Areopág

kresťansko
katolícke
fórum

Všetkým návštevníkom nášho portálu požehnanie a radosť v Duchu Svätom od nášho Pána. Nech On sám je vaším svetlom a Jeho kríž i zmŕtvychvstanie svedectvom Božej moci vo vašich životoch.
Obsah fóra » Labyrinty bežného života

[ Príspevkov: 30 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Autor Správa
Poslať 02.11.2014 19:04:48   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 19.10.2009 21:07:40
napísal 14381 príspevkov
Obrázok

Poslať 02.11.2014 19:32:34   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 15.11.2009 21:29:16
napísal 5300 príspevkov
Cloe-Clement píše:
Didymos píše:
na menších dedinách sú otvorené furt, keďže tam ich ani nemá kto zatvárať : ))
to je dobry postreh :)

tamten cintorin je v oktobri otvoreny do siestej, ale uz v novembri len do stvrtej - ako naschval...
Ako naschval, asi pozostatok komoušou, ktorí boli v tomto premyslení.

Poslať 02.11.2014 19:34:57   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Cestujem za dušičkami do 100 km a niekedy dušičky cestujú za mnou a aj sami hlásia o modlitbu :-) Minula som pri návšteve cintorína aj štyri ks sviečok. Zároveň je prechádzka po cintoríne okrem nadýchania sa vône kvetov obhliadke výzdoby hrobov a potešenia sa atmosfére pokoja Božieho aj spoločenská príležitosť, pri ktorej možno stretnúť náhodilo aj niektorých známych (t. j. ešte po svete pobehujúce osoby, nie dušičky).

Poslať 02.11.2014 19:37:31   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 22:41:06
napísal 11052 príspevkov
Cloe-Clement píše:
V CR uz vraj velmi ani pohreby nerobia, ze sa snazia vytesnit myslienky na smrt ako to len ide....
veď načo pohreb z toho ich prevažne materialistického hľadiska? telo spália a popol niekde rozprášia: veď je to len hmota... a ešte si ušetria kopu zbytočných starostí... - ale myslím, že aj tak, ten pohreb a hrob má svoj zmysel už aj z psychologického hľadiska ako dobrá príležitosť/miesto pre pozostalých na poplakanie si: keďže plač je dobrý ventil na uvoľnenie takých emócií, ktoré sa akosi prirodzene vyskytujú pri takom... - ale ináč nevidím veľmi zmysel tým sviečkam, vencom, atď.: tí zosnulí z toho nemajú nič, len tí číňania či kto tie veci vyrába... a keby aj nejaká jedna sviečka symbolicky, ale niektorí to fakt preháňajú: ja nad tým doma vždy len krútim hlavou, keď len kopu ťažkých kvetináčov atď. tam nesieme: "Nefilozofuj a nes," mi je však na také moje slová vždy odvetené... :(

Poslať 02.11.2014 19:45:28   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
Bez tých kvetináčov to nejde! Ešte za života babka mala veľký záujem o to, aby boli čo najkrajšie, a keby sme to odflákli, neviem, neviem, ako by to na tom druhom svete prijala.... :-)

Poslať 02.11.2014 19:48:50   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
4 ks sviecok, alebo 4 balenia? :-)

Poslať 02.11.2014 20:04:33   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

napísal 5300 príspevkov
frederix píše:
4 ks sviecok, alebo 4 balenia? :-)
Iba 4 ks sviečok. Z toho dve za nenarodené deti. :-) Počas dvoch návštev hrobov. Ostatné sviečky dodali iní príbuzní, aj tie kvetináče, našťastie mám permoníkov, ktorí sa o výzdobu hrobov starajú namiesto mňa.

Poslať 02.11.2014 20:11:07   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

napísal 14381 príspevkov
mame teraz v okne aj my doma za nenarodene deti. . .

Poslať 02.11.2014 20:13:05   Re: Dusicky

od 22.06.2014 7:16:03
napísal 646 príspevkov
Mne sa zda pekne palenie tych sviecok. Hlavne z estetickeho, aj kulturno-psychologickeho hladiska.
Hoci ja sama pre seba by som nejaky pohreb nechcela. Naco. Nech ma len zahrabu pod nejaky pekny kosaty strom. Nic viac nepotrebujem.

Poslať 02.11.2014 21:44:52   Re: Dusicky

od 24.01.2010 9:53:43
napísal 886 príspevkov
Osobne si myslím, že prehnané zdobenie hrobov, superdrahé žulové pomníky a podobné zbytočnosti sú pozostatkom z pohanských čias, keď sa zbožšťovali mŕtvi predkovia. Dušiam v očistci pomôže viac úprimná modlitba v tichu svojej izby, ako všetky sviece a kvetináče. Nevravím, že sa neprejdem po cintoríne a pospomínam pri hroboch, ktoré mi pripomenú príbuzných a priateľov, čo odišli.... Oveľa viac by som sa stotožnil so starými zvykmi u nás na dedine, ktorých zbytok som ešte v detstve zažil. Hrob bol jednoduchý rov (upravený kopček hliny) označený dreveným (obyčajne agátovým) krížom. Keď sa hrob zľahol, kríž odhnil a padol, čo bolo obyčajne keď už nežili priami potomkovia, jednoducho zanikol a bolo miesto na pochovávanie ďalších, cintorín sa nemusel donekonečna rozširovať.

Poslať 02.11.2014 22:04:45   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 10:28:18
napísal 1168 príspevkov
mne sa páči, keď je hrob pokrytý trávou alebo ešte lepšie nejakými kvetmi, o ktoré sa treba trochu i starať... čo vyžaduje potom aj nejakú obetu, že tam treba chodiť polievať a podobne a pritom si človek vždy spomenie i na dotyčného... jasné, že nebožtík by sa asi celkom dobre zaobišiel i bez toho, ale aj tak je to ešte taká trocha zmysluplná vec, ktorá sa dá urobiť... ako nad tým premýšľam, mne by sa asi páčilo, keby som po svojej smrti videla, že niekto sa mi stará o kvety na hrobe :) a kvety takto asi symbolizujú život, to sa na cintorín hodí...
ale keď je to len také masové nakupovanie črepníkov, ktoré sa tam na dušičky zanesú, aby to tam nejako vyzeralo, a potom keď zvädnú, tak sa skrátka zahodia a dovidenia, to už je také... a umelé kvety, to už vôbec nechápem... ale zas nechcem to nejak odsudzovať, ako vždy záleží na úmysle :)

Poslať 03.11.2014 13:55:50   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 07.08.2006 22:41:06
napísal 11052 príspevkov
dakl píše:
Oveľa viac by som sa stotožnil so starými zvykmi u nás na dedine, ktorých zbytok som ešte v detstve zažil. Hrob bol jednoduchý rov (upravený kopček hliny) označený dreveným (obyčajne agátovým) krížom. Keď sa hrob zľahol, kríž odhnil a padol, čo bolo obyčajne keď už nežili priami potomkovia, jednoducho zanikol a bolo miesto na pochovávanie ďalších, cintorín sa nemusel donekonečna rozširovať.
no ja tiež nechápem tej logike stavania kamenných čo najnezničiteľnejších hrobov... a sympatickejšia mi je skôr tá tráva s jednoduchým drevenným krížom, etc. - nech to tam netrčí dlho... to možno tí ľudia stavajú preto, že keby ich chceli svätorečiť, tak aby našli ich hrob: ako tá mníška vraj jedna, v jej pozostalosti našli obálku s peniazmi, ktorými chcela prispieť na trovy prípadného procesu jej svätorečenia :D ... neviem, či je to len vtip, ale ktovie, ľudia sú všelijakí.
Physis píše:
mne sa páči, keď je hrob pokrytý trávou alebo ešte lepšie nejakými kvetmi, o ktoré sa treba trochu i starať... čo vyžaduje potom aj nejakú obetu, že tam treba chodiť polievať a podobne a pritom si človek vždy spomenie i na dotyčného... jasné, že nebožtík by sa asi celkom dobre zaobišiel i bez toho, ale aj tak je to ešte taká trocha zmysluplná vec, ktorá sa dá urobiť... ako nad tým premýšľam, mne by sa asi páčilo, keby som po svojej smrti videla, že niekto sa mi stará o kvety na hrobe :) a kvety takto asi symbolizujú život, to sa na cintorín hodí...
ale keď je to len také masové nakupovanie črepníkov, ktoré sa tam na dušičky zanesú, aby to tam nejako vyzeralo, a potom keď zvädnú, tak sa skrátka zahodia a dovidenia, to už je také... a umelé kvety, to už vôbec nechápem... ale zas nechcem to nejak odsudzovať, ako vždy záleží na úmysle :)
no keď z nás dvoch niekto prvý umrie, tak ti vysadím na hrob sedmokrásky - len daj vedieť potom, aby som vedel... podľa mňa by sa ti sedmokrásky na hrobe páčili aj napriek tomu, že sú nenáročné, a teda si nevyžadujú veľkú starostlivosť... - ale tak, ja myslím, že mňa by porazilo asi skôr než teba... :( ... hmmm... len neviem čo si bez seba počnem 8) ... ale čo sa hrobu týka, tak by som bol asi najradšej, keby si so mnou pozostalí robili čo najmenej starostí: ak ide len o to, aby tým boli motivovaní tam chodiť a vďaka tomu si aj pospomínať - ako spomínaš - tak čo ja viem, či taká motivácia by ma tešila: radšej by som bol, ak by si spomenuli - ak už - tak z nejakého záslužnejšieho dôvodu: aj keď, ak by už niekto chcel veľmi využiť to miesto - ak by už nejaké bolo - na pestovanie kvetov, tak dajme tomu: nech je to miesto nejako využité, ak už je: ale to neviem či by chcel niekto pestovať tam kvety len preto, že je tam voľné miesto. Mne by sa, ak už, najviac páčil hrob pokrytý trávou, na ktorej rastú tie sedmokrásky, ako spomínam: krásne biele - ideálne na cintorín 8) ...

Poslať 03.11.2014 14:02:32   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 20:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
no ja tiež nechápem tej logike stavania kamenných čo najnezničiteľnejších hrobov
Moji rodicia to nazyvaju protiatomove kryty :)

Poslať 03.11.2014 14:13:34   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 17.04.2013 10:28:18
napísal 1168 príspevkov
Didymos píše:
no keď z nás dvoch niekto prvý umrie, tak ti vysadím na hrob sedmokrásky - len daj vedieť potom, aby som vedel... podľa mňa by sa ti sedmokrásky na hrobe páčili aj napriek tomu, že sú nenáročné, a teda si nevyžadujú veľkú starostlivosť... - ale tak, ja myslím, že mňa by porazilo asi skôr než teba... :( ... hmmm... len neviem čo si bez seba počnem 8)
ach jaj... ty si také trdlo :lol: ok, tak keď náhodou umriem, napíšem ti SS...

ale máš pravdu, sedmokrásky by sa mi páčili... aj s fialkami... alebo takô, aké mali rohanskí králi v Pánovi prsteňov, to bolo krásne, ale tie kvety rastú asi len v Stredozemi (alebo vo filme) :)

Poslať 03.11.2014 21:32:18   Re: Dusicky

Obrázok užívateľa

od 14.08.2012 20:10:44
napísal 2033 príspevkov
Citácia:
ale máš pravdu, sedmokrásky by sa mi páčili... aj s fialkami... alebo takô, aké mali rohanskí králi v Pánovi prsteňov, to bolo krásne, ale tie kvety rastú asi len v Stredozemi (alebo vo filme) :)
Tie kvetinky sa volaju simbelmyne :)

http://lotr.wikia.com/wiki/Simbelmyn%C3%AB

Chvilku mi to trvalo kym som to zistil ;)

[ Príspevkov: 30 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2

Obsah fóra » Labyrinty bežného života

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť