Rozprával som sa raz s takými, čo pijú alkohol a pýtal som sa ich, že ako to môžu piť, že to je predsa hnusné, že ja už keď kloktám alkohol na dezinfekciu hrdla keď ma bolí, tak mi je to hnusné a musím to vypľuť... - a oni mi na to vraveli, že aj im je to hnusné, keď to majú v ústach a preto to hneď zglgnú... - a to už potom ozaj nechápem, že to pijú, keď im je to aj chuťovo hnusné...
Physis píše:
Najviac ma v tom článku udivuje, že s dotyčnými nič nerobia, vraj neporušili zákon - to je práve tá chyba: mali by zákon zmeniť tak, aby prinajmenšom tí, ktorí sa opíjajú, boli zatváraní, pretože opitý človek je hrozbou spoločnosti nielen keď je za volantom... resp. prinajmenšom by sa mal povinne liečiť v odvykacom centre. Keby sa aspoň s takýmto niečím začalo, tak by sa problém hneď znížil: ktokoľvek tackajúci sa po ulici by mohol byť zavrený a odsúdený na určitú dobu liečenia, striktne bez alkoholu.
Keď chcú totiž niektorí obhajovať alkohol tým, že to vraj "v malom množstve" neškodí: tak nech zákonom zakážu aspoň to "veľké množstvo"...
misojogi píše:
na Slovensku v 19 storoci existovali ruzencove spolky, ktore boli velmi uspesne. az zacali krcmari krachovat a sa stazovali vlade ze nemozu odvadzat dane
a vysledok ? vlada zakazala ruzencove spolky
vtedy boli v Uhorsku pri moci liberali vtedy sa im hovorilo pokrokari
to len aby sme boli v obraze odkial vietor fuka
a to robili aj najviac madarizacnych snah a potlacanie vsetkeho slovenskeho
Taki jezuiti alebo saleziani boli voci slovakom prajni aj ked boli madari, ale pokrokari isli do nenavistneho extremu
vraj aj za prvej republiky sa Tiso s Hlinkom snažili bojovať proti alkoholizmu, keďže ich štvalo, ako to zbedačuje ľud, som počul. A videl som to aj v modlitebných knižkách z tých čias, že sa tam spomínajú spolky kresťanskej striezlivosti. Ale tuším aj v starších knižkách to bolo. No potom už s príchodom komunizmu, zdá sa, začalo upadať aj toto a už som to ani nevidel v novších knižkách.
misojogi píše:
na zapade slovenska sa pije vino pripadne pivo ale na vychode sa zial nasava tvrdy alkohol
Skutočnosť, že najviac závislých od alkoholu je na východe Slovenska, súvisí s vyššou konzumáciou koncentrovaného alkoholu. Slováci na západe, ktorý je známy vinárskymi oblasťami, uprednostňujú "nápoj bohov".
Tak ale ja mám pocit, že sa tu na Západe pije tiež dostatočne veľa tvrdého a je tu tiež dosť závislákov. Na strane druhej, na východe Slovenska je to ozaj ešte brutálnejšie: mám na východe asi 6 sesterníc, z nich 3 sa už rozviedli: a to všetky z toho istého dôvodu: že si vzali alkoholika... a nedalo sa s ním žiť, lebo všetko prepil (ak aj niečo zarobil, ale v horšom prípade ani nič nezarobil, len prepil ešte aj to, čo mali) a prípadne bol ešte aj agresívny potom... - je to fakt hrozné...
Čo mi je ale už úplne divné, keď aj ľudia, ktorí mali v rodine alkoholikov, že aj sami od mala zažívali na vlastnej koži tie negatíva, ktoré so sebou prináša pitie alkoholu, hlavne ak ide o rodičov, tak ani taká negatívna skúsenosť ich mnohých neodrádza od toho, aby tiež pili taký jed...
Napr. poznám dievča, ktorej otec bol alkoholik, a tak si hľadá nealkoholika, ale že sama alkohol pije, to jej už akosi nevadí... nehovoriac o tom, že si potom našla nejakého, ktorý spĺňa akurát tak to jediné kritérium, že nepije... ale inak ju len zneužíva, taký klasický primitív, ktorý je celý deň vo fitness a chváli sa, koľko žien už stihol... a všetky jej peniaze míňa na kulturistické preparáty, zatiaľ čo do praktických vecí sa nerozumie, atď... Tak ju len všetci ľutujú, a snažia sa ju odhovoriť, ale jej sa na ňom páči, že nepije...
A tak sú tu takéto dva extrémy spôsobené rozšíreným alkoholizmom: jedni, ktorí si vezmú alkoholika, lebo na nealkoholika nenatrafili - a opačný extrém, ktorý berie nealkoholika nech je aký je, len a len preto, aby sa vyhla prvému extrému...
BTW. na uvedenom linku sa píše:
"Slovensko sa síce za krajinu abstinentov vyhlásiť nemôže, žije ich tu však výrazne viac ako v Česku. Kým u nás tvoria 16,3 percenta populácie, u susedov je to len 2,6 percenta."Ja neviem, kde chodia na také čísla, či je na Slovensku naozaj "až" 16 percent abstinentov, alebo dotyční len klamali.
Lebo 16 percent, to je každý 6.ty... A to sa mi rozhodne nezdá... a ešte oveľa absurdnejšie čísla mi pripadajú tieto:
T.j. skoro každý druhý muž a skoro každá tretia žena? čo je to za nonsens?
Ja som zo Západného Slovenska, kde sa vraj pije menej než na východe, no v našej dedine som bol so svojimi dvoma súrodencami asi jedinými, čo nepijú... a aj v ZŠ v triede som bol jediný, kto nepil... a na gymnáziu som bol z chalanov tiež jediný a z dievčat viem o jedinej, čo nepila - to sme tam boli takí dvaja s podobnými záujmami o vedu a pod., a zhoda bola aj v takýchto veciach.
Tiež si v takej skupine ľudí všímam výrazne vyšší výskyt tých, ktorých nebaví sledovanie takých primitívnych športov ako futbal, hokey... : D
frederix píše:
misionar3 píše:
ja už dávno bojujem proti alkoholu - likvidujem ho koľko vládzem

Clovece, ja som doteraz nepil. . .ale asi zacnem, vdaka tejto teme. . .

No táto téma je len o tom, že pitie a fajčenie je demonštrovaním nízkej inteligencie takého človeka, atď. Niečo z toho už robíš, a ak k tomu chceš ešte aj piť, tak to už by si vyzeral ako dvojnásobný ... Lebo ja tu nezakazujem pitie a fajčenie, len poukazujem na to, aké je to lúzerstvo. Pri fajčení sa ožaruješ rádioaktívnym polóniom - už len v dôsledku tej rádioaktivity zomiera každý 8. pravidelný fajčiar. A aj svoje okolie tým zamoruješ. Je to veľmi nezodpovedné voči sebe i svojmu okoliu...
Pitím a fajčením človek škodí sám sebe aj iným, a tiež aj dáva zlý príklad ostatným a celkovo podporuje tieto metly ľudstva...
Keby s tým razom všetci prestali, tak by sa to prestalo aj predávať a vyrábať a už by s tým potom ani nik nový nezačínal, keďže by to ani nemal k dispozícii.
No keď v tom pokračujete, tak to udržiavate pri živote a zabezpečujete, aby bol štafetový kolík tejto odsúdeniahodnej závilosti posúvaný ďalej...