kapitán píše:
inak ak nieco vieme zadefinovat, este to nutne neznamena, ze ide o opis skutocnosti
tak veď jako samozrejme, že realita nie je vec
definície, ale to je už vec
výrokov, v ktorých tak definovaný pojem použijeme. Definovať si to však môžeme akokoľvek, a stačiť potom už len bude, ak svoje výroky potom formulujeme korektne vzhľadom na také definície. A to by až taký problém už nebol: problém je len, keď chceme mať výroky, a pritom nemáme jasnú definíciu: to by až bolo to absurdné.
kapitán píše:
popatraj nieco o vyraze eudaimonia
áno, to je starý známy staro-grécky pojem, ale pripadá mi viac vo význame latinskej fortuny: ako skôr priaznivé vonkajšie okolnosti, t.j. to naše sloveso "mať šťastie", narozdiel od "byť šťastný".
Ale už napr. spomínaná "eufória" ako nejaký afekt - podobne ako radosť a pod. - mi už viac korešponduje s tým, keď chceme hovoriť o šťastí ako o POCITE / emócii.
Ale môžeme to spraviť aj tak, že si proste pojem "šťastie" vyhradíme len na tú fortunu, zatiaľ čo na spokojnosť budeme používať slovo "spokojnosť", na radosť slovo "radosť", atď.
Ale potom by na slovo "šťastie" platil presne ten legiho citát, že neexistuje šťastie, ani nešťastie, ale dá sa len porovnávať, napr. že v tomto som mal viac šťastia než tamten, v inom zasa on mal viac šťastia než ja, atď.
Spokojnosť by potom bola len otázkou toho, kto má aké veľké požiadavky, či mu stačí aj málo, alebo je typ človeka, ktorý by bol nespokojný s ničím. AJ KEĎ aj pri spokojnosti to nemusí byť len nejaké čierno-biele: keď niekto povie, že napr. ak by mal taký a onaký plat, tak by už bol spokojný, ALE keď by ho mal ešte o kúsok väčší, tak by som bol "ešte spokojnejší".
A pocity, tie tiež síce môžu byť silnejšie i slabšie, ale tam je aspoň ako-tak jednoznačné, či ide o tie "dobré pocity" : šťastia, radosti, atď., alebo tie "zlé pocity": smútok, nešťastie, atď.
No opäť tu je problém aj v tom, že človek môže mať aj "zmiešané pocity". Takže čo sa ma tu aj Spero pýta:
Spero píše:
ale znova a zas. Ked si citas tu otazku, citis sa stastny? je jedno ako si to vysvetlujes. Si stastny? To je cele. Mozes byt uplne mimo misu, uplne pomyleny, zly, dobry, resuscitovany, obdivovany, nafetovany, deprimovany, vyteseny, vyzmykany, nabudeny....to je jedno! Si stastny? Vies na to odpovedat?
jednoducho mám zmiešané pocity... lebo keď sa tak snažím o celkovejší pohľad, tak niektoré veci na svete ma tešia, ale iné zasa zarmucujú. A tak potom sú to také zmiešané pocity. A neviem proste ako to nazvať, či tak, že som šťastný, alebo ako, keď mám aj také aj onaké pocity, tak nazvať to "šťastným" by mi pripadalo aj tak zavádzajúce, proste ten pojem nemám ani len sám pre seba tak jednoznačne definovaný, že či platí alebo neplatí v takýchto zmiešaných prípadoch. Takže neviem sa k tomu vyjadriť tým slovom, ale používam jasnejšie pojmy, ktorými presnejšie vyjadrujem ten stav. Takže to by si mal byť radšej, keď ti to takto jednoznačnejšie pomenujem než chcieť počuť nejaké slovíčko, a áno/nie, o ktorom by aj tak nebolo jasné, čo to konkrétnejšie znamená, či aj taký prípad, alebo len onaký, atď. - preto ti to hovorím radšej takto, ako to hovorím.
Teda že z niektorých vecí - keď vidím všelijaké tie zlá, nešťastia a problémy, ktoré sú na svete - mám až depresívne pocity, ale paralelne s tým, sa zasa aj teším až až, z toľkých pekných vecí, ktoré sú na svete. A tak je to potom také zmiešané.