôbec tá druhá osoba mala záujem o taký vzťah, atď... a nemá to aj tak logiku, že podľa čoho povedať to "áno" alebo "nie", keď to daná osoba nemá veľmi s čím porovnávať, atď.

Ono to je dosť zamotaný problém, som tak dumal nad tým aj niekoľko mesiacov, kým som sa dopracoval k algoritmu, že ako by to malo fungovať a som si vravel, že to je super, že to rieši jeden z najväčších problémov ľudstva, že to by bolo aj na nobelovu cenu : D -- a čo ma potešilo nakoniec, že skutočne to nobelovku aj dostalo, už 3 roky pred tým: niekto ho proste vymyslel už skôr, a už bol teda aj ocenený nobelovkou, takže je to už vlastne aj známe a presne takým spôsobom aj ocenené riešenie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stable_marriage_problem

Nepliesť si to so súčasnými zoznamkami, ktoré rovnako neponúkajú nejaký moc rozumný koncpet stability, aj keď niektoré algoritmy a teórie používané v niektorých svetových zoznamkách a pod. by mohli byť použité ako pomocné metódy, ale to finálne rozhodnutie by mal robiť tamten SMP algoritmus, aby to malo aspoň nejaký rozumnejší koncept - akurát teda to SMP je relatívne vzhľadom na nejaké skupiny, takže to by sa ľudia museli najprv rozdeliť do určitých skupín na základe plánovaného roku sobáša a až potom by sa v rámci takých skupín rozhodovali pomocou tých rôznych kritérií a teórií, na ktoré by napokon aplikovali SMP a vyšlo by im, koho si teda vziať: a to by mohlo byť aj zopár rokov nezáväzne spoznávať ľudí, ktorí prešli niektorými základnými filtrami a zisťovať si priebežné výsledky prvých niekoľko ľudí, ktorí by vychádzali ako riešenie SMP: aby ich mohli lepšie spoznať a prípadne prehodnotiť to usporiadanie. A keď by to už potom nakoniec postupne skonvergovalo k tej jednej osobe, tak to by bola tá finálna osoba, do ktorej by si sa zaľúbil a vzal si ju a hotovo: už by ste obaja vedeli, že ste pre seba tí najlepší na svete, a teda nejaké preberania partnera inou osobou by neboli možné, keďže obaja by ste vedeli, že ste každý tou najpreferovanejšou osobou toho druhého z tých možných, totiž že všetky ženy, ktoré si preferoval viac, dostali za mužov tých, ktorých zasa oni preferovali viac než teba, a teda ak by si ich aj chcel prebrať, tak oni by nemali záujem: a preto by nemalo logiku to ani skúšať, keďže "výsledky súťaže" by už boli známe.

Len to ešte treba teda zaviesť do praxe... dohodnúť sa s vládcami sveta od Obamu cez Fica až po Putina, aby zaviedli takýto systém : D - ešte to pár rokov potrvá... :( ... tak neviem, či sa ti chce dovtedy čakať ; ) ... každopádne sa snaž si samozrejme hľadať len takú, ktorá by bola na podobnej intelektuálnej úrovni, lebo s ľudmi, ktorí sú na inej frekvencii, sa nedá veľmi fungovať spolu, aj keď zaľúbiť sa dá, ale reálne fungovať ťažko: zatiaľ čo ak sú to obaja rozumní a chápaví ľudia atď., tak majú najlepšie predpoklady sa vedieť dohodnúť, atď...

Poslať 11.01.2016 11:21:53   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Co je a co není za morální hranou pro získání ženský?
http://www.lamic.cz/2016/01/co-je-co-neni-za-moralni-hranou-pro.html

O sepsání tohoto článku jsem uvažoval hodně dlouho. Jde o hodně aktuální věc posledních několika dnů. Alespoň pro mě. Řeč bude o tom, co je či už není svinstvo, když chci získat holku. Z mého úhlu pohledu.

Největší sviňárna, kterou může kluk udělat pro zisk vztahu?
Přebrat holku dobrému kamarádovi. Záměrně zmiňuji dobrému. To je můj soukromej názor. Proč?

Je to krátkozraké. Zatímco přátelství má většínou hodně dlouhé trvání, přijít o holku za krátkou dobu je hrozně snadné. Stačí maličkost. A pak nemáte ani jedno.

Jakmile to jednou uděláte, už z toho není cesty zpět. Bude to bolet. Jak na srdci, tak na ksichtě po jedné dobře mířené ráně. Nemluvě o tom, že to VY budete za škodnou. Za toho zmetka, co zkazil někomu vztah.

Omluvitelné by to bylo leda v případě, pokud by se expřítel choval ke své drahé polovičce hnusně. Bil jí a podobně. Přesto to NE každý pochopí a nemusíte ztratit jen jednoho dobrého kamaráda. Může jich být i více.

Sám jsem zažil podobné dilema. Hodně jsem se zajímal o jednu holčinu. Párkrát jsme si i vyšli, ale nikdy to nepřesáhlo mez přátelství. Problém byl v tom, že jsem ji seznámil s mým dobrým kamarádem. Z jejich vzájemného chování a očních kontaktů jsem vycítil, že to tam začalo jiskřit. A mě si nevšímala. To zabolí chlapské ego. Opravdu.

Měl jsem na vybranou. Riskovat kvůli potencionálnímu vztahu několikaleté dobré přátelství s kamarádem, kterého jsem znal od malička. Nebo skousnout chlapské ego, podívat se na to realisticky a tu holku prostě nechat být. Rozhodl jsem se pro druhou možnost.

Chyba?
Slabošské? Pro někoho možná. Když se ale ohlédnu kolem sebe, nevidím to zle. Zmíněný kamarád je šťastný ve fungujícím vztahu. A já vím, že kdykoliv bych potřeboval, bude vždy stát za mnou. Jeho současná přítelkyně se vybarvila do skutečných barev. A já nyní mohu čistě racionálně říci, že s takovou holkou si vztah nedovedu představit. Je milá, hodná, ale jsme rozdílní. Za sebe to hodnotím jako jedno z nejlepších životních rozhodnutí :)

To je ale minulost. Nyní tu máme jiné dilema.

Převzetí v krizi
Ve zkratce - znám se s jedním párečkem. Dnes již bývalým. Nedávno se rozešli. Z dívčiny strany nebyla spokojenost se vztahem. Zatímco ona je asi o rok starší než já, kluk je známý a můj vrstevník. Kamarád není to správné slovo. Bavíme se spolu, ale nejde o někoho, koho bych musel zvát na každou akci.

Vtip je v tom, že si s touto slečnou velmi rozumím. Líbí se mi. Máme toho dost společného. Podobné názory, podobný smysl pro humor. A hodně si pohrávám s myšlenkou se s ní sblížit. Na rozdíl od mých online zážitků s amatérkami bych se zde nebránil vážnějšímu vztahu.

Problém je v zásadě trojí. Zaprvé, její bývalý se drží pořád v blízkosti oné slečny. Prý jde jenom o kamarádství. Blbost. Kluk, se kterým se holka rozejde, podle mě nebude mít potřebu pro ní pozdě večer jezdit. Ne, pokud na ni chce zapomenout.

Zadruhé zvažuji, jak moc je morálně ospravedlnitelné, abych tímto krokem navždy vrazil mezi ty dva klín. V momentě, kdy jsou oba součástí naší party a je hodně vysoká šance, že by se k sobě opět vrátili.

A naposled je zde faktor převoznictví. Holka se po čerstvém rozchodu může cítit opuštěně a hledat to, co jí chybí. To mohu poskytnout já, což je výhoda. Problémek je v tom, že si tím může jen nevědomky zalepit rány a pak si třeba uvědomí, že jí nešlo o vztah, ale pouze o překlenutí rozchodové doby. A mě jen využije.

Závěr
Pokud bych se rozhodl rozehrát opravdu naplno tu hru a přestal s oťukáváním, které dělám doteď, vím naprosto přesně, co musím udělat. Jednat. Ne pomlouvat bývalého. To nic neudělá. Pouze být té holce nablízku, dát jí pocit, že se mnou může zažít něco, co s bývalým ne. Škádlit, flirtovat. A zařídit, aby se odmilovala docela.

Musím být ale rychlý. Dokud o tom bývalý nic neví. Jakmile už bude ruka v rukávě, tak už nikdo nic nesvede a mělo by to jít. Ale půjdu do toho? :)

Poslať 12.01.2016 19:39:32   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
To sú problémy, ktoré naše babičky a deduškovia neriešili...
Raz sa zaľúbili, trochu sa poobzerali po sebe, zobrali sa a
žili šťastne, kým nepomreli. Alebo sa mýlim?

Poslať 12.01.2016 23:52:50   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
Alebo sa mýlim?
aj v minulosti sa pisali velke dramy od greckych tragedii cez Shakespeara az po dnesok
a vsetko to vychadzalo zo zivota

Poslať 13.01.2016 11:10:19   Re: zamilovanost do zadanej osoby

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
teta píše:
To sú problémy, ktoré naše babičky a deduškovia neriešili...
Raz sa zaľúbili, trochu sa poobzerali po sebe, zobrali sa a
žili šťastne, kým nepomreli. Alebo sa mýlim?
Mylis ... :)

Poslať 13.01.2016 20:55:40   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 5307 príspevkov
Zadanou osobou je podľa mňa osoba zasnúbená, alebo priamo vydatá. Takže som chcela poukázať na to, že nejaké menej trvalé zväzky je otázne, na základe akého morálneho základu by sa nesmeli rozísť. Na základe žiadneho. Ale priateľstvo treba rešpektovať, má silnú hodnotu, viď. aj sv. Písmo. teda ak priateľ by mal úmyselne prevziať blízku kamošku svojmu priateľovi, bol by to podraz.

Poslať 13.01.2016 21:08:35   Re: zamilovanost do zadanej osoby

od 16.11.2006 13:42:16
napísal 25649 príspevkov
teta píše:
ak priateľ by mal úmyselne prevziať blízku kamošku svojmu priateľovi, bol by to podraz.
Podraz na kamosovi ?
A co ta kamoska ?
Vsak to nie je vec, ktoru mozno "niekomu prevziat". On ju predsa nevlastni. :)

Inak - ja by som taku, ktora by sa "dala prevziat", ani nechcel.
Lebo by bola velka pravdepodobnost, ze sa potom "da prevziat" aj odo mna ... :D

Poslať 13.01.2016 23:50:43   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
A co ta kamoska ?
Vsak to nie je vec, ktoru mozno "niekomu prevziat". On ju predsa nevlastni. :)
ano aj toto je dolezity pohlad:
ak chces ist k druhemu nech sa paci ja ta nasilu drzat nebudem ....

[ Príspevkov: 46 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť