Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 46 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
Poslať 16.12.2015 21:41:52   zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 03.04.2014 0:44:52
napísal 654 príspevkov
Je moralne OK v sebe podnecovat zalubenost do zadanej (nezosobasenej) osoby (opacneho pohlavia :D ), pripadne ju zvadzat atd., alebo by mal clovek "ustupit"?

Poslať 16.12.2015 22:43:18   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
zvádzať (v zmysle cielene sa snažiť ju druhému prebrať) teda morálne nie je :o neviem, čo presne myslíš podnecovaním zaľúbenosti, to už si človek často nevie pomôcť a tak či onak musí na toho druhého myslieť. tu preto veľmi nevidím morálny problém, no zo "zdravotného" hľadiska je určite lepšie nechať zadaných tak a skúsiť pozornosť presmerovať na niekoho dostupnejšieho :)

Poslať 16.12.2015 23:10:37   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 03.04.2014 0:44:52
napísal 654 príspevkov
Physis píše:
zvádzať (v zmysle cielene sa snažiť ju druhému prebrať) teda morálne nie je
Preco, ved kym nie su zosobaseni, tak este stale prebieha "sutaz" , ci nie ?

Poslať 16.12.2015 23:29:13   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
ako povedal tomix v inej téme, tu nie sme na hokeji :)

jednak treba hľadieť na to, čo je najlepšie pre tú milovanú osobu a rešpektovať, že si už vybrala niekoho iného a bude to tak, až kým sa s ním nerozíde. samotné osoby, ktoré sú zadané (hoci aj ešte nezosobášené) málokedy túžia po tom, aby na ne niečo skúšal niekto iný. momentálne sú z vlastnej vôle mimo hru. aspoň tak to vnímam ja.
dvak, aj keby vyššie napísané nebolo dosť: stačilo mi predstaviť si dve nasledovné situácie: a) kamarátka/sestra by sa mi pokúšala prebrať priateľa = fuj; b) ja by som sa pokúšala prebrať priateľa kamarátke/sestre = fuj na druhú :o skrátka celé zle. a prečo by to malo byť inak v prípade ne-kamarátky? v princípe je to to isté, všetci sme bratia a sestry :)

Poslať 17.12.2015 1:27:10   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
v zasade sa to chape ako nefer a aj ja som k tomu tak pristupoval
ALE
ide o to aby sa nasli ludia co sa k sebe hodia
a ak sa dvaja k sebe nehodia tak je lepsie aby sa k sebe dali dokopy ini dvaja a dvaja

asi zalezi na konkretnej situacii

kamaratovi sa pacila jedna baba ktora bola veriaca a chodila s neveriacim chalanom
tak za nou zasiel ze si mysli ze racionalne je lepsie ked chodia spolu dvaja veriaci a presvedcil ju a zobrali sa
Akceptoval som to u neho ale ja by som to asi neurobil

Citácia:
málokedy túžia po tom, aby na ne niečo skúšal niekto iný.
podobne skusanie preveri ich vztah, ak sa maju radi a ich vztah je pevny tak vydrzi, ale ak nie ak je mozno aj lepsie ze sa rozisli ....
koniec koncov v zivote sa im to moze stat tak aspon vedia co mozu od seba cakat

Poslať 17.12.2015 1:30:03   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
v sebe podnecovat zalubenost do zadanej
podnecovat v sebe je hlupost, pretoze je to zbytocne
ked uz tak ma vyznam "preverit pevnost ich vztahu" ale ja napriklad na to nemam zaludok

je ale aj pravda to ze este pred oltarom si mozu povedat NIE

Poslať 17.12.2015 9:42:43   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
misojogi píše:
podobne skusanie preveri ich vztah, ak sa maju radi a ich vztah je pevny tak vydrzi, ale ak nie ak je mozno aj lepsie ze sa rozisli ....
koniec koncov v zivote sa im to moze stat tak aspon vedia co mozu od seba cakat
predpokladala som, že takéto niečo tu zaznie. to je ako tvrdiť, že vzťah (a obaja ľudia v ňom) musia ustáť úplne všetko, inak nebol dosť pevný. tak to jednoducho nie je, iba ak v nejakom ideálnom vesmíre. každý vzťah prechádza určitým vývojom a ľudia majú všelijaké slabosti a labilné chvíľky, ktoré neradno pokúšať. a nejde len o to, či muž X preberie mužovi Y ženu Z alebo nie. možno bol už Y v minulosti podvedený a keď zistí, že X "žmurká" na Z, ozvú sa v ňom staré rany a hoci aj Z s X nič mať nechce a samej je to nepríjemné, Y zo žiarlivosti niečo narozpráva, jej sa to dotkne, pohádajú sa a takto sa zbytočne doráňajú. to je len jeden príklad, mnoho iných by sa dalo uviesť na ukážku, prečo je nemorálne sa párom miešať do vzťahu.

misojogi, v tom tvojom príklade dosť záleží na tom, či jej to dotyčný hovoril pre jej dobro - čo by bolo ešte akceptovateľné, lebo keď sú v páre obaja veriaci, tak si tým naozaj ušetria kopu problémov a je to tak asi lepšie (nemusí to tak ale byť vždy)... no ak jej to hovoril s tým, že ju chcel pre seba, tj. nie ani, že jej bude lepšie s veriacim, ale že jej bude lepšie konkrétne s ním, tak to sa mi nepáči. podobne, ľuďom sa aj horšie veci môžu stať, než byť vo vzťahu veriaci + neveriaci :) iste nie je nemorálne sa porozprávať s niekým, kto je vo vzťahu s alkoholikom, násilníkom, hysterickou psychopatkou... atď... o tom, či by im nebolo lepšie samým. no musí to byť opäť pre ich dobro, a nie sledujúc vlastnú agendu

Poslať 17.12.2015 12:52:56   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Cloe-Clement píše:
Je moralne OK v sebe podnecovat zalubenost do zadanej (nezosobasenej) osoby (opacneho pohlavia :D ), pripadne ju zvadzat atd., alebo by mal clovek "ustupit"?
Je to nemorálne. I keď nechápem celkom prečo sa to pýtaš. Veď prsteň či svadba nerozhoduje o morálnosti daného skutku. Je to podlé. Skús sa vcítiť do osoby toho komu sa snažíš ju prebrať a spýtaj sa sám seba či sa ti to páči. Napr. mňa veľmi chcelo jedno dievča a nakoniec je manželkou môjho najlepšieho kamaráta. To ma balila keď som bol voľný a pritom bola s ním. Za prvé ma nezaujímala, prišla mi vypočítavá/zlá (i keby ma zaujímala by som ju odmietol) a za druhé som ju odmietol kvôli kamarátovi a s ním vyzerá šťastne. Ide o to, že snažiť sa rozbiť niečo čo sa ešte len u niekoho rozvíja je rovnaké akoby som prišiel k tebe v obchode dal by si si niečo do nákupného košíka a pokedy si neprekročil pokladňu tak ja ti to môžem vytiahnúť a zaplatiť si. Košík = počiatky vzťahu, pokladňa = spečatenie vzťahu, svadba. Človek by mal ustúpiť na 100%. Ľudia často zabúdajú, že ak sa dvom niečo rozvíja ako vzťah aj keby mali nejaké problémy a rozmýšlali by nad koncom to ešte nedáva právo niekomu tretiemu sa tam hneď angažovať. Lebo to potom ani nie je láska od toho tretieho keď nepočká na svoju prirodzenú šancu ale len o egoizme, že tamtú/tamtoho chcem a idem cez mŕtvoly. Taký vzťah sa skončí skôr či neskôr katastrofálne.

Poslať 17.12.2015 21:18:25   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
aj keby mali nejaké problémy a rozmýšlali by nad koncom to ešte nedáva právo niekomu tretiemu sa tam hneď angažovať.
mozno by malo vyznam sa aktivizovat ak ten vztah nikam nevedie a stoji dlhodobo ma mrtvom bode

preto hovorim aj ked sa mi to moc nepaci ze sa nedaju zaskatulkovat vsetky mozne situacie

Ale podla mna dost meni na tom to ked uz su zobrati a prisahali si pred oltarom, tam uz niet o com ....
(Tam ani kral nema pravo sa do toho miesta inak ho zasiahne bozi trest - vid pribeh Abrahama a Sary)
(zaroven v tom vidim zmysel svadby ktoru niektori povazuju len za zdrap papiera)

Poslať 18.12.2015 17:38:00   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
aj keby mali nejaké problémy a rozmýšlali by nad koncom to ešte nedáva právo niekomu tretiemu sa tam hneď angažovať.
mozno by malo vyznam sa aktivizovat ak ten vztah nikam nevedie a stoji dlhodobo ma mrtvom bode

preto hovorim aj ked sa mi to moc nepaci ze sa nedaju zaskatulkovat vsetky mozne situacie

Ale podla mna dost meni na tom to ked uz su zobrati a prisahali si pred oltarom, tam uz niet o com ....
(Tam ani kral nema pravo sa do toho miesta inak ho zasiahne bozi trest - vid pribeh Abrahama a Sary)
(zaroven v tom vidim zmysel svadby ktoru niektori povazuju len za zdrap papiera)
To myslíš vážne? To je pekný nezmysel. Čo ak oni dvaja nie sú veriaci/alebo sú inoverci a žijú spolu. Tak potom ti kto dáva také právo? Svadba na tom nič nemení je to podlosť a prekvapuje ma, že toto píšeš ty. Takže potom keď ja neuznávam svadbu mám právo sa snažiť o niekoho manželku? :evil: Keď sa mi bude zdať ako vravíš ty" vzťah im nikam nevedie a stoji dlhodobo na mrtvom bode". Kto si ty aby si vyhodnocoval, že ho majú na mŕtvom bode. Ako nehnevaj sa na mňa ale keby toto povie niekto v mojej blízkosti na ženu s ktorou som a ani by som nebol zosobášený tak by som mu vysvetlil, že nech to len skúsi a potom ho trošku... Domysli si...

Autor témy podľa mňa dobre vie, že to je zlé. Len sa snaží hľadať ako si legalizovať svoj egoizmus lebo chce danú ženu a chce počuť ako to je v pohode. Ale to bohužial ja odmietam je to zlé, zle a ešte raz zlé. Možno daný pár z ktorého chce danú ženu má len krízu nič viac. To sa z vonka posúdiť nedá. Možno prežijú spolu aj celý život a je mi smutno z toho ako už zdegeneroval v takýchto veciach ľudský cit...

Poslať 18.12.2015 20:15:34   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
l1ve_D :palec:

k tomu všetkému by som ešte rada dodala, že nie je vôbec dobré prechádzať z jedného vzťahu do druhého, ani chodiť s niekým, kto práve vyšiel z iného vzťahu. po rozchode treba dosť veľa času na to, aby sa človek dostal do rovnováhy a bol schopný budovať nový plnohodnotný vzťah. takže to už len tak na okraj, že ak by sa to náhodou aj "podarilo", nemuselo by to vôbec dopadnúť podľa tvojich predstáv

Poslať 18.12.2015 23:44:08   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Svadba na tom nič nemení
praveze ano a netyka sa to len krestanstva ale prakticky vsetkych vacsich kultur
Svadba znamena ze pred spolocnostou deklarujeme svoj vztah ako pevny a nemeny, ktory zaroven poziva ochranu a podporu splocnosti
ak sa to nedeklaruje navonok tak to mozu ostatni len tusit a domyslat si .... aky je skutocny stav veci (ci dotycni chodia alebo sa kamaratia alebo spolu ziju)
Cirkev uznava aj svadby neveriacich aj svadby inych kultur ako platne
moj priklad bol ze aj egyptska (cize nezidovska a nekrestanska) spolocnost chapala svadbu ako nieco bozie a posvatne do ktoreho nema pravo vstupovat a miesat sa nikto iny dokonca ani kral

ked si pozorne pozries moje predosle prispevky tak zistis ze niet na co sa hnevat - mam podobny nazor na vec ako Ty .... len som proste rozmyslal nad inymi moznostami ktore tiez v zivote existuju.

To len sucasna prehnita spolocnost chape svadbu ako len zdrap papiera

Poslať 18.12.2015 23:45:23   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 24056 príspevkov
Citácia:
nie je vôbec dobré prechádzať z jedného vzťahu do druhého, ani chodiť s niekým, kto práve vyšiel z iného vzťahu. po rozchode treba dosť veľa času na to, aby sa človek dostal do rovnováhy
plne suhlasim
len konstatujem ze som uz videl a zazil vselico, takze neposudzujem

Poslať 19.12.2015 0:26:22   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Svadba na tom nič nemení
praveze ano a netyka sa to len krestanstva ale prakticky vsetkych vacsich kultur
Svadba znamena ze pred spolocnostou deklarujeme svoj vztah ako pevny a nemeny, ktory zaroven poziva ochranu a podporu splocnosti
ak sa to nedeklaruje navonok tak to mozu ostatni len tusit a domyslat si .... aky je skutocny stav veci (ci dotycni chodia alebo sa kamaratia alebo spolu ziju)
Cirkev uznava aj svadby neveriacich aj svadby inych kultur ako platne
moj priklad bol ze aj egyptska (cize nezidovska a nekrestanska) spolocnost chapala svadbu ako nieco bozie a posvatne do ktoreho nema pravo vstupovat a miesat sa nikto iny dokonca ani kral

ked si pozorne pozries moje predosle prispevky tak zistis ze niet na co sa hnevat - mam podobny nazor na vec ako Ty .... len som proste rozmyslal nad inymi moznostami ktore tiez v zivote existuju.

To len sucasna prehnita spolocnost chape svadbu ako len zdrap papiera
Mimochodom autor témy vie, že sú spolu. Pričom aj keby nevedel dá sa slušne a korektne zistiť ako to je. Tam nie sú žiadné iné možnosti. AK vidíš, že dvaja sú spolu tak proste sú spolu a ak sa do toho ty ako tretí vkladáš si egoista nič viac. Vôbec ti nezáleží na danom človeku o ktorého akože bojuješ a nie nijak si to neobhájiš tým, že až svadba. To takýmto štýlom si môžeš legalizovať čokoľvek. Vzťah dvoch ľudí nevzníka ani zápisom na papieri ani žiadnym obradom zvaný svadba či inak. Ňou sa max potvrdzuje. Ak žena stojí pri istom mužovi tak tam nie je čo špekulovať je s ním. Až keby verejne deklarovala, že nemá záujem o neho a svoje rozhodnutie neodvolá a potvrdí aj skutkami. (napr. odíde od neho, nestretáva sa s ním, nedvíha mu telefón a začne sama hľadať iného)Dovtedy je to podraz, nemorálne, zlé a podlé. Nikde nevravím ako vnímam svadbu. TO vôbec neriešim riešim ten tvoj postoj, že až pri oltári to niečo znamená resp. na matrike. Inak môžeš inému preberať podľa teba. TO JE ZLÉ a NEMORÁLNE. Taký postoj. Nie nemáš podobný názor ako ja. Mne príde tvoj názor ako názor byrokrata. To je akoby sa niekto stane človekom až keď dostane občiansky preukaz a pokrstia ho. Teda papiere a obrady poďla teba niečo vytvárajú a nie činy. V tomto konkrétne sa rozchádzame.

Poslať 19.12.2015 2:33:23   Re: zamilovanost do zadanej osoby

Obrázok užívateľa

od 19.02.2014 21:45:12
napísal 659 príspevkov
Podozrievam Cloe Clementa, ze si z vas robi trochu srandu... ;)

Ak nie, a dal sem tento post sam zrejme citi, ze sa nachadza v moralnej dileme a vtedy poviem, "ustup". Ale. Akoby to slo len tak, ze?

Nerozumiem takym veciam ako prebrat niekoho niekomu... To sa da? Alebo aj slovicko zvadzat, ktore pouzil CC v prvotnej otazke. Pre mna ma sexualny podton a tak sme moralne uz niekde inde....
Rovnako ako podnecovat zalubenost?... (co by bolo opakom?)

Zalubit sa moze aj baba do knaza, aj naopak a vedia to to "spracovat".
No clovek sa moze zalubit aj 5x do mesiaca, to nemusi byt nic zle ci nemoralne. Ale tvoja ozazka CC vyznieva, akoby to bolo na tebe, ci ako tomu rozumiet?

Dievca predsa nie je tovar, ani taxik, ktory ma bud vysvietene "obsadene" alebo napis zhasnuty, co znamena "volne"...

Ak je baba zasnubena alebo vydata, je to tabu. Ustup.

Ak s niekym "chodi" , je to predsa aj na nej. Chod za nou a povedz jej, ze si sa zalubil. Ak za nieco stoji, sama vie co ma robit, a potom sa zariad podla toho, co ti povie. Niekedy treba bojovat a niekedy odist.

Vsimol som taky fenomen tejto doby, ze mlade baby okolo 20-tky proste musia "niekoho mat" ci s niekym "chodit". Castokrat nejde o vztah, len akoby bola hamba, ze baba je sama... Vtedy vraviet o nejakom preberani...

No ale to tak mozme mudrovat do Noveho roku, kazdy pripad je osobity. Ak ste z nejakej komunity, ktora sa stretava, moze mat aj take to "tajne" zvadzanie aj to prejavenie citov na rovinu destrukcny ucinok. Aby si neprisiel aj o kamaratov aj o "princeznu". Bud chod za nou (ak si myslis ze je to o vasej spolocnej buducnosti), alebo si daj "na cas", sam uvidis, co sa v tebe odohrava a bude odohravat napr. o mesiac, dva tri...

[ Príspevkov: 46 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť