dakl píše:
Oveľa viac by som sa stotožnil so starými zvykmi u nás na dedine, ktorých zbytok som ešte v detstve zažil. Hrob bol jednoduchý rov (upravený kopček hliny) označený dreveným (obyčajne agátovým) krížom. Keď sa hrob zľahol, kríž odhnil a padol, čo bolo obyčajne keď už nežili priami potomkovia, jednoducho zanikol a bolo miesto na pochovávanie ďalších, cintorín sa nemusel donekonečna rozširovať.
no ja tiež nechápem tej logike stavania kamenných čo najnezničiteľnejších hrobov... a sympatickejšia mi je skôr tá tráva s jednoduchým drevenným krížom, etc. - nech to tam netrčí dlho... to možno tí ľudia stavajú preto, že keby ich chceli svätorečiť, tak aby našli ich hrob: ako tá mníška vraj jedna, v jej pozostalosti našli obálku s peniazmi, ktorými chcela prispieť na trovy prípadného procesu jej svätorečenia

... neviem, či je to len vtip, ale ktovie, ľudia sú všelijakí.
Physis píše:
mne sa páči, keď je hrob pokrytý trávou alebo ešte lepšie nejakými kvetmi, o ktoré sa treba trochu i starať... čo vyžaduje potom aj nejakú obetu, že tam treba chodiť polievať a podobne a pritom si človek vždy spomenie i na dotyčného... jasné, že nebožtík by sa asi celkom dobre zaobišiel i bez toho, ale aj tak je to ešte taká trocha zmysluplná vec, ktorá sa dá urobiť... ako nad tým premýšľam, mne by sa asi páčilo, keby som po svojej smrti videla, že niekto sa mi stará o kvety na hrobe

a kvety takto asi symbolizujú život, to sa na cintorín hodí...
ale keď je to len také masové nakupovanie črepníkov, ktoré sa tam na dušičky zanesú, aby to tam nejako vyzeralo, a potom keď zvädnú, tak sa skrátka zahodia a dovidenia, to už je také... a umelé kvety, to už vôbec nechápem... ale zas nechcem to nejak odsudzovať, ako vždy záleží na úmysle

no keď z nás dvoch niekto prvý umrie, tak ti vysadím na hrob sedmokrásky - len daj vedieť potom, aby som vedel... podľa mňa by sa ti sedmokrásky na hrobe páčili aj napriek tomu, že sú nenáročné, a teda si nevyžadujú veľkú starostlivosť... - ale tak, ja myslím, že mňa by porazilo asi skôr než teba...

... hmmm... len neviem čo si bez seba počnem

... ale čo sa hrobu týka, tak by som bol asi najradšej, keby si so mnou pozostalí robili čo najmenej starostí: ak ide len o to, aby tým boli motivovaní tam chodiť a vďaka tomu si aj pospomínať - ako spomínaš - tak čo ja viem, či taká motivácia by ma tešila: radšej by som bol, ak by si spomenuli - ak už - tak z nejakého záslužnejšieho dôvodu: aj keď, ak by už niekto chcel veľmi využiť to miesto - ak by už nejaké bolo - na pestovanie kvetov, tak dajme tomu: nech je to miesto nejako využité, ak už je: ale to neviem či by chcel niekto pestovať tam kvety len preto, že je tam voľné miesto. Mne by sa, ak už, najviac páčil hrob pokrytý trávou, na ktorej rastú tie sedmokrásky, ako spomínam: krásne biele - ideálne na cintorín

...