Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 23:41:06
napísal 11052 príspevkov
https://dennikn.sk/blog/neverila-som-kam-su-schopni-zavesit-reklamu-na-vodku/

minulý týždeň som jeden z tých bilbordov letmo zahliadla z auta (iba ten nápis "Keď nie si len ocinova princezná") a hneď som si vravela, že to bude nejaká blbosť. že je to reklama na vodku tomu však dáva nový rozmer :o jednu takú ocinovu ne-princeznú si pamätám z lyžiarskeho - celá fľaša vodky v sebe a následné bezvedomie, veď 15. narodeniny treba zapiť...
    This is Locco v predošlých vyjadreniach uviedlo, že odvážnu, výraznú kampaň si prial samotný výrobca. „Zadanie bolo jasné. Vytvoriť šokujúce a kontroverzné vizuály, ktoré bude ťažké prehliadnuť. Nie je tajomstvo, že sme vizuály fotili na dva shootingy, lebo prvá séria bola iná, no klientovi sa zdala prislabá,“ poznamenal creative director Tomáš Rosputinský ešte k vizuálom prvej kampane Od Tatier Dunaju.

Na tohtoročnej konferencii TREND Marketing Summit zas kampaň analyzoval managing director This is Locco Ivan Dvoran. Cielila na mladých ľudí od 18 do 28 rokov, archetyp rebel. I. Dvoran uviedol, že Gas Familii po kampani medziročne (2014 vs. 2013) stúpol predaj propagovanej vodky o 50 percent.

Róbert Slovák z agentúry Respect APP, ktorý je členom arbitrážnej komisie RPR, po prezentácii I. Dvorana na konferencii TRENDU poznamenal, že kampane tohto typu ženú vodu na mlyn zákonodarcom, ktorí chcú nastaviť propagácii alkoholu oveľa prísnejšie pravidlá – tak, ako je to napríklad v prípade cigariet.
Nuž v prípade cigariet už je zákon, ktorý úplne zakazuje reklamu na cigarety.

Bolo by teda naozaj na čase ZAKÁZAŤ PROPAGÁCIU ALKOHOLU - ako to už urobilo viacero štátov, napr. Francúzsko či Nórsko, obdobne ako to je s cigaretami: žiadna reklama, žiade bilboardy: https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_advertising#Advertising_around_the_world

U nás, žiaľ, reklamy veselo propagujú alkohol, a čím provokatívnejšie, tým je to vraj lepšie... pre nich...

Tak si kladiem otázku, keď už sa tu robia takéto kampane propagujúce alkohol medzi mladými, tak čo tak začať opačnú kampaň?

Je jasné, že klasický fajčiar či slopač je primitív, ktorému to ťažko vysvetliť, ilustračný príklad:

A aj rôzne prieskumy to ukazujú, napr.:
Doteraz sa v mnohých štúdiách poukazovalo skôr na to, že alkohol vo veľkom množstve ničí inteligenciu človeka. To je síce pravda, ale z údajov švédskych odborníkov vyplýva, že sklony k alkoholizmu majú práve ľudia s nižším vrodeným IQ.

Nedostatok inteligencie je podľa výsledkov prvotným „spúšťačom“ alkoholizmu. Rozsiahla štúdia brala do úvahy vzorku 50 000 mladých mužov ... Dotazník zahŕňal všeobecné IQ testy, konzumáciu alkoholu a následne správanie mladých vojakov. Zo všetkých faktorov, v ktorých veľkú rolu zohráva sociálne i ekonomické prostredie človeka, súvisela s problémovým pitím najviac práve nízka inteligencia.

Autori štúdie poukázali na jasnú súvislosť alkoholizmus s nízkou úrovňou IQ a výsledky publikovali v magazíne Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

"Štúdia všeobecnej populácie jasne naznačuje, že problém s alkoholom súvisí najmä s nižším IQ a najzraniteľnejším obdobím je u mužov predovšetkým dospievanie a pár rokov po ňom," hovorí Daniel Falkstedt z Karolinska Institutet v Štokholme.
Ja myslím, že na také nemuseli ani prieskumy robiť, keďže to je už aj logické, že rozumný človek by do seba nedával také jedy ako alkohol, či dokonca cigarety, ktoré priamo obsahujú rádioaktívne a iné karinogénne prvky, proste úplný humus také niečo kupovať, choré, priimtívne a hlúpe... neviem dnes o žiadnom rozumnom človeku čo by pil alebo fajčil... je to hlúposť a každý to už dnes vie...

A aj z tých, čo to robia, tak tí rozumnejší z nich si priznávajú, že robia hlúposť... a tu je ten ďalší problém, že spoločnosť ich k tomu nahovorila - spravidla práve v mladom veku - a oni tomu proste len podľahli a nepodarilo sa im toho zbaviť...

A keďže spravidla ide o ľudí s nižším IQ, tak im to treba vysvetľovať spôsobom primeraným ich chápaniu...

Napr. keď si všimneme tú alkoholovú reklamu, kde je zobrazený ten mladý "rebel" s vyholenou hlavou a naušnicou, a napísané, že "keď nie si len mamičkin" a cez oči červená ceduľa s nápisom "synáčik" a pod tým "ži po svojom" ... - tak ja by som to prerobil nasledovne:
    Nad tým feťákom by bol nápis: "Piješ, fajčíš či droguješ? Už teraz si" a cez oči nápis "LÚÚÚZER" a pod tým "s nízkym IQ" a ešte pod tým: "A tvojou hlavnou obeťou bude každý, kto ťa bude mať za partnera alebo rodiča"... a ešte pod tým "kto normálny by takého chcel?"

To by mohlo byť pôsobivé, burcujúce takých ľudí, aby to nechali, čo myslíte? Dali by sa vymýšľať aj ešte tvrdšie hlášky, ale nechcem to už preháňať, aby sa až príliš neurazili...

Ale zaujímalo by ma, čo vy na to, alebo či vám nenapadajú aj nejaké iné návrhy bilboardov proti alkoholizmu a tabakizmu...

Obrázok užívateľa

od 10.07.2015 18:28:11
napísal 1581 príspevkov
Podľa mňa by cigarety a alkohol mali byť zakázané úplne rovnako ako iné drogy. Nevidím vôbec žiaden zmysel v kampani a proti kampani proti veciam čo majú viac negatívnych účinkov ako pozitívnych. Každý človek dobre vie, že alkohol a cigarety nie sú nijak prospešné tak neviem čo tu viac riešiť. Dokonca aj notorickí fajčiari a opilci mi povedali, že to je zlé a nech nikdy nezačínam. Ešte mi príde predávanie cigariet a alkoholu ako využívanie často tých najzraniteľnejších a najmenej zarábajúcich členov spoločnosti. Som jednoznačne za zákaz. A nie aby sa tu ešte zjavovali ďalšie billboardy s hláškami... Už mi stačili politické, potratové a iné chuťovky. Najradšej by som aj tie billboardy zakázal lebo často ohrozujú dopravu tým, že prekrývajú značky. :evil:

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
l1ve_D píše:
Podľa mňa by cigarety a alkohol mali byť zakázané úplne rovnako ako iné drogy.
jj, konkrétne cigarety sú aj rádioaktívne, a preto by mali byť už duplom zakázané. Tabakové spoločnosti to zistili už v 60tych rokoch, no tajili to, lebo sa báli, že keby sa o tom vtedy ľudia dozvedeli, tak by sa cigarety prestali kupovať, lebo to bolo obdobie studenej vojny, kedy sa všetci triasli strachom z atómovej bomby a rádioaktivity... keby sa vtedy táto informácia dostatočne spropagovala, tak by možno prišlo k zákazu:Nuž ale teraz si asi povedia, že "veď keď sa to za toľké desaťročia nezakázalo, hoci sa o tom vie, tak to hádam nie je až také zlé"... a pritom to je zlé dostatočne...

Ešte pri alkohole by som povolil jeho používanie na dezinfekciu a čistenie, ale nie už na pitie (dalo by sa to riešiť tak, aby sa to predávalo na také účely v chuťovo odpudivej forme)... - no v prípade cigariet nie je žiaden dôvod...

l1ve_D píše:
Nevidím vôbec žiaden zmysel v kampani a proti kampani proti veciam čo majú viac negatívnych účinkov ako pozitívnych. Každý človek dobre vie, že alkohol a cigarety nie sú nijak prospešné tak neviem čo tu viac riešiť. Dokonca aj notorickí fajčiari a opilci mi povedali, že to je zlé a nech nikdy nezačínam.
áno, moja reč, že je to škodlivé a že si to zvyknú priznávať aj samotní fajčiari i alkoholici: ale nie všetci si to priznávajú, a jedni i druhí tým, že to robia, tak chtiac či nechtiac lákajú aj iných, aby to robili. Zákaz by bol samozrejme vhodný, lebo aj keď by podporil čierny obchod, stále by už bolo ťažšie sa dostať k alkoholu či cigaretám, a teda by sa znížila ich konzumácia - narozdiel od prípadu, kedy sú tie cigarety a alkoholy bežne dostupné na každom kroku, v každom stánku či obchode s potravinami či pod... - kde už aj toto samotné je problémové, lebo mnohí by aj chceli prestať, a aj by prestali, keby to nemali stále na očiach, ale tým, že ich to na každom kroku pokúša kúpiť si to, tak proste neodolajú. Pre alkoholika je nezmyselné sa pýtať "nalejem ti?", a obdobne pre fajčiara: "nejdeš si zapáliť?"... - oni proste musia byť mimo takého prostredia, ktoré ich k tomu láka, a vtedy sa to ešte ako tak dá. No pokiaľ budú v takom prostredí, tak nemajú veľkú šancu...

l1ve_D píše:
Nevidím vôbec žiaden zmysel v kampani a proti kampani proti veciam čo majú viac negatívnych účinkov ako pozitívnych. Každý človek dobre vie, že alkohol a cigarety nie sú nijak prospešné tak neviem čo tu viac riešiť. Dokonca aj notorickí fajčiari a opilci mi povedali, že to je zlé a nech nikdy nezačínam. Ešte mi príde predávanie cigariet a alkoholu ako využívanie často tých najzraniteľnejších a najmenej zarábajúcich členov spoločnosti. Som jednoznačne za zákaz. A nie aby sa tu ešte zjavovali ďalšie billboardy s hláškami... Už mi stačili politické, potratové a iné chuťovky. Najradšej by som aj tie billboardy zakázal lebo často ohrozujú dopravu tým, že prekrývajú značky. :evil:
Samozrejme bilboardy prekrývajúce dopravné značky treba zakázať tiež. Avšak určitá anti-kampaň má zmysel minimálne teraz, keď sa pitie a fajčenie prezentuje medzi mladými ako niečo kúúúlové, ako prejav hrdinstva, dospelosti a pod... - je pre mňa vrcholne zarážajúce, keď ešte aj školy namiesto toho, aby žiakov odhovárali od alkoholu, tak priamo ich nabádajú k pitiu alkoholu napr. pri prípitku na stužkovej slávnosti... - a za takýchto okolností treba mladých nejako rafinovanejšie odmanipulovať od predstavy, že alkohol a cigarety sú kúúúúl... - treba naopak vytvárať v spoločnosti jasnú atmosféru vnímania požívačov cigariet a alkoholu ako lúúúzrov. Aby to tí mladí pochopili. Lebo púhe argumenty, že to škodí zdraviu, zjavne NEFUNGUJÚ na nich, hlavne na tých primitívnejších, keďže pijú a fajčia hlavne ľudia s nižším IQ, na akých nezaberajú racionálne argumenty o škodlivosti, atď., lebo oni nerozmýšľajú racionálne, ale skôr len emocionálne. A preto sa treba orientovať viac na takú stránku, poukazovaním nie na to, že to škodí, ale na to, že kto tak koná, je hlupák, lúzer, atď... - lebo to už sú nálepky, pri ktorých by sa mohli začať hanbiť a demotivovať sa od toho... lebo teraz sú cigarety a alkohol medzi mladými brané tak, ako nejaké machrovanie, že aký je on čávo, že fajčí, pije, droguje... ale keď budú na školách bilboardy, ktoré budú takého označovať za lúzra, tak už to konečne dostane pravé meno a stratí popularitu medzi mladými, ktorí už nebudú chcieť s takým začať, aby neboli lúzri...

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
Ono problém vidím v tom, že za alkoholom a cigaretami stojí obrovská loby. Samozrejme súhlasím s tým, že alkohol je dobrý na rôzne iné (technické, dezinfekčné atď.) účely a v odpudivej forme ho predávať je geniálna myšlienka. Avšak podľa mňa by sa malo začať aj od rodičov, školy, kostola a v neposlednom rade budúceho zamestnávatela. Ak mama a otec nepijú/nefajčia a vychovajú deti tak, že alkohol je zlý a je to podporené aj v škole a kostole tak je minimálna šanca, že sa na to ich ratolesť dá plus keby ešte bol aj tlak na človeka pri prijímaní do práce, že musí byť nefajčiar a abstinent tak by to vymizlo.

Proste ak ten čo chodí do kostola fajčí a pije asi to tak vážne nemyslí s prikázaním nezabiješ. A nemá tam čo robiť keď verejne a okato to porušuje stále dokola ale to je iba môj názor ja sám do kostola nechodím lebo neverím a nechcem byť pokrytec. Takisto aj v škole či zamestnaní nemá čo robiť taký človek. Bol by som za vyhodenie takých aj zo školy aj z práce lebo kazia kolektív týmto svojim amorálnym správaním. Aby si niekto nemyslel, že sa povyšujem sám mám rôzne morálne a iné defekty. Avšak cigarety a alkohol sa dajú odstrániť a pri podpore okolia to dokáže aj ten najtuhší fajčiar či notorik alkoholik.

Čím som si ja ako nefajčiar a abstinent vyslúžil, že keď som sa niekde zamestnal som musel pasívne fajčiť a ešte pár krát sa aj stalo, že iný zamestnanec sa opil a musel som niekedy stolerovať jeho neprístojné správanie? Podobne som to mal aj na SŠ. Raz darmo nahlásiš takéto správanie ešte si za to drezúrovaný kolektívom ako niekto čo len žaluje a nevie sa začleniť či podobné nezmysli. Najviac ma vedelo vytočiť keď mne dávali x krát fúkať a to ja som za života vypil dokopy tak dve flaše alkoholu + - ak sčítam všetko dokopy. Lebo ja som x krát odmietol dokonca aj prípitky. Ale človek čo bol stále cítiť alkoholom a bolo na ňom vidieť, že pije toho to vždy zázračne obišlo.... :roll:

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
Áno, presne o tom hovorím, že treba, aby spoločnosť k tomu začala inak pristupovať. Mne totiž nejde len o púhe bilboardy, ale samozrejme aj všeobecnejšie to robiť, ako vravíš: školy, kostoly, atď. - tie bilboardy skôr ako taký symbol toho, že by školy mohli dávať si na bránu, alebo aj inde nejakú takú tabulu, kde by bol nakreslený taký feťák, a bolo by tam napísané, že kto pije, fajčí či droguje, tak je lúzer, primitív, atď., aby sa takéto vnímanie pijanov a fajčiarov udomácňovalo v spoločnosti - narozdiel od toho súčasného, keď ešte aj škola alkohol podporuje - ako som už aj spomínal v tom predošlom, že napr. na stužkovej slávnosti si výslovne nabádaný k prípitku a pod., takže nie nepitie, ale práve pitie sa tam zobrazuje ako niečo normálne, a nie pijani, ale nepijani sú vykresľovaní ako outsideri...

A toto je práve to kľúčové, čo by sa malo zmeniť, lebo púhy zákaz alkoholu, to teraz ani realistické nie je, keďže väčšina tak poslancov, ako aj ich voličov, pije a nechce, aby bol akohol zakázaný - a ďalší problém je, že aj keby bol zakázaný, tak to samotné by problém stále neriešilo úplne, keďže aj drogy sú zakázané, no mládež aj tak bežne droguje... a práve oni sú v takom období vzdoru, kedy práve to zakázané je pre nich tým lákavejšie. Preto sa treba viac orientovať na vysvetľovanie toho, že je to primitívnosť, aby aj sami mali takí postoj, a nie sa im to snažiť len nejakými zákonmi vnútiť, čo by aj tak nebolo dostatočne úspešné, ak by sa s tým nestotožnili aj sami.

Čo je ale zaujímavé, že väčšina ľudí na svete nie sú pijani - aj keď Európa je na tom najhoršie: http://www.add-resources.org/half-the-worlds-adults-do-not-drink-alcohol-what-should-the-policy-implications-be.5325474-315773.html

Desiatky svetových mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa problematikou alkoholu preto vyzývalo Európsku úniu k zavedeniu novej proti-alkoholovej stratégie, avšak EU ich odignorovala: http://www.add-resources.org/ngos-withdraw-from-their-collaboration-with-eu-on-alcohol-policy.5768335-315750.html

Na strane druhej, myslím, že s príchodom moslimských imigrantov do EU, bude ubúdať pijanov aj v EU, keďže moslimovia nepijú a tak vytvárajú takú atmosféru nepodporujúcu alkohol - aj keď je smutné, že by sme na to potrebovali zrovna moslimov...

Každopádne najideálnejšie - nielen proti alkoholu - by bolo zakladať si vlastné komunity, akoby také malé obce, kde sa zhromaždia výlučne slušní, rozumní, nekonfliktní ľudia, ktorí samozrejme okrem iného ani nepijú, nefajčia, nedrogujú, atď., a tak si budú spolu nažívať a navzájom si pomáhať jednotlivé rodiny. To by bolo najideálnejšie. V takom prostredí, kde nikto nepije, nefajčí, atď., nebudú ani tie deti motivované s tým začať, a ani to tam nebude k dispozícii. Takže také komunity by boli najvhodnejšie. A tiež spájať takých ľudí aj virtuálne, lebo aj keby sme založili také reálne komunity, tak stále by bolo vhodné, aby sa mohli navzájom poznať aj ľudia z iných takých komunít, a teda bez ohľadu na to, či sú v takom niečom alebo nie, by mohli byť ľudia spájaní aj cez net, aby aj takou formou mohli nadväzovať priateľstvá či pod. s ľuďmi im podobnými. - Zamerať sa teda hlavne na tých rozumných ľudí, ktorým netreba nič takéto prikazovať, či pod., lebo sú dosť rozumní na to, aby sa aj sami rozhodli pre taký slušný život. A aj iné nešváry medzi nimi nebývajú, napr. v školstve: nielenže sa lepšie učia, ale ani sa navzájom nebijú, nie sú vulgárni voči učiteľom, nešikanujú sa navzájom, atď., narozdiel od žiakov s nižším IQ, medzi ktorými bývajú také primitívne správania bežnejšie, zatiaľ čo tie rozumnejšie deti sa k takým primitivizmom nezvyknú znižovať, a ľahšie by sa tam aj učiteľom vyučovalo a celkovo by sa tam lepšie žilo medzi takými. - Narozdiel od dnešnej spoločnosti, v ktorej nie je dostatočná separácia, ale naopak sa ešte dosť útočí proti niečomu takému, čo označujú za segregáciu tých ostatných detí, ktoré vraj treba "integrovať" medzi tie rozumnejšie deti: lenže výsledok je potom taký, že tie šikovnejšie deti sú tým spomaľované a kazené, atď... - ja bych to riešil tak, že dal by som žiakom najprv rovnaké materiály všetkým, a podľa toho, kto bude ako šikovný a rozumný, tak by sa vytvárali skupiny detí, ktoré sú na podobnej úrovni chápania, atď. Nikto by teda nebol apriori vylúčený pre svoju rasu či pod., ale len na báze výsledkov testov, ktoré by mali všetci rovnaké, by sa separovali deti do rôznych skupín. A to rozdelenie by sa kľudne mohlo sčasu na čas prehodnocovať, atď., a bolo by to delenie do čo najviac skupín, aby spadnutie len o jednu úroveň neznamenalo až príliš veľký prepad (t.j. aby neboli napr. len 2 skupiny, ale čo najviac: kľudne aj desiatky, v rámci nejakého väčšieho regiónu, aby to bolo podelené). - Aj keď dnes v dobe internetu, by sa dala podporovať individualita žiakov aj bez toho, že by museli byť nejako príliš delení... a tak až tak veľa kategórií by zas nemuselo byť, AK by sa viac využíval internet...

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Nad tým feťákom by bol nápis: "Piješ, fajčíš či droguješ? Už teraz si" a cez oči nápis "LÚÚÚZER" a pod tým "s nízkym IQ" a ešte pod tým: "A tvojou hlavnou obeťou bude každý, kto ťa bude mať za partnera alebo rodiča"... a ešte pod tým "kto normálny by takého chcel?"
dobry napad, vazne

Citácia:
treba naopak vytvárať v spoločnosti jasnú atmosféru vnímania požívačov cigariet a alkoholu ako lúúúzrov. Aby to tí mladí pochopili. Lebo púhe argumenty, že to škodí zdraviu, zjavne NEFUNGUJÚ na nich, hlavne na tých primitívnejších, keďže pijú a fajčia hlavne ľudia s nižším IQ, na akých nezaberajú racionálne argumenty o škodlivosti, atď., lebo oni nerozmýšľajú racionálne, ale skôr len emocionálne. A preto sa treba orientovať viac na takú stránku, poukazovaním nie na to, že to škodí, ale na to, že kto tak koná, je hlupák, lúzer, atď... - lebo to už sú nálepky, pri ktorých by sa mohli začať hanbiť a demotivovať sa od toho... lebo teraz sú cigarety a alkohol medzi mladými brané tak, ako nejaké machrovanie, že aký je on čávo, že fajčí, pije, droguje...
suhlas

Citácia:
Podľa mňa by cigarety a alkohol mali byť zakázané úplne rovnako ako iné drogy.
to uz tu bola - prohibicia v USA
vysledok bol vzrast mafie a paserakov
treba zmenit myslenie ludi (napr cez reklamu) a nielen zakazovat

napr na Slovensku v 19 storoci existovali ruzencove spolky, ktore boli velmi uspesne. az zacali krcmari krachovat a sa stazovali vlade ze nemozu odvadzat dane
a vysledok ? vlada zakazala ruzencove spolky
vtedy boli v Uhorsku pri moci liberali vtedy sa im hovorilo pokrokari
to len aby sme boli v obraze odkial vietor fuka
a to robili aj najviac madarizacnych snah a potlacanie vsetkeho slovenskeho
Taki jezuiti alebo saleziani boli voci slovakom prajni aj ked boli madari, ale pokrokari isli do nenavistneho extremu

Obrázok užívateľa

od 24.11.2009 0:52:31
napísal 24056 príspevkov
Citácia:
Najviac ma vedelo vytočiť keď mne dávali x krát fúkať - Ale človek čo bol stále cítiť alkoholom a bolo na ňom vidieť, že pije toho to vždy zázračne obišlo....
prave naopak, potrebovali dobry vysledok ze na pracovisku sa nepije a nefajci
a tak vzdy vybrali teba aby mohli podat dobre hlaenie hore :-D
tak sa to robi v zivote :-D
ja som napr vzdy rozvazal kolegov domov, lebo som jediny nepil

Citácia:
keďže moslimovia nepijú a tak vytvárajú takú atmosféru nepodporujúcu alkohol
cha cha cha - piju v noci lebo vtedy Alah nevidi
neveril som vlastnym usiam ze takto rozmyslaju a hovoria, ale zial
minimalne ti na Slovensku chlascu ako dogy (niektori) ale samozrejme poznam aj takych moslimov ktori alkohol odmietaju

a aj vela protestantov odmieta alkohol a nepiju dokonca ani na svadbe (babtisti adventisti ceski bratia a dalsi)

na zapade slovenska sa pije vino pripadne pivo ale na vychode sa zial nasava tvrdy alkohol

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
keďže moslimovia nepijú
Dobre som sa zasmial ....

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
ja už dávno bojujem proti alkoholu - likvidujem ho koľko vládzem :lol:

Obrázok užívateľa

napísal 1581 príspevkov
misionar3 píše:
Mne to nepríde vtipné. Tak inteligentný človek a piť to je škoda. Verím tomu, že si veľmi dobrý človek a máš vplyv. Mohol by si ho veľmi efektívne využiť na to aby si propagoval jeho nepitie.

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 21:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
likvidujem ho koľko vládzem
Spravne, snaz sa aj za mna, kedze tej likvidacii moc nedam :)

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 22:07:40
napísal 14381 príspevkov
misionar3 píše:
Clovece, ja som doteraz nepil. . .ale asi zacnem, vdaka tejto teme. . . :lol:

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 11:28:18
napísal 1168 príspevkov
„Ročne máme na Slovensku niekoľko desiatok úmrtí v dôsledku priamej otravy alkoholom. Toto je, žiaľ, tretia najčastejšia príčina úmrtí u mladých mužov vo veku od 15 do 29 rokov,“

"... detský alkoholizmus sa u nás vyskytuje v nadmernom množstve. Ročne sa vie o desiatkach prípadov, čo je podľa neho len špička ľadovca."

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/372764-mladi-piju-aj-do-bezvedomia/

Obrázok užívateľa

napísal 11052 príspevkov
Rozprával som sa raz s takými, čo pijú alkohol a pýtal som sa ich, že ako to môžu piť, že to je predsa hnusné, že ja už keď kloktám alkohol na dezinfekciu hrdla keď ma bolí, tak mi je to hnusné a musím to vypľuť... - a oni mi na to vraveli, že aj im je to hnusné, keď to majú v ústach a preto to hneď zglgnú... - a to už potom ozaj nechápem, že to pijú, keď im je to aj chuťovo hnusné...
Physis píše:
Najviac ma v tom článku udivuje, že s dotyčnými nič nerobia, vraj neporušili zákon - to je práve tá chyba: mali by zákon zmeniť tak, aby prinajmenšom tí, ktorí sa opíjajú, boli zatváraní, pretože opitý človek je hrozbou spoločnosti nielen keď je za volantom... resp. prinajmenšom by sa mal povinne liečiť v odvykacom centre. Keby sa aspoň s takýmto niečím začalo, tak by sa problém hneď znížil: ktokoľvek tackajúci sa po ulici by mohol byť zavrený a odsúdený na určitú dobu liečenia, striktne bez alkoholu.

Keď chcú totiž niektorí obhajovať alkohol tým, že to vraj "v malom množstve" neškodí: tak nech zákonom zakážu aspoň to "veľké množstvo"...

misojogi píše:
na Slovensku v 19 storoci existovali ruzencove spolky, ktore boli velmi uspesne. az zacali krcmari krachovat a sa stazovali vlade ze nemozu odvadzat dane
a vysledok ? vlada zakazala ruzencove spolky
vtedy boli v Uhorsku pri moci liberali vtedy sa im hovorilo pokrokari
to len aby sme boli v obraze odkial vietor fuka
a to robili aj najviac madarizacnych snah a potlacanie vsetkeho slovenskeho
Taki jezuiti alebo saleziani boli voci slovakom prajni aj ked boli madari, ale pokrokari isli do nenavistneho extremu
vraj aj za prvej republiky sa Tiso s Hlinkom snažili bojovať proti alkoholizmu, keďže ich štvalo, ako to zbedačuje ľud, som počul. A videl som to aj v modlitebných knižkách z tých čias, že sa tam spomínajú spolky kresťanskej striezlivosti. Ale tuším aj v starších knižkách to bolo. No potom už s príchodom komunizmu, zdá sa, začalo upadať aj toto a už som to ani nevidel v novších knižkách.
misojogi píše:
na zapade slovenska sa pije vino pripadne pivo ale na vychode sa zial nasava tvrdy alkohol
Tak ale ja mám pocit, že sa tu na Západe pije tiež dostatočne veľa tvrdého a je tu tiež dosť závislákov. Na strane druhej, na východe Slovenska je to ozaj ešte brutálnejšie: mám na východe asi 6 sesterníc, z nich 3 sa už rozviedli: a to všetky z toho istého dôvodu: že si vzali alkoholika... a nedalo sa s ním žiť, lebo všetko prepil (ak aj niečo zarobil, ale v horšom prípade ani nič nezarobil, len prepil ešte aj to, čo mali) a prípadne bol ešte aj agresívny potom... - je to fakt hrozné...

Čo mi je ale už úplne divné, keď aj ľudia, ktorí mali v rodine alkoholikov, že aj sami od mala zažívali na vlastnej koži tie negatíva, ktoré so sebou prináša pitie alkoholu, hlavne ak ide o rodičov, tak ani taká negatívna skúsenosť ich mnohých neodrádza od toho, aby tiež pili taký jed...

Napr. poznám dievča, ktorej otec bol alkoholik, a tak si hľadá nealkoholika, ale že sama alkohol pije, to jej už akosi nevadí... nehovoriac o tom, že si potom našla nejakého, ktorý spĺňa akurát tak to jediné kritérium, že nepije... ale inak ju len zneužíva, taký klasický primitív, ktorý je celý deň vo fitness a chváli sa, koľko žien už stihol... a všetky jej peniaze míňa na kulturistické preparáty, zatiaľ čo do praktických vecí sa nerozumie, atď... Tak ju len všetci ľutujú, a snažia sa ju odhovoriť, ale jej sa na ňom páči, že nepije...

A tak sú tu takéto dva extrémy spôsobené rozšíreným alkoholizmom: jedni, ktorí si vezmú alkoholika, lebo na nealkoholika nenatrafili - a opačný extrém, ktorý berie nealkoholika nech je aký je, len a len preto, aby sa vyhla prvému extrému...

BTW. na uvedenom linku sa píše: "Slovensko sa síce za krajinu abstinentov vyhlásiť nemôže, žije ich tu však výrazne viac ako v Česku. Kým u nás tvoria 16,3 percenta populácie, u susedov je to len 2,6 percenta."

Ja neviem, kde chodia na také čísla, či je na Slovensku naozaj "až" 16 percent abstinentov, alebo dotyční len klamali.

Lebo 16 percent, to je každý 6.ty... A to sa mi rozhodne nezdá... a ešte oveľa absurdnejšie čísla mi pripadajú tieto:T.j. skoro každý druhý muž a skoro každá tretia žena? čo je to za nonsens?

Ja som zo Západného Slovenska, kde sa vraj pije menej než na východe, no v našej dedine som bol so svojimi dvoma súrodencami asi jedinými, čo nepijú... a aj v ZŠ v triede som bol jediný, kto nepil... a na gymnáziu som bol z chalanov tiež jediný a z dievčat viem o jedinej, čo nepila - to sme tam boli takí dvaja s podobnými záujmami o vedu a pod., a zhoda bola aj v takýchto veciach.

Tiež si v takej skupine ľudí všímam výrazne vyšší výskyt tých, ktorých nebaví sledovanie takých primitívnych športov ako futbal, hokey... : D

frederix píše:
misionar3 píše:
Clovece, ja som doteraz nepil. . .ale asi zacnem, vdaka tejto teme. . . :lol:
No táto téma je len o tom, že pitie a fajčenie je demonštrovaním nízkej inteligencie takého človeka, atď. Niečo z toho už robíš, a ak k tomu chceš ešte aj piť, tak to už by si vyzeral ako dvojnásobný ... Lebo ja tu nezakazujem pitie a fajčenie, len poukazujem na to, aké je to lúzerstvo. Pri fajčení sa ožaruješ rádioaktívnym polóniom - už len v dôsledku tej rádioaktivity zomiera každý 8. pravidelný fajčiar. A aj svoje okolie tým zamoruješ. Je to veľmi nezodpovedné voči sebe i svojmu okoliu...

Pitím a fajčením človek škodí sám sebe aj iným, a tiež aj dáva zlý príklad ostatným a celkovo podporuje tieto metly ľudstva...

Keby s tým razom všetci prestali, tak by sa to prestalo aj predávať a vyrábať a už by s tým potom ani nik nový nezačínal, keďže by to ani nemal k dispozícii.

No keď v tom pokračujete, tak to udržiavate pri živote a zabezpečujete, aby bol štafetový kolík tejto odsúdeniahodnej závilosti posúvaný ďalej...

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 11:01:14
napísal 4334 príspevkov
Didi nemôžeš život brať tak vážne. Život je radosť a optimizmus. Nebuď taký zatrpknutý a pozeraj sa na život veselšie.
K téme: ani Ježiš neodsudzoval alkohol, konkrétne víno. Ved na svatbe v Káne si vypil aj s učeníkmi tolko až sa im minulo víno! :lol:

Všetko, aj alkohol je Boží dar. A mám slobodnú vôlu aby sme ho užívali v zrdaví a k úžitku. Ak to niekto zneužíva je to jeho problém a hriech. Ale zakazovať? prečo by sme mali brať človeku slobodu ked sám Boh mu ju dal. Kampane a osvetu áno. Je treba aby človek mal dostatok informácii aj o rizikách a tak sa mohol rozhodnúť.

[ Príspevkov: 56 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť