Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
ja napriek tomu, že nepijem, nie som za zákaz pitia alkoholu ako takého. zákaz fajčiť na verejných miestach (tj. aj hocikde na ulici), by som však privítala, keďže to sa už ani nedá prejsť po ulici bez toho, že by mi aspoň raz niekto nevydýchol do tváre oblak smradu :evil: to už si normálne musím všímať, kto má cigaretu v ruke a preventívne zadržiavať dych, keď idem okolo (keby to aspoň vyfukovali smerom hore!)

a čo sa týka toho alkoholu, mne alkohol nechutí a nepotrebujem ho k životu a vidím aj veľa zla, ktoré jeho nadmerné konzumovanie spôsobuje, takže tým skôr nevidím veľmi dôvod ho piť. no ak niekomu chutí, to zas nie je niečo nemorálne, dať si občas víno či pivo alebo hocičo. ale v opilstve už problém je, nielen že to je hriech, ale opitý človek stvára také veci, že až rozum stojí: ak aj nie je hneď agresívny alebo si nesadne za volant pod vplyvom alkoholu, tak stačia i také "nevinné" kúsky ako predvádzanie sa pred kamarátmi, kto vylezie vyššie na portál kostola a následné zhodenie 400-ročnej sochy, pričom mal dotyčný šťastie, že nespadla na neho alebo niektorého z tých kamarátov (stalo sa nedávno u nás v meste). takže toto už je trestuhodné a malo by byť nejako limitované, koľko promile môže človek mať v krvi. lebo aj čo sa týka toho šoférovania pod vplyvom alkoholu, to je trestné, ale pritom opitý človek často ani poriadne nevie, čo robí, takže by bolo efektívnejšie aby bolo trestné už opilstvo samotné, zvlášť ak by niekoho opakovane prichytili.

PS:
misionar3 píše:
Ale zakazovať? prečo by sme mali brať človeku slobodu ked sám Boh mu ju dal. Kampane a osvetu áno. Je treba aby človek mal dostatok informácii aj o rizikách a tak sa mohol rozhodnúť.
no však s tým sem aj Didy prišiel, že treba spraviť kampaň, nie pitie zakazovať. a čo by sa zakázať malo, je reklama na alkohol, kde sa to práve prezentuje len ako niečo úžasné a super cool a o žiadnych rizikách sa tam už nehovorí.

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Mam na celu vec velmi podobny nazor ako Physis. Zakaz konzumacie alebo predaja alkoholu nie, jednak by to nefungovalo (nefungovalo to nikdy a nikde hoci sa dotycne krajiny tvaria ,ze ano), skor kvalitna vychova od malicka, vzdelavanie sa o rizikach ci nasledkoch nadmerneho pitia alkoholu ci uz zdravotnych ale hlavne tych spolocenskych (ktore vedia "boliet" a narobit viac skody ako keby som sa "prepil" k nezvratemu poskodeniu svojho organizmu ) dosledkov.

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24040 príspevkov
suhlas
prohibicia tu uz bola a nic nevyriesila

od 24.01.2010 10:53:43
napísal 886 príspevkov
Vidím tu rôzne názory od striktného odsudzovania alkoholu až po súhlas s jeho rozumnou konzumáciou. Pridávam sa k tej druhej alternatíve. Našincov netreba odučiť piť, treba ich naučiť piť rozumne. Problém je tvrdý alkohol, kde sa človek pri jeho konzumácii ľahko prehupne cez tú rozumnú mieru. Ale pohárik vína pri posedení s priateľmi nie je nič zlé. Môj otec, keďže starí rodičia mali dosť veľký vinohrad, popíjal víno celý život takmer denne, ale za vyše 50 rokov čo som s ním prežil som ho nevidel opitého. Slovom, vedel piť, poznal mieru. Naopak, poznal som ľudí, čo bežne alkohol nekonzumovali, ale keď sa niekedy utrhli a začali piť, skončili spití pod obraz. Všetko je to o sebadisciplíne. A k tej ma môj otec viedol.

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
ako povedal ten Marikovec po absolvovaní protialkoholickej prednášky: "žena moja ten alkohol to ti je strašné svintvo, neviem ako to môže niekto vziať do huby. My ostaneme len pri našej lavórovici" :lol:

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
Citácia:
misionar3: Didi nemôžeš život brať tak vážne. ... je to jeho problém a hriech. Ale zakazovať? prečo by sme mali brať človeku slobodu ked sám Boh mu ju dal. Kampane a osvetu áno. Je treba aby človek mal dostatok informácii aj o rizikách a tak sa mohol rozhodnúť.

Physis: ja napriek tomu, že nepijem, nie som za zákaz pitia alkoholu ako takého.

tomix: Mam na celu vec velmi podobny nazor ako Physis. Zakaz konzumacie alebo predaja alkoholu nie, jednak by to nefungovalo (nefungovalo to nikdy a nikde hoci sa dotycne krajiny tvaria ,ze ano), skor kvalitna vychova od malicka, vzdelavanie sa o rizikach ci nasledkoch nadmerneho pitia alkoholu

misojogi: suhlas. prohibicia tu uz bola a nic nevyriesila
Misionár3, ja nechápem ako znova - bo nie je to prvý raz, keď povážim aj iné témy - nevidíš čo tu píšem, atď... ja totiž nielenže nikde v tejto téme nenavrhujem taký prístup, aký mi podsúvaš, ale presne naopak: výslovne som už v úvodných príspevkoch kritizoval prohibíciu ako nesprávny prístup, zatiaľ čo ako správny prístup som navrhoval kampane a osvetu... citujem svoje slová z reakcie na inými navrhovanú prohibíciu:
    Didymos píše:
    aj keby bol zakázaný, tak to samotné by problém stále neriešilo úplne, keďže aj drogy sú zakázané, no mládež aj tak bežne droguje... a práve oni sú v takom období vzdoru, kedy práve to zakázané je pre nich tým lákavejšie. Preto sa treba viac orientovať na vysvetľovanie toho, že je to primitívnosť, aby aj sami mali takí postoj, a nie sa im to snažiť len nejakými zákonmi vnútiť, čo by aj tak nebolo dostatočne úspešné, ak by sa s tým nestotožnili aj sami.
A ostatne práve o tom bola aj táto téma: nie o zákaze, ale o kampani a osvete... preto tvoja reakcia mi je naozaj nepochopiteľné, ak na takúto tému ideš reagovať tým, že ma ideš kritizovať za to, že chcem vraj alkohol zakázať a ideš mi na to vravieť, že to tak nie, že by som mal radšej kampaň... - ako tu už upozornila Phys:
Physis píše:
misionar3 píše:
Ale zakazovať? prečo by sme mali brať človeku slobodu ked sám Boh mu ju dal. Kampane a osvetu áno. Je treba aby človek mal dostatok informácii aj o rizikách a tak sa mohol rozhodnúť.
no však s tým sem aj Didy prišiel, že treba spraviť kampaň, nie pitie zakazovať. a čo by sa zakázať malo, je reklama na alkohol, kde sa to práve prezentuje len ako niečo úžasné a super cool a o žiadnych rizikách sa tam už nehovorí.
Ale tak na strane druhej, aj keď si sa tváril, že mi ideš oponovať, fakticky si mi len dal zapravdu - ako aj ostatní - že nie alkohol zakazovať, ale robiť kampaň: t.j. presne to, čo som v tejto téme navrhoval - ešte raz pripomínam jej nadpis: "Nezačneme kampaň proti alkoholu a cigaretám?"

Takže úvod - t.j. vysvetlenie si toho, O ČO ide - by sme už teda mali za sebou... a teraz môžeme prejsť k tomu, že AKO to spraviť, že čo konkrétne robiť...

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
Didymos píše:
Takže úvod - t.j. vysvetlenie si toho, O ČO ide - by sme už teda mali za sebou...
a trvalo to iba 1,5 strany :lol:

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
dakl píše:
Vidím tu rôzne názory od striktného odsudzovania alkoholu až po súhlas s jeho rozumnou konzumáciou. Pridávam sa k tej druhej alternatíve. Našincov netreba odučiť piť, treba ich naučiť piť rozumne. Problém je tvrdý alkohol, kde sa človek pri jeho konzumácii ľahko prehupne cez tú rozumnú mieru. Ale pohárik vína pri posedení s priateľmi nie je nič zlé. Môj otec, keďže starí rodičia mali dosť veľký vinohrad, popíjal víno celý život takmer denne, ale za vyše 50 rokov čo som s ním prežil som ho nevidel opitého. Slovom, vedel piť, poznal mieru.
Vravíš teda, že víno OK, ak je s mierou - a že tej sa treba naučiť - zatiaľ čo o tvrdom alkohole už uznávaš, že je problém: tu by som doplnil, že aj tie niekdajšie spolky kresťanskej striezlivosti, ktoré som spomínal z prvej polovice 20. storočia, sa sútredili práve hlavne na nepitie tvrdého alkoholu. Ľudia tam skladali sľuby, že už nikdy viac nebudú piť tvrdý alkohol, zatiaľ čo voči "mäkkému" alkoholu (víno, pivo) už boli tolerantnejší. Takže keď tu aj M3 hovorí, že aj Pán Ježiš pil víno, tak to bol ten mäkký alkohol. A tiež by som tu poznamenal - keď sa to tu už spomína - že aj to víno z biblických čias bolo extrémne zriedené s vodou: čisté víno sa proste nepilo... Aj Rimania hovorili, že čisté víno pijú len barbari!!! - ale pre ešte väčšiu úplnosť treba tiež dodať, že to malo rôzne dobové dôvody: v prvom rade to, že to vtedajšie víno bolo zrejme ešte ďaleko ďaleko hnusnejšie než sú tie súčasné, a preto sa im čisté ani piť nedalo... a potom tiež že či už uvedomele alebo nie, možno aj tá voda, ktorú vtedy pili, nebola natoľko zdezinfikovaná ako dnešná voda, a tak pridávanie aj trochu vína do vody ju možno aj trochu zdezinfikovalo... ale to, že čisté víno nepili, to bolo asi hlavne tým, že im bolo asi hnusné, čo mne sú aj tie súčasné, takže sa im v tom vôbec nedivím...

A tie riediace pomery boli pritom naozaj extrémne, vraj až také že 1 diel vína ku 10 dielom vody, či podobne... proste tam bolo oveľa viac vody než vína...

A tak pri úplnej absencii tvrdého alkoholu a zároveň extrémnom riedení aj toho mäkkého alkoholu, bolo oveľa oveľa oveľa ťažšie sa opiť, keďže to by človek musel vypiť kopu litrov toho, aby mal v sebe toľko alkoholu, že by sa dalo hovoriť o ňom ako o opitom človeku...

A ďalší rozdiel by som videl v tom, že DNES už jednak lepšie poznáme negatíva alkoholu, a zároveň alkohol už dnes nepotrebujeme ani na tie možné pozitíva, ktoré by alkohol mal, keďže ich vieme už dnes riešiť aj rozumnejším spôsobom bez potreby ten alkohol piť...

Preto pitie alkoholu už dnes prakticky nemá zmysel a príde mi to skôr už len primitívne. Dnes. To sa snažím stále zdôrazňovať to slovo "dnes" - a aj doteraz som tak robieval: práve preto, aby tu niekto nezačal vyťahovať tie biblické historické časy... ale keď k tomu už nakoniec predsalen došlo, tak som to tu teda uviedol, že kde tam vidím ten rozdiel, že prečo hovorím že DNES pri DNEŠNÝCH okolnostiach, atď... - a hlavne že ak by si už niekto chcel brať príklad z oných čias, tak by mal teda piť len extrémne zriedené víno, a nie čisté víno a už duplom nie liehoviny...

A AK predsa chceme nechať ten alkohol tak, že nech sa to nechá na rozhodnutí tých ľudí, že ak sa vedia ustriehnuť, tak nech si dajú kľudne aj čisté víno, AK sa tým neopijú... LENŽE čo tí, ktorí sa opíjajú?

Tu by som videl priestor na riešenie: že zakázať minimálne opilosť (alebo aj pitie na verejnosti - ktoré už aj dnes zvykne bývať zakázané v niektorých lokalitách trvalo alebo aspoň v niektorých hodinách). A TOTO riešiť, lebo opitý človek už nekoná pri plnom stave vedomia a môže OHROZOVAŤ ostatných: už aj teraz je pokutovaný alkohol za volantom, lenže to je nesystematické, keď sa zakáže len alkohol za volantom a nezakazuje sa ten najvážnejší jav, ktorý toho môže byť príčinou: opilosť. Keď je človek už natoľko opitý, že už nevie rozumne rozlíšiť ani to, či môže sadnúť za volant, alebo nie, tak je riziko, že zaň sadne, aj keď za triezva by vedel, že sa to nemá, ale v opilosti už nekoná pri plnom vedomí a slobode.

Toto mi je teda taká tiež trochu absurdná logika toho výroku od m3, keď mi ide zakazovať zakazovanie alkoholu, lebo že by som odoberal ľuďom slobodu, keby som im alkohol zakazoval, čo som ja ani nerobil, ale keby som to aj robil, tak nie ja by som im obmedzoval slobodu, ale naopak, bol by som to ja, ktorý by tým zakazoval to odoberanie slobody, ktoré robí práve alkohol. Teda práve ja by som vtedy robil to, čo si M3 myslí, že robil tou vetou: obhajovanie slobody a kritizovanie jej obmedzovania. Práve alkohol totiž ľuďom berie slobodu - už aj tým, keď sú pod jeho vplyvom, a už duplom nehovoriac o tom, že je aj návykový, vedúci k závislosti, ktorá tú slobodu ničí už takmer úplne, už ten človek nie je psychologicky svojprávny, keďže nedokáže robiť to, čo chce: keď on aj možno chce prestať, ale závislosť je PSYCHICKÁ CHOROBA, ktorá mu bráni s tým prestať a ovládať sa... - taký človek je proste neslobodný, nesvojprávny a chorý a potrebuje POMOC SPOLOČNOSTI... - "nútené" odvykacie kúry ako zdánlivá obdoba väzenia za porušenie takého zákazu opilosti by nebolo obdobou väzenia v zmysle, že človeku berie slobodu, ale naopak, že mu ju chce vrátiť, že ho chce oslobodiť o pút neslobody, v ktorých sa nachádza, a z ktorých by sa sám len ťažko mohol vymaniť, to môže byť až prakticky nemožné ak mu s tým nikto nepomôže...

Takže ja navrhujem rozhodne zákaz opilosti "pokutovaním" formou povinnej odvykacej kúry od alkoholizmu. Polícia by robila bežné razie do krčiem, kde by dávala fúkať tým, ktorí sa javia mať najviac alkoholu v sebe - minimálne ak už budú javiť známky opilosti.

A trestuhodní by boli aj krčmári, ktorí opitému ešte ďalej nalievajú: lebo opitý si už možno nevie povedať "dosť", ale krčmár by mal byť triezvy a vedieť, že prílišným alkoholom môže dotyčného aj zabiť... už ani nehovoriac o tom, že tí krčmári tých opitých ľudí zvyknú vraj aj okrádať, lebo opitý si už nevie zrátať či mu krčmár správne vydal... - mne už aj bežní predavači niekedy zle vydajú: a čo potom opitému v krčme?

A k tomu, že by zákaz alkoholu odoberal slobodu: zaujímalo by ma, či je M3 obdobne aj proti zákazu drog... ja som totiž zákazy síce kritizoval, ale nie z dôvodu, že by mi vadilo, že "berú slobodu", ale z dôvodu, že púhe zákazy by boli nedostatočné, ba dokonca že by mohli byť až kontraproduktívne... ale hlavne to beriem aj pragmaticky, že zákaz alkoholu politicky ani nemá šancu prejsť, a preto to už ani nemá veľmi zmysel uvažovať... - ale určite určitý zmysel majú aj zákazy, lebo spoločnosť musí udržiavať aj určitý poriadok. Drogy sú spravidla mimoriadne návykovou a všeobecne nebezpečnou látkou, a preto sú zakázané. A ja to schvaľujem. A po tejto stránke by som si teda vedel predstaviť aj zákaz alkoholu, ak by bol účinný - ale práve preto, že v prípade alkoholu by s tým bol problém, a aj tak by nebol dostatočne účinný, tak hovorím skôr o kampani, atď... ale nie z dôvodu, že by som zákaz alkoholu pokladal za obmedzenie slobody: lebo alkohol a drogy sú práve tým špeciálnym prípadom, kedy práve oni sú tým prostriedkom, ktorý ľudí zotročuje a berie im slobodu, zatiaľ čo zákaz týchto látok by pomáhal ľuďom slobodu chrániť: tie zákazy sú totiž orientované hlavne na dílerov, aby také látky proste neboli a nezvádzali ľudí: je to obdobné ako zakázať nejaké potraviny, o ktorých sa zistilo, že obsahujú jedy. To nie je zákaz, ktorý chce obmedzovať spotrebiteľov od kupovania jedu, je to zákaz orientovaný hlavne na distribútorov, aby nezamorovali spoločnosť takýmito toxickými výrobkami...

Teda takto by som to klasifikoval: ako zákaz predaja potravín, ktoré obsahujú toxické látky... - je to normálna vec, ktorá sa robí a nie je to "obmedzovanie slobody občanov", ale chránenie občanov, ich zdravia i - v prípade alkoholu a drog - chránenie práveže ich slobody samotnej, o ktorú by ich návykové a psychotropné látky oberali...

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
A tiež by som tu poznamenal - keď sa to tu už spomína - že aj to víno z biblických čias bolo extrémne zriedené s vodou: čisté víno sa proste nepilo... Aj Rimania hovorili, že čisté víno pijú len barbari!!! - ale pre ešte väčšiu úplnosť treba tiež dodať, že to malo rôzne dobové dôvody: v prvom rade to, že to vtedajšie víno bolo zrejme ešte ďaleko ďaleko hnusnejšie než sú tie súčasné, a preto sa im čisté ani piť nedalo... a potom tiež že či už uvedomele alebo nie, možno aj tá voda, ktorú vtedy pili, nebola natoľko zdezinfikovaná ako dnešná voda, a tak pridávanie aj trochu vína do vody ju možno aj trochu zdezinfikovalo... ale to, že čisté víno nepili, to bolo asi hlavne tým, že im bolo asi hnusné, čo mne sú aj tie súčasné, takže sa im v tom vôbec nedivím...

A tie riediace pomery boli pritom naozaj extrémne, vraj až také že 1 diel vína ku 10 dielom vody, či podobne... proste tam bolo oveľa viac vody než vína...
Sienkiewitz spomina 1 diel vina a tri diely vody vo svojom romane Quo Vadis

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
čo mne sú aj tie súčasné, takže sa im v tom vôbec nedivím..
Nikto ti predsa nekaze pit hnus, ktory by snad vypil iba bezdomovec. Slovenske vina su velmi kvalitne, svetovo uznavane. A co potom kvalitne australske, z Juznej Afriky, silne cilske vina, kvalitny tokay? Tento rok som bol na ochtnavke vin, kde sme za 20 euro na osobu absolvovali vo vinarskom muzeu v BA sponinanu ochutnavku a k dispozicii sme dostali asi 100 vzoriek (neboli otvorene iba tie najdrahsie vina). Zvladli sme zial iba 80 a musim povedat,ze hoci niesom vinar, tak som si vychutnal tie najlepsie slovenske odrody s velkym gustom.

Citácia:
nebola natoľko zdezinfikovaná ako dnešná voda, a tak pridávanie aj trochu vína do vody ju možno aj trochu zdezinfikovalo..
na dezinfekciu potrebujes trocha vacsiu koncentraciu alkoholu. Chod do Indie a zmiesaj si vodu z vodovodu s vinom a vypi tu vodu. uvidis ako to "vydezinfikuje" vodu. Dostanes uplavicu skor nez povies Ganga :D. Nie. Dovodom riedenia nebolo dezinfekcia ci ake nezmysli sa tu spominaju, ale fakt,ze bud nechceli pit iba cistu vodu zhruba v pomere ako spomenul misojogi alebo aby sa hned neopili na hostinach, ktore sa potom koncili pitim vina neriedeneho.

A ked uz spominame historiu tak nesmieme vynechat Grekov, ktory ako som si zistil, tiez miesali vino, ale nie dezinfekcnych nezmyslov, ale jednoducho experimentovali s chutami. V Britanii v stredoveku vodu nepili vylozene preto sa pit nedala, pokial nechceli mat dizenteriu castejsie nez si menili ponozky, tak pili pivo samozrejme podstatne slabsie ako su dnesne.a uz vobec nie tak silne ako belgicke klastorne, ktore zlozi aj slona( Mna zlozilo tiez:).

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
misojogi píše:
Citácia:
Sienkiewitz spomina 1 diel vina a tri diely vody vo svojom romane Quo Vadis
jj, o takých nejakých pomeroch riedenia počúvam častejšie, ale stretol som sa aj s takou informáciou, že niekedy to riedili až v takých pomeroch ako 1 tu 10 - to asi skôr už na také častejšie pitie. Ale klasické pitie na hostinách bolo asi skôr v štýle 1 ku 3, čo stále je extrémny pomer oproti dnešku, keďže toho vína je tam len máličko oproti množstvu tej vody.

tomix píše:
Dovodom riedenia nebolo dezinfekcia ci ake nezmysli sa tu spominaju, ale fakt,ze bud nechceli pit iba cistu vodu zhruba v pomere ako spomenul misojogi alebo aby sa hned neopili na hostinach, ktore sa potom koncili pitim vina neriedeneho.

A ked uz spominame historiu tak nesmieme vynechat Grekov, ktory ako som si zistil, tiez miesali vino, ale nie dezinfekcnych nezmyslov, ale jednoducho experimentovali s chutami. V Britanii v stredoveku vodu nepili vylozene preto sa pit nedala, pokial nechceli mat dizenteriu castejsie nez si menili ponozky, tak pili pivo samozrejme podstatne slabsie ako su dnesne.a uz vobec nie tak silne ako belgicke klastorne, ktore zlozi aj slona( Mna zlozilo tiez:).
s tou dezinfekciou, o tom som tak počul, že by to mohlo mať logiku, ale tiež sa mi to nezdalo veľmi, že by v tých časoch takto rozmýšľali, no keďže nejaký dezinfikačný účinok som by to mohlo mať, tak som teda napísal, že by to mohol byť dôvod hoc len nevedomý. Na strane druhej ale spomínaš aj sám tú Britániu, že tam radšej nepili vodu, lebo tam boli choroby, a pili miesto nej radšej mäkký alkohol - takže predsa niečo na tej dezinfekcii by asi bolo, že keď klasickú vodu mali vadnú, tak pili radšej alkohol, ale nie silný. Tak niečo takéto som mal na mysli, ale ten hlavný dôvod vidím asi v tom, že tie vtedajšie vína asi neboli až tak ani chutné, ale ak by aj boli, tak ten dôvod, ktorý spomínaš, že aby sa neopili, to by bol tiež rozumný dôvod hodný nasledovania pre tých, čo chcú svoje pitie ospravedlňovať tým, že aj v biblických časoch sa pilo ;)

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
ten dôvod, ktorý spomínaš, že aby sa neopili, to by bol tiež rozumný dôvod hodný nasledovania pre tých, čo chcú svoje pitie ospravedlňovať tým, že aj v biblických časoch sa pilo ;)
zo svojej strany neobajujem pitie preto,ze je to v Biblii, ale pretoze je to tiez dar, ktory mame a mozeme ho vyuzit a ked sa vyuzije spravne a s mierou, nemyslim si ,ze s tym bude mat niekto problem. To,ze velmi casto vyuzivame dary s nemierou cloveku vlastnou,ze si vypestujem zavslost na niecom takom ako je pitie alkoholu, je kapitola sama o sebe.

Obrázok užívateľa

napísal 1168 príspevkov
tomix píše:
Nikto ti predsa nekaze pit hnus, ktory by snad vypil iba bezdomovec. Slovenske vina su velmi kvalitne, svetovo uznavane. A co potom kvalitne australske, z Juznej Afriky, silne cilske vina, kvalitny tokay? Tento rok som bol na ochtnavke vin, kde sme za 20 euro na osobu absolvovali vo vinarskom muzeu v BA sponinanu ochutnavku a k dispozicii sme dostali asi 100 vzoriek (neboli otvorene iba tie najdrahsie vina). Zvladli sme zial iba 80 a musim povedat,ze hoci niesom vinar, tak som si vychutnal tie najlepsie slovenske odrody s velkym gustom.
tomix, na základe čoho si myslíš, že víno, ak je teda kvalitné, musí chutiť každému? a ak niekto povie, že mu víno nechutí, tak predpokladáš, že to bolo nejaké nekvalitné. ja som tiež už párkrát ochutnala víno, o ktorom ma ostatní presviedčali, aké je vynikajúce, kvalitné (naposledy to bolo vo Francúzsku). výsledok bol vždy ten istý: blee. zmier sa s tým, že niekomu víno naozaj nemusí chutiť, podobne ako tebe nechutí napr. špargľa :D ;) (a tiež ťa nepresviedčam, že to si len mal asi nejakú nekvalitnú špargľu :) )

Obrázok užívateľa

napísal 24040 príspevkov
Citácia:
víno, ak je teda kvalitné, musí chutiť každému
mne tiez moc vino nechuti, musim sa prinutit
(okrem ribizloveho)
ale varene vino je celkom fajn navyse sa z neho uz vyparil aj alkohol

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
tomix, na základe čoho si myslíš, že víno, ak je teda kvalitné, musí chutiť každému? a ak niekto povie, že mu víno nechutí, tak predpokladáš, že to bolo nejaké nekvalitné
Physis, napriek neskorej nocnej hodine, ked som pisal prispevok, som vtedy reagoval viac emocne, s horucou hlavou, kedze som citil aj emocie z Didiho prispevku, tak to na mna "prekocilo" a zareagoval som tak som zareagoval. Ono nechcem nikoho naozaj presviedcat,ze vino je ten najlepsie pitie ake kedy existovalo, sam nie som vinar a dam si ho doma s maminou aj to len vyninmocne ...Ale povazujem vino za "univerzalne spolocenske pitie" a pokial nejdem do vyslovene muzskej spolocnost kde najdem siroku hodu vo volbe napoja (pivo alebo nejake tvrde) tak v zmiesanej spolocnosti kde su aj damy tak sa vacsinou myslim vybera vino...
Ale to je jedno...

Citácia:
napr. špargľa :D ;) (a tiež ťa nepresviedčam, že to si len mal asi nejakú nekvalitnú špargľu :) )
Ja som sparglu nehovorim,ze nejako obluboval, ale zjedol som ju. Problem spargle je ten,ze ju musis vediet spravne spravit a to co som vtedy jedol bolo..... Gordon Ramsay ma na to vhodny slovnik, ktory tuna radsej nebudem opakovat

Mimochodom, francuzske vina vo vseobecnosti nestoja zanic , snad okrem bordeaux :) Skusil som to slavne beaujolais a bol to hnus velebnosti , ale je mozne,ze som ti nepil spravne vychladene alebo co . Preto, ked uz pit vino a je na vyber, radsej preferujem slovenske znacky, ktore sa ty zahranicnym viac nez vyrovnaju. Ale pil som aj australske vino aj cilske, ktore je dost tazke a dost drahe na nejake caste pochutenia si :). Dokonca aj pri mojom prijme :)

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť