Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 13 ] 
Autor Správa
Poslať 11.04.2015 17:32:29   som bezradná

od 11.04.2015 13:30:08
napísal 5 príspevkov
Dobrý deň všetkým, možno sa nájde nejaká dobrá duša, ktorá si môj príspevok prečíta. Pred dvoma rokmi ma vyhodili z jednej technickej univerzity. Pretože sa to stalo v treťom ročníku, po získaní 132 kreditov, bola som dosť sklamaná. Nebol to môj prvý pokus vyštudovať nejakú vysokú školu, ale čakala som, že sa to konečne podarí. Nestalo sa tak, a teraz preto sem píšem. Odvtedy sa mi podarilo zamestnať iba raz, aj to len krátkodobo, v jedom malom závode vo výrobe. Vlastne v mojom životopise sú dosť veľké medzery, lebo neukončené vzdelanie neuvádzam. Ani neviem, ako to vysvetľovať na pohovoroch. Teraz mám všetkým povedať, že ja som sa snažila, ale nepochopila som komplexné integrály, a preto ma vyhodili? Väčšina ľudí asi ani nevie čo sú to komplexné integrály. Ja mám o tom predstavu, len ich neviem správne vypočítať. Mám pocit, že akokoľvek sa snažím, neviem sa pohnúť ďalej. Raz za týždeň sa venujem dobrovoľníctvu, a okrem toho učím sa programovať webové stránky (mám nejaké základy z programovania, aj keď som neštudovala programovanie, ale technické vedy), ale naozaj neviem ako mám nájsť prácu? Momentálne sa obviňujem, že asi som nikdy nemala ísť študovať, keď neviem ukončiť univerzitu. Jediná vec, ktorá ma teší je, že posledná skúška, ktorú som na tej škole urobila, bola skúška z kvantovej fyziky. Takže úplne hlúpa nie som, ale nie som ani múdra, pretože neviem, čo mám robiť ďalej. Ak máte čas, pomodlite sa za mňa Otčenáš.

Poslať 11.04.2015 18:54:15   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 20:10:44
napísal 2033 príspevkov
Draha Stella, ja ako clovek, ktory tiez nema ukoncenu VS technickeho smeru (kvoli matike) Ti samozrejme rozumiem ako sa citis. Pod dlhsom case a s pomocou Bozou sa mi podarilo najst pracu, ktora by sa dala nazvat kvalifikovanou. Zacinal som z nuly a hoci na svoju pracu vela talentu nemam, ale mam aspon dar vytrvalosti a preto sa mi podarilo za tie roky nazbierat skusenosti a dostatok praxe co ma vystrelilo tak hore,ze si mozem ponuky vyberat a zarabam a mam moznost zarabat viac ako mnohi VS vzdalani ludia. Preto sa nevzdavaj, nadalej sa vzdelavaj a nase male spolocestvo bude na teba mysliet v modlitbach.

Poslať 12.04.2015 9:00:54   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

od 22.03.2008 10:01:14
napísal 4329 príspevkov
Milá Stella, určite sa za teba pomodlím. Ale vedz že hodnota človeka sa nemeria dosiahnutým vzdelaním. Inteligencia tiež nie. A existuje aj množstvo vysokoškolsky vzdelaných hlupákov - primitívov ktori po ludskej stránke a inteligenčnej stránke nestoja za fajku dymu. Tvoj problém je možno v tom že si nepostrehla Boží plán v tvojom živote a cestu na ktorej by ťa rád videl On. Radil by som ti absolvovať duchovné cvičenia zo zameraním na poznanie povolania (ale môžu byť aj hocijaké iné) Alebo sa vyber na púť do Compostely - ale sama a aspoň 500 km. Nech ťa Pán ochraňuje a požehnáva

Poslať 12.04.2015 12:25:38   Re: som bezradná

napísal 5 príspevkov
Veľmi pekne ďakujem za všetky povzbudivé slová... porozmýšľam o nich :) . A ďakujem aj za všetky modlitby.

Poslať 12.04.2015 17:51:40   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 22:41:06
napísal 11052 príspevkov
ahoj, no v prvom rade by si nemala nechávať v CV prázdne miesta: tú školu by si tam určite mala uviesť aj keď si ju nedokončila. Dôvod: každý chápe, že sa stáva, že človek nedokončí školu a to samotné nemusí byť takou neprekonateľnou prekážkou v očiach zamestnávateľa. Ale keď tam je prázdne miesto, tak tam to už vyzerá tak, že si jednoducho bola celé tie roky nezamestnaná a tam už potom platí, že ak je niekto už pár rokov nezamestnaný, tak už sa stáva prakticky nezamestnateľným: keďže zamestnávatelia si obyčajne pomyslia, že je to asi nejaký problémový človek, alebo čo, keď bol roky nezamestnaný... Takže toto by mohol byť dôvod, že tam nemáš uvedenú tú školu. Inak z toho si nemusíš robiť až takú ťažkú hlavu, že si nedokončila školu. Ten systém titulov a pod. je aj tak tak nezmyselný, že sa nedá brať veľmi vážne, lebo napr. na súkromnej škole urobí každý, takže o čom to potom je? Alebo aj na tej istej škole niekto spraví veľmi dobre, iný prejde len tak tak... Takže titul nevypovedá nič. A na to programovanie ani prakticky nie je potrebná VŠ, to aj stredná škola by stačila, lebo to je taká vec, že to keď aj človek študuje, tak sa to aj tak všetko tak mení stále, že až prax to človeka naučí a na to by mu ozaj stačila aj stredná škola.

Odporúčam si skúsiť urobiť aspoň nejaké certifikáty na to programovanie - na to existujú aj bezplatné online kurzy s certifikátmi.

Tuším na nejakých takýchto weboch by mali byť nejaké kurzy možno aj s certifikátmi:
Programátori patria na Slovensku k najlepšie plateným. Čo mám kamarátov, tak skoro všetci sú programátori, aj keď každý študoval niečo iné, jeden to, iný ono, napr. ekonomiku, alebo trebárs som mal v jednej IT firme, kde som robil, kolegu, ktorý bol skončený fyzik na matfyze a ešte si dokončoval doktorát a aj tak mu to bolo nafigu, lebo robil programátora, čo neštudoval. Proste hoci rôzne veci študovali, aj tak nakoniec z praktických dôvodov idú robiť radšej toto, lebo programátori sú neustále zháňaní, zatiaľ čo s fyzikou či pod. sa nemá človek až takú veľkú šancu zamestnať (vlastne aj na tomto fóre legi vyštudoval fyziku, ale živí sa ako programátor, ak sa nemýlim). Takže to aj keby si tú školu dokončila, tak by si aj tak s väčšou pravdepodobnosťou si našla prácu v IT než vo fyzike.

A inak z tých jazykov, no Java je asi najhľadanejšia a dobre platená. Už web developeri sú trochu menej (hoci stále ešte pomerne slušne) a pripadá mi to aj trochu chaotickejšia vec tie weby než Java. Pri weboch je obyčajne PHP ako server-side. Nejaké frameworky sú dobrá vec: zend, symfony, cake... A samozrejme HTML5, javascript, CSS... Ajax... a nejaké frameworky sú tiež tam ako jQuery je najznámejší alebo potom Angular, Dojo...

P.S. ale ešte mi teoreticky napadlo, že vzhľadom na to, že dámy programátorky sú trochu rarita a zväčša sú tie tímy programátorov skôr mono-pohlavné, tak to by teoreticky mohlo tiež komplikovať situáciu, nemyslím len nejaké predsudky, že by podceňovali tvoje schopnosti kvôli pohlaviu vychádzajúc z toho, že dievčatá sa nezvyknú tomu venovať: ale že aj keby uznávali, že ti to ide - hlavne keď by videli nejaké certifikáty - ale že proste keď tam majú taký mono-pohlavný kolektív, tak že im to tak možno vyhovuje, že tam môžu byť uvoľnenejší, než keď by tam mali dámu, tak to by si už museli viac dávať pozor, že ako sa správajú a tak. Alebo naopak, že by ich to mohlo nejako rozptyľovať. Aj keď sú to skôr trochu prehnané obavy, ale môžu za vyskytnúť. Neviem ako často, ale môže to byť, napr. som robil v jednej IT firme, kde boli samí muži programátori a raz sa tam prihlásilo jedno dievča a malo tiež tak, ako vravím, že kopu certifikátov uvedených v životopise, ale vedúcko si povedal, že ju aj tak neprijmú, lebo je to dievča... a aby to nekazilo morálku, či čo... - ale zas na druhej strane musím povedať, že nakoniec ju prijali a boli spokojní a žiadne vážnejšie obavy sa nepotvrdili, skôr naopak: takže to začali brať z tej pozitívnej stránky a dievčatá tam vítajú (aj keď hneď druhé dievča, ktoré prijali, tak potom vyhodili, ale to už nebolo v skutočnosti dievča, ako sa zistilo, ale muž, ktorý sa len dal preoperovať na ženu, resp. ani neviem, či sa aj preoperoval, ale sa proste len tak obliekal atď., a hovoril tak o sebe: možno aby mohol chodiť na ženské záchody, ktoré boli vždy voľné narozdiel od mužských, bo nás tam boli stovky : D... ale programovanie mu nešlo, takže ho vyhodili)... to by som ti vedel dať aj kontakt na tú firmu (je to v BA, ak by si mala záujem), bo oni stále zháňajú nových a ani nepožadujú tituly ani zručnosti, keďže to, čo tam človek potrebuje, to predpokladajú, že sa naučí tam. A tak tam majú kopu aj študentov aj takých, čo nedokončili školu a tak...

Poslať 12.04.2015 18:46:02   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
Už web developeri sú trochu menej (hoci stále ešte pomerne slušne) a pripadá mi to aj trochu chaotickejšia vec tie weby než Java.
Web developeri su menej plateni aj preto pretoze na trhu dost velky pretlak to jest ponuka prevysuje dopyt. Dnes sa aj web developeri specializuju na programatorov, koderov, copywriterov, UX/UI designerov, maloktori z nich je all-in-one. Avsak zohnat naozaj kvalitneho programatora je dost velky problem.

P.S. Mimochodom vo vypocte technologii si zabudol zaboudol si aj na .NET :) pribadne Android/iOS akozto popularne a ziadane platformy.

Inac s tebou suhlasim vo vsetkom co si napisal....

Poslať 15.04.2015 9:08:02   Re: som bezradná

napísal 5 príspevkov
Didymos píše:

Odporúčam si skúsiť urobiť aspoň nejaké certifikáty na to programovanie - na to existujú aj bezplatné online kurzy s certifikátmi.

Tuším na nejakých takýchto weboch by mali byť nejaké kurzy možno aj s certifikátmi:
A inak z tých jazykov, no Java je asi najhľadanejšia a dobre platená. Už web developeri sú trochu menej (hoci stále ešte pomerne slušne) a pripadá mi to aj trochu chaotickejšia vec tie weby než Java. Pri weboch je obyčajne PHP ako server-side. Nejaké frameworky sú dobrá vec: zend, symfony, cake... A samozrejme HTML5, javascript, CSS... Ajax... a nejaké frameworky sú tiež tam ako jQuery je najznámejší alebo potom Angular, Dojo...

Ďakujem za tieto rady, dúfam, že budú užitočné. Zatiaľ si adresu tej firmy neprosím, lebo mám pocit, že potrebujem niečo naštudovať a možno získať si certifikáty :) .

Poslať 22.04.2015 19:22:51   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 22:41:06
napísal 11052 príspevkov
tomix píše:
Mimochodom vo vypocte technologii si zabudol zaboudol si aj na .NET :) pribadne Android/iOS akozto popularne a ziadane platformy.
jj, aj keď .NET ako dielo Microsoftu ja ako Linuxák nemusím, mne sa ježia chlpy už keď len vidím Windows. To je strašné niečo. To nemá ani normálnu konzolu, a teda to nemá nič... BTW. inak, k tej Jave, čo som spomínal, na ňu počúvam dosť kritík, že je už zastaralá, že ju ľudia nemajú radi, atď. A že to už radšej nejaké flexibilnejšie jazyky ako napr. scala, groovy, a pod. Aj keď, nesmrteľným jazykom ostáva C, čo je až neuveriteľné, že aj napriek svojmu vysokému veku patrí stále medzi najvýznamnejšie jazyky.

Ale zas webové aplikácie majú veľkú výhodu zasa v tom, že tam človek nič nemusí inštalovať, ani riešiť rozdiely medzi operačnými systémami, lebo v prehliadači to každému beží. Ale zas to má dosť obmedzené použitie a efektívnosť, atď... takže predsalen na zložitejšie veci si človek musí aj tak niečo aj nainštalovať (aj keď už existuje javascript aj do konzoly: NodeJS).
Stella120 píše:
Ďakujem za tieto rady, dúfam, že budú užitočné. Zatiaľ si adresu tej firmy neprosím, lebo mám pocit, že potrebujem niečo naštudovať a možno získať si certifikáty :) .
tak ako je dobré si trošku pokukať niečo, mať nejaký prehľad, keď robíš napr. weby, tak určite vedieť čo je AJAX, JSON, JSONP, callback, atď... niečo o HTML5, CSS3... responsive design, sprites... a tak.

Ale zas to nepreháňaj s tou prípravou, lebo najlepšie sa človek učí praxou. Ja som tu síce spomínal nejaké certifikáty, že sa dajú robiť, ale reálne si ich robí len zanedbateľné percento programátorov. Ani asi nepoznám niekoho, čo by si robil také, len to jedno dievča, čo som spomínal, ale ani jej to veľmi nepomohlo, lebo aj tak sme sa všetci až v reálnej praxi v zamestnaní naučili. - A to som si dokonca pôvodne tiež aj vravel, že sa všeličo najprv sám naučím: ale to človek nemá ani motiváciu, alebo aspoň ja som nemal, a tak som sa k tomu ani nedostal reálne.

Ono to ani nie je o tom, či človek vie, alebo nevie, ale skôr len či je učenlivý, alebo nie. - Samozrejme záleží aj od firmy: keď nejaká firma hľadá už skúseného, tak tam je to už iné, ale také väčšie firmy zvyknú hľadať aj začiatočníkov s tým, že vedia, že oni sa to časom naučia, atď. Napr. tá firma, kde som robil, tá vkuse niekoho hľadá. A prichádzajú tam takmer výlučne takmer úplní začiatočníci, a akonáhle sa trochu už podučia, tak zvyknú odtiaľ odísť - ako som aj ja urobil : D. Aj keď bol to fajn kolektív, a zaujímavá skúsenosť, ale tak, nie som spokojný s tým, ako vyzerá programovanie v dnešnej dobe, a hlavne pokiaľ ide o weby, tak tam je to úplná hrôza, aké je to neprehľadné atď.

Ja by som si predstavoval programovanie skôr v štýle kreslania UML diagramov, či pod., proste niečoho, čo by bolo prehľadné, vizuálne. A ideálne nejaké 3D okuliare že by človek mal na očiach a snímače na prstoch, že by sa v tom kóde nachádzal a pohyboval a mohol sa v ňom ľahšie prehrabávať, keď by ho mal všade navôkoľ než keď ho má len na tom malom monitore :D ... ale to je taká moja skôr scifi predstava. No jedného dňa to snáď bude fungovať tak : D

Poslať 22.04.2015 20:01:02   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

napísal 2033 príspevkov
Citácia:
jj, aj keď .NET ako dielo Microsoftu ja ako Linuxák nemusím, mne sa ježia chlpy už keď len vidím Windows. To je strašné niečo. To nemá ani normálnu konzolu, a teda to nemá nič... BTW. inak, k tej Jave, čo som spomínal, na ňu počúvam dosť kritík, že je už zastaralá, že ju ľudia nemajú radi, atď. A že to už radšej nejaké flexibilnejšie jazyky ako napr. scala, groovy, a pod. Aj keď, nesmrteľným jazykom ostáva C, čo je až neuveriteľné, že aj napriek svojmu vysokému veku patrí stále medzi najvýznamnejšie jazyky.
Linuxak telom a dusou sa nezaprie - nemozem datlovat teda nie som :). Ja ako clovek, ktoreho primarne zivia technologie od MS (teraz nemam na mysli len servrove OS, ale aj databazy, pripadne middleware a mnozstvo inych) tak by som mohol celkom zdarne oponovat, ale to nie je ucelom debaty pretoze by sa mohol rozputat celkom slusny flamewar, co nechcem a nepomoze Stelle pri rozhodovani. Len si dovolim poznamenat, ze ludia vacsinou kritizuju Javu ani nie kvoli jej zastaranosti kedze ako si sam povedal,ze jazyk C sa stal nesmrtelnym aj vdaka jeho obrovskej hoci nie neobmedzenej univerzalnosti, ale najme kvoli robustnosti a "nenazranosti" na systemove prostriedky. Ale vazia si ho ako vyucbovy jazyk pre OOP.

Citácia:
Ale zas webové aplikácie majú veľkú výhodu zasa v tom, že tam človek nič nemusí inštalovať, ani riešiť rozdiely medzi operačnými systémami, lebo v prehliadači to každému beží. Ale zas to má dosť obmedzené použitie a efektívnosť, atď... takže predsalen na zložitejšie veci si človek musí aj tak niečo aj nainštalovať (aj keď už existuje javascript aj do konzoly: NodeJS)
O univerzalnosti a rozsirenosti webovskych aplikacii samozrejme niet pochyb vdaka existencii eshopov, portalov vsetkeho druhu ci prezentacnych webov, jedine obmedzenie snad pocitujem v nedostatocnej implementacii ci umyselnej ignoracii existujucich akoze standartov a tym padom vacsi tlak na koderov mysliet na tuto nedostatocnost prehliadacov . Nemyslim si,ze ucelom webu bolo vytlacit desktopove aplikacie, na druhej strane nasli uplatnenie aj tam kde by to clovek necakal a myslim si,ze budu tu s nami este velmi dlho. Z mobilnych zariadeni ako su smarty ci tablety web zacina byt vytlacovany specializovanymi aplikaciami co je zase debata na samostatnu temu.

Ja javascript nemam velmi v laske, vyhybam sa mu ako mozem, ale pri vyuziti napriklad AJAXu sa musim nim zaoberat aj ked velmi nechcem. Nikdy som teda neskusal Node.js, ale samozrejme poznam mnoho dalsie pouzitelnych javascriptovych frameworkov ci kniznic ako je napriklad AngularJS a podobne. Dalsi priklad konzoloveho vyuzita JavaScriptu mas napriklad aj vo vacsine nonSQL databaz...

Na to,ze Javascript bol navrhnuty (podla legendy) za 10 dni je to velmi slusne .... :)

Poslať 23.04.2015 15:19:33   Re: som bezradná

od 10.10.2008 15:40:10
napísal 679 príspevkov
stela bars aj 120 :) viem co je matematicka analyza, a chapem ze nie kazda skuska sa podari, matematika je veda pre tazky zadok, treba sediet a pocitat a pocitat az to cloveku vojde do krvi, ale nie to som chcel, teraz napriklad dokoncujem studium na vysokej skole externe predvcerom som odovzdal diplomovku dva tyzdne nevyspatosti a cakaju ma statnice a to vsetko vo veku cca 50 :) kolegov a kolegyne na skole mam vo veku mojich deti . je to dost narocna skoéla . to k tomu aby si pochopila ze chapem tvoje trapenie zo skolou.
ad1) za to ze mas neukoncene studium na vysokej skole sa nesmies hambit, je to sucast tvojho zivota a skusenosti kolki sa ani neodvazili skusit vysoku :), a napriek tomu ze si neuspela po prvy krat neznamena ze este si nemozes urobit vysoku skolu ( pod vysokou skolou myslim skolu co ma meno na slovensku aj pripadne v zahranici) aj ked ja sam nejako zvlást nerozdelujem ludi podla ukoncenia studia. su ludia dobrí a trochu lepsi :)
ad2) ohladne práce si mlada mas pred sebou toho vela ak sa nemozes uplatnit v jednej praci hladaj druhu , ale nezastavuj sa a hladaj a urcite najdes ver mi vela ludi tymto procesom hladania preslo ( az si clovek o sebe mysli ze je zbytocny :) a uplne neschopny ) neklesaj na mysli a hladaj urcite najdes pytaj sa, chodievaj na pohovory
ad3) ak si veriaca este jedno ver mu a On sa o teba postara a ver tomu ze ano

Poslať 23.04.2015 22:56:23   Re: som bezradná

Obrázok užívateľa

od 23.11.2009 23:52:31
napísal 23929 príspevkov
Citácia:
za to ze mas neukoncene studium na vysokej skole sa nesmies hambit,
dobra vyska da vela do zivota aj ked je neukoncena

Poslať 27.04.2015 14:34:01   Re: som bezradná

napísal 5 príspevkov
Didymos píše:
Ale zas to nepreháňaj s tou prípravou, lebo najlepšie sa človek učí praxou. Ja som tu síce spomínal nejaké certifikáty, že sa dajú robiť, ale reálne si ich robí len zanedbateľné percento programátorov.
Dobre, nebudem to preháňať :) . Ja skôr potrebujem našetriť peniaze na to, aby som si mohla hľadať prácu aj mimo môjho bydliska, a mimo okresu (okres Komárno), lebo nie sme na tom dobre finančne. Inak mne sa JavaScript celkom páči, zatiaľ robí stále to, čo som mu prikázala. Našla som si tutoriál aj o Jave, trošku mi to pripomína jazyk C.

Poslať 30.04.2015 21:27:58   Re: som bezradná

napísal 5 príspevkov
pallo píše:
ad3) ak si veriaca este jedno ver mu a On sa o teba postara a ver tomu ze ano
Som veriaca :), s týmito slovami sa dá iba súhlasiť.

[ Príspevkov: 13 ] 

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť